Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρας και η σημασία τους - 1o Τσάκρα της βάσης.....!!!!!!!!

Τσάκρα της βάσης (Muladhara Chakra)
· Αφορά: σταθερότητα, θέληση για ζωή, επιβίωση, αυτοσυντήρηση, ασφάλεια, γείωση, έμφυτη εμπιστοσύνη στο σύμπαν

· Αριθμός πετάλων ανθού: τέσσερα

· Χρώμα: κόκκινο

· Μάντρα: LAM

· Στοιχείο: Γή

· Σχήμα: τετράγωνο

· Πλανήτης: Ερμής

· Αίσθηση: όσφρηση

Το τσάκρα της βάσης είναι το κατώτερο τσάκρα και αποτελεί στην ουσία τη βάση για όλα τα άλλα τσάκρα. Η σανσκριτική του ονομασία Muladhara, προέρχεται από τα συνθετικά Mula, που σημαίνει βάση και adhara που σημαίνει στήριγμα. Συχνά αναφερόμαστε σε αυτό με την ονομασία "τσάκρα του κόκκυγα" ή 1ο τσάκρα.

Οι παλιές ινδουιστικές απεικονίσεις του, το παρουσιάζουν σαν ανθό του λωτού με τέσσερα πέταλα, όπου το κάθε ένα αντιστοιχεί με τις συλλαβές vam, am, sham και sam. Ενώ οι θεότητες που αντιστοιχούν σε αυτό είναι οι Μπράχμα και Ντακίνι.

Το κύριο μάντρα που ενεργοποιεί το τσάκρα της βάσης είναι το LAM (προφέρεται σαν λανγκ).

Το κόκκινο χρώμα του συμβολίζει τη ζωτική ενέργεια, το πάθος και την δύναμη που πηγάζουν από αυτό το κέντρο. Άλλες απεικονίσεις που αναλογούν σε αυτό είναι το τετράγωνο σχήμα, όπως και τα ζώα ελέφαντας, ταύρος και βόδι, τα οποία συμβολίζουν τη σταθερότητα και τη δύναμη, που είναι βασικά χαρακτηριστικά του ενεργειακού αυτού κέντρου.

Επίσης το μέταλλο μόλυβδος και η συλλαβή "ου", όπως και ο πλανήτης Ερμής αντιστοιχούν σε αυτό το τσάκρα. Ενώ ιδιαίτερα ενεργοποιημένο είναι το κέντρο αυτό κατά την πανσέληνο.

Θέση και επιδράσεις του στο σώμα :
Βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη στο ύψος περίπου του κόκκυγα (ιερό οστό) στη βάση του κορμού. 

Η ενέργεια του τροφοδοτεί το παχύ έντερο και ολόκληρη την περιοχή χαμηλά στην κοιλιά. 

Επίσης δίνει ενέργεια :
· στα οστά και ολόκληρο το σκελετό, ο οποίος μας δίνει την απαραίτητη σταθερότητα,

· στα πόδια και τα πέλματα που μας ενώνουν με τη Γη.

Τροφοδοτεί με ενέργεια και επηρεάζει επίσης :
· Τα δόντια, τα νύχια, τα ισχία και την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Και τέλος σχετίζεται με τη λειτουργία του αδένα στα επινεφρίδια.

Θέματα :
Μέσω αυτού του ενεργειακού κέντρου συνδέεται ο άνθρωπος με τη Γη, γι΄αυτό και τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που μπορούμε να πάρουμε από τη Γη την παίρνουμε από αυτό το κέντρο. Από εδώ πηγάζει η ισχυρή δύναμη της ζωής, όπως και η δημιουργική ενέργεια "κουνταλίνι", η οποία όταν ενεργοποιείται ανεβαίνει προς τα επάνω και ενεργοποιεί διαδοχικά και τα επόμενα τσάκρας.

Όταν η ενέργεια αυτού του τσάκρα ρέει ανεμπόδιστα το άτομο με ευκολία εξασφαλίζει την ύπαρξη του σε αυτή τη ζωή. Στέκεται με τα δύο πόδια γερά στη Γη και τίποτε δεν μπορεί εύκολα να το φέρει εκτός "ελέγχου". Με μία τέτοια γερή βάση δημιουργούνται αισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και στοργής. 

Η καλή γείωση είναι η προϋπόθεση για επιτυχημένη ζωή. Γι΄αυτό και συμβολίζεται συχνά το τσάκρα της βάσης με την ινδουιστική θεότητα Ganesha, (που έχει μορφή ελέφαντα) και είναι η θεότητα της αφθονίας.

Όταν λειτουργεί σωστά το τσάκρα αυτό, υπάρχει δυνατή και σταθερή δομή του σκελετού, γερά κόκαλα, δόντια και νύχια. 
 
Σε ορμονικό επίπεδο επηρεάζει τα επινεφρίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κορτιζόνης, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος και την σχέση μας με το στρες. Από την επίδραση που ασκεί στα επινεφρίδια, προκύπτει έμμεσα και η σχέση του κέντρου αυτού με τις αλλεργίες όπως και με το ένστικτο της επιβίωσης.

Άνθρωποι με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αυτό το κέντρο, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα έντονη ενέργεια, ισχυρή θέληση για ζωή, επιμονή και αντοχή.

Μπλοκαρίσματα σε αυτό το ενεργειακό κέντρο, δρουν ανασταλτικά ως προς την σχέση με την μητέρα. 

Πιθανές ενοχλήσεις όταν είναι μπλοκαρισμένο :

· Ασθένειες του εντέρου

· Αιμορροΐδες

· Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

· πόνοι στη μέση στο ύψος του κόκκυγα

· πιάσιμο στη μέση

· προβλήματα στα ισχία

· ασθένειες των οστών

· οστεοπόρωση

· πόνοι στα κάτω άκρα και τα πέλματα

· φλεβίτιδες και προβλήματα των αρτηριών

· χαμηλός αιματοκρίτης

· Σκαμπανεβάσματα της πίεσης

· ασθένειες που προέρχονται από το άγχος

· αλλεργίες

Όταν το ενεργοποιείτε λοιπόν απαλά με κάποια από τις μεθόδους, το ενδυναμώνεται, αλλά παράλληλα προλαμβάνεται θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία σας ή ακόμη υποστηρίζετε τη διαδικασία βελτίωσης και αποθεραπείας, εάν το σώμα σας έχει χάσει ήδη την ισορροπία του.

Έλλειψη ενέργειας στο κέντρο αυτό εμφανίζεται στο άτομο σαν μειωμένη ζωτική ενέργεια, μειωμένη χαρά για ζωή, έλλειψη εμπιστοσύνης στην ύπαρξη του. Στην περίπτωση αυτή το τσάκρα αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με αντίστοιχες ασκήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη.

Εναλλακτικά μέσα για την εναρμόνιση του

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα παρακάτω : 

· Πολύτιμοι λίθοι : ρουμπίνι, αιματίτης, γρανάτης

· Αρωματικά έλαια : Γαρίφαλο, κέδρος, κυπαρίσσι, δεντρολίβανο

· Ανθοϊάματα Bach : Sweet chestnut, rock rose, clematis

· Αρωματικά φυτά: τζίντζερ, κάλαμος (άκορος)

· Βότανα : Βαλεριάνα, φλαμούρι, ζαμπούκο

Στη συνέχεια θα δούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ειδικά για το τσάκρα της βάσης με διάφορες τεχνικές - όπου θα δούμε και πως χρησιμοποιούμε τα παραπάνω μέσα - και επίσης θα δούμε, πως επιδρά στην προσωπικότητα εάν υπερισχύει (χαρακτήρας/αδυναμίες/προτερήματα), αφού πρώτα σας παρουσιάσω μία απλή μέθοδο και ένα τεστ, με το οποίο θα μπορείτε μόνοι σας να βρείτε ποιο είναι το ισχυρό σας τσάκρα...

Εννοείται πως δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα για να ασχοληθούμε με την ενεργοποίηση των τσάκρας μας και φυσικά προτείνεται να ακολουθήσουμε όλο το πρόγραμμα ξεκινώντας με τις ασκήσεις που αφορούν το πρώτο και βασικό ενεργειακό μας κέντρο.





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου