Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Το βότανο που ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75% ....!!!!!!!

Έχει χρησιμοποιηθεί ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά και σε φάρμακα κυρίως για τη γρίπη και τον πονοκέφαλο, αλλά πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν μία ακόμα καταπληκτική νέα χρήση για το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου : ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%!!!!!

Η αλήθεια είναι ότι το δεντρολίβανο έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων- το έκαιγαν στους βωμούς. 

Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σα στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη. Στον Άμλετ του Σαίξπηρ, η Οφήλια , λέει: «Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.»

Πιο πρόσφατα , το 2012, μία μελέτη των Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle εντόπισε μια ένωση στο δεντρολίβανο την 1,8 κινεόλη που σχετίζεται με τις γνωστικές επιδόσεις και τη συγκέντρωση. 

Περαιτέρω μελέτες από τον Mark Moss και την ομάδα του έχουν βρει βελτιώσεις μνήμης μέχρι το εκπληκτικό ποσοστό 75% από την διάχυση των αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου. Τώρα αν ρωτάτε «Πώς είναι δυνατόν ένα άρωμα να μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη;» αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από ένα από τα επιστημονικά συγγράμματα όπου αναφέρεται: «Οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του ρινικού βλεννογόνου ή των πνευμόνων. 

Τερπένια είναι τα μικρά οργανικά μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και συνεπώς μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας σε θέσεις υποδοχέα ή ενζυμικά συστήματα .»

Το δεντρολίβανο λοιπόν είναι ένα σούπερ θερμαντικό βότανο που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα παρακάτω :

- Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

- Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.

- Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, στο άσμα ,σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.

- Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.

- Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής

Μεταξύ των σημαντικότερων από τα οφέλη του δεντρολίβανου είναι η χρησιμότητά του για την καταπολέμηση της φαλάκρας και της απώλειας μαλλιών. Ακόμα και στην επιστημονική έρευνα, υπήρξαν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν εφαρμόζεται με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, είτε μέσω της άμεσης εφαρμογής είτε μέσω της ένταξής του σε ένα σαμπουάν ή μαλακτικό μαλλιών, το δεντρολίβανο προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών. 

Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες της χρήσης και είναι συχνά σε συνδυασμό με θυμάρι, λεβάντα και ξύλο κέδρου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι διεγείρει τα θυλάκια και μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να μεγαλώνουν περισσότερο και ισχυρότερα.

Tα οφέλη του δεντρολίβανου περιλαμβάνουν, επίσης, χρήση ως στοματικό διάλυμα που φρεσκάρει την αναπνοή, αλλά παράλληλα σκοτώνει και τα βακτήρια. 

Αν και δεν χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται για την υγεία των μαλλιών, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει και στην υγεία της επιδερμίδας. 

Το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην καταπολέμηση του πόνου, της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις και τους μύες και παρόλο που μπορεί να εφαρμοστεί ως κατάπλασμα στο δέρμα, πιο συχνά χρησιμοποιείται ως θεραπεία ατμού, υπό τη μορφή αιθέριου ελαίου που τοποθετείται σε θερμό λουτρό. 

Αυτά τα οφέλη του δεντρολίβανου δεν έχουν αποδειχθεί εκτενώς μέσα από επιστημονική έρευνα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μαρτυρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχουν, όμως, μερικές δυνητικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των εκχυλισμάτων δενδρολίβανου και πρέπει να ληφθεί μέριμνα σ’ αυτή την περίπτωση. Τα αιθέρια έλαια του δεντρολίβανου μπορεί να είναι πολύ ισχυρά και, παρόλο που το δεντρολίβανο είναι ασφαλές αν καταναλωθεί στην τυπική παρασκευή τροφίμων, αν ληφθεί από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι και εμετό. 

Υπάρχουν, επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του αίματος ή να προωθήσει την έμμηνο ρύση γι’ αυτό οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που θηλάζουν, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν έλαια δεντρολίβανου. 

ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ / Medinova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου