Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Πώς λειτουργούν τα μάντρας.....!!!!!!!!

Τα μάντρας είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι που χρησιμοποιούνται για να διαπεράσουν τα βάθη του ασυνείδητου νου και να ρυθμίσουν κάθε δόνηση της ύπαρξής μας.

Τα ψάλλουμε δυνατά, τα επαναλαμβάνουμε νοητικά ή τα ακούμε.

Naad Yoga είναι η γιόγκα του ήχου, το βίωμα των αποτελεσμάτων που επιφέρουν οι ηχητικές δονήσεις στην ύπαρξή μας. Naad σημαίνει «η ουσία του ήχου» και yoga σημαίνει «ένωση». Η Naad yoga χρησιμοποιεί τις δονήσεις του ήχου για να εξυψώσει τη συνειδητότητα και να τη συντονίσει με τον ήχο, που ήταν η αρχή της δημιουργίας και δονείται αδιάλειπτα. Αυτός ο παγκόσμιος ήχος ονομάζεται Anahat.

Στη γιόγκα τα μάντρας ψέλνονται στα σανσκριτικά. Η ρίζα της λέξης μάντρα μαν - σημαίνει «σκέφτομαι» και – τρα σημαίνει «προστατεύω ή απελευθερώνω από τα δεσμά» ή «ελευθερώνω το νου».

Στην Κουνταλίνι Γιόγκα, όπως αυτή διδάχθηκε από τον Γιόγκι Μπάτζαν, τα περισσότερα μάντρας απαγγέλλονται στα γκουρμούκι. Οι λέξεις guru–mukh σημαίνουν «διά στόματος του Γκουρού».

Αν και τα μάντρα μπορούν να απαγγελθούν σε κάθε γλώσσα, ορισμένες από αυτές είναι «δομημένες» έτσι ώστε να επιφέρουν στοχευμένες ψυχολογικές και πνευματικές επιδράσεις.

Πώς επιδρούν τα μάντρα :

1. Ψέλνοντας μάντρας ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα.
Η κίνηση της γλώσσας και η πίεση που αυτή ασκεί στον ουρανίσκο ενεργοποιούν το θάλαμο, τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Όταν απαγγέλλετε ένα μάντρα, χτυπάτε με τη γλώσσα τον ουρανίσκο. Στον ουρανίσκο υπάρχουν 84 σημεία-μεσημβρινοί: 64 στη σκληρή υπερώα, το τμήμα του ουρανίσκου που βρίσκεται στην εμπρός πλευρά του στόματος, και 20 στη μαλακή μοίρα της υπερώας.

Αυτή η δόνηση που πηγάζει από τον υποθάλαμο κατευθύνει τις ενέργειες της υπόφυσης και κυβερνά το ενδοκρινικό σύστημα. Είναι επίσης υπεύθυνη για την απελευθέρωση χημικών ουσιών και ορμονών σε ολόκληρο το σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτή η δόνηση απελευθερώνει τις ορμόνες που φέρνουν σε ισορροπία το σώμα και έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα.

Επιπλέον καθώς η γλώσσα «χτυπά» τα διάφορα σημεία-μεσημβρινούς ενεργοποιεί την υπόφυση. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η υπόφυση σχηματίζεται στο έμβρυο από κύτταρα του επάνω μέρους του στόματος που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Για αυτό πιέζοντας τη γλώσσα στον ουρανίσκο ενεργοποιούνται οι αδένες.

2. Ψέλνοντας μάντρας διευκολύνεται η συγκέντρωση.
Συχνά όταν καθόμαστε να διαλογιστούμε ο νους μας πηδάει από σκέψη σε σκέψη καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωσή μας. Ο ψαλμός αποσπά το νου από τις επιπόλαιες σκέψεις βοηθώντας τον να «ρίξει άγκυρα», να συγκεντρωθεί.

3. Ψέλνοντας μάντρας απελευθερώνονται με αποτελεσματικό τρόπο συναισθήματα. 
Τα συναισθήματα που δεν είναι αποδεκτά αντιπροσωπεύουν μία πτυχή του εαυτού που κρίνεται. Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν αισθήσεις που μπορεί να τις επιθυμείτε ή να τις απεχθάνεστε. Και στις δύο περιπτώσεις όμως αντιδράτε και ενισχύετε τα υπάρχοντα μοτίβα σκέψης, συμπεριφοράς.

Το να ψάλλετε είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να απελευθερώνετε τις αντιδράσεις απέναντι στις αισθήσεις μέσω του λαιμού και του τσάκρα της καρδιάς  ουσιαστικά απελευθερώνεται το συναίσθημα μέσα από την έκφραση του εαυτού.

4. Τα μάντρας ευθυγραμμίζουν τη δόνησή σας ώστε να οδηγήσουν σε επίγνωση.
Οι δονήσεις των μάντρας έχουν τη δύναμη να επαναδομούν τη μοριακή σας δομή. Κάθε ήχος έχει μία ξεχωριστή δόνηση και φυσικά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Όλοι οι ήχοι επιδρούν στο μοριακό σύστημα.

Επιπλέον όλες οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι λέξεις και οι πράξεις έχουν επιπτώσεις στη συνειδητότητά σας. Σκεφτείτε πώς τα διάφορα είδη μουσικής επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Ή αναλογιστείτε πώς είναι για εσάς όταν έχει πολύ θόρυβο ή όταν κάποιος δίπλα σας φωνάζει. 

Τα μάντρας σχεδιάστηκαν ώστε να ρυθμίζουν την εμπειρία σας μέσω λεπτοφυών δονήσεων που προκαλούν στην ύπαρξή σας. Κάθε μάντρα σχεδιάστηκε ώστε να επιφέρει μια ξεχωριστή επίδραση.

5. Τα μάντρας ρυθμίζουν τη δόνησή σας ευθυγραμμίζοντας την επίγνωσή σας με τη θέαση του εαυτού και του Απείρου.
Ό,τι αναζητάτε βρίσκεται μέσα σας. Όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βιώσετε κάτι είναι γιατί δεν είστε συντονισμένοι με τη συγκεκριμένη δόνηση.

Π.χ., αν δονείτε αγάπη, θα τη βλέπετε παντού γύρω σας. Αν όχι, αυτή η δόνηση θα λείπει. Έλκετε ανθρώπους σύμφωνα με τη δόνησή σας και από αυτήν εξαρτάται και το πώς βιώνετε την ευθυγράμμισή σας με την καρμική δόνηση.

6. Αν θέλετε να ξεπεράσετε το κάρμα σας, αλλάξτε δόνηση.
Ψάλλοντας ένα μάντρα συντονίζεστε με τη δόνησή του επιτρέποντας στη δόνηση να γίνει δική σας. Όσο πιο ευαίσθητοι είστε τόσο βαθύτερα βιώνετε τα αποτελέσματα. Επίσης όσο περισσότερο χρόνο και με μεγαλύτερη συγκέντρωση το ψάλλετε τόσο περισσότερη επίδραση θα έχει στη συνειδητότητά σας.

Δεν είναι μόνο τα μάντρας που έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ύπαρξή σας αλλά κάθε δόνηση είναι ζωτικής σημασίας. Όταν σκέφτεστε αρνητικά δημιουργείτε μια λεπτοφυή δόνηση. Όσο περισσότερο διάστημα αυτή επιμένει τόσο περισσότερο επηρεάζει την ύπαρξή σας. Η δόνηση που προκαλούν οι σκέψεις δημιουργεί μια συναισθηματική δόνηση που γεννά μια σωματική δόνηση. Αυτή είναι η πηγή κάθε αίσθησης στο σώμα.

Όταν αναφερόμαστε σε μπλοκαρίσματα στο φυσικό ή στο λεπτοφυές σώμα, όπως στα τσάκρας ή στα nadis (ενεργειακά κανάλια) όπου ρέει η πράνα (η δύναμη της ζωής, η ενέργεια), μιλάμε για τις περιοχές όπου η δόνηση δεν είναι ευθυγραμμισμένη (περιοχές που δονούνται πιο αργά από όσο θα έπρεπε εμποδίζοντας τη ροή της ζωτικής ενέργειας).

Με τον ίδιο τρόπο που ένα μάντρα επιδρά στην ύπαρξή σας επιδρούν και οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις σας. Έτσι μία συνήθεια μετατρέπεται σε πρότυπο συμπεριφοράς. Δημιουργείτε δονήσεις και συνειδητά ή ασυνείδητα αντιδράτε σε αυτές.

Επαναλαμβάνοντας μάντρας μπορείτε να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από αυτά τα βαθιά ριζωμένα πρότυπα.





Μετάφραση: Basantpal K
Επιμέλεια: Har Sevac S.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου