Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Τα Συμπτώματα της Πνευματικής Αφύπνισης.....!!!!!!!

Οι Συμβουλές που δίνονται για πολλά από τα συμπτώματα της ανάληψης έχουν συλλεχθεί από διάφορες πηγές (από βιβλία που αφορούν παραδοσιακές πνευματικές πρακτικές καθώς επίσης κι από πληροφορίες που έχουν έρθει μέσω ανώτερων επικοινωνιών) και μπορεί να μην αντανακλούν την προσωπική μου εμπειρία.

Όπως με κάθε τι, χρησιμοποιήστε τη διάκριση. Εάν σας χρησιμεύσει σε κάτι, έχει καλώς, ειδάλλως αγνοήστε την. Όλοι μας βιώνουμε την πνευματική ανάπτυξη με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Για μερικούς από μας οι αλλαγές συμβαίνουν αργά. Για άλλους, μια σειρά γεγονότων μπορεί να επιφέρει μια ξαφνική ωρίμανση.

Δεν μοιραζόμαστε όλοι μας τα ίδια συμπτώματα ή αλλαγές. Και φυσικά κρατούμε τα δικά μας ατομικά πνευματικά πιστεύω. Είμαστε διαφορετικοί σαν τις νιφάδες του χιονιού, και παρόλα αυτά μοιραζόμαστε μια κοινή ουσία και μια γενική μορφή.

Ορισμένες αντιλήψεις μπορεί να μη σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Ο καθένας μας θα πρέπει να εξετάζει τη νέα πληροφόρηση και να διακρίνει τι δεν μας υπηρετεί καθώς και τι είναι αλήθεια για μας. Έτσι λοιπόν καθώς θα διαβάζετε τη λίστα, σας ζητώ να το κάνετε αυτό για τον εαυτό σας. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την ερμηνεία που θα δώσετε.

Με αγάπη και αλήθεια,
Πασχάλης Καζακόπουλος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το Βιβλίο του Πασχάλη Καζακόπουλου "Το Πλήρες Εγχειρίδιο της Ανάληψης" που μπορείτε να το βρείτε στο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα!

1. Αλλαγή στις συνήθειες του Ύπνου: ανησυχία, ζεστά πέλματα, ξύπνημα δυο - τρεις φορές τη νύχτα. Νιώθετε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει κάτι που λέγεται Τριαδικό Πρότυπο Ύπνου και συμβαίνει σε πολλούς: κοιμάστε για 2-3 ώρες, ξυπνάτε, πηγαίνετε πάλι για ύπνο για λίγες ώρες, ξυπνάτε ξανά, και μετά πηγαίνετε και πάλι να κοιμηθείτε. 

Για άλλους, οι ανάγκες του ύπνου τους έχουν αλλάξει. Μπορεί και να αισθάνεστε καλά με πολύ λιγότερο ύπνο. Τελευταία έχω βιώσει τεράστια κύματα ενέργειας να ρέουν στο σώμα μου από το τσάκρα του στέμματος. Με κάνει να νιώθω πολύ καλά, αλλά με κρατά ξάγρυπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και έπειτα υποχωρεί.

Συμβουλή: Συνηθίστε το. Μείνετε ήρεμοι με αυτό και μη στεναχωριέστε για το αν κοιμάστε αρκετά (κάτι που συχνά προκαλεί περισσότερη αϋπνία). Θα καταφέρετε να βγάλετε καλά την ημέρα σας, αν κρατάτε στο μυαλό σας απλά και μόνο αυτά που σας χρειάζονται. 

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον ανώτερο εαυτό σας να σας δίνει ένα διάλειμμα που και που και να κοιμάστε καλά το βράδυ. Αν πάλι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αμέσως, χρησιμοποιήστε τις ώρες που είστε ξύπνιοι για να διαλογιστείτε, να διαβάσετε ποίηση, να γράψετε ημερολόγιο, ή να κοιτάξετε το φεγγάρι. Το σώμα σας θα προσαρμοστεί με το νέο πρότυπο.

2. Δραστηριότητα στο Στέμμα του Κεφαλιού: μυρμήγκιασμα, κνησμός, φαγούρα, μια αίσθηση ότι κάτι περπατά επάνω σε αυτό και / ή στην σπονδυλική σας στήλη. Μια αίσθηση ενεργειακού κραδασμού επάνω στη κορυφή του κεφαλιού, σαν να ξεσπά κάτι, όπως πέφτει το ντους στο κεφάλι. Επίσης μια ενεργειακή αίσθηση η οποία μοιάζει σαν το ράντισμα. 

Μπορεί επίσης να βιώσετε κάποια πίεση επάνω στο στέμμα, σα να σας πιέζει κάποιος με το δάχτυλό του/ της επάνω στην κορυφή του κεφαλιού σας. Όπως σας ανέφερα, έχω βιώσει τεράστιες φορτίσεις ενεργειών μέσω του στέμματος. Στο παρελθόν, ένιωθα μια πιο γενικευμένη πίεση, σαν να πιέζονταν το κεφάλι μου απαλά ενάντια σε κάτι. Ένας άντρας μου ανέφερε ότι τα μαλλιά του ανατρίχιαζαν και το σώμα του έμοιαζε να μπιρμπιλιάζει σαν το δέρμα της χήνας.

Συμβουλή: Δεν είναι κάτι ανησυχητικό για να πανικοβάλλεστε. Αυτό που βιώνετε είναι το άνοιγμα του τσάκρα του Στέμματος της Κεφαλής. Αυτό που νιώθετε σημαίνει ότι ανοίγετε για να λάβετε Θεία ενέργεια.

3.Ξαφνικά Συναισθηματικά Κύματα. Νιώθετε την ανάγκη να κλαίτε για ψήλου πήδημα. Αισθάνεστε ξαφνικά θυμωμένοι ή λυπημένοι με την παραμικρή ενόχληση. Ή ανεξήγητα μελαγχολικοί. Μετά, πολύ ευτυχισμένοι. 

Ένα συναισθηματικό τραινάκι του Λούνα Παρκ. Πολύ συχνά υπάρχει μια αίσθηση πιεσμένων συναισθημάτων που προκαλούν ένα μπούκωμα στο τσάκρα της Καρδιάς (στη μέση του στήθους). Αυτό, δεν θα πρέπει να το συγχέετε με τη καρδιά, που βρίσκεται στα αριστερά του τσάκρα της Καρδιάς.

Συμβουλή: Δεχτείτε τα συναισθήματά σας όπως έρχονται και αφήστε τα να φύγουν. Κατευθυνθείτε άμεσα στο τσάκρα της Καρδιάς και νιώστε το συναίσθημα. Επεκτείνετέ το σε όλα σας τα πεδία, κι αναπνεύστε βαθιά από τη κοιλιά μέχρι στο πάνω μέρος του στήθους. 

Απλά, νιώστε το συναίσθημα κι αφήστε το να εξατμιστεί μόνο του. Αν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτή τη φάση, απλά, φωνάξτε δυνατά ότι σκοπεύετε να απελευθερωθείτε απ όλα τα παλιά θέματα και ζητείστε από την Ανώτερη Δύναμή σας να σας βοηθήσει.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την Θεία Χάρη των Ελοχήμ, να σας βοηθήσουν να νιώθετε άνετα και πιο ανάλαφρα. Να είστε ευγνώμονες που το σώμα σας απελευθερώνει αυτά τα συναισθήματα και δεν τα κρατά μέσα του για να σας βλάψουν. 

Μια πηγή αναφέρει ότι η βαθιά μελαγχολία συνδέεται με την αποδέσμευση ανθρώπινων σχέσεων, της εργασίας, κλπ., που δεν ταιριάζουν πλέον με τις δικές μας συχνότητες. Όταν νιώθουμε ενοχές για την αποδέσμευση των σχέσεων αυτών, η μελαγχολία μας βοηθά να θεραπεύσουμε αυτόν τον πόνο.

4. Ό,τι «παλιό» μοιάζει να βγαίνει και να έρχεται στην επιφάνεια, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, και οι άνθρωποι με τους οποίους χρειάζεστε να εργασθείτε μαζί (ή οι κλώνοι τους) εμφανίζονται στη ζωή σας. 

Η ολοκλήρωση κυκλοφορεί. Μπορεί επίσης να έχετε ανάγκη να εργασθείτε μέσα από θέματα αυτοεκτίμησης, αφθονίας, δημιουργικότητας, εθισμών, κλπ. Οι πηγές, ή οι άνθρωποι που χρειάζεστε για να βοηθηθείτε να κινηθείτε μέσα σε αυτά τα θέματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Συμβουλή: (όπως και με την 3). Επιπλέον, μην εμπλακείτε πολύ στο να αναλύετε αυτά τα θέματα. Το να τα εξετάζετε πολύ, απλά θα σας γυρνούν πίσω ξανά και ξανά σε όλο και βαθύτερα επίπεδα. Αν όμως θέλετε να κινηθείτε εκεί, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό. 

Μη προσπαθήσετε να τα αποφύγετε ή να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από αυτά. Αγκαλιάστε οτιδήποτε έρχεται στην επιφάνεια και ευχαριστήστε το που σας βοηθά να προχωρήσετε. Ευχαριστείστε την Ανώτερη Δύναμή σας που σας δίνει την ευκαιρία να απελευθερώσετε αυτά τα θέματα. Να θυμάστε ότι, δεν θέλετε αυτά τα θέματα να παραμείνουν κολλημένα στο σώμα σας.

5. Αλλαγές στο Βάρος. Η αύξηση βάρους στον πληθυσμό είναι εκπληκτική. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι μπορεί να χάνουν βάρος. Συχνά, κερδίζουμε βάρος επειδή πολλοί φόβοι μας που έχουν καταπιεστεί έρχονται τώρα στην επιφάνεια για να θεραπευτούν. Αντιδρούμε χτίζοντας ένα είδος αυτοάμυνας. Επίσης προσπαθούμε να γειώσουμε τον εαυτό μας ή να δώσουμε κάποιον όγκο στο σώμα μας ενάντια στις αυξανόμενες συχνότητες.

Συμβουλή: Μη πανικοβάλλεστε, απλά, δεχτείτε το σαν ένα σύμπτωμα για το στάδιο που βρίσκεστε τώρα. Θα χάσετε ή θα πάρετε βάρος όταν αφομοιωθούν όλοι σας οι φόβοι. Διώξτε το άγχος σχετικά μ' αυτό. Και τότε θα διαπιστώσετε ότι θα το βρείτε πιο εύκολο να χάσετε ή να κερδίσετε βάρος τελικά. Ασκηθείτε. 

Πριν καθίσετε να φάτε δοκιμάστε το εξής: Καθίστε στο τραπέζι αφού το έχετε στρώσει με ελκυστικό και όμορφο τρόπο. Ανάψτε ένα κερί. Απολαύστε την παρουσίαση του φαγητού. Απλώστε το κυρίαρχο χέρι σας πάνω από τη καρδιά σας κι ευλογήστε τη τροφή. Πείτε στο σώμα σας ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τη τροφή για θρεπτικούς λόγους κι όχι για να γεμίσετε την συναισθηματική σας πείνα.

Έπειτα περάστε το χέρι σας από αριστερά στα δεξιά πάνω από το φαγητό κι ευλογήστε το. Μπορεί να αισθανθείτε ότι η τροφή φαίνεται ζεστή προς το χέρι σας ακόμη κι αν είναι κρύα. Μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι το φαγητό όταν μου φαίνεται ζεστό, είναι για μένα καλό και θρεπτικό. 

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι όταν ευλογώ τη τροφή, δεν τρώω πολύ. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τον εαυτό σας όταν ξεχνάτε να ευλογείτε την τροφή προτού φάτε. Όταν έχω ξεχαστεί κι έχω σχεδόν τελειώσει το φαγητό μου, ευλογώ το φαγητό ούτως ή άλλως. 

Έτσι, δεν ξεφεύγω από τη συνήθεια. Ένα άλλο πράγμα, που μπορείτε να κάνετε είναι το να παραμένετε παρόντες ενώ τρώτε - μη βλέπετε τηλεόραση. Απολαύστε με την καρδιά σας τις ευλογίες που βρίσκονται μπροστά σας.

6. Αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού. Παράξενες λιγούρες πείνας, και παράδοξες προτιμήσεις φαγητών. Μερικοί διαπιστώνουν ότι δεν πεινούν πλέον όπως πριν. Ή πεινούν περισσότερο.

Συμβουλή: Μην αρνείστε αυτό που θέλει να σας πει το σώμα σας. Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να δοκιμάσετε τον έλεγχο μυών πριν επιλέξετε κάποιο είδος τροφής που ζητά το σώμα σας. Επίσης δοκιμάστε την ευλογία του φαγητού όπως περιγράφεται στην 5.

7. Διατροφική δυσανεξία, αλλεργίες που δεν είχατε ποτέ πριν: Καθώς γίνεστε ολοένα και πιο πνευματικοί, θα είστε και πιο ευαίσθητοι με τα πάντα γύρω σας. Το σώμα σας θα σας λέει από μόνο του τι δεν μπορεί να αντέξει πια, και τι δεν το υπηρετεί. Μπορεί να χρειάζεται να καθαριστείτε από τις τοξίνες. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν ένα λευκό κατάλοιπο στο στόμα τους, σαν κι αυτό των αγωνιστών δρόμου όταν φτάνουν στο τέρμα.

Συμβουλή: Ένας βελονιστής, μου είπε ότι αυτό το υπόστρωμα μπορεί να υποχωρήσει αν κάνετε «μπούκωμα» στο στόμα σας με 2 κουταλάκια του γλυκού παγωμένο ελαιόλαδο για 10-15 λεπτά (κι ότι κι αν κάνετε, μην το καταπιείτε), και μετά το βγάλτε το στη τουαλέτα κι όχι στον νεροχύτη, γιατί από το σώμα σας μόλις θα έχουν βγει τοξίνες. Βουρτσίστε τα δόντια σας, και μετά κάντε το ίδιο. Έπειτα, καθαρίστε την οδοντόβουρτσα (συγνώμη αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, αλλά, λειτουργεί).

8/Α. Αύξηση των αισθήσεων. Αυξημένη ευαισθησία. Όραση: θολή όραση, αντικείμενα που τρεμοφέγγουν, θέαση λαμπερών σωματιδίων, αύρες ανθρώπων, φυτών, ζώων, και αντικειμένων. Ορισμένοι αναφέρουν ότι βλέπουν συχνά αδιαφανή αντικείμενα σαν διαφανή. Όταν κλείνετε να μάτια δεν βλέπετε πλέον σκοτάδι, αλλά κάτι κοκκινωπό. 

Μπορεί επίσης να βλέπετε γεωμετρικά σχήματα ή λαμπερά χρώματα και εικόνες με τα μάτια κλειστά. Τα χρώματα εμφανίζονται πιο ζωηρά-ο ουρανός στο χρώμα μιας μικρής λευκής πάπιας και το γρασίδι με ένα υπέροχο πράσινο χρώμα.

Πολύ συχνά, τυγχάνει να βλέπω κάτι σαν δίκτυα ή πλέγματα να διασχίζουν το έδαφος. Καθώς θα γίνεστε ολοένα και πιο ευαίσθητοι μπορεί να βλέπετε γεωμετρικά σχήματα ή περιγράμματα στον αέρα, ειδικά όταν το δωμάτιο είναι σχεδόν σκοτεινό. Όταν τα μάτια σας είναι ανοιχτά ή κλειστά, μπορεί να βλέπετε σχήματα στην περιφερειακή σας όραση (αυτοί είναι οι οδηγοί σας).

Συμβουλή: Η όρασή σας αλλάζει με πολλούς τρόπους-βιώνετε νέους τρόπους οράσεως. Να είστε υπομονετικοί. Οτιδήποτε κάνετε, μη φοβάστε. Η συγκεχυμένη όραση μπορεί να αλαφρύνει με το χασμουρητό.

8/Β. Ακοή. Αυξημένη ή ελαττωμένη ακοή. Κάποτε ενώ οδηγούσα, ένιωσα έντονη την ανάγκη να σταματήσω και να βγω απ’ το δρόμο, εξ αιτίας του οδυνηρού έντονου ήχου των ελαστικών μου στον αυτοκινητόδρομο. 

Κάποια άλλα συμπτώματα είναι το άκουσμα ενός ελαφρύ θορύβου στο κεφάλι, μπιπ, ήχοι, μουσική ή ηλεκτρονικά κομμάτια. Μερικοί ακούνε να τρέχει νερό, θόρυβο μελισσών, κάτι να περνά σαν βολίδα, χτύπημα κουδουνιού ή βοή.

Άλλοι πάλι έχουν αυτό που λένε «ακουστική δυσλεξία», δεν μπορούν δηλαδή να ξεχωρίσουν τι λένε οι άλλοι άνθρωποι, σαν να μην μπορούν να ερμηνεύσουν τη δική τους γλώσσα. Μερικοί πάλι ακούν παράξενες φωνές μέσα στα όνειρά τους, σαν να υπερίπταται κάποιος κοντά τους. 

Μπορείτε είτε να ζητήσετε από τις παρουσίες να φύγουν ή να παρακαλέσετε από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να αναλάβει την όλη κατάσταση. Και πάλι, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει εδώ να φοβάστε.

Συμβουλή: Παραδοθείτε σ' αυτό. Αφήστε το να έρχεται. Ακούτε. Τα αυτιά σας ρυθμίζονται με τις νέες συχνότητες.

8/Γ. Εμπλουτισμένες αισθήσεις όσφρησης, αφής και γεύσης. Παρατηρώ ότι τώρα μπορώ να οσφραίνομαι και να γεύομαι τα χημικά πρόσθετα με δυσαρέσκεια σε μερικές τροφές. Κάποια άλλη τροφή πάλι, μπορεί να έχει μιαν υπέροχη γεύση. 

Για μερικούς ανθρώπους αυτοί οι εμπλουτισμοί είναι ευχάριστοι αλλά τους προκαλούν και σκοτούρες. Που και που μπορεί να σας έρχονται αρώματα λουλουδιών. Το παθαίνουν πολλοί μυστικιστές. Απολαύστε το.

9. Ερεθισμοί Δέρματος. Εξανθήματα, μικρά πρηξίματα (ή μπιρμπίλια), ακμή, κνίδωση, και έρπις. Ο θυμός παράγει ξεσπάσματα γύρω από το στόμα και το πιγούνι.

Συμβουλή: Μπορεί να ξεβράζετε τοξίνες και να φέρνετε συναισθήματα στην επιφάνεια. Όταν πρόκειται να απελευθερωθεί κάποιο θέμα και σεις προσπαθείτε να το ξανα-πιέσετε, το δέρμα σας εκφράζει το θέμα για σας, μέχρις ότου μεθοδεύσετε τα συναισθήματα. Εργασθείτε με αυτά που κουβαλάτε μέσα σας.

10. Επεισόδια έντονης ενέργειας τα οποία σας κάνουν να θέλετε να πηδήξετε από το κρεβάτι και να αναλάβετε δράση, που ακολουθούνται από περιόδους λήθαργου και κόπωσης. Η κόπωση συνήθως συνοδεύει τις μεγάλες μετατοπίσεις. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα της ένταξης, έτσι λοιπόν παραδοθείτε του.

Συμβουλή: Γίνετε πιο ροϊκοί και ακολουθήστε την φύση της ενέργειας. Μην τη πολεμάτε. Να είστε ήπιοι με τον εαυτό σας. Αν νιώθετε κουρασμένοι, πάρτε έναν υπνάκο Αν αισθάνεστε ότι έχετε αρκετή ενέργεια και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, γράψτε ένα δικό σας μυθιστόρημα. Εκμεταλλευτείτε τον τύπο της ενέργειας.

11. Αλλαγές στην προσευχή ή τον διαλογισμό. Δεν νιώθετε τις ίδιες εντυπώσεις όπως πριν. Δεν έχετε την ίδια εμπειρία επαφής με το Θείο Πνεύμα. Δυσκολεύεστε να εστιαστείτε.

Συμβουλή: Μπορεί να βρίσκεστε σε περισσότερη στιγμιαία και σταθερή επικοινωνία με το Πνεύμα τώρα κι επομένως η εντύπωση να αλλάζει. Θα προσαρμοστείτε σε αυτό το καινούργιο συναίσθημα. Στην ουσία, το περισσότερο διάστημα, σκέφτεστε και δράτε σε συνεργασία με το Πνεύμα. Επίσης τώρα μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι περίοδοι του διαλογισμού μικραίνουν.

12. Κύματα Δύναμης: Εντελώς ξαφνικά ζεσταίνεστε από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Είναι μια ελάχιστης διάρκειας αίσθηση, αλλά είναι άβολη. Αντίθετα, μερικοί άνθρωποι έχουν νιώσει ανεξήγητη παγωνιά. Εγώ έχω βιώσει και τα δύο. Πιο πρόσφατα, ένιωσα κύματα ή ενεργειακά ρεύματα να ρέουν μέσα μου. 

Μερικές φορές η ενέργεια φαίνεται τόσο έντονη όταν πρωτομπαίνει στο σώμα μου που μου προκαλεί μικρή ναυτία. Αλλά, αν σκεφτώ την ενέργεια σαν Θεία και διώχνω τον φόβο, αισθάνομαι υπέροχα κι απολαμβάνω την αίσθηση. Αν εργάζεστε με την ενέργεια, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η ζεστασιά που εμφανίζεται μέσα από τα χέρια σας έχει αυξηθεί τρομακτικά. Είναι πολύ καλό.

Συμβουλή: Αν νιώθετε άβολα, ζητήστε από την Ανώτερη Δύναμή σας - αν αυτό είναι για το ανώτερο καλό σας - να μειώσει ή να ανεβάσει λίγο την θερμοκρασία.

13. Μια σειρά από φυσικές εκδηλώσεις: Πονοκέφαλοι, πόνοι στη πλάτη και στον λαιμό, συμπτώματα γρίπης (καλείται κραδασμική γρίπη), προβλήματα με την πέψη, σπασμοί των μυών ή κράμπες, αύξηση των καρδιακών παλμών, πόνοι στο στήθος, αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία, μούδιασμα ή πόνος στα μέλη του σώματος, κι αθέλητες διατυπώσεις λέξεων ή κινήσεις του σώματος. Μερικοί από μας είχαμε παλιές καταστάσεις από την παιδική ηλικία που επανεμφανίστηκαν λίγο για θεραπεία.

Συμβουλή: Να θυμάστε τι είπα σχετικά με τη ζήτηση ιατρικής βοήθειας, αν τη χρειαστείτε! Αν καθορίσετε ότι αυτό δεν θέμα ιατρικής κατάστασης, χαλαρώστε με την επίγνωση ότι είναι μόνο κάτι προσωρινό.

14. Νεανική εμφάνιση: Γιούπι!!! Όσο θα καθαρίζεστε από συναισθηματικά θέματα και θα απελευθερώνεστε από τα περιοριστικά πιστεύω και το βαρύ φορτίο του παρελθόντος, θα γίνεστε ουσιαστικά φωτεινότεροι. Η συχνότητά σας γίνεται υψηλότερη. Αγαπάτε τη ζωή και τον εαυτό σας περισσότερο. Αρχίζετε να μοιάζετε με την τελειότητα που πραγματικά είστε.

15. Ζωηρά όνειρα: Μερικές φορές τα όνειρά σας είναι τόσο ζωντανά που ξυπνάτε σαστισμένοι. Μπορεί επίσης να έχετε πολύ νηφάλια όνειρα μες τα οποία έχετε τον έλεγχο. Πολλά από αυτά μπορεί επίσης να είναι μυστικιστικά ή να φέρνουν μηνύματα για σας. Και σε ορισμένα όνειρα πάλι να ξέρετε απλά, ότι δεν «ονειρεύεστε» - ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι αληθινό.

Συμβουλή: Θα θυμάστε, αυτό που είναι σημαντικό για σας να θυμάστε. Μη βιάζετε τίποτα. Και πάνω απ όλα, μείνετε έξω από κάθε φόβο.

16. Γεγονότα τα οποία αλλάζουν ολοκληρωτικά τη ζωή σας: Θάνατος, διαζύγιο, αλλαγή στο καθεστώς της δουλειάς, απώλεια σπιτιού, ασθένεια, και / ή άλλες καταστροφές - μερικές φορές μάλιστα, κάμποσες μαζί! 

Δυνάμεις που σας κάνουν να επιβραδύνετε τον ρυθμό σας, να γίνετε πιο απλοί, να αλλάξετε, να επανεξετάσετε το Ποιος είστε και το τι σημαίνει η ζωή για σας. Δυνάμεις που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Δυνάμεις που σας κάνουν να διώξετε τις προσκολλήσεις σας. Δυνάμεις που αφυπνίζουν την αίσθηση της αγάπης και της συμπόνιας προς όλους.

17. Μια επιθυμία να αποδεσμευτείτε από περιοριστικά πρότυπα, από δουλειές στη ζωή που σας αποδυναμώνουν, καταναλωτικούς τρόπους διαβίωσης, και τοξικούς ανθρώπους ή καταστάσεις. Αισθάνεστε να σας ωθεί η ανάγκη να «βρείτε τον εαυτό σας» και τον σκοπό της ζωής σας - τώρα! Θέλετε να είστε δημιουργικοί κι ελεύθεροι για να γίνεστε αυτό που πραγματικά είστε. 

Μπορεί να δείτε τον εαυτό σας να ελκύεται από τις τέχνες και τη φύση. Επίσης, ενδεχομένως να θελήσετε να απαλλάξετε τον εαυτό σας από πράγματα και ανθρώπους που δεν σας «υπηρετούν» πλέον.

Συμβουλή: Κάντε το!

18. Συναισθηματική και διανοητική σύγχυση: Ένα συναίσθημα ότι έχετε ανάγκη να ευθυγραμμίσετε τη ζωή σας, κάτι που σας δημιουργεί σύγχυση ενώ ταυτόχρονα νιώθετε χαοτικά κι ανίκανοι να εστιασθείτε. (Δείτε το 45)

Συμβουλή: Βάλτε το αυτί σας στη καρδιά σας και η διάκρισή σας, θα ακολουθήσει.

19. Ενδοσκόπηση, μοναξιά, και απώλεια ενδιαφέροντος για περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες: Αυτό το στάδιο έφερε κατάπληξη σε πολλούς εξωστρεφείς ανθρώπους που έβλεπαν τον εαυτό τους να εμπλέκεται άμορφα με εξωτερικά κοινωνικά δρώμενα. Και συνήθως λένε: «Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μ' αρέσει πια να βγαίνω έξω τόσο πολύ όσο πριν».

20. Ξεσπάσματα δημιουργικότητας: Λήψη εικόνων, ιδεών, μουσικής, και άλλων δημιουργικών εμπνεύσεων με συγκλονιστική συχνότητα.

Συμβουλή: Τουλάχιστον καταγράψτε τις εμπνεύσεις σας, γιατί το Πνεύμα σας μιλά σχετικά με το πώς θα μπορούσατε να εκπληρώσετε τον σκοπό σας και να συνεισφέρετε για τη θεραπεία του πλανήτη.

21. Έχετε την αντίληψη ότι ο χρόνος επιταχύνεται. Σας φαίνεται έτσι γιατί εκτεθήκατε σε πολλές αλλαγές μες τη ζωή σας, οι οποίες σας έρχονταν με πρωτοφανή συχνότητα. Ο αριθμός των αλλαγών φαίνεται να αυξάνει.

Συμβουλή: Το σπάσιμο της ημέρας σας σε χρονικά μέρη και με ραντεβού αυξάνει την αίσθηση της επιτάχυνσης. Μπορείτε να επιβραδύνετε τον χρόνο αν χαλαρώσετε στην παρούσα στιγμή που βρίσκεστε και δώσετε λίγη προσοχή στο τι συμβαίνει κι όχι στο τι βρίσκεται μπροστά. 

Ελαττώστε τους ρυθμούς και πείτε στον εαυτό σας ότι έχετε αρκετό χρόνο. Ζητήστε από την Ανώτερη Δύναμή σας να σας βοηθήσει. Κρατηθείτε εστιασμένοι στο παρόν. Προσπαθήστε να έχετε κάποια ροή από την μία δραστηριότητα στην άλλη. 

Μείνετε συντονισμένοι με την εσωτερική σας καθοδήγηση. Μπορείτε επίσης να συγκρατήσετε τον χρόνο με το να το ζητήσετε. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε βιασύνη, πείτε: «Χρόνε σε παρακαλώ συγκρατήσου. Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο να.... ,». Μετά χαλαρώστε.

22. Μια αίσθηση ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Υπάρχει το συναίσθημα ότι κάτι πάει να συμβεί. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος.

Συμβουλή: Δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να σας κάνει να στεναχωριέστε. Αναμφισβήτητα συμβαίνουν πράγματα, αλλά το άγχος μόνο προβλήματα μπορεί να σας δημιουργήσει. Όλες σας οι σκέψεις, Θετικές ή Αρνητικές, είναι συν-προσευχές. Δεν υπάρχει κάτι για να φοβηθείτε.

23. Ανυπομονησία. Γνωρίζετε καλύτερα, αλλά μερικές φορές δεν τα καταφέρνετε. Θέλετε να προχωρήσετε και να μάθετε τι έρχεται στον δρόμο σας. Η αβεβαιότητα δεν σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Συμβουλή: Μάθετε να ζείτε με την αβεβαιότητα, γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να σας έρθει αν δεν είστε έτοιμοι. Η ανυπομονησία είναι στη πραγματικότητα έλλειψη εμπιστοσύνης, ειδικά έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ανώτερη δύναμή σας. Όταν εστιάζεστε στο παρόν, θα βιώνετε θαύματα - ναι, ακόμη και στην οδική κυκλοφορία!

24. Μια βαθιά λαχτάρα για νόημα, σκοπό, πνευματική σύνδεση, και αποκάλυψη.Ίσως κάποιο ενδιαφέρον για τα πνευματικά θέματα για πρώτη φορά στη ζωή σας. «Ένας σταθερός διακαής πόθος», όπως λέει ο k.d. Lang. Ο υλικός κόσμος δεν μπορεί να γεμίσει αυτή την νοσταλγία.

Συμβουλή: Ακολουθήστε την καρδιά σας κι ο δρόμος θα ανοιχτεί για σας.

25. Ένα συναίσθημα ότι είστε κάπως διαφορετικοί. Μια ανησυχητική αίσθηση ότι το κάθε τι στη ζωή σας μοιάζει καινούργιο και διαφοροποιημένο, ότι έχετε αφήσει τον παλιό σας εαυτό πίσω. Όντως, τον έχετε αφήσει. Είστε κάτι πολύ μεγαλύτερο απ ότι μπορείτε πιθανόν να φανταστείτε. Κι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα έρθουν.

26. «Δάσκαλοι» εμφανίζονται παντού την κατάλληλη στιγμή για να σας βοηθήσουν στο πνευματικό σας ταξίδι: άνθρωποι, βιβλία, ταινίες, συμβάντα, η Μητέρα Φύση, κλπ. Οι Δάσκαλοι μπορεί να φαίνεται ότι είναι αρνητικοί ή θετικοί όταν έχετε παγιδευτεί σε ένα είδος πολωμένης σκέψης, αλλά, κατά μια ανυπέρβλητη άποψη, αυτοί είναι πάντοτε τέλειοι. 

Ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να μάθετε και να προχωρήσετε. Επί τη ευκαιρία, ποτέ δεν δεχόμαστε κάτι περισσότερο από αυτό που είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε και να τα καταφέρουμε. Κάθε μια πρόκλησή μας παρουσιάζει την ευκαιρία περνώντας μέσα απ' αυτήν, να δείξουμε την κυριότητά μας.

27. Ανακαλύπτετε ένα πνευματικό δρόμο που δίνει σε σας νόημα και «μιλά» μέσα σας στα πιο βαθιά επίπεδα. Ξαφνικά, κερδίζετε μια προοπτική που δεν είχατε φανταστεί ποτέ πριν. Σας πιάνει πείνα να μάθετε περισσότερα. Διαβάζετε, μοιράζεστε απόψεις και ιδέες με τους άλλους, κάνετε ερωτήσεις, και στρέφεστε μέσα σας για να ανακαλύψετε περισσότερα γύρω από το ποιος είστε και γιατί είστε εδώ.

28. Κινείστε μέσω της μάθησης και των προσωπικών θεμάτων πολύ γρήγορα. Κι έχετε την αίσθηση ότι «λαμβάνετε» αυτό που πρέπει πολύ εύκολα.

Συμβουλή: Να συνεχίσετε να θυμάστε ότι, θα σας έρθουν πράγματα - όταν είναι έτοιμα - για να θεραπευτούν. Όχι νωρίτερα. Οτιδήποτε αρχίσει να σας βγαίνει αντιμετωπίστε το με κουράγιο και θα κινηθείτε μέσα από τα θέματα γοργά.

29. Αόρατες παρουσίες. Εδώ έχουμε τα «καλοπιάσματα» αόρατων υπάρξεων. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν να περιτριγυρίζονται από υπάρξεις τη νύχτα ή ότι έχουν την αίσθηση ότι αγγίχτηκαν ή μίλησαν μαζί τους. Πολύ συχνά ξυπνούν με ξάφνιασμα. Μερικοί νιώθουν επίσης νιώθουν το σώμα τους να κραδαίνει από ουράνιες σφαίρες.

Οι κραδασμοί πάντως προκαλούνται από ενεργειακές αλλαγές με την πάροδο κάποιου συναισθηματικού ξεκαθαρίσματος.

Συμβουλή: Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αλλά θα νιώθετε καλύτερα αν ευλογείτε το κρεβάτι σας και δημιουργείτε κάποιον κενό χώρο γύρω του πριν κοιμηθείτε. Εγώ ξεκουράζομαι με τη σιγουριά ότι περιβάλλομαι μόνο από τις πιο υπέροχες πνευματικές οντότητες κι ότι είμαι ασφαλής στη φροντίδα του Θεού. 

Μερικές φορές πάντως, καλώ τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και / ή τον Αρχάγγελο Ουριήλ. Και συγχωρώ τον εαυτό μου που δεν είναι πάντα κυρίαρχος στις 3 τα ξημερώματα.

30. Οιωνοί, Σημάδια, οράματα, «ψευδαισθήσεις», αριθμοί και σύμβολα: Βλέπετε πράγματα που έχουν πνευματική σημασία για σας. Παρατηρήστε πως εμφανίζονται οι αριθμοί συγχρονικά στην επίγνωσή σας. Αν αφιερώσετε ελάχιστο χρόνο θα δείτε ότι το κάθε τι έχει ένα μήνυμα για σας. Εγώ προσωπικά απολαμβάνω την εμπειρία «λήψης μηνυμάτων», έχει πολύ πλάκα!

31. Αυξημένη ηθική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια: Αντιλαμβάνεστε ότι ήρθε ο καιρός για σας να αναζητήσετε και να μιλήσετε για την δική σας αλήθεια. Ξαφνικά σας φαίνεται πολύ σημαντικό το να γίνετε πιο αυθεντικοί, περισσότερο ο εαυτός σας. Μπορεί να χρειαστεί να πείτε «όχι» σε ανθρώπους που προσπαθούσατε να ευχαριστήσετε στο παρελθόν. 

Μπορεί να το βρίσκετε αφόρητο το να παραμένετε σε έναν γάμο, μια δουλειά ή μέρος που δεν στηρίζουν αυτό που πραγματικά είστε. Μπορεί επίσης να ανακαλύπτετε ότι δεν υπάρχει πουθενά χώρος για να κρυφτείτε, να μη θέλετε να κρατάτε πλέον μυστικά. Η ειλικρίνεια παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλες σας τις σχέσεις.

Συμβουλή: Ακούστε τη καρδιά σας. Εάν η καθοδήγησή σας, σας λέει να μη κάνετε κάτι, να μη μιλήσετε ή αναλάβετε δράση, πείτε «όχι». Παρόμοια, θα πρέπει επίσης να λέτε το «ναι», σε ότι σας τραβά. Θα πρέπει να ρισκάρετε να δυσαρεστήσετε τους άλλους χωρίς ενοχή, αν έχετε στόχο να πετύχετε την πνευματική κυριαρχία.

32. Αρμονία με τις εποχές και τους κύκλους: Γίνεστε πιο συντονισμένοι με τις εποχές, τις φάσεις της Σελήνης και με τους κύκλους της φύσης. Αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση με τον φυσικό κόσμο. Μια δυνατότερη σύνδεση με τη γη.

33. Ηλεκτρικές και μηχανικές δυσλειτουργίες: Όταν τριγυρίζετε κάπου, οι γλόμποι απ’ το ηλεκτρικό φως τρεμοπαίζουν, ο υπολογιστής κλειδώνει ή το ραδιόφωνο αποδιοργανώνεται.

Συμβουλή: Καλέστε τους αγγέλους σας, τους οδηγούς, ή τα Ελοχήμ της Θείας Χάριτος για να διορθώσουν τη κατάσταση ή βάλτε γύρω από το μηχάνημα ένα προστατευτικό πεδίο φωτός. Κυκλώστε το αυτοκίνητό σας με γαλάζιο φως. Γελάτε.

34. Αυξημένη Συγχρονικότητα και πολλά μικρά θαύματα. Αναζητήστε πιο πολλά από αυτά.

Συμβουλή: Τα συγχρονιστικά συμβάντα σας λένε αν βαδίζετε προς τη σωστή κατεύθυνση ή αν κάνετε σωστές επιλογές. Τιμήστε αυτές τις έξυπνες ιδέες και δεν θα χάσετε. Το Πνεύμα χρησιμοποιεί την συγχρονικότητα για να επικοινωνήσει μαζί σας. Κι αυτό συμβαίνει όταν αρχίζετε να δέχεστε την εμπειρία καθημερινών θαυμάτων. (Δείτε το 30)

35. Αυξημένες διαισθητικές ικανότητες και διαφοροποιημένες καταστάσεις συνειδητότητας. Σκέφτεστε κάποιον κι αμέσως ακούτε νέα του ή τον ίδιο. Περισσότερη συγχρονικότητα. Έχετε ξαφνικές ενοράσεις γύρω από πρότυπα ή συμβάντα από το παρελθόν. 

Μαντική ικανότητα, εξωσωματικές εμπειρίες, και άλλα ψυχικά φαινόμενα. Έντονη ευαισθησία και γνώση. Επίγνωση της ουσίας κάποιου και των άλλων. Επικοινωνείτε με ενέργειες χρηστικής συνειδητότητας και αγγελικές.

36. Επικοινωνία με το Θείο Πνεύμα. Έρχεστε σε επαφή με αγγέλους, πνευματικούς οδηγούς, και άλλες θείες οντότητες. Ανώτερη Επικοινωνία. Φαίνεται αυτή η ευκαιρία να δίνεται ολοένα και σε περισσότερους ανθρώπους. Νιώθετε έμπνευση και κατεβάζετε πληροφόρηση με τη μορφή γραψίματος, ζωγραφικής, ιδεών, επικοινωνιών, χορού, κλπ.

37. Μια αίσθηση Ενότητας με όλους. Έχετε άμεση εμπειρία της Ολότητας. Ανυπέρβλητη επίγνωση. Πλημμυρίζετε με συμπόνια κι αγάπη για όλη τη ζωή. Δείχνετε συμπόνια ή ανιδιοτελή αγάπη για όλα εκείνα που μας ανυψώνουν στα ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας και χαράς.

38. Στιγμές Χαράς και ευλογίας. Ένα βαθύ ακατάλυτο συναίσθημα ειρήνης και γνώσης ότι δεν είστε ποτέ μόνοι.

39. Ένταξη: Γίνεστε συναισθηματικά, ψυχολογικά, φυσικά, και πνευματικά δυνατότεροι και καθαρότεροι. Αισθάνεστε σα να ευθυγραμμίζεστε με τον Ανώτερο Εαυτό σας.

40. Ζώντας τον σκοπό σας: Τελικά ξέρετε πως κάνετε αυτό για το οποίο ήρθατε στη γη. Αναδύονται καινούργια προσόντα και δώρα, ειδικά θεραπευτικής φύσεως. Οι εμπειρίες στην εργασία της ζωής σας τώρα μετατρέπονται κι αρχίζουν να έχουν νόημα. Τελικά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όλες τους.

Συμβουλή: Ακούτε τη καρδιά σας. Το πάθος σας οδηγεί εκεί που πρέπει να φτάσετε. Πηγαίνετε μέσα σας και ρωτήστε την Ανώτερη Δύναμή σας: «Τι είναι εκείνο που θα ήθελες να κάνω;». Προσέξτε τις συγχρονικότητες. Ακούτε.

41. Αισθάνεστε πιο κοντά στα φυτά και τα ζώα. Σε μερικούς ανθρώπους τα ζώα φαίνονται τώρα να πιο «ανθρώπινα» με τη συμπεριφορά τους. Τα άγρια ζώα φοβούνται λιγότερο. Τα φυτά απαντούν στην αγάπη σας και την προσοχή περισσότερο από ποτέ. Μερικά μπορεί ακόμη να έχουν μηνύματα για σας.

42. Βλέπετε υπάρξεις άλλων διαστάσεων. Το πέπλο ανάμεσα στις διαστάσεις είναι λεπτότερο, έτσι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη. Απλά παραμείνετε στην κυριαρχία σας. Είστε πολύ πιο ισχυροί απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε, έτσι μη φιλοξενείτε τον φόβο. Αν γλιστράτε στον φόβο ζητάτε από τους οδηγούς σας να σας βοηθήσουν.

43. Βλέπετε την αληθινή μορφή ενός ατόμου ή τους αγαπημένους σας με διαφορετικό πρόσωπο - προηγούμενη ή παράλληλη ζωή.

44. Εκδηλώνετε τις σκέψεις σας φυσικά και τις επιθυμίες σας πιο γρήγορα και αποδοτικά.

Συμβουλή: Ελέγχετε τις σκέψεις σας. Όλες οι σκέψεις είναι δεήσεις. Να είστε προσεκτικοί σε ότι ζητάτε.

45. Ασάφεια Αριστερού Εγκεφάλου. Οι ψυχικές ικανότητες, η γνώση της ενόρασης, της διαισθητικότητας, εκείνο που αισθάνεστε και η συμπόνια, η ικανότητα που έχετε να δέχεστε την εμπειρία του σώματός σας, ο οραματισμός, ο τρόπος που εκφράζεστε, όλα τους πηγάζουν από τον δεξιό εγκέφαλο. 

Για να αναπτυχθεί αυτή η πλευρά του εγκεφάλου πληρέστερα, ο αριστερός εγκέφαλος θα πρέπει λίγο να ασφαλιστεί. Φυσιολογικά, η ικανότητα του αριστερού ημισφαιρίου για τάξη, οργάνωση, δομή, γραμμική συνέχεια, ανάλυση, αξιολόγηση, ακρίβεια, εστίαση, λύσιμο προβλημάτων, και μαθηματικών, κυριαρχεί επάνω στον (συχνά) μικρότερης αξιολόγησης δεξιό εγκέφαλο.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι κάποιες μικρές διαλείψεις στη μνήμη, η τοποθέτηση λέξεων σε λάθος σειρά, ανικανότητα ή καθόλου επιθυμία για να διαβάζετε πολύ, ανικανότητα εστίασης. 

Ξεχνάτε τι θέλατε να πείτε, ανυπομονησία με τις γραμμικές μορφές επικοινωνίας (γραπτές ή ακουστικές), ένα αίσθημα κενού, ότι είστε κάπως σκόρπιοι, χάνετε κάποια ενδιαφέρουσα έρευνα ή πολύπλοκη πληροφόρηση, νιώθετε βομβαρδισμένοι από λέξεις -συζητήσεις και πληροφορίες, κι έχετε απροθυμία στο γράψιμο.

Μερικές φορές αισθάνεστε βαρετά και δεν έχετε καθόλου ενδιαφέρον για ανάλυση, ζωηρή διανοητική συζήτηση, ή για διεξαγωγή έρευνας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρεθείτε πνιγμένοι στην αντιληπτικότητα των αισθήσεων: βίντεο, περιοδικά με φωτογραφίες, όμορφη καλλιτεχνική δουλειά, κινηματογραφικές ταινίες, μουσική, γλυπτική, ζωγραφική, συναντήσεις με ανθρώπους, χορός, κηπουρική, περπάτημα, κι άλλες κιναισθητικές μορφές έκφρασης. Μπορεί να ψάχνετε για πνευματικό περιεχόμενο, ή ακόμη και για επιστημονική φαντασία.

Συμβουλή: Μπορείτε να ανακαλύψετε ότι εάν αφήσετε να σας οδηγήσουν η καρδιά και ο δεξιός εγκέφαλος, τότε ο αριστερός θα ενεργοποιηθεί κατάλληλα για να σας υποστηρίξει. Κάποια μέρα θα έχουμε εξισορροπήσει καλά, χρησιμοποιώντας και τα δύο ημισφαίρια με πλήρη κυριαρχία.

46. Ζαλάδα. Αυτό συμβαίνει όταν δεν είστε γειωμένοι. Ίσως να έχετε μόλις καθαριστεί από μια μεγάλη συναισθηματική υπόθεση και το σώμα σας ρυθμίζεται με την «ελαφρύτερή» σας κατάσταση.

Συμβουλή: Γειωθείτε τρώγοντας πρωτεΐνες. Μερικές φορές «η κατάλληλη τροφή» είναι κι ότι καλύτερο. Μη χαρακτηρίσετε κάποια τροφή σωστή ή λάθος για σας. Χρησιμοποιήστε την καθοδήγησή σας για να ξέρετε τι έχετε ανάγκη σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Βγάλτε τα παπούτσια σας και πατήστε ξυπόλητοι σε γρασίδι για λίγα λεπτά.

47. Πέσιμο, ατυχήματα, σπασίματα σε οστά. Το σώμα σας δεν είναι γειωμένο ή ίσως η ζωή σας να μην έχει ισορροπία. Ή μπορεί το σώμα σας να σας λέει να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας για να εξετάσετε ορισμένες όψεις της ζωής σας, ή για να θεραπεύσετε συγκεκριμένα θέματα. Πάντα υπάρχει ένα μήνυμα.

Συμβουλή: Μείνετε γειωμένοι βγάζοντας τα παπούτσια σας και πατώντας ξυπόλυτοι στο γρασίδι. Ακόμη καλύτερα, ξαπλώστε επάνω στο γρασίδι χωρίς κουβέρτα από κάτω σας. Νιώστε τη γη από κάτω. Βγείτε έξω στη φύση.

Επιβραδύνετε ρυθμούς και δώστε προσοχή. Να είστε συγκεντρωμένοι σε ότι κάνετε. Νιώστε τα αισθήματά σας καθώς αρχίζουν να βγαίνουν. Μείνετε στο παρόν. Κυκλώστε τον εαυτό σας με το γαλάζιο φως όταν νιώθετε ετοιμόρροποι.

48. Καρδιακοί Παλμοί: Μια καρδιά που χτυπά γρήγορα σαν να τρέχει σε αγώνες δρόμου συνήθως συνοδεύει το άνοιγμα του τσάκρα της καρδιάς. Διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά και σημαίνει ότι εξισορροπεί τον εαυτό της ύστερα από κάποια συναισθηματική απελευθέρωση.

Συμβουλή: Να θυμάστε τι σας είπα σχετικά με τον ιατρικό έλεγχο που πρέπει να κάνετε όταν χρειάζεται. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε καταστάσεις που δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα εύκολα μαζί τους.

49. Γρηγορότερο μεγάλωμα μαλλιών και νυχιών. Καταναλώνεται περισσότερη πρωτεΐνη από το σώμα. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να του πούμε πότε να μακρύνει ή να μη μακρύνει τα μαλλιά (ή μήπως μπορούμε;).

50. Έχετε έντονη επιθυμία να βρείτε την αδελφή σας ψυχή ή την δίδυμη φλόγα σας: Περισσότερο από ποτέ γίνεται επιθυμητή η ιδέα ότι μπορεί να έχουμε μια σχέση που ταυτίζεται με αυτό που είμαστε.

Συμβουλή: Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να είμαστε αυτό που θέλουμε να έλξουμε. Θα πρέπει να αγαπούμε τον εαυτό μας και το που βρισκόμαστε τώρα, προτού να εφελκύσουμε ένα πιο «τέλειο» σύντροφο. Η εργασία αυτή ξεκινά από το σπίτι.

Ακούστε πως εγώ πιστεύω ότι λειτουργεί εδώ: Κρατήστε την επιθυμία γι αυτό το άτομο μέσα στη καρδιά σας, αλλά χωρίς προσκόλληση. Να εμπιστεύεστε ότι κάποια μέρα θα συναντήσετε κάποιον που θα σας ταιριάζει καλύτερα, αλλά διώξτε μακριά από τις σκέψεις σας το ποιος μπορεί να είναι ή πώς θα συμβεί. 

Εστιαστείτε περισσότερο καθαρίζοντας τη δική σας ζωή με το να γίνεστε το άτομο που θέλετε να είστε. Να είστε ευτυχείς και να απολαμβάνετε τη ζωή. Τότε ξαφνικά μπορεί να δείτε...

51. Αναμνήσεις που έρχονται στην επιφάνεια. Αναμνήσεις του σώματος, καταπιεσμένες αναμνήσεις, εικόνες από παλιές ή παράλληλες ζωές. Όλοι μας αφομοιώνουμε και θεραπεύουμε τους «εαυτούς» μας, έτσι να περιμένετε ότι θα έχετε τέτοιου είδους εμπειρίες.

Συμβουλή: Να έχετε καλά στο νου σας ότι είναι καλύτερο να ανακαλείτε αυτό που έρχεται μόνο στο μυαλό σας, αφήστε τα υπόλοιπα ήσυχα, μην αναλύετε τα πάντα μέχρι το πάτο (γιατί θα κολλήσετε στην ταινία της κασέτας τους μεγεθυντικού φακού των άπειρων θεμάτων και υποθέσεων), και φροντίστε να νιώθετε τα συναισθήματά σας ακριβώς όπως έρχονται στην επιφάνεια. Ζητήστε βοήθεια από τους οδηγούς σας.

Με αγάπη και αλήθεια,
Πασχάλης Καζακόπουλος© Πνευματικά Δικαιώματα: Angels House University 
www.angelshouse.eu 

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Άγιος Σάββας ο αγιασμένος....!!!!!!!

Γιορτάζει σήμερα ένας πολύ, πάρα πολύ μεγάλος άγιος. Ο άγιος Σάββας ο ηγιασμένος. Σπλάχνο της Καππαδοκίας. Της ελληνικότατης και χριστιανικότατης Καππαδοκίας, που έβγαλε τόσους και βγάζει μέχρι σήμερα. Και με τους κρυπτοχριστιανούς που έχει εκεί, θα δείτε κάποια μέρα, θα θαυμάσουμε πράγματα και θαύματα. 

Πόσοι χριστιανοί κρύβονται εκεί και λατρεύουν τον Χριστό νύχτα και μέρα! Μυστικά! Εν κρύπτω! Τί ωραία! Γεννήθηκε εκεί ο άγιος τον 4ο αιώνα, το 431. Ηγιασμένος εκ κοιλίας μητρός. Σε ηλικία 8 ετών πήγε στο μοναστήρι των Φλαβιανών, εκεί κοντά, και έμεινε μέχρι 18 ετών, που έμαθε όλα τα γράμματα, το Ψαλτήρι απ’ έξω, και απέκτησε μεγάλη χάρη και φήμη. 

Ήθελαν όλοι να τον φάνε απ’ τη χαρά τους κι απ’ την αγάπη τους. Τόσο σπουδαίος ήταν. Δεκαοκτώ χρονών παιδάκι και καλογεροπαίδι. Και τί έκανε; Έφυγε. Πήγε στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ, προσκύνησε τους Αγίους Τόπους κι ύστερα πήγε στην έρημο της Ανατολής. 

Στον άγιο Ευθύμιο τον μεγάλο, εκείνος τον έστειλε στον άγιο Θεόκτιστο, και έμεινε εκεί αρκετά χρόνια, ασκήθηκε πολύ, κι ανέβηκε ψηλά. Έλαμψε το πρόσωπο του. 

Η χάρη του Θεού τον είχε από κοντά. Κι ύστερα πήγαινε και στην έρημο και προσευχόταν κι αγωνιζόταν κι αργότερα έφτιαξε και τη μονή, που προαναφέραμε, τη μονή του αγίου Σάββα, την περίφημη, που ‘ναι κοντά στην Ιερουσαλήμ, απέκτησε πολλούς, αναρίθμητους μοναχούς, πήγε και σ’ άλλα μέρη, και τί; Κάθε μέρα φρόντιζε την ψυχή του. 

Κι έλεγε: «Δεν είμαι τίποτα, Θεούλη μου.» Ήταν πολύ ταπεινός και τον ονόμασαν και παιδαριογέροντα. Παιδάκι με φρόνηση Γέροντος. Και φρόντιζε την ψυχή του και έλαμψε τόσο πολύ από τη Θεία Χάρη κι ανέβαινε, όλο κι ανέβαινε κάθε μέρα στην αγιοσύνη. Γι’ αυτό κι ονομάσθηκε και αγιασμένος. Αγιασμένος. Από παιδάκι, μέχρι που εκοιμήθη, αγωνιζόταν να γίνει και πιο άγιος κατά το «άγιοι γίνεσθε». 

Τί ωραίο! Και σκοπός του βίου, κι εκείνου και όλων μας, ήταν ο αγιασμός . Και πήρε χάρη περισσή ο άγιος Σάββας και τί έκανε; Θαύματα μεγάλα. Έβγαζε δαιμόνια. Θεράπευε αρρώστους. Θεράπευε καρκίνους. 

Γι’ αυτό και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των Αθηνών φέρει το όνομά του. Έβγαζε από τις ξερές πέτρες και τις ερημιές νεράκι δροσερό, πήγε δύο φορές στην Ιερουσαλήμ ως πρέσβης για κάποιες σοβαρές υποθέσεις της περιοχής του στους αυτοκράτορες Αναστάσιο τον Α’ και Ιουστινιανό τον Μέγα, τον Α’, και τα κατάφερε θαυμάσια. 

Αλλά ήλθαν και τα χιόνια στα βουνά, και στα 532, πλήρης ημερών και πάλλευκος και αγιασμένος εις το έπακρον, έκοιμήθη στις 5 Δεκεμβρίου. Τον έκλαψαν, τον θρήνησαν, τους έλειψε, αλλά εκείνος, τότε, ήταν περισσότερο κοντά τους. Καθώς βγήκε απ’ τα δεσμά της σάρκας, ήταν πλέον ελεύθερος. Και πρώτα ήταν ελεύθερος, αλλά ελεύθερος πολιορκημένος απ’ το σώμα κι απ’ τα βάσανα του βίου.

Τώρα που βγήκε, ήταν ελεύθερος να τρέχει παντού. Και τρέχει ο άγιος Σάββας, καθώς και οι άγιοι όλοι, και φροντίζει την οικουμένη. Ετάφη το λείψανό του στη μονή του, το πήραν αργότερα οι Βενετοί, το πήγαν στην Ιταλία, και στα 1965 το επανέφεραν οι πατέρες στη μονή του κι είναι εκεί τώρα, πλήρης χάριτος και κάνει μεγάλα θαύματα. 

Είμαστε τυχεροί, που έχομε τόσους αγίους, που μας περιβάλλουν και μας φροντίζουν. Τους ευχαριστούμε κι ευχαριστούμε τον Κύριο κι ας κάνομε κι εμείς προσπάθεια, όσο γίνεται, να τους μιμούμαστε. Και τότε χαίρονται και μας βοηθάνε παραπάνω.

(Αρχιμ. Ανανία Κουστένη, «Χειμερινό συναξάρι», τ.Α΄, εκδ. Ακτή-Λευκωσία 2008)

Μπορούμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας.....!!!!!!!!

Στην εποχή μας κυριαρχεί το άγχος, το στρες και οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας. Ο άνθρωπος είναι αναγκασμένος να τρέχει για να προλάβει τη ζωή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να χαλαρώνουμε σωστά, να σκεφτόμαστε θετικά και να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ζούμε ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τη φύση. 

“Το σύμπαν είναι νους. Όλα είναι νοητικά.” (Κυμβάλειο)
Όλα λοιπόν ξεκινάνε από τον τρόπο που σκεφτόμαστε…

Λένε ότι 
αν κάτι το θέλουμε πολύ και το σκεφτόμαστε συνέχεια είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε. 

Σ’ αυτό βασίζεται και η δύναμη του νου πάνω στην ύλη. Πρώτα σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και μετά εργαζόμαστε γι’ αυτό, όπως το παράδειγμα του αγγειοπλάστη που πρώτα σκέφτεται αυτό που θα πλάσει και μετά πιάνει τον πηλό και του δίνει μορφή. 

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων, χωρίζεται σε “τέσσερις σφαίρες”, τη σφαίρα της ύλης, τη σφαίρα της ψυχής, τη σφαίρα του νου και τη σφαίρα του πνεύματος. 

Η Σφαίρα του Νου είναι η περιοχή από την οποία πηγάζουν οι ανώτερες ιδέες και τα αρχέτυπα. Είναι το όργανο της αφηρημένης σκέψης. 

Για τον Πλάτωνα, στο νου κατοικεί το θεϊκό μέρος του ανθρώπου. Ο φυσικός κόσμος είναι μια αντανάκλαση του νοητού κόσμου. 

Ο νους είναι συσχετισμένος με το στοιχείο της Φωτιάς. Όπως η φωτιά κατακαίει τα πάντα και από μια μικρή φλόγα μπορείς να ανάψεις πολλές φωτιές, έτσι και μια ιδέα (ο νους) κατακαίει τον άνθρωπο και μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να χάσει την αρχική της δύναμη. 

Ο νους αποτελείται από δυο μέρη. 
Το ένα είναι το κατώτερο, που έρχεται σε επαφή με την ύλη. Είναι ο Νους των Επιθυμιών, ο νους των ενστίκτων, που ο άνθρωπος αποφασίζει σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον.Είναι ο νους του “ή” που διαχωρίζει τα πράγματα.
 
Το άλλο μέρος είναι ο Ανώτερος Νους, που έρχεται σε επαφή με το πνεύμα, το μέρος εκείνο που αντιλαμβάνεται τις ανώτερες ιδέες και αξίες, η αλτρουιστική σκέψη, ο άνθρωπος του “και”.Η πηγή της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου, αυτός που χαρακτηρίζει το φιλόσοφο τον ιδεαλιστή, τον οραματιστή. 

Όπως το φυσικό μας σώμα χρειάζεται φροντίδα, καθαριότητα, τάξη, εξάσκηση και τροφή, έτσι και το νοητικό έχει ανάγκη από τα ίδια για να είναι υγιές. 

Επίσης χρειάζεται έλεγχος του νου. Ελέγχω το νου σημαίνει τον δυναμώνω και τον χρησιμοποιώ σαν πολύτιμο εργαλείο, αφού τέτοιο είναι, για τον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην μας παρασέρνουν τα πάθη, να τελειώνουμε τις εργασίες που έχουμε αναλάβει, να εμβαθύνουμε σ’ αυτά που μαθαίνουμε, να μην κριτικάρουμε τους άλλους αλλά τον εαυτό μας, να προχωράμε πάντα μπροστά, να είμαστε δεκτικοί. 

Όπως το σίδερο με το μαγνήτη, έτσι και ο νους, ανάλογα το τι σκέφτεται, έλκει και τα ανάλογα συναισθήματα και σκέψεις. 

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε κάθε στιγμή τις σκέψεις μας και να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές με θετικές. 

Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη και να μπούμε σε δράση, γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο! 
Πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας “ό,τι μπορείς να κάνεις αύριο, κάνε το σήμερα, ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα κάνε το τώρα!”

Πάντοτε η επιτυχία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευτυχία. 
Ο άνθρωπος αναζητούσε και αναζητάει τρόπους που θα τον κάνουν να πετύχει στη ζωή, έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος. Αν η επιτυχία μας είναι εφήμερη τότε πρέπει να την αναζητήσουμε αλλού. Μόνο ό,τι έχει σχέση με το πνευματικό έχει δύναμη και διάρκεια, η ύλη έχει πάντα μια ημερομηνία λήξης. 

Να πετύχουμε στη ζωή σημαίνει να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, τις δυνάμεις και αδυναμίες μας, να αντιληφθούμε τις δυσκολίες της ζωής σαν δοκιμασίες, να βελτιώνουμε καθημερινά όσα κάνουμε, να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νέες ευκαιρίες και να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. 

Ο καθένας λοιπόν, είναι πιλότος και οδηγός της δικής του μοίρας. 
Η ευτυχία δεν βασίζεται στην “τύχη”. Οι ευκαιρίες περνάνε κάθε μέρα από μπροστά μας πρέπει να μάθουμε να αρπάζουμε αυτές τις ευκαιρίες πριν να είναι αργά. Χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι της δράσης και όχι της θεωρίας.

Η ευτυχία κατακτιέται, δεν χαρίζεται. Και σίγουρα η ευτυχία δεν είναι κάτι ξένο και έξω από εμάς, η ευτυχία είναι μέσα μας, μέσα στον πραγματικό μας Εαυτό. Εμείς αρκεί να θέλουμε να την ανακαλύψουμε ξανά. 

Όταν αγαπάμε χωρίς αντάλλαγμα, όταν χαμογελάμε μπροστά στις δυσκολίες, όταν είμαστε ευτυχισμένοι με τα απλά και όταν ριχνόμαστε στην περιπέτεια της ζωής, τότε έχουμε ανακαλύψει κάτι από αυτήν την Εσωτερική Ευτυχία. 

Η θετική σκέψη δεν βοηθά μόνο στο να είμαστε αποτελεσματικοί και χαρούμενοι, αλλά βοηθά και στο να είμαστε υγιείς. 

Οι επιστήμονες λένε ότι όλες οι αρρώστιες έχουν νοητική ρίζα και ότι όλα ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω. Η καλύτερη θεραπεία είναι να χτυπήσουμε την αρρώστια στη ρίζα, δηλαδή στις αρνητικές σκέψεις, στα ανεξέλεγκτα πάθη, στις ανασφάλειες, στις ζήλιες.

Για να αναπτύξουμε τη θετική σκέψη πρέπει να μάθουμε να προσπαθούμε στη ζωή και να μην το βάζουμε κάτω, να μαθαίνουμε από κάθε τι, να ενεργοποιούμε τη βούλησή μας και να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις στα προβλήματά μας. 

Τελικά είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε... 
Αν δεν μας αρέσει αυτό που είμαστε, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Μην πιστεύετε στα θαύματα, κάντε τα! 

Το ταξίδι προς την Αυτογνωσία.....!!!!!!!!!

Η Αυτογνωσία είναι μια λέξη που όλοι ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια.Για κάποιους συνανθρώπους μας είναι κατανοητή και ξεκάθαρη. Για τους περισσότερους από εμάς όμως είναι μια ασαφής, θεωρητική έννοια που δεν είναι εύκολο να τη συνδέσουμε με την καθημερινή μας ζωή.

Το ταξίδι προς την Αυτογνωσία είναι συχνά συγκλονιστικό ενώ οι σταθμοί μπορεί να είναι πολλοί. 

Η Αυτογνωσία προσφέρει στον άνθρωπο τη μοναδική αυθεντική πυξίδα προς την επίλυση των προβλημάτων που του φέρνει η ζωή.

Η ιδέα της Αυτογνωσίας είναι διαρκής και παγκόσμια.
Σύμφωνα με όλες τις θρησκείες και όλες τις φιλοσοφίες, ο προορισμός, ο σκοπός και ο στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη γη, είναι η Αυτογνωσία και η Θέωση. 

Όπως γνωρίζουμε, από την αρχαιότητα, στο Μαντείο των Δελφών ήταν γραμμένο το περίφημο«ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ». 

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας (580-500 π.Χ.), πρώτος καθιέρωσε την Αυτογνωσία ως βασική αρχή επάνω στην οποία στήριξε το μυσταγωγικό και μορφωτικό πρόγραμμα της Σχολής του.

Το κορύφωμα της πρακτικής εφαρμογής της αυτογνωσίας απ' τους Πυθαγόρειους κατορθωνόταν με τον αυτοέλεγχο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο με τα τρία ερωτήματα: 

Μη δεχθείς ποτέ στα μάτια σου τον ύπνο πριν εξετάσεις προσεκτικά ένα-ένα τα έργα της ημέρας εκείνης ρωτώντας τον εαυτό σου: 

- Σε ποια έσφαλα; 
- Τι καλό έκανα; 
- Τι έπρεπε να κάνω και το παρέλειψα; 

Αφού αρχίσεις από το πρώτο έργο της ημέρας προχώρα μέχρι το τελευταίο. Έπειτα από τον έλεγχο να επιπλήττεις τον εαυτό σου για τις κακές πράξεις, για δε τις καλές να ευχαριστιέσαι ολόψυχα. Μ' αυτά ασχολήσου, αυτά μελέτα με προσοχή, αυτά είναι ανάγκη να αγαπήσεις με ζήλο. 

Μόνο η περικοπή αυτή, απ' τη διδασκαλία των Πυθαγορείων αν παρέμενε, θα ήταν ικανή να δείξει το υπέροχο ηθικό της ύψος. Για όσους την εφάρμοσαν ή μπορούν να την εφαρμόσουν, ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος προς την Αγιότητα. 

Κι όμως πέρασαν 2500 χρόνια και τη θαυμάσια αυτή μέθοδο, της ανύψωσης του Εγώ σε μεγαλειώδη θέση, με τον αυτοέλεγχο και την καθημερινή αυτοκριτική, δεν επιχείρησαν να εφαρμόσουν οι παιδαγωγοί στην εκπαίδευση των νέων.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια μονόπλευρη εξωτερική εκπαίδευση, η οποία κατορθώνει να αναπτύσσει μόνο την ικανότητα λειτουργίας της προσωπικότητας, μετατρέποντας το άτομο σε ένα κομπιούτερ που αντιδρά αυτόματα και σπασμωδικά στα εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία τελικά κατευθύνουν τις πράξεις του. 

Ο Σωκράτης, ένας από τους σοφότερους άνδρες της αρχαιότητας (470 - 399 π.Χ.), που στράφηκε από τη φύση στον άνθρωπο, κατεβάζοντας με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο Κικέρων, τη φιλοσοφία από τον ουρανό στη γη, πήρε για οδηγό του το δελφικό παράγγελμα «γνώθι σ’ αυτόν».

Χωρίς να αμείβεται χρηματικά, διδάσκει την Αυτογνωσία, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του, εφόσον χρησιμοποιεί το λογικό του.
Είχε καθαρή συνείδηση του πόσο μικρή, πόσο ασήμαντη ήταν η δική του σοφία.

Ο αυστηρός αυτοέλεγχος τον είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ένα πράγμα ήξερε καλά, ότι δεν ήξερε τίποτα, «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». 

Αυτή η διαπίστωση είναι θετική, διότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα της ψυχής για στροφή της προς το Θεό. Έτσι η ψυχή είναι απαλλαγμένη και από τη φοβερή «ύβριν». Αυτήν που πείθει τον άνθρωπο για το αντίθετο, που τον πείθει ότι είναι σοφός.

Στο «γνώθι σ’ αυτόν», φτάνει κανείς μόνο όταν με άγρυπνη την προσοχή, έχει τη δύναμη να απορρίπτει όσα εσφαλμένα και παραπλανητικά και δέχεται μόνο τα ουσιώδη και σωστά. 

Αυτά σημαίνουν ότι η Αυτογνωσία προϋποθέτει την αυτοκυριαρχία, την κυβέρνηση με άλλα λόγια του ανθρώπου από την αλήθεια, από τον ανιδιοτελή έρωτα για την αλήθεια, που αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι του, την πνευματική του ουσία.

Το σωκρατικό «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η φροντίδα για την ψυχή, ή καλύτερα είναι η ανακάλυψη και παρουσίαση για πρώτη φορά της ψυχής του ανθρώπου. 

Μέσα απ' την Αυτογνωσία όλοι οι φιλόσοφοι, αλλά και οι ευφυείς και οι καλά μορφωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αποκαλύπτεται η ατραπός (ο στενός και δύσκολος δρόμος), που οδηγεί στο καθήκον και στην αρετή.

Στη σημερινή εποχή, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, η Αυτογνωσία είναι μια βιωματική διαδικασία μέσα από την οποία ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του. 

Για να φτάσουμε στην Αυτογνωσία χρειάζεται να οπλιστούμε με ειλικρίνεια και υπομονή ώστε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια μας.

Στην αναζήτηση αυτής της γνώσης χρειάζεται να έχουμε μια ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό μας. Ούτε να τον υπερεκτιμούμε, ούτε να τον υποτιμούμε.

Να έχουμε, επίσης, μια ρεαλιστική άποψη για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας τόσο τον καταλαβαίνουμε.

Αντιλαμβανόμαστε γιατί και πως διαλέγουμε συντρόφους που είναι ή δεν είναι οι κατάλληλοι για εμάς, γιατί και πως διαλέγουμε φίλους, γιατί είμαστε μόνοι ή έχουμε ανθρώπους γύρω μας που νοιάζονται, γιατί αισθανόμαστε έτσι όπως αισθανόμαστε και γιατί σκεφτόμαστε έτσι και όχι αλλιώς.

Καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που μας αγχώνει, τι είναι αυτό που μας θυμώνει, τι είναι αυτό που μας δίνει χαρά και πώς να διαχειριστούμε αυτά και όλα τα συναισθήματα τα οποία νιώθουμε καθημερινά. 

Η διαδικασία διερεύνησης του πραγματικού εαυτού είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να τον αγαπήσει να ζει μέσα από τις δικές του επιλογές, χωρίς να γίνεται πιόνι στα χέρια των άλλων, αλλά και να μην παρασύρεται από τη δική του θέληση για να δείξει μια «ιδανική», πλην όμως ψεύτικη, εικόνα προς το περιβάλλον του. 

Η κατάκτηση της αυτογνωσίας : 
- Μειώνει αρνητικές συμπεριφορές, αρνητικές σκέψεις, αρνητικά συναισθήματα, εγωκεντρισμό, ανασφάλεια (που υποσκάπτουν την αγάπη). 

- Αυξάνει την ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων, νηφαλιότητα, συναίσθηση, χιούμορ, συγκαταβατική διάθεση (που δίνουν πρόσφορο έδαφος για την αγάπη).

Όταν καταφέρουμε να καταλάβουμε το εαυτό μας τότε θα τον αγαπήσουμε και θα τον αποδεχθούμε. Έτσι, θα έχουμε όλο και μεγαλύτερη απόκτηση δυνατότητας για συνειδητή πρόσβαση στις καθημερινές μας επιλογές, σκέψεις, συναισθήματα, κι ανάγκες.

Θα αποκτήσουμε την ικανότητα να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι είναι αυτό που σκεφτόμαστε, τι αισθανόμαστε, γιατί δρούμε μ’ αυτόν τον τρόπο κι όχι με τον άλλον, γιατί συμπαθούμε αυτό το άτομο και γιατί προτιμάμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή κι όχι την άλλη.

Θα μάθουμε να στρέφουμε με όλο και πιο ισχυρή πρόθεση την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες που καθημερινά μας θυμίζει το σώμα μας ότι έχει, μέσα από την ευχαρίστηση ή την δυσαρέσκεια που βιώνει καθώς κάνουμε σημαντικές ή ασήμαντες επιλογές. 

Ο δρόμος προς την Αυτογνωσία προϋποθέτει την ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας σε σκέψεις, συναισθήματα, κι επιθυμίες όπως αυτές αναδύονται μέσα από την καθημερινότητά μας.

Η αυτοπαρατήρηση και η καταγραφή όλων αυτών των αυθόρμητων σκέψεων, συναισθημάτων κι αναγκών όπως εμφανίζονται στη ζωή μας, μέσα από την καθημερινή μας τριβή με διάφορες πλευρές του εαυτού μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προς το αυτογνωστικό μονοπάτι.

Η αλλαγή στο τρόπο διαχείρισης συναισθημάτων, συμπεριφορών, πεποιθήσεων και σκέψεων δεν είναι εύκολη, χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια.

Αν δεν κάνουμε όμως αυτή την προσπάθεια, παραμένουμε στο σκοτάδι σε ότι μας αφορά, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς εσωτερικές διαμάχες και να επιτρέπουμε στους εξωτερικούς παράγοντες, καταστάσεις ή ανθρώπους να μας χειρίζονται και να μας κάνουν δυστυχισμένους. 

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας, καταλαβαίνουμε ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο της σκέψης και των συναισθημάτων μας, ότι δεν είμαστε έρμαιο των καταστάσεων και εφόσον έχουμε τον έλεγχο μπορούμε να κάνουμε ότι αλλαγές θέλουμε στον τρόπο σκέψης, στην διαχείριση των συναισθημάτων και στην ζωή μας γενικότερα.

- Δημιουργούμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας. 

- Η αυτοεκτίμησή μας και η αυτοπεποίθησή μας αυξάνονται. 

- Κατευθυνόμαστε στη γνώση και στη μάθηση που είναι ο δρόμος για τη σοφία. 

- Απολαμβάνουμε την εσωτερική γαλήνη και την ηρεμία πνεύματος και ψυχής φτάνοντας στην ευτυχία. 

Το κλειδί, λοιπόν, μέσω του οποίου 
ο άνθρωπος ανοίγει την πόρτα 
προς την ευδαιμονία είναι η Αυτογνωσία. 

Μέσα απ' την Αυτογνωσία 
οδεύουμε στην ατομική ευτυχία 
και την ομαδική ευημερία.
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Τύχη : μαγνητίστε την και κρατήστε την....!!!!!!!!

Υπάρχουν άνθρωποι που η τύχη πραγματικά πέφτει στα πόδια τους κι άλλοι που σέρνουν μονίμως πίσω τους μια αλυσίδα γκαντεμιάς. 

Οι περισσότεροι βρισκόμαστε κάπου στη μέση με τις ατυχίες μας, που τις θεωρούμε σαφώς περισσότερες απ όσες μας αξίζουν, και με κάποια διαλείμματα εύνοιας της μοίρας, που δεν θα είχαμε αντίρρηση να είναι περισσότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Υπάρχουν όμως τρόποι να προσελκύσουμε και προπάντων να κρατήσουμε κοντά μας αυτή την άστατη θεά, πέρα από πέταλα, τετράφυλλα τριφύλλια και άλλα παγανιστικά;

Τι κάνει τους ανθρώπους τυχερούς;
Γιατί πολλές φορές μια απλή στράκα των δακτύλων της τύχης δεν αρκεί για να φέρει όλα αυτά που επιθυμούμε, κι ας συμπληρώνονται κατά εκατομμύρια οι στήλες όταν το Τζόκερ έχει τζακ-ποτ, κι ας ανεβαίνουν οι τηλεθεάσεις αλλά και κυρίως οι υποψήφιες συμμετοχές σε τηλεπαιχνίδια τύπου Λεφτά στα τυφλά και Deal. 

Και αναφερόμαστε φυσικά στα κέρδη που έχουν να κάνουν καθαρά με τύχη και όχι με σκληρή δουλειά, ικανότητες, γνώσεις ή ταλέντα.

Ίσως όλοι μας κατά καιρούς να έχουμε βιώσει την απογοήτευση από κάτι που έμοιαζε με εύνοια της μοίρας, αλλά τελικά αποδείχθηκε σαπουνόφουσκα.

Σαν να ανοίγει μια πορτίτσα και πριν προλάβουμε να περάσουμε να ξανακλείνει.

Ή να περνάμε, αλλά να συναντάμε... ντουβάρι.

Η καλή τύχη, αφού μας ρίξει ένα φευγαλέο χαμόγελο κλείνοντας συνωμοτικά το μάτι, απλώς μας γυρίζει περιφρονητικά την πλάτη και πάει να σκορπίσει τις χάρες της σε άλλους.

Τους τυχερούς.
Και σαν μικρά παιδιά δεν συγκρατούμε ένα παράπονο προς αυτό το τόσο μεροληπτικό Σύμπαν: «γιατί δηλαδή αυτός και όχι εγώ;».

Σκεφτήκατε ποτέ όμως ότι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσουμε κι εμείς την εύνοια της τύχης είναι, αντί να φθονούμε αυτούς που μοιάζουν να κερδίζουν στη ζωή, να δούμε πώς το καταφέρνουν;

Τουλάχιστον αυτό έχουν κάνει κατά καιρούς πολλοί ειδικοί και μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. (Και ναι, το κάνουν ενστικτωδώς και οι περισσότεροι από τους αξιοζήλευτους τυχερούς στους οποίους θα θέλαμε κι εμείς οι υπόλοιποι να μοιάσουμε.)

Τι τους κάνει τυχερούς;
Ο ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ Ρίτσαρντ Γουάιζμαν επί μια δεκαετία ερεύνησε εκείνο που ο ίδιος χαρακτήρισε «αντίκτυπος στη ζωή των ανθρώπων των ευκαιριών, της καλοτυχίας και του να βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή».

Χρησιμοποίησε 400 εθελοντές, από 18 έως 84 ετών, από τους οποίους άλλοι θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό και άλλοι όχι, και μέσα από ερωτηματολόγια και πειράματα δημιούργησε έναν κατάλογο από «τυχερές» συμπεριφορές.

Τι έκανε κάποιον άτυχο, σύμφωνα με τα πορίσματά του;
Το να... προσπαθεί κάποιος πάρα πολύ είναι ένας παράγων αποτυχίας, λέει, καθώς το άγχος μειώνει την ικανότητα να βλέπει τις απροσδόκητες ευκαιρίες και τους εναλλακτικούς τρόπους να πετύχει τους στόχους του.

Αντίθετα, οι τυχεροί εμφανίζουν τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά :
*Έχουν μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή και είναι ανοιχτοί απέναντι σε νέες εμπειρίες, ώστε να βελτιώσουν τις ικανότητές τους να αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες ή να δημιουργούν νέες.

*Με διάφορους τρόπους «καθαρισμού» του νου τους από τις εξωτερικές σκέψεις μπορούν να ακούν τη φωνή της διαίσθησής τους και να παίρνουν πιο αποτελεσματικές αποφάσεις.

*Οι τυχεροί άνθρωποι επιμένουν παρά τις αποτυχίες και δημιουργούν θετική δυναμική στις αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους, έχοντας προσδοκίες για καλή τύχη που γίνονται αυτό-εκπληρούμενες προφητείες.

*Με το να μην κολλάνε στις ατυχίες και να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι θα μπορούσαν να τους είχαν συμβεί και χειρότερα μετατρέπουν τις ατυχίες σε ευκαιρίες για κάτι καλύτερο.

Ο Γουάιζμαν μέσα από τις παρατηρήσεις του διαμόρφωσε προγράμματα σκέψης και δράσης εμπνευσμένα από τις συμπεριφορές των τυχερών ανθρώπων και έβαλε τους αυτο-θεωρούμενους ως άτυχους να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Δημιούργησε γι αυτόν το σκοπό γκρουπ που περιλάμβαναν και «τυχερούς» και «άτυχους». Και οι μεν και οι δε έπειτα από ένα μήνα διαπίστωσαν ότι συνέρχονταν γρηγορότερα από τις κακοτυχίες τους, μάθαιναν να ακούν περισσότερο τη διαίσθησή τους και πίστευαν ότι είναι πιο τυχεροί.

Το «Σχέδιο τύχη», όπως το ονόμασε ο Γουάιζμαν, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο 80% των συμμετεχόντων, κάνοντας τους άτυχους τυχερούς και τους τυχερούς ακόμα τυχερότερους!

Όλη η αφθονία του Σύμπαντος
Μια παρόμοια δουλειά παρατήρησης των χαρακτηριστικών της τύχης έστω και λιγότερο σύμφωνη με τα κριτήρια της επιστημονικής έρευνας έκανε επί είκοσι χρόνια ο δημοσιογράφος του περιοδικού Time Μαξ Γκούντερ, ο οποίος ρώτησε αμέτρητους ανθρώπους τι πιστεύουν ότι έχουν οι τυχεροί που δεν έχουν οι υπόλοιποι.

Συνόψισε τα ακόλουθα πέντε χαρακτηριστικά :
*Οι τυχεροί έχουν μια άνεση να ξεκινούν φιλικές επαφές με τους άλλους, δημιουργώντας ένα είδος μαγνητικού πεδίου που καλεί τον άλλο να αισθανθεί άνετα. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το δίκτυο, τόσο αυξάνονται οι ευνοϊκές πιθανότητες.

*Οι τυχεροί έχουν την ικανότητα να βιώνουν προαισθήματα ακριβείας και μετά να ενεργούν βάσει αυτών. Μπορούν επιπλέον να ξεχωρίσουν τα γνήσια προαισθήματα από τους ευσεβείς πόθους.

*Οι τυχεροί έχουν τάση να είναι τολμηροί άνθρωποι, αλλά όχι απερίσκεπτοι, ενώ εκείνοι που αυτοχαρακτηρίζονται άτυχοι συχνά είναι παθητικοί και φοβούνται την αλλαγή.

*Οι τυχεροί ξέρουν πώς να βγαίνουν γρήγορα από τις φθοροποιές καταστάσεις. Κατά κάποιον τρόπο ξεφορτώνονται την κακή τύχη πριν να γίνει χειρότερη.

*Τέλος, οι τυχεροί είναι γενικά ευτυχισμένοι, αλλά όχι κατ' ανάγκη αισιόδοξοι. Έχουν έναν υγιή πεσιμισμό, με την έννοια ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν και το χειρότερο.

Αυτό το τελευταίο πάντως είναι μια λεπτή ισορροπία.

Γιατί πράγματι εκείνο που χαρακτηρίζει τους τυχερούς είναι ότι τηρούν το απόφθεγμα «είσαι ό,τι σκέφτεσαι» και οι ίδιοι ΠΑΝΤΑ σκέφτονται τον εαυτό τους ως τυχερά άτομα.

Ή μάλλον όπως το θέτει ο Γουέιν Ντίερ στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Σε Αρμονία"(κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Έσοπτρον»), όπως δεν θα βρείτε το φως ψάχνοντας μέσα στο σκοτάδι, έτσι δεν θα βρείτε την αφθονία παραδέρνοντας με τη συνείδηση της ανεπάρκειας.

Γίνεστε αυτό που σκέπτεστε όλη μέρα, λέει ο Ντίερ και παραθέτει τις καταστάσεις που διαταράσσουν την ισορροπία μας εμποδίζοντάς μας να πάρουμε κι εμείς μερίδιο από την αφθονία που μπορεί να μας παρέχει το Σύμπαν, εφόσον βέβαια είμαστε σε θέση να τη δούμε και να πιστέψουμε σ' αυτήν.

Έτσι, εκείνα που μας αποκλείουν από την υλική αλλά και την πνευματική ευημερία είναι :
*Η ενασχόληση και οι θλιβερές συζητήσεις σχετικά μ εκείνο που λείπει από τη ζωή μας.

*Τα παράπονα προς όποιον είναι διατεθειμένος να μας ακούσει για τους λόγους που μας εμποδίζουν να έχουμε περισσότερα.

*Η καλλιέργεια μιας εσωτερικής εικόνας του εαυτού μας ως πέρα για πέρα άτυχου.

Ο Ντίερ λέει ότι αυτοί οι τρόποι σκέψης και ύπαρξης απλώς προσελκύουν περισσότερες ελλείψεις.

Αντίθετα, ο τρόπος για να προσελκύσουμε την αφθονία στη ζωή μας είναι να καταργήσουμε τα συστήματα σκέψης που μας κρατούν κολλημένους... στην γκαντεμιά μας.

Σκέψεις δηλαδή του τύπου :
*Δεν είναι θέλημα του Θεού.
*Δεν μπορούν όλοι να είναι πλούσιοι.
*Δεν μου αξίζει.
*Έχω περιορισμένες ικανότητες και χαρίσματα.
*Ποτέ δεν ήμουν τυχερός.

Από αυτοεκτίμηση πώς πάτε;
Η αμφιβολία ως προς το αν πράγματι δικαιούται κανείς κάτι καλύτερο στη ζωή του είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας.

Είναι η λεγόμενη χαμηλή αυτοεκτίμηση από την οποία πηγάζουν πολλά δεινά και η ατυχία. Αν δεν πιστεύεις ότι σου αξίζει κάτι καλύτερο, πολύ απλά δεν θα το έχεις.

Έτσι, όσο αφελές κι αν φαίνεται,
*Πάντα ήταν έτσι.
*Δεν ξέρω πώς να σκέπτομαι για να προσελκύσω αρμονία στη ζωή μου.

Ο Ντίερ μάς καλεί να δούμε το Σύμπαν σαν μια πηγή αφθονίας που προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως, να αρνηθούμε να σκεφτόμαστε όσα μας λείπουν ή δεν πραγματοποιήθηκαν στη ζωή μας και να κάνουμε σκέψεις που να εναρμονίζονται με την επιθυμία να διαθέτουμε την αφθονία σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Μπορεί πράγματι αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε να αλλάξουμε και την πραγματικότητά μας.

Το άλλο πνευματικό σημείο στην προσέλκυση της τύχης έχει να κάνει με την επιβεβαίωση που παρέχουμε στον εαυτό μας ότι εκείνο που επιθυμούμε αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί. 

Εδώ βοηθά ο δημιουργικός οραματισμός (το να βλέπουμε δηλαδή με τη φαντασία μας όσο πιο ζωντανά και λεπτομερειακά γίνεται εμάς μέσα στην επιθυμητή κατάσταση) και οι θετικές δηλώσεις, οι φράσεις δηλαδή που επαναλαμβάνουμε μέσα μας και εκφράζουν τη βεβαιότητά μας ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε.

Όμως υπάρχει και μια τρίτη, ακόμα πιο σημαντική πλευρά στην πνευματική διάσταση της τύχης: η ανταπόδοση ή μάλλον η έμπρακτη έκφραση της ευγνωμοσύνης γι' αυτά που μας δίνει η ζωή με το να τα μοιραζόμαστε.

Τα «τάματα» σ' αυτή τη βαθιά σοφία βασίζονται.
Και αν προσέξετε τους τυχερούς ανθρώπους, θα διαπιστώσετε ότι είναι εκείνοι που μοιράζονται τα αγαθά αλλά και τον εαυτό τους με τους άλλους ό,τι και να έχουν, ακόμα και πριν αποκτήσουν όλα εκείνα που οι υπόλοιποι ζηλεύουν.

Ακόμα και ο αρχι-τεχνοκράτης Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και αυτοδημιούργητος, έχει ήδη μοιράσει σε φιλανθρωπίες τη μισή του περιουσία.

Ε, σίγουρα κάτι θα ξέρει...
Το νόημα και το όφελος της Νηστείας....!!!!!!!!!

Νηστεία είναι η μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται να αποτοξινώσουμε την ψυχή από κάθε πάθος και να απαλλάξουμε το σώμα από ότι περιττό, επιζήμιο και θανάσιμο.Προσφέρει, επομένως, μεγάλη αγαλλίαση και χαρά. 

Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η ευχάριστη ψυχική διάθεση, το χαμόγελο και η ελπιδοφόρα θετική σκέψη. 

Είναι προπάντων διάθεση ψυχής. 
Συνδυάζεται πάντα με τις άλλες αρετές, την εγκράτεια, την προσευχή, την μετάνοια. 
«Τιμή γάρ νηστείας ουχί σιτίων αποχή, αλλά αμαρτημάτων αναχώρησις», τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος. 

Επομένως, η νηστεία, ως πνευματικός αγώνας, ως αυτοκυριαρχία, ως εγκράτεια, ως άσκηση, πρέπει να είναι καθημερινό μας μέλημα και όχι μόνο υπόθεση Σαρακοστής, αλλά ρυθμιστής ζωής. 
«…Τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία…» ( Ματθ. ιζ' 21). 

Η νηστεία διώχνει τα δαιμόνια των παθών που κυριεύουν και πολεμούν τη σάρκα μας και μολύνουν την ψυχή μας.

Είναι - για όλους - η νηστεία όπλο και φάρμακο.
Είναι πράγματι πολύτιμο φάρμακο, γιατί προφυλάσσει και θεραπεύει την αρρώστια της ψυχής και του σώματος. Η γαστριμαργία, η καταστρεπτική αυτή πολυφαγία, αποχαυνώνει τον άνθρωπο και βλάπτει ανεπανόρθωτα την υγεία του. 

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι περίοδος για αναζήτηση νοήματος. 

Να βρούμε, δηλαδή, νόημα στην επαγγελματική μας ζωή -στα πλαίσια της κλήσης μας, νόημα στις προσωπικές σχέσεις μας - με τ' άλλα πρόσωπα, νόημα στη φιλία, νόημα στις ευθύνες μας. 

Δεν υπάρχει απασχόληση, επάγγελμα που να μη μπορεί να «μεταμορφωθεί» - έστω και για λίγο μόνο - με στόχο όχι τη μεγαλύτερη απόδοση ή την καλύτερη οργάνωση αλλά τις ανθρώπινες σχέσεις. 

Η ίδια προσπάθεια για «εσωτερικοποίηση» όλων των σχέσεών μας είναι απαραίτητη, γιατί είμαστε ελεύθερες ανθρώπινες υπάρξεις που καταντήσαμε (χωρίς τις περισσότερες φορές να το ξέρουμε) φυλακισμένοι στα συστήματα, τα οποία προοδευτικά κάνουν τον κόσμο μας απάνθρωπο. 

Αν στην πίστη μας υπάρχει κάποιο νόημα, αυτό πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και όλα τα συνακόλουθά της. 

Χιλιάδες άνθρωποι νομίζουν ότι οι απαραίτητες αλλαγές έρχονται μόνο απ' έξω, με την επανάσταση και την αλλαγή στις εξωτερικές συνθήκες. 

Δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική εξέλιξη χωρίς νηστεία. 
Σήμερα, πολλοί άνθρωποι ή δεν παίρνουν τη νηστεία στα σοβαρά ή, αν την παίρνουν, παρεξηγούν τον πραγματικό πνευματικό σκοπό της. 

Για μερικούς, νηστεία σημαίνει ένα συμβολικό «σταμάτημα» σε κάτι ή αλλαγή διατροφικών συνηθειών, ενώ για μερικούς άλλους νηστεία είναι μια προσεκτική τήρηση των νηστευτικών κανόνων.

Πόσο άραγε ξεφύγαμε από την συνηθισμένη αντίληψη της νηστείας - ότι νηστεία δεν είναι παρά η αλλαγή φαγητών, ή το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται - απ' όλη την επιφανειακή υποκρισία; 

Τελικά νηστεύω σημαίνει μόνο ένα πράγμα : πεινάω. 
Να φτάνω δηλαδή στα όρια εκείνης της ανθρώπινης κατάστασης οπότε φαίνεται καθαρά η εξάρτηση από την τροφή και, καθώς είμαι πεινασμένος ν' ανακαλύπτω ότι αυτή η εξάρτηση δεν είναι όλη η αλήθεια για τον άνθρωπο, ότι αυτή η πείνα είναι πρώτα απ' όλα μια πνευματική κατάσταση και που αυτή, στην πραγματικότητα, είναι πείνα για το Θεό. 

Είναι η είσοδός μας και η συμμετοχή μας σε εκείνη την εμπειρία του Χριστού, με την οποία μας ελευθερώνει από την ολοκληρωτική εξάρτηση από την τροφή, την ύλη και τον κόσμο. 

Η νηστεία είναι εκείνη που μπορεί να μας δώσει την υπαρξιακή βεβαίωση ότι, η εξάρτησή μας από την τροφή και την ύλη δεν είναι ολοκληρωτική και τέλεια, ότι ενωμένη με την προσευχή, τη χάρη και τη λατρεία μπορεί να γίνει πνευματική. 
Η νηστεία είναι το μόνο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος επανορθώνει την αληθινή πνευματική του φύση. Δεν είναι μια θεωρητική, αλλά μια αληθινά πρακτική πρόκληση για τον «πατέρα του ψεύδους» που καταφέρνει να μας πείσει ότι εξαρτιόμαστε μόνο από το ψωμί και να οικοδομήσει όλη την ανθρώπινη γνώση, την επιστήμη και όλη την ύπαρξη πάνω σ’ αυτό το ψέμα. 

Η νηστεία είναι ένα ξεσκέπασμα αυτής της απάτης και ταυτόχρονα μια απόδειξη, ότι υπάρχει αυτό το ψέμα.

Έχει ύψιστη σημασία το ότι ο Χριστός, ενώ νήστευε συνάντησε το Σατανά και το ότι αργότερα είπε ότι ο Σατανάς δεν αντιμετωπίζεται «ει μη εν νηστεία και προσευχή».

Ο Χριστός αρχίζει με νηστεία: «νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα, ύστερον επείνασε» (Ματθ.4,2). 

Η πείνα είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία αναγνωρίζουμε την εξάρτησή μας από κάτι άλλο, τη στιγμή που νιώθουμε κατεπείγουσα και απαραίτητη ανάγκη για τροφή καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε τη ζωή μέσα μας.

Είναι αυτό το όριο, πέρα από το οποίο ή πεθαίνω από ασιτία ή αφού ικανοποιήσω το σώμα μου έχω ξανά το αίσθημα της ζωής μέσα μου. 

Αυτή ακριβώς, με άλλα λόγια, είναι η στιγμή που αντιμετωπίζουμε την τελική ερώτηση : Από τί λοιπόν εξαρτάται η ζωή μου; 

Και εφ’ όσον η ερώτηση δεν είναι απλά μια ακαδημαϊκή ερώτηση, αλλά τη νιώθω μ’ ολόκληρο το σώμα μου, είναι επίσης και στιγμή πειρασμού.

Ο Διάβολος ήρθε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο, ήρθε επίσης και στο Χριστό μέσα στην έρημο. Πλησίασε δηλαδή δυο πεινασμένους ανθρώπους και τους είπε : Χορτάστε την πείνα σας, γιατί αυτή είναι η απόδειξη ότι εξαρτάστε ολοκληρωτικά από την τροφή, ότι η ζωή σας βρίσκεται στην τροφή. Και ο μεν Αδάμ πίστεψε και έφαγε, ο Χριστός όμως αρνήθηκε τον πειρασμό και είπε: ο άνθρωπος«ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται».

Αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το ψέμα που ο διάβολος επιβάλλει στον κόσμο, το κάνει δε ολοφάνερη αλήθεια χωρίς καμιά επιπλέον συζήτηση, το κάνει θεμέλιο για όλες τις απόψεις μας, τις επιστήμες, την ιατρική, πιθανόν και για τη θρησκεία.
Κάνοντας αυτό ο Χριστός αποκατέστησε τη σχέση ανάμεσα στην τροφή, τη ζωή και το Θεό, σχέση την οποία είχε σπάσει ο Αδάμ και που εμείς εξακολουθούμε να τη σπάζουμε κάθε μέρα. 

Νηστεία είναι, επίσης, μια ευκαιρία για έλεγχο στα λόγια μας. 

Ο κόσμος μας είναι υπερβολικά φλύαρος και εμείς συνέχεια πλημμυρίζουμε από λόγια που έχουν χάσει το νόημά τους και συνεπώς τη δύναμή τους.

Η ομιλία μας είναι προικισμένη με τεράστια δύναμη είτε θετική είτε αρνητική.

Γι' αυτό, επίσης, και θα κριθούμε για τα λόγια μας: «λέγω δε υμίν ότι παν ρήμα αργόν ο εάν λαλήσωσιν οι άνθρωποι αποδώσουσι περί αυτού λόγον εν ημέρα κρίσεως. Εκ γαρ των λόγων σου δικαιωθήση και εκ των λόγων σου καταδικασθήση» (Ματθ. 12,36-37). 

Ελέγχουμε τα λόγια μας, με το να ανακαλύπτουμε τη σοβαρότητα και την ιερότητά τους, να καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές ένα «αστείο» που λέγεται απερίσκεπτα, μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, μπορεί να γίνει εκείνη η τελευταία «σταγόνα» που ξεχειλίζει το ποτήρι και ο άνθρωπος φτάνει στην τελική απελπισία και καταστροφή.

Αλλά ο λόγος μπορεί επίσης να είναι και μια μαρτυρία.
Μια τυχαία συνομιλία σ' ένα γραφείο με το συνάδελφο μπορεί να μεταδώσει καλύτερα μια θεώρηση για τη ζωή, μια διάθεση απέναντι στους άλλους ανθρώπους και στη δουλειά και να έχει περισσότερα αποτελέσματα από κάποιο τυπικό κήρυγμα.

Μπορεί, από μια τέτοια συνομιλία, να πέσουν σπόροι για μια ερώτηση πάνω στη δυνατότητα μιας άλλης προσέγγισης της ζωής, σπόροι για επιθυμία να γνωρίσει κανείς περισσότερα.
Δεν έχουμε, πραγματικά, ιδέα πόσο επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον με τα λόγια, με τον τόνο της προσωπικότητας μας.

Τελικά, οι άνθρωποι ελκύονται στο Θεό, όχι γιατί κάποιος μπόρεσε να τους δώσει διαφωτιστικές εξηγήσεις, αλλά γιατί είδαν σ' αυτόν το φως, τη χαρά, το βάθος, τη σοβαρότητα, την αγάπη που από μόνα τους αποκαλύπτουν την παρουσία και τη δύναμη του Θεού στον κόσμο. 

Η νηστεία είναι μια τέχνη που την κατέχουν απόλυτα οι άγιοι.
Μας ξαλαφρώνει, μας ευκολύνει στην αυτοσυγκέντρωση, μας κάνει νηφάλιους, χαρούμενους και καθαρούς. Αυτός που νηστεύει έτσι, παίρνει την τροφή σαν αληθινό δώρο του Θεού.

Είναι συνέχεια στραμμένος προς τον εσωτερικό κόσμο ο οποίος, ανεξήγητα, γίνεται ένα είδος τροφής. 

Η Μεγάλη Σαρακοστή μας υπενθυμίζει συνέχεια τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τους πειρασμούς που περιμένουν όσους νομίζουν ότι μπορούν να στηριχτούν στη δύναμη της θέλησής τους και όχι στο Θεό. 

Πρέπει να ξανανιώσουμε ότι το σώμα μας είναι ναός της Παρουσίας του. Είναι ανάγκη να ξαναβρούμε ένα θρησκευτικό σεβασμό για το σώμα, την τροφή, για το σωστό ρυθμό της ζωής.  

Όσο περιορισμένη και αν είναι η νηστεία μας – εφ’ όσον είναι αληθινή νηστεία – θα μας οδηγήσει στον πειρασμό, στην αδυναμία, στην αμφιβολία και στον ερεθισμό.

Μ’ άλλα λόγια δηλαδή, θα είναι μια πραγματική μάχη και πιθανόν ν’ αποτύχουμε πολλές φορές. Αλλά αν δεχτούμε ότι η ζωή είναι μάχη και προσπάθεια, τότε βρήκαμε το βασικό στοιχείο της νηστείας.

Μια πίστη που δεν έχει ξεπεράσει τις αμφιβολίες και τον πειρασμό σπάνια μπορεί να θεωρηθεί αληθινή πίστη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στη ζωή χωρίς την πικρή εμπειρία της αποτυχίας. 

Πάρα πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να νηστεύουν με ενθουσιασμό και σταματούν μετά την πρώτη αποτυχία.

Σ’ αυτή την πρώτη αποτυχία έρχεται η πραγματική δοκιμή.
Ανάμεσα στην αγιότητα και τον απογοητευτικό κυνισμό βρίσκεται η μεγάλη και θεϊκή αρετή της υπομονής – υπομονή πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την αγιότητα, για κάθε σκαλοπάτι πρέπει να πληρώσουμε ολόκληρο το αντίτιμο.

Έτσι, το καλύτερο και ασφαλέστερο είναι ν’ αρχίσουμε με το ελάχιστο – ακριβώς λίγο πάνω από τις φυσικές μας δυνατότητες - και ν’ αυξήσουμε τις προσπάθειές μας λίγο-λίγο, παρά να επιχειρήσουμε πηδήματα σε μεγάλα ύψη στην αρχή και να σπάσουμε μερικά κόκαλα πέφτοντας στη γη! 

Σαν συμπέρασμα : Από μια συμβατική και τυπική νηστεία –δηλαδή νηστεία από υποχρέωση και συνήθεια – πρέπει να γυρίσουμε στην πραγματική νηστεία. 

Ας είναι περιορισμένη και ταπεινή αλλά να είναι συνεχής και αποφασιστική. 

Ας αντιμετωπίσουμε έντιμα τις πνευματικές και φυσικές μας δυνατότητες και ας ενεργήσουμε ανάλογα, ας θυμόμαστε πάντως ότι δεν μπορούμε να νηστέψουμε χωρίς να προκαλέσουμε αυτές τις δυνατότητες, χωρίς να ενεργοποιήσουμε στη ζωή μας τα θεϊκά λόγια «τα αδύνατα παρ’ ανθρώποις δυνατά εστί παρά τω Θεώ».


Βιβλιογραφία: «Μεγάλη Σαρακοστή», Αλέξανδρου Σμέμαν, Εκδ. Ακρίτας.