Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Καλώς ήλθατε στα Οκτώ Ιερά Δωμάτια.....!!!!!!!!


Εδώ δημιουργούμε ιερά δωμάτια ώστε οι άνθρωποι να δημιουργούν, θεραπεύουν και να βελτιώνουν τους εαυτούς σους. Αυτά τα δωμάτια είναι εμπνευσμένα από την Ανώτερη Επικοινωνία του γκρουπ : Το Ιερό Δωμάτιο ~ Δημιουργώντας χώρο στο Νέο Κόσμο

Αυτά τα Οκτώ Ιερά Δωμάτια στήθηκαν με σκοπό την βέλτιστη χρήση. Χρησιμοποιήστε τα όπως θέλετε ή επιτρέψτε μας να προτείνουμε τα κατωτέρω :

Δηλώστε την δημιουργία σας στο πρώτο δωμάτιο προσεχτικά. Προσέξτε τί θα ζητήσετε γιατί… θα το λάβετε. Έπειτα ξαναπηγαίνετε στο δωμάτιο την επόμενη ημέρα και δείτε αν την νιώθετε πλήρη. Εάν δεν είναι πλήρης, ανασκευάστε λεκτικά την δημιουργία και στείλτε την πάλι. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να νιώσετε ότι είναι σωστή, στέλνοντάς την όχι πάνω από μία φορά την ημέρα. Όταν νιώσετε πλήρης με την δήλωσή σας, προχωρήστε στο επόμενο δωμάτιο.

Ακουλουθήστε αυτή την σειρά για κάθε δωμάτιο μέχρι που να συμπληρώσετε και τα οκτώ. Σε κάθε δωμάτιο βρείτε κάτι να πείτε για την δημιουργία σας. Εάν το θέμα του δωματίου δεν φαίνεται να ταιριάζει με την περίπτωσή σας, απλά στείλτε αυτό στο δωμάτιο και επιστρέψτε την επομένη και ξαναδιαβάστε το. 

Εάν το νιώθετε πλήρες την επομένη που θα το ξαναδιαβάσετε, τότε προχωρήστε στο επόμενο δωμάτιο. Κατανοήστε ότι, όταν γράφετε, δεν γράφετε για τους άλλους. Αυτή η διαδικασία είναι μεταξύ υμών και του Σύμπαντος.

Οδηγίες  :
1. Το Δωμάτιο της Δημιουργίας
Αρχίστε το Θαύμα και Δημιουργήστε την Πραγματικότητά σας...Καλώς ήρθατε στο Ιερό Δωμάτιο της Εκφρασμένης Πρόθεσης. Όλα αρχίζουν εδώ :

Αυτή είναι μία απεικόνιση ενός πραγματικού χώρου της πέμπτης διάστασης. Σε αυτό το δωμάτιο η διαφορά χρόνου είναι πολύ μικρότερη από ότι η διαφορά χρόνου στην τρίτη διάσταση. Σε αυτό τον χώρο οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα πολύ γρήγορα.

Αρχίστε βάζοντας την Δημιουργία σας σε κίνηση δηλώνοντας την και γράφοντας την εδώ. Δεν γράφετε για άλλους, αυτό είναι μεταξύ υμών και του Σύμπαντος.

Επιστρέψτε εδώ την επόμενη ημέρα ή όταν είναι δυνατό για να ανα-αξιολογήσετε την δήλωση σας. Εάν την νιώθετε πλήρη προχωρήσετε στο επόμενο δωμάτιο. Εάν δεν είναι πλήρης, ξαναγράψτε την μέχρι να την νιώθετε αληθινή.

Οσο είστε εδώ κοιτάξτε τις άλλες δημιουργίες και στείλτε τους ενέργεια με αγάπη άνευ όρων. Σας ζητούμε να τιμάτε όλες τις δημιουργίες που ετέθησαν σε κίνηση εδώ.

Εάν θέλετε προτάσεις, δείτε τι λέει το γκρουπ για την Διαδικασία της Δημιουργίας.

Μόνο μία προειδοποίηση : Να είστε έτοιμοι να δεχτείτε αυτό που ζητήσατε! Εάν δεν σας αρέσει η δημιουργία σας ή η πραγματικότητά σας κάποια δεδομένη στιγμή, ελάτε πάλι εδώ και επιλέξτε πάλι.3.

Να αναμένετε ένα θαύμα και εμείς θα βοηθήσουμε να το δημιουργήσετε!

2. Το Δωμάτιο Του Φόβου
Προσδιορίστε και απελευθερώστε τους Φόβους που σας κρατάνε.

Καλώς ήρθατε στο Δωμάτιο του Φόβου. Το Γκρουπ λέει ότι ο Φόβος είναι έλλειψη πληροφόρησης. Κατ΄αρχήν προσδιορίστε τον φόβο προσδιορίζοντας την πληροφορία που λείπει. Το κενό μπορεί να καλυφθεί με προσωρινή πληροφορία όταν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι γνωστό.

Σε αυτό τον χώρο προσδιορίστε τους φόβους που ίσως σας κρατάνε από το να πραγματοποιήσετε την δημιουργία σας. Όταν τους προσδιορίσετε, καλύψτε την πληροφορία που λείπει.

Προτείνουμε να είστε αδίστακτοι καθώς υα προσδιορίζετε πιθανούς φόβους σχετικά με τις δημιουργίες σας, Συχνά παραβλέπονται τα πολύ εμφανή όπως «φόβος της επιτυχίας».

Γράψτε τους φόβους σας εδώ και επιστρέψτε την επομένη. Εάν το νιώθετε πλήρες, τότε προχωρήστε στο επόμενο δωμάτιο.

3. Το δωμάτιο της Συγχώρεσης
Επιτρέποντας στην Δυσφορία να φύγει...Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο… το να συγχωρείς είναι θεϊκό.

Το Γκρουπ λέει ότι η πράξη της συγχώρεσης είναι μια πράξη με την οποία δίνετε στον εαυτό σας ένα δώρο στο μέλλον. Καθορίζετε την ενέργεια του μέλλοντος όταν καθαρίζετε την ενέργεια σας και δίνετε προκαταβολικά στον εαυτό σας, έτσι η λέξη «συν-χώρεση».

Το να κρατάτε μια δυσαρέσκεια είναι να σαν παίρνετε δηλητήριο και να περιμένετε να πεθάνει ο άλλος. Εσείς είστε αυτός που αποστραγγίζεται από ενέργεια.

Σε αυτό τον χώρο σας ζητούμε να κοιτάξετε από κοντά τυχόν δυσαρέσκειες ή δυνατότητες συγχώρεσης που έχετε. Ίσως να αφορά άλλον ή τον εαυτό σας. Ακόμη και αν φαίνονται να μην έχουν σχέση με την Δημιουργία σας, μπορούν να κλέβουν την ενέργεια σας ενώ νιώθετε πολύ καλά.

Γράψτε την δήλωσή σας συγχώρεσης εδώ. Έπειτα κουβαλήστε την ανακούφιση στον έξω κόσμο και εφαρμόστε την όπως μπορείτε. Όταν επιστρέψετε εδώ, αν νιώθετε πλήρης, προχωρήστε στο επόμενο δωμάτιο. Πάρτε τον χρόνο σας εδώ. Είναι σημαντικό.

4. Το Δωμάτιο της Θεραπείας
Χώρος για θεραπεία...Καλώς ήρθατε στο Δωμάτιο της Θεραπείας.

Πρόκειται για ένα ιερό χώρο που δημιουργήθηκε ώστε οι άλλοι να νιώθουν αρκετά άνετα ώστε να θεραπεύσουν ή να αλλάξουν τους εαυτούς τους. Η θεραπεία πρέπει να ζητηθεί σύμφωνα με το γκρουπ. Τα 12 πρότυπα για την διευκόλυνση της νέας ενέργειας μιλούν για την Θεραπεία και την διευκόλυνση στην υψηλότερη δόνηση του Νέου Πλανήτη Γη.

Εδώ σας προσφέρουμε μια δυνατότητα να έχετε την εμπειρία προσωπικής θεραπείας στο φυσικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Εάν επιθυμείτε άλλοι να σας στέλνουν ενέργεια ή να είναι μέρος της θεραπείας σας, δηλώστε αυτή την επιθυμία σας στην αρχή της καταχώρισης σας. 

Εάν επιθυμείτε επικοινωνία, παρακαλούμε κρατείστε την δύναμή σας. Κανένας δεν θα σας θεραπεύσει, μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε. Διευκολυντές με αγάπη μπορούν να παραβρίσκονται στην διαδικασία. Εδώ μπορείτε να θέσετε την θεραπεία σας σε κίνηση. Θαύματα συμβαίνουν κάθε μέρα. Γιατί να μην δημιουργήσουμε ένα τώρα; 

Ανεξάρτητα από τα εάν γράφετε η διαβάζετε εδώ, σας ζητούμε να πάρετε λίγο χρόνο να διαβάσετε και να σκεφτείτε επί των τελευταίων καταχωρίσεων άλλων που ζητούν θεραπεία. Εάν δεν ζητούν ειδικά ενέργεια ή θεραπεία, παρακαλούμε τιμήστε την επιθυμίας τους, καθώς η θεραπεία πρέπει να ζητηθεί.

Υπάρχουν επιπλέον θεραπευτές που αφυπνίζονται κάθε ημέρα, καθώς παραπάνω άνθρωποι ζητούν θεραπεία στην 5η διάσταση. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα για τους θεραπευτές να θεραπεύσουν το εαυτό τους. Δάσκαλοι Θεραπευτές αφυπνιστείτε!

5. Το Δωμάτιο της Ευθύνης
Η Ισορροπία της Προσωπικής Δύναμης
Η ισορροπία της Προσωπικής Δύναμης είναι η Ευθύνη σύμφωνα με το Γκρουπ.

Λένε ότι είναι απλό: Εάν επιθυμείτε να μεγαλώσει η δύναμή σας, μεγαλώστε το επίπεδο της ευθύνης σας. Εδώ υπάρχει μια δυνατότητα να λάβετε πλήρη ευθύνη για κάθε πτυχή της πραγματικότητας σας. Το Γκρουπ λέει ότι όλοι παίξαμε τον ήρωα και το θύμα. Έχουμε παίξει όλους του ρόλους την μια στιγμή ή την άλλη.

Δεν υπάρχουν θύματα εδώ. Αρχίστε εδώ που είστε σήμερα. Πάρτε την ευθύνη σε μια δήλωση κατωτέρω και πάρτε την δύναμή σας. Επιστρέψτε την επομένη ημέρα να δείτε αν σας φαίνεται πλήρες.

Εδώ κάνετε βήμα στην πραγματική σας δύναμη!

Η ανώτερη επικοινωνία ''Ευθύνη - η ισορροπία προς την Δύναμη'' ήταν μια ζωντανή ανώτερη επικοινωνία που παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη, στην Βιέννη στην Αυστρία την 3η Μαΐου 2001. Είναι ένα κεφάλαιο του δευτέρου βιβλίου του Γκρουπ «Καλώς ήρθατε στην Εστία- Ο νέος Πλανήτης Γη» Από τις εκδόσεις Lightworker.

6. Το Δωμάτιο της Δράσης
Βαδίζοντας μέσα στο Θαύμα

Πότε να δημιουργείτε και πότε να επιτρέπετε; Το Γκρουπ προτείνει ότι η γραμμή είναι η ίδια γραμμή που χωρίζει τις πραγματικότητές μας. Για να το θέσουμε απλά, εάν είναι από την πλευρά σας, τότε είναι δικό σας. Εάν υπάρχει κάτι να κάνετε για να θέσετε την Δημιουργία σας σε εφαρμογή, τότε κάντε το. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο όπως βλέπετε. 

Απλώς κοιτάξτε πόσοι άρχισαν στο δωμάτιο της Δημιουργίας και δεν τα κατάφεραν ως εδώ. Επικροτείστε τον εαυτό σας που φτάσατε σε αυτό το δωμάτιο. Εδώ μέσα βρίσκετε η μαγεία.

Την στιγμή που θέσατε σε κίνηση την πράξη, υπάρχει ακόμη μια σημαντική πράξη που απελευθερώνει την δημιουργία προς το επόμενο στάδιο. Η πράξη της πίστης. Όταν οι πράξεις σας είναι σε κίνηση, τότε είναι σημαντικό να απελευθερώσετε την σύνδεση από το αποτέλεσμα και να το αφήσετε.

Στο έκτο Ιερό Δωμάτιο σας προτείνουμε να βάλετε σε λίστα τις συγκεκριμένες πράξεις που θα κάνετε για να θέσετε αυτή την δημιουργία σε κίνηση ή για να αλλάξετε την ζωή σας. Κάντε μία δέσμευση να παρακολουθείτε τις πράξεις αλλά μην περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν για να πάτε στο επόμενο δωμάτιο. 

Όταν η λίστα εδώ φαίνεται πλήρης, προχωρήστε στο επόμενο δωμάτιο, ενώ πραγματοποιείτε τις δράσεις στην καθημερινή σας ζωή.

7.Το Δωμάτιο του Χιούμορ
Υιοθετώντας την οπτική των αγγέλων
Ο μόνος λόγος που οι άγγελοι πετούν είναι επειδή παίρνουν τον εαυτό τους τόσο ελαφρά.

Το χιούμορ είναι η φυσική οπτική γωνία των Αγγέλων σύμφωνα με το Γκρουπ. Μαθαίνοντας να γίνετε Ανθρώπινοι Άγγελοι στον Νέο Πλανήτη Γη, θα μάθετε να κοιτάτε τα πάντα που μπαίνουν στο πεδίο σας με μία προοπτική χιουμορ. Προτείνουν ότι ο ευκολότερος τρόπος να εξισορροπείτε την ενέργεια σε κάθε κατάσταση είναι να βρείτε ένα τρόπο να γελάτε για αυτό.

Παιχνι-λειά είναι ο συνδυασμός των Παιχνίδι και Δουλειά.
Σε αυτό τον χώρο σας ζητούμε να βρείτε το χιούμορ στο ταξίδι σας προς τον σκοπό σας. Όταν το γέλιο έρχεται , η ενέργεια εξισορροπείται και είναι καιρός να κινηθείτε προς το επόμενο δωμάτιο.

8.Το Δωμάτιο Της Αποδοχής
Επιτρέψτε και Δεχθείτε
Μόλις μπήκατε στο τελικό Ιερό Δωμάτιο.

Η τέχνη της αποδοχής με χάρη είναι μία συμπεριφορά. Οι πιο πολλοί Εργάτες του Φωτός δεν έχουν δυσκολία να δίνουν και να θέτουν την ενέργεια σε κίνηση. Όταν η ενέργεια επιστρέφει σε αυτούς με την μορφή των Δημιουργιών τους, πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι πώς να τις δεχτούνε. Το να γίνεις καλός στην αποδοχή είναι ένα χαρακτηριστικό που μαθαίνεται.

Εδώ σας ζητάμε να κάνετε μία γραπτή δέσμευση να δέχεστε με χάρη όλες τις δημιουργίες σε κάθε μορφή. Παρακολουθήστε καθώς συμβαίνει η μαγεία.

Μετά από όλα αυτά που ειπωθήκαν και γίναν, όταν βλέπετε ένα αποτέλεσμα στην ζωή σας, παρακαλούμε επιστρέψτε σε αυτό το δωμάτιο και γράψτε το επίσης.

Μόλις ολοκληρώσατε όλη την διαδικασία των οκτώ ιερών δωματίων της δημιουργίας στην 5η διάσταση.
Σε αυτό το δωμάτιο, το γκρουπ λέει :
Καλώς ήρθατε στην Εστία




“Copyright μεταφρασμένου υλικού :
μετάφραση:LightWorker.gr“. 

Προσποιήσου πως είσαι αυτός που θέλεις να είσαι.....!!!!!!!!

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι σημαντικό να γίνουμε ευτυχισμένοι με το ποιοι είμαστε – να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας, να αναγνωρίσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά μας, να αποδεχτούμε τα ελαττώματά μας, και να μπορέσουμε να δούμε αυτά τα ελαττώματα ως μοναδικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας, ως καλά στοιχεία μέσα από τη μοναδικότητά τους.

Αλλά αν είστε σαν εμένα, πάντα υπάρχει κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε – και σε συνάρτηση με τη φιλοσοφία αυτού του site, για μένα αυτό είναι να αλλάζω τις καθημερινές μου συνήθειες για να με βοηθήσουν να φτάσω τους στόχους μου. 

Το πρόβλημα είναι, πως πολλοί άνθρωποι απλά δεν πιστεύουν ότι είναι ο τύπος ανθρώπου που μπορούν να πετύχουν αυτό το στόχο – έχουν μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, και αυτή η αρνητικότητα τους σταματά από την επιτυχία, κάθε φορά. Η θετική σκέψη είναι το κλειδί σε οποιοδήποτε επίτευγμα.

Έτσι, η συμβουλή ευτυχίας για σήμερα είναι απλή: σκέψου το στόχο που θέλεις να πετύχεις, φαντάσου τον άνθρωπο που έχει ήδη πετύχει αυτό το στόχο ή έχει ήδη δημιουργήσει αυτή τη συνήθεια, και προσποιήσου πως είσαι αυτός ο άνθρωπος.

Ας πάρουμε ένα γρήγορο παράδειγμα: Αν θέλω να αρχίσω τρέξιμο, να κάνω το τρέξιμο μια καθημερινή συνήθεια, σκέφτομαι δρομείς που γνωρίζω ή έχω διαβάσει γι’ αυτούς. Διαβάζω για τις συνήθειές τους, τον τρόπο ζωής τους, και φαντάζομαι πώς είναι να είσαι ένας από αυτούς. 

Μετά, προσποιούμαι ότι είμαι κι εγώ δρομέας. Σκέφτομαι πώς είναι να είσαι δρομέας, πώς θα συμπεριφερόταν ένας δρομέας, πώς σκέφτεται και αισθάνεται ένας δρομέας, ποιες είναι οι συνήθειες ενός δρομέα.

Παίρνω την ταυτότητα ενός δρομέα, και την κάνω δική μου. Και δε μου παίρνει πολύ να πιστέψω ότι είμαι δρομέας κι εγώ ο ίδιος. Και αυτή είναι η μαγεία: γίνεται πραγματικότητα! Προσποιούμενος απλά ότι έχω αυτή την ταυτότητα, γίνομαι δρομέας. Σκέφτομαι και δρω σαν ένας δρομέας. Και αν όντως είμαι δρομέας, τι κάνω κάθε μέρα? Τρέχω.

Αυτό το μαγικό κόλπο μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε στόχο, και για οποιοδήποτε άνθρωπο. Φαντάσου ότι είσαι αυτός ο άνθρωπος, και θα είσαι.





Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ξεκόλλα : 16 τρόποι να δώσεις κίνητρα στον εαυτό σου όταν σε έχει πάρει από κάτω.....!!!!!!!

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι μπορεί να νιώσουμε απαισιόδοξα κάποιες φορές. Βασικά, είναι φορές που νιώθουμε τόσο πεσμένοι, που ακόμα και το να σκεφτούμε να κάνουμε αλλαγές που μόνο για καλό θα ‘ναι, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Δεν είναι όμως ότι δεν υπάρχει ελπίδα: με κάποια μικρά βήματα, πολύ μικρά, μπορείς να ξαναβρείς το δρόμο σου για μια θετική αλλαγή.

Ναι, το ξέρω ότι μοιάζει αδύνατο ώρες και στιγμές. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις το οτιδήποτε. Το έχω περάσει, και μάλιστα ακόμα το περνάω μια στο τόσο. Δεν είσαι ο μόνος. Πάντα όμως βρίσκω έναν τρόπο να ξαναπάρω τα πάνω μου. 

Να κάποια πράγματα που έχω μάθει κι έχουν βοηθήσει πολύ : 
Έναν στόχο. Όποτε με έχει πάρει από κάτω, έχω δει ότι συχνά είναι επειδή τρέχουν πολλά στη ζωή μου. Προσπαθώ να κάνω πάρα πολλά, και αυτό εξαντλεί την ενέργεια μου, και όποια κίνητρα μπορεί να είχα. 

Ίσως είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι: προσπαθούν να αναλάβουν πάρα πολλά πράγματα, προσπαθούν να πετύχουν πολλούς στόχους μεμιάς. Δεν μπορείς να είσαι επικεντρωμένος και να κρατάς την ενέργεια σου (τα δυο πιο σημαντικά πράγματα για να πετύχεις ένα στόχο) αν προσπαθείς να τρέξεις δυο ή περισσότερους στόχους μαζί. 

Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Διάλεξε έναν στόχο, για τώρα, και επικεντρώσου σε αυτόν ολοκληρωτικά. Το ξέρω, είναι δύσκολο. Αλλά να θυμάσαι: μπορείς πάντα να ασχοληθείς με τους υπόλοιπους στόχους σου, αφού πετύχεις αυτό τον έναν στόχο που θα βάλεις σε προτεραιότητα. 

Βρες την έμπνευση. Η έμπνευση, για μένα, πολλές φορές έρχεται από άλλους που έχουν πετύχει αυτό που θέλω να πετύχω, ή που ασχολούνται τώρα με αυτό. Διαβάζω άλλα blogs, ψάχνω τον στόχο μου στο google, και διαβάζω ιστορίες επιτυχίας. Το zenhabits επίσης είναι ένας χώρος έμπνευσης, όχι μόνο για μένα, αλλά για πολλούς αναγνώστες που έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα. 

Ενθουσιάσου. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται και πολύ: αν θέλεις να πάρεις τα πάνω σου, άσε τον εαυτό σου να ενθουσιαστεί με ένα στόχο. Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό όταν αισθάνεσαι πως δεν έχεις καθόλου κίνητρα? 

Η αρχή μπορεί να γίνει βρίσκοντας την έμπνευση στους άλλους (όπως έγραψα και παραπάνω). Αρκεί στη συνέχεια να πάρεις αυτό τον ενθουσιασμό και να χτίσεις πάνω του. 

Σ’ εμένα πιάνει το να μιλήσω στον άντρα μου, ή κάποιον άλλο γι’ αυτό, και να φέρω την εικόνα της επιτυχίας στο μυαλό μου (να δω τα οφέλη της επιτυχίας) – έτσι μπορώ να ενθουσιαστώ με ένα στόχο. Άπαξ και το κάνω, μετά μένει να κρατήσω αυτή την ενέργεια μαζί μου, και να φροντίσω να συνεχίσει να υπάρχει εκεί παρέα μου. 

Γίνε προνοητικός. Αυτό θα ακουστεί δύσκολο, και πολλοί μπορεί να προσπεράσουν αυτή τη συμβουλή. Αλλά πραγματικά δουλεύει. Αν βρεις την έμπνευση, και θέλεις να τρέξεις ένα στόχο, μην αρχίσεις αμέσως. Πολλοί από εμάς θα ενθουσιαστούμε και θα θέλουμε να ξεκινήσουμε σήμερα. Είναι λάθος. Όρισε μια ημερομηνία στο μέλλον – μετά από 1-2 εβδομάδες, ή ακόμα και μήνα – και κάντην την Ημέρα Έναρξης. Μαρκάρισε την στο ημερολόγιο σου. 

Κάνε την ημερομηνία αυτή, την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σου. Στο μεταξύ, άρχισε να φτιάχνεις ένα πλάνο. Και κάνε κάποια από τα παρακάτω βήματα. Γιατί καθυστερώντας να ξεκινήσεις, σκέφτεσαι προνοητικά, κι έτσι αυξάνεις την ενέργεια σου και την εστίαση στο στόχο σου. 

Γράψε το στόχο σου. Εκτύπωσε τον με μεγάλα γράμματα. Κάνε το στόχο σου σύντομο, λίγες λέξεις μόνο, σαν ένα μάντρα (“Προπονούμαι 15 λεπτά. Κάθε μέρα.”), και βάλτο στον τοίχο σου ή το ψυγείο σου. Βάλτο κάπου να φαίνεται, στο σπίτι και στη δουλειά. Βάλτο στο desktop του υπολογιστή σου. Θέλεις να έχεις μεγάλες υπενθυμίσεις για το στόχο σου, να σε κρατούν συνεχώς επικεντρωμένο και ενθουσιασμένο. Μια φωτογραφία του στόχου σου (όπως ένα μοντέλο με sexy κοιλιακούς, για παράδειγμα, αν έχεις στόχο την άσκηση) επίσης βοηθά. 

Δεσμεύσου δημόσια. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να έχει άσχημη εικόνα στο μυαλό των άλλων. Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτό που δηλώσαμε δημοσίως, θα το κάνουμε αυτό το ένα βήμα παραπάνω. 

Περιέγραφε ο Leo κάποια στιγμή, πως όταν ήθελε να τρέξει τον πρώτο του μαραθώνιο, άρχισε να γράφει μια στήλη γι’ αυτό στην τοπική εφημερίδα. Έτσι, ολόκληρο το Guam, το νησί που ζούσε πριν μετακομίσει στο San Francisco, ένας τόπος με 160 χιλιάδες πληθυσμό, ήξερε για το στόχο του. Δεν μπορούσε λοιπόν ο ίδιος να τα παρατήσει, και παρόλο που τα κίνητρα και η όρεξη του πήγαιναν κι ερχόντουσαν, έμεινε στο στόχο του και τον πέτυχε. 

Δε χρειάζεται να δεσμευτείς για το στόχο σου στην εφημερίδα της περιοχής σου, αλλά μπορείς να το κάνεις στην οικογένεια σου, τους φίλους και τους συνεργάτες σου, και μπορείς να το κάνεις και στο blog σου, αν έχεις. 

Από τη στιγμή που κι εγώ σκέφτηκα να βάλω μπρος για το νέο μου μεγάλο στόχο, θέλησα να το γράψω εδώ στο zenhabits, να δημιουργήσω αυτή τη δέσμευση, να μην το κάνω εύκολο στον εαυτό μου να τα παρατήσω με την πρώτη δυσκολία. Ακόμα περισσότερο, άσε τον εαυτό σου να είναι υπόλογος στους άλλους – μην δεσμευτείς απλά μια φορά, και τέλος. Δεσμεύσου να δίνεις στοιχεία για την πρόοδο σου σε όλους, μια φορά τη βδομάδα ή κάτι τέτοιο. 

Να το σκέφτεσαι καθημερινά. Αν σκέφτεσαι το στόχο σου κάθε μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα. Φαντάσου πως είσαι αυτός που θέλεις. Καθημερινά. Σε αυτή τη φάση, το να βάλεις το στόχο σου στον τοίχο να τον βλέπεις, ή στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου, όπως είπαμε παραπάνω, βοηθάει πολύ. Το να στέλνεις στον εαυτό σου καθημερινές υπενθυμίσεις, επίσης βοηθά. Και αν μπορείς να δεσμευτείς να κάνεις ένα μικρό βήμα τη φορά για να πας τον στόχο σου παρακάτω (ακόμα και κάτι που θα πάρει 5 λεπτά) κάθε ημέρα, ο στόχος σου σχεδόν πάντα θα γίνει πραγματικότητα. 

Βρες υποστήριξη. Είναι δύσκολο να καταφέρεις κάτι μόνος. Αλλιώς είναι να έχεις τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας σου, να σε ενθαρρύνουν, κι αλλιώς να παλεύεις μόνος. Εξαιρετική βοήθεια θα είναι για σένα ένας παρτενέρ στο στόχο σου, κάποιος που έχετε τον ίδιο στόχο για την ίδια περίοδο. Όπως επίσης θα βοηθήσει πολύ ένα online forum. Βρες το δίκτυο που θα σε υποστηρίξει, είτε στον πραγματικό κόσμο, είτε online, ή και τα δυο. 

Συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Τα κίνητρα δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν πάντα εκεί για σένα, συνεχόμενα και ανελλιπώς. Έρχονται και φεύγουν, ξανάρχονται και ξαναφεύγουν. Συνειδητοποίησε όμως ότι ενώ μπορεί να φεύγουν, αυτό δεν κρατά για πάντα. 

Θα την κάνουν την επανεμφάνιση τους. Στο μεταξύ, διάβασε για το στόχο σου (δες παρακάτω), ζήτησε βοήθεια (δες παρακάτω), και κάνε κάποια από τα υπόλοιπα πράγματα αυτής της λίστας ώσπου τα κίνητρα να γυρίσουν πάλι πίσω. 
Μείνε στο στόχο σου. Ότι και να κάνεις, μην τα παρατήσεις. Ακόμη κι αν δεν αισθάνεσαι όρεξη σήμερα, ή όλη αυτή την εβδομάδα, μην τα παρατήσεις. 

Και πάλι, η όρεξη θα ξανάρθει. Σκέψου το στόχο σου σαν ένα μακρύ ταξίδι, κι αυτό που σε έχει πάρει από κάτω είναι απλά μια λακκούβα στο δρόμο σου. Δεν μπορείς να τα παρατάς με κάθε μικρή λακκούβα που βρίσκεις μπροστά σου. Μείνε στο ταξίδι σου και σκέψου μακροπρόθεσμα, πέρνα λακκούβες και εμπόδια, και θα φτάσεις. 

Ξεκίνα σιγά σιγά. Με κάτι πραγματικά μικρό. Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις την αρχή, μπορεί να είναι γιατί κάνεις μεγάλα σχέδια. Αν θέλεις να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να κάνεις αυτές τις εντατικές προπονήσεις πέντε μέρες τη βδομάδα. Όχι – αντί γι’ αυτό, κάνε μικρά, πολύ μικρά βήματα. Κάνε μόνο 2 λεπτά άσκηση. 

Το ξέρω ότι ακούγεται γελοίο, αλλά δουλεύει. Δεσμεύσου να κάνεις 2 λεπτά άσκηση για μια εβδομάδα. Μπορεί να θέλεις να κάνεις παραπάνω, αλλά μείνε σε αυτά τα 2 λεπτά. Είναι τόσο εύκολο, που δεν μπορείς να αποτύχεις. Κάντο την ίδια ώρα, κάθε μέρα. Απλά λίγους κοιλιακούς, 2 push ups, και λίγο τζόγκινγκ επιτόπου. 

Όταν θα έχεις κάνει αυτά τα 2 λεπτά τη μέρα για μια βδομάδα, αύξησε τα σε 5, και κράτησε το για άλλη μια εβδομάδα. Σε ένα μήνα, θα έχεις φτάσει να κάνεις 15-20 λεπτά. Θέλεις να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί? Μην σκέφτεσαι να ξυπνάς στις 5 π.μ. Σκέψου ότι θα ξυπνάς 10 λεπτά νωρίτερα για μια εβδομάδα. Αυτό είναι όλο. Όταν το κάνεις, ξύπνα 10 λεπτά ακόμα νωρίτερα. Μικροσκοπικά βήματα. 

Χτίσε πάνω σε αυτές τις μικρές σου επιτυχίες. Και πάλι, αν ξεκινήσεις με μικρά βήματα για μια βδομάδα, θα πετύχεις. Δεν μπορείς να αποτύχεις αν ξεκινήσεις με κάτι εξωφρενικά εύκολο. Ποιος δεν μπορεί να ασκηθεί για 2 λεπτά? (Αν εσύ, τότε ζητώ συγνώμη). Και θα αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου. Θα αισθανθείς επιτυχημένος. 

Στη συνέχεια, πάρε αυτό το συναίσθημα της επιτυχίας και χτίσε πάνω του, κάνοντας ένα ακόμα μικρό βήμα. Πρόσθεσε 2-3 λεπτά στη ρουτίνα σου όσον αφορά για παράδειγμα την άσκηση. Με κάθε βήμα που κάνεις, που καλό είναι να κρατήσει περίπου μια εβδομάδα, θα αισθάνεσαι ακόμα πιο επιτυχημένος. 

Κάνε το κάθε βήμα πολύ, πολύ μικρό, και δε θα αποτύχεις. Μετά από λίγους μήνες, που θα έχουν προστεθεί αυτά τα μικρά βήματα το ένα στο άλλο, θα έχεις κάνει μεγάλη πρόοδο. 

Διάβαζε καθημερινά. Όταν χάνω την όρεξη μου, πιάνω να διαβάσω ένα βιβλίο ή κάνω μια αναζήτηση στο google σχετικά με το στόχο μου. Αυτό με εμπνέει και με τονώνει. Για κάποιο λόγο, το διάβασμα σε βοηθά να παρακινήσεις τον εαυτό σου και να επικεντρωθείς σε οτιδήποτε είναι αυτό που διαβάζεις. Γι’ αυτό διάβαζε για το στόχο σου κάθε μέρα, αν μπορείς, και ειδικά όταν έχεις χάσει τα κίνητρα σου. 

Κάλεσε για βοήθεια όταν σε πάρει από κάτω. Τα βρίσκεις σκούρα? Ζήτα βοήθεια. Γράψε μου στα σχόλια. Γίνε μέλος σε ένα online forum. Βρες έναν παρτενέρ στο στόχο σου. Κάλεσε τη μαμά σου. Δεν έχει σημασία ποιον, απλά πες του τα προβλήματα σου. 

Το να μιλήσεις γι’ αυτό θα σε βοηθήσει. Ζήτα τους μια συμβουλή. Ζήτα τους να σε βοηθήσουν να βγεις από την κάτω βόλτα που αισθάνεσαι να έχεις πάρει. Δουλεύει. 

Σκέψου τα οφέλη, όχι τις δυσκολίες. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι κάτι. Η άσκηση ας πούμε ακούγεται πολύ δύσκολη! Και μόνο που το σκέφτεσαι, κουράζεσαι. 

Αντί να σκέφτεσαι όμως πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκέψου τι θα κερδίσεις από αυτό. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η άσκηση, εστίασε στο πόσο καλά θα νιώσεις όταν τελειώσεις, και στο ότι θα είσαι πιο υγιής και θα έχεις ένα καλλίγραμμο σώμα μακροπρόθεσμα. Τα οφέλη αυτού που κάνεις θα σε ενεργοποιήσουν. 

Εξαφάνισε τις αρνητικές σκέψεις. Αντικατάστησε τις με θετικές. Μέσα από αυτές τις γραμμές, είναι σημαντικό να αρχίσεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου. Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις, που είναι πραγματικά ο λόγος που σε παίρνει από κάτω. 

Απλά πέρασε λίγες μέρες προσπαθώντας να αποκτήσεις επίγνωση κάθε αρνητικής σου σκέψης. Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά, προσπάθησε να τις εξοντώσεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις, και να τις αντικαταστήσεις με μια αντίστοιχη θετική σκέψη. 

Εξαφάνισε το “Είναι πολύ δύσκολο!” και αντικατάστησε το με το “Μπορώ να το κάνω! Αν μπορεί να το κάνει η Βούλα, τότε μπορώ κι εγώ!” Ακούγεται κάπως, αλλά πιάνει. Αλήθεια. 




Ο σύντομος αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου....!!!!!!!!!!

Το υπέρτατο επίτευγμα είναι να καταφέρεις να σβήσεις τη γραμμή που χωρίζει τη δουλειά από το παιχνίδι.

Το να βρεις το πάθος σου μπορεί να είναι δύσκολο πράγμα, δυσδιάκριτο.

Εγώ είμαι τυχερός – έχω βρει το πάθος μου, και το ζω. Και μπορώ να επιβεβαιώσω πως είναι το πιο υπέροχο πράγμα να μπορείς να βγάζεις τα προς το ζην κάνοντας αυτό που αγαπάς.

Έτσι, με αυτό τον σύντομο οδηγό, θα ήθελα να σε βοηθήσω να ξεκινήσεις να βρεις τι θα σου άρεσε πολύ να κάνεις. Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα πολλών αναγνωστών του zenhabits. Να βρεις αυτό που θα σε κινητοποιήσει να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί και να φωνάξεις “Είμαι ζωντανός! Το νιώθω ρε γαμώτο!”.

Αυτός ο οδηγός δε θα είναι εκτενής, και δε θα βρει ποιο είναι το δικό σου πάθος. Αλλά θα σε βοηθήσει στο ταξίδι που θα κάνεις για να το βρεις εσύ.

Να πως: 
Σε τι είσαι καλός? Ήδη έχεις κάποιες δεξιότητες ή κάποια ταλέντα, που έχουν δείξει μια κλίση σε κάτι. Ακόμη κι αν ξεκινάς τώρα, κάποιο ταλέντο σου μπορεί να είχε αναδειχθεί όταν ήσουν νέος, ακόμη και στο δημοτικό σχολείο. 

Ήσουν πάντα καλός συγγραφέας, ομιλητής, ζωγράφος, διοργανωτής, οικοδόμος, δάσκαλος, φίλος? Ήσουν καλός στις ιδέες, στο να συνδέεις ανθρώπους, στην κηπουρική, στην πώληση? Σκέψου το λίγο. Αφιέρωσε τουλάχιστον 30 λεπτά και σκέψου αυτή την ερώτηση – συχνά ξεχνάμε τα πράγματα που κάναμε καλά. 

Πήγαινε το μυαλό σου όσο πιο πίσω γίνεται, σε δουλειές, projects, χόμπι. Κάτι από αυτά θα μπορούσε να είναι το πάθος σου. Ή μπορεί να έχεις διάφορα πράγματα. Κάνε μια λίστα με τις πιθανές υποψηφιότητες. 

Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει? Μπορεί να είναι κάτι στη δουλειά – ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς σου που σε ενθουσιάζει. Μπορεί να είναι κάτι που κάνεις εκτός δουλειάς – ένα χόμπι, μια δεύτερη δουλειά, κάτι που κάνεις ως εθελοντής ή ως γονιός ή ως σύντροφος ή ως φίλος. 

Θα μπορούσε να είναι κάτι που δεν έχεις κάνει εδώ και καιρό. Και πάλι, σκέψου το αυτό για 30 λεπτά, ή έστω 15. Αν δεν το κάνεις, μπορεί να βγεις ριγμένος – μπορεί να αφήσεις σημαντικές επιλογές απ’ έξω. Πρόσθεσε στη λίστα σου όποιες απαντήσεις προκύψουν. 

Τι σου αρέσει να διαβάζεις? Τι είναι αυτό που έχεις διαβάσει για ώρες στο Internet? Ποια περιοδικά ανυπομονείς να διαβάσεις? Ποια blogs παρακολουθείς? Ποια ράφια του βιβλιοπωλείου συνήθως εξετάζεις σχολαστικά? Μπορεί να υπάρξουν διάφορα θέματα εδώ – πρόσθεσε τα στη λίστα σου. 

Ποιο είναι το κρυφό σου όνειρο? Μπορεί το όνειρό σου να είναι μια δουλειά που πάντα ήθελες να κάνεις, κι ας νομίζεις ότι μπορεί να φαίνεται γελοίο – να γράφεις μυθιστορήματα, να γίνεις καλλιτέχνης, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, γιατρός, επιχειρηματίας, προγραμματιστής. 

Αλλά κάποιος φόβος σε κράτησε πίσω, κάποια αμφιβολία σε έκανε να παρατήσεις την ιδέα. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα. Πρόσθεσε τα στη λίστα – ανεξάρτητα από το πόσο ουτοπικά μπορεί να είναι. 

Μάθε, ρώτα, κράτα σημειώσεις. Ok, έχεις κάνει μια λίστα. Διάλεξε ένα πράγμα από τη λίστα – αυτό που σε συναρπάζει περισσότερο. Αυτή είναι η πρώτη σου υποψηφιότητα. Τώρα, ψάξε γι’ αυτήν: διάβασε, μίλησε με ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι σε αυτό τον τομέα (μέσω των blogs τους, ή στείλε τους email). 

Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεται να μάθεις, που χρειάζεται να βελτιώσεις, δεξιότητες που θέλεις να μάθεις τέλεια, ανθρώπους που πρέπει να μιλήσεις. Μελέτησε τα όλα αυτά, αλλά μην περιμένεις πολύ μέχρι να βουτήξεις στο επόμενο βήμα. 

Πειραματίσου, δοκίμασε. Εδώ είναι που η μάθηση πραγματικά αρχίζει. Αν δεν το κάνεις ήδη, άρχισε άμεσα να κάνεις αυτό που επέλεξες. Ξεκίνα τώρα – απλά κάντο! Και αφού ξεκινήσεις δειλά δειλά, μην αργήσεις να το δημοσιοποιήσεις με όποιο τρόπο μπορείς. 

Αυτό σε κινητοποιεί να βελτιωθείς, σου δίνει πληροφορίες για τα αποτελέσματα, και η φήμη σου όσο το κάνεις θα βελτιωθεί. Δώσε προσοχή στο πως αισθάνεσαι όταν το κάνεις – είναι κάτι που πραγματικά ανυπομονείς να κάνεις, που σε συναρπάζει, που θέλεις πολύ να μοιραστείς με άλλο κόσμο? 

Άρχισε να συνοψίζεις τα πράγματα. Προτείνω να διαλέξεις 3-5 πράγματα από τη λίστα σου, και να κάνεις τα βήματα 5 και 6 με αυτά τα πράγματα. Αυτό μπορεί να πάρει κανένα μήνα, εκτός αν έχεις ήδη μάθει ότι χρειάζεται και τα έχεις δοκιμάσει. Άρα τώρα πρέπει να αναρωτηθείς : ποιο σε ενθουσιάζει περισσότερο? 

Ποιο από αυτά μπορεί να παράγει κάτι που να είναι διατεθειμένος ο κόσμος να πληρώσει ή που τους κάνει κι εκείνους να είναι ενθουσιώδεις με αυτό? Ποιο είναι αυτό που βλέπεις να κάνεις για χρόνια (ακόμη κι αν δεν είναι μια παραδοσιακή καριέρα)? Διάλεξε ένα (ή το πολύ δύο) και εστίασε σε αυτό. 

Πρόκειται να κάνεις τα επόμενα τρία βήματα με αυτό: διώξε τους φόβους σου, βρες το χρόνο, και μετάτρεψε το σε καριέρα αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δε δουλέψει, μπορείς να δοκιμάσεις το επόμενο πράγμα στη λίστα σου – δεν είναι ντροπή να δοκιμάσεις κάτι και να αποτύχεις – ίσα ίσα θα πάρεις πολύτιμα μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να είσαι επιτυχημένος στην επόμενη προσπάθεια. 

Διώξε τους φόβους σου. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η αμφιβολία και ο φόβος της αποτυχίας. Πρώτον, αναγνώρισε το αυτό το εμπόδιο – μην το αγνοήσεις, μην το αρνηθείς. Δεύτερον, γράψτο, εξωτερίκευσε το. Τρίτον, νιώσε ότι είναι εντάξει το ότι το αντιμετωπίζεις. 

Τέταρτον, αναρωτήσου: “Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί?” Συνήθως δε γίνεται τίποτα καταστροφικό. Πέμπτον, προετοίμασε τον εαυτό σου ότι θα το κάνεις ούτως ή άλλως, και στη συνέχεια κάντο. Κάνε μικρά βήματα, όσο πιο μικρά γίνεται, και ξέχνα τι μπορεί να συμβεί – εστίασε στο τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Και μετά γλέντησε την επιτυχία σου, ανεξάρτητα με το πόσο μικρή είναι. 

Βρες το χρόνο. Δεν έχεις το χρόνο να ακολουθήσεις αυτό το πάθος? Δημιούργησε τον, που να πάρει! Αν αυτό είναι προτεραιότητα, θα τον δημιουργήσεις – τακτοποίησε τη ζωή σου, μέχρι να έχεις χρόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να ξυπνάς νωρίτερα, ή να το κάνεις μετά τη δουλειά ή στο διάλειμμα για φαγητό, ή τα Σαββατοκύριακα. 

Πιθανόν να σημαίνει να ακυρώσεις κάποιες δεσμεύσεις, να απλοποιήσεις τα πράγματα με τα οποία ασχολείσαι στη δουλειά σου ή να κάνεις πολλή δουλειά εκ των προτέρων (όπως κάνεις όταν είναι να φύγεις διακοπές). Κάνε ότι χρειάζεται. 

Πώς να βγάλεις τα προς το ζην κάνοντας το. Αυτό δε γίνεται σε μια νύχτα. Πρέπει να κάνεις κάτι, να γίνεις καλός σε αυτό, να είσαι παθιασμένος με αυτό. Αυτό μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια, αλλά αν περνάς καλά, αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Όταν φτάσεις στο σημείο που κάποιος θα σε πλήρωνε γι’ αυτό που κάνεις, είσαι άρχοντας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλεις χρήματα σε αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένου να φτιάχνεις δικά σου προϊόντα με πληροφορίες, όπως ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, να γράφεις σε blog, να πουλάς διαφημίσεις.

Μπορείς να κάνεις ένα blog αν δεν έχεις ήδη – θα σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις τη σκέψη σου, να χτίσεις τη φήμη σου, να βρεις ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι” αυτό που κάνεις, να επιδείξεις τη γνώση και το πάθος σου. 

Σου το είπα ότι δε θα ήταν εύκολο. Αρχικά, θα απαιτήσει πολύ σκέψη και ψυχική αναζήτηση, στη συνέχεια πολύ κουράγιο, μάθηση και πειραματισμό, και στο τέλος πολύ δέσμευση.

Αλλά αξίζει όλο αυτό! Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε σταλιά κουράγιου, κάθε σταλιά προσπάθειας. Γιατί στο τέλος, θα έχεις κάτι που θα μεταμορφώσει τη ζωή σου με τόσους τρόπους, θα σου δώσει αυτό το λόγο να πεταχτείς από το κρεβάτι, θα σε κάνει ευτυχισμένο ανεξάρτητα από το πόσα βγάζεις.

Ελπίζω να ακολουθήσεις αυτό τον οδηγό και να βρεις την επιτυχία – δε σου εύχομαι τίποτα λιγότερο από το να βρεις το πραγματικό σου πάθος.

Διάλεξε μια δουλειά που να σου αρέσει, και δε θα χρειάζεται να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.




Σε τι χρειάζονται τα προσωπικά όρια και πώς καταλαβαίνουμε αν είναι υγιή ;

Τι είναι τα προσωπικά όρια;
Τα προσωπικά μας όρια είναι αυτά που καθορίζουν τον προσωπικό μας χώρο, σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά, σεξουαλικά, πνευματικά. Τα όρια μας επιτρέπουν να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τους άλλους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, από τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. 

Μας βοηθούν να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά μας, να παίρνουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Μας προστατεύουν από την χειραγώγηση, την εκμετάλλευση και την παραβίαση των άλλων.

Γιατί χρειαζόμαστε τα προσωπικά όρια;
Το να θέτουμε όρια είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Έχοντας υγιή όρια, ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε την αυτοεκτίμησή μας, διατηρούμε τον αυτοσεβασμό μας και απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις. Τα μη υγιή όρια επιφέρουν συναισθηματικό πόνο που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, εξάρτηση, κατάθλιψη ή ψυχοσωματική ασθένεια.

Η έλλειψη ορίων είναι σα να αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού σου ξεκλείδωτη, οπότε μπορεί να μπει μέσα όποιος θέλει, ακόμη και ανεπιθύμητοι επισκέπτες. Από την άλλη, το να έχεις πολύ αυστηρά όρια μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, σα να ζεις σ’ ένα φρούριο όπου κανένας δεν μπορεί να μπει μέσα αλλά ούτε εσύ μπορείς να βγεις έξω.

Το όριο είναι όπως μια γραμμή ιδιοκτησίας. Όταν δεις μια πινακίδα που λέει «Απαγορεύεται η καταπάτηση», είναι ξεκάθαρο ότι αν παραβιάσεις το όριο, θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το είδος ορίου είναι εύκολο να το φανταστείς και να το κατανοήσεις γιατί βλέπεις την πινακίδα και το σύνορο που προστατεύει. 

Τα προσωπικά όρια είναι πιο δύσκολο να οριστούν γιατί οι γραμμές είναι αόρατες, μπορούν να αλλάξουν και είναι διαφορετικές για κάθε άτομο. 

Όπως ακριβώς η πινακίδα «Απαγορεύεται η καταπάτηση», τα προσωπικά όρια καθορίζουν πού τελειώνεις εσύ και πού αρχίζουν οι άλλοι και προσδιορίζονται από την έκταση σωματικού και συναισθηματικού χώρου που επιτρέπεις μεταξύ του εαυτού σου και των άλλων. Τα προσωπικά όρια σε βοηθούν να αποφασίσεις ποια είδη επικοινωνίας, συμπεριφοράς και συνδιαλλαγής είναι αποδεκτά για σένα.

Είδη προσωπικών ορίων  :

1. Σωματικά όρια
Τα σωματικά όρια παρέχουν ένα φράγμα μεταξύ του εαυτού σου και μιας απρόσκλητης εισβολής, όπως ένας επίδεσμος προστατεύει μια πληγή από τα βακτήρια. Τα σωματικά όρια αφορούν το σώμα, την αίσθηση του προσωπικού ζωτικού χώρου, την σεξουαλική προτίμηση και την ιδιωτικότητα. 

Αυτά τα όρια εκφράζονται μέσω των ρούχων, του καταφυγίου, της ανοχής στο θόρυβο, των λεκτικών οδηγιών και της γλώσσας του σώματος.

Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσουμε τα όριά μας σε σωματικό επίπεδο, είναι να ανοίξουμε τα χέρια μας σε έκταση. Ο κυκλικός χώρος που δημιουργείται γύρω από τον εαυτό μας, με διάμετρο την έκταση των χεριών μας, είναι ένας ασφαλής προσδιορισμός του προσωπικού μας χώρου.

Βέβαια τα όρια ποικίλουν από άτομο σε άτομο γιατί, η προσωπικότητα του καθενός, η ιστορία του, το σύστημα αξιών του και πολλά άλλα στοιχεία που ίσως δεν συνειδητοποιεί, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο προσωπικό χώρο χρειάζεται για να νιώθει άνετα.

Παράδειγμα μια παραβίασης σωματικού ορίου είναι όταν κάποιος έρχεται πολύ κοντά σου για να σου μιλήσει. Η άμεση αντίδρασή σου είναι να κάνεις πίσω, προκειμένου να επαναφέρεις τον προσωπικό σου χώρο. 

Κάνοντας αυτό, στέλνεις ένα μη-λεκτικό μήνυμα πως όταν αυτό το άτομο στέκεται τόσο κοντά σου, νιώθεις μια εισβολή στον προσωπικό σου χώρο. Αν το άτομο συνεχίσει να έρχεται κοντά, μπορείς να προστατέψεις το όριό σου λεκτικά, λέγοντάς του να σταματήσει να σε στριμώχνει.

Άλλα παραδείγματα παραβίασης σωματικών ορίων είναι:
● Να σε αγγίζουν χωρίς τη θέλησή σου ή με μη αποδεκτό τρόπο.

● Να ψάχνεις τα προσωπικά πράγματα του άλλου.

● Να μην επιτρέπεις στους άλλους τον προσωπικό τους χώρο π.χ. να μπαίνεις στο γραφείο ενός συναδέλφου χωρίς να χτυπήσεις την πόρτα.

2. Συναισθηματικά και διανοητικά όρια
Τα συναισθηματικά και διανοητικά όρια προστατεύουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και την ικανότητα να διαχωρίζεις τα συναισθήματά σου από τα συναισθήματα των άλλων. Όταν έχεις αδύναμα συναισθηματικά όρια, είναι σα να βρίσκεσαι στο κέντρο ενός τυφώνα χωρίς προστασία. 

Εκθέτεις τον εαυτό σου στην επιρροή των άλλων (στα λόγια, στις σκέψεις και στις πράξεις των άλλων) και καταλήγεις να νιώθεις πληγωμένος και κακοποιημένος.

Τα συναισθηματικά και διανοητικά όρια περιλαμβάνουν τις πεποιθήσεις, τις επιλογές, την αίσθηση υπευθυνότητας και την ικανότητά σου να έχεις οικειότητα με τους άλλους.

Παραδείγματα συναισθηματικών και διανοητικών παραβιάσεων :
· Να μην ξέρεις πώς να διαχωρίσεις τα συναισθήματά σου απ’ αυτά του συντρόφου σου και να επιτρέπεις στην διάθεσή του να υπαγορεύει τη χαρά σου ή τη λύπη σου (βλ. συνεξάρτηση).

· Να θυσιάζεις τα σχέδια, τα όνειρα και τους στόχους σου, προκειμένου να ευχαριστήσεις τους άλλους.

· Να μην παίρνεις την ευθύνη του εαυτού σου και να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου.

Προφανώς κανείς δεν θα ‘θελε να παραβιαστούν τα όριά του. Οπότε γιατί το επιτρέπουμε; Γιατί δεν επιβάλλουμε ή δεν υπερασπιζόμαστε τα όριά μας;

Ας δούμε μερικούς λόγους :
1. Φοβόμαστε την απόρριψη και τελικά την εγκατάλειψη.

2. Φοβόμαστε την αντιπαράθεση.

3. Από ενοχή.

4. Δεν έχουμε μάθει να έχουμε υγιή όρια.

Υγιή και μη υγιή όρια
Τα υγιή όρια είναι δυνατά αλλά και εύκαμπτα, ενθαρρύνοντας θετικές επιλογές. Τα μη υγιή όρια, είτε είναι πολύ άκαμπτα ή πολύ χαλαρά ή ανύπαρκτα και αυτό οφείλεται σε βλάβη που έχουν υποστεί από προηγούμενες εμπειρίες. Ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν συνεχώς σε κακές ή κακοποιητικές σχέσεις είναι ότι τα όρια τους έχουν υποστεί βλάβη και χρειάζονται αποκατάσταση.

Ενδείξεις υγιών ορίων :
● Έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.

● Μοιράζεσαι σταδιακά τις προσωπικές πληροφορίες σε μια αμοιβαία σχέση μοιράσματος και εμπιστοσύνης.

● Προστατεύεις το ζωτικό σου χώρο (σωματικό και συναισθηματικό) από παραβιάσεις.

● Έχεις ισότιμες συνεργασίες όπου η ευθύνη και η ισχύς είναι μοιρασμένες.

● Είσαι αποφασιστικός. Λες ΝΑΙ ή ΟΧΙ με σιγουριά και ειλικρίνεια και είσαι εντάξει όταν οι άλλοι σου λένε ΟΧΙ. Μπορείς άνετα να λες ΟΧΙ όταν κάτι δεν σου ταιριάζει

● Διαχωρίζεις τις ανάγκες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου απ’ αυτές των άλλων. Αναγνωρίζεις ότι τα όριά σου και οι ανάγκες σου είναι διαφορετικές από των άλλων.

● Ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να κάνει υγιείς επιλογές και αναλαμβάνεις την ευθύνη για τον εαυτό σου και για όλα όσα σε αφορούν.

● Τιμάς τις προσωπικές σου αξίες και πεποιθήσεις, ακόμη κι αν αυτό δεν αρέσει στους άλλους.

●Σέβεσαι τον προσωπικό χώρο των άλλων και τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους μιλάς με σεβασμό.

● Περιμένεις να αποκτήσεις οικειότητα με έναν άνθρωπο πριν τον πλησιάσεις σωματικά και αγγίζεις σεξουαλικά κάποιον μόνο με τη συγκατάθεσή του.

● Ενημερώνεις τους άλλους όταν έχουν παραβιάσει το όριό σου.

Ενδείξεις μη υγιών ορίων :
● Μοιράζεσαι πολλά προσωπικά σου στοιχεία πολύ γρήγορα ή κλείνεις τον εαυτό σου και δεν εκφράζεις τις ανάγκες και τα θέλω σου.

● Νιώθεις υπεύθυνος για την ευτυχία των άλλων.

● Δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ, γιατί φοβάσαι την απόρριψη ή την εγκατάλειψη.

● Έχεις αδύναμη αίσθηση της δικής σου ταυτότητας. Το πώς νιώθεις για τον εαυτό εξαρτάται από το πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

● Αποδυναμώνεσαι. Επιτρέπεις στους άλλους να παίρνουν αποφάσεις για σένα, οπότε νιώθεις αδύναμος και δεν παίρνεις την ευθύνη της ζωής σου.

● Πας ενάντια στις προσωπικές σου αξίες ή πεποιθήσεις για να ευχαριστήσεις κάποιον άλλο.

● Παίρνεις ευθύνη για πράγματα που δεν σε αφορούν.

● Ψάχνεις τα προσωπικά αντικείμενα των άλλων ή παραβιάζεις τον προσωπικό ζωτικό τους χώρο.

● Λειτουργείς πολύ παρορμητικά με τους άλλους (φιλικά ή σεξουαλικά) χωρίς να έχεις πρώτα αποκτήσει οικειότητα μαζί τους.

● Στέκεσαι πολύ κοντά στους άλλους ή τους αγγίζεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

● Βρίζεις, χλευάζεις ή εξευτελίζεις τους άλλους ή επιτρέπεις στους άλλους να κάνουν αυτά σε σένα.

● Δεν μπορείς να προστατέψεις τον ζωτικό σου χώρο.





Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, 
Ψυχοθεραπεύτρια – 
Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Mεταμορφώστε την ενέργεια γύρω σας με την αναπνοή σας.....!!!!!!!!!!

Ένας τρόπος ώστε, αναπνέοντας να αλλάξετε την κατάσταση της συνειδητότητάς σας είναι να φανταστείτε τον εαυτό σας πως αναπνέει μέσα και διαμέσου της καρδιάς σας.

Πραγματικά βάλτε τα χέρια σας πάνω στην καρδιά σας ώστε να νιώσετε, να αισθανθείτε την καρδιά σας καθώς αναπνέετε μέσα και έξω. Βάλτε μια εικόνα ή την αίσθηση κάτι πολύτιμου, ακριβού για σας πάνω στην καρδιά σας καθώς το κάνετε.

Βρίσκω πως όταν αναπνέω μέσα και διαμέσου της καρδιάς μου έχω περισσότερη πρόσβαση στη διαίσθησή μου. Η ενέργειά μου κινείται από την φυσιολογική μου κατάσταση διανοητικής φλυαρίας και αντίδρασης σε ένα γαλήνιο ειρηνικό σημείο. Το χρησιμοποιώ αυτό όταν διδάσκω σε εργαστήρια. Καθώς αναπνέω μέσα και διαμέσου της καρδιάς μου, βρίσκω πως τα λόγια μου προέρχονται από έναν βαθύτερο τόπο γνώσης.

Άνθρωποι που έχουν μελετήσει μαζί μου για αρκετό καιρό γνωρίζουν πότε αναπνέω διαμέσου της καρδιάς μου. Η παρουσία μου αλλάζει σημαντικά μέσα στο χώρο καθώς μετακινούμαι περισσότερο σε μία πιο διευρυμένη κατάσταση συνείδησης. Και το όφελος για τους μαθητές μου και για μένα είναι πως είμαστε σε έναν τόπο αγάπης και ειρήνης όπου αναπνέοντας μέσα από την καρδιά, επηρεαζόμαστε όλοι μέσα στο δωμάτιο.

Ένας πελάτης μου, ο Γιώργος δεν πέρναγε καθόλου καλά με την επόπτη στη δουλειά του. Όντας μαζί η χημεία τους ήταν από το είδος της χημείας που φαινόταν να προκαλεί μια εκρηκτική αντίδραση. Ήταν φανερό ότι οι ενέργειές τους μαζί δε δημιουργούσαν αρμονία.

Δίδαξα στον Γιώργο την μέθοδο με τη διαδικασία αναπνοής διαμέσου της καρδιάς του ενώ παράλληλα συγκεντρωνόταν σε μια πολύτιμη εικόνα που είχε τοποθετήσει εκεί. Εξασκούμενος για κάποιο διάστημα παρατήρησε μία αλλαγή μια μετατόπιση μέσα στον εαυτό του.

Μία μέρα, καθώς ξεκινούσε ένας τσακωμός με την επόπτη του, αποφάσισε να δοκιμάσει την αναπνοή διαμέσου της καρδιάς του. Αυτή δεν αντιλήφθηκε τί έκανε ο Γιώργος, αλλά, εντελώς ξαφνικά το δωμάτιο σκεπάστηκε από σιωπή. Η ενέργεια άλλαξε και η συζήτηση μετατοπίστηκε. Για πρώτη φορά ο Γιώργος ένιωσε, ένα αίσθημα συμπόνιας για την επόπτη του.

Η αναπνοή είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να μεταμορφώσετε κάθε ενέργεια. Όταν βρισκόμαστε σε φάση αντίδρασης, η αναπνοή μας γίνεται ρηχή. Όσο περισσότερο είμαστε στρεσαρισμένοι ή αγχωμένοι, τόσο περισσότερο αντιδρούμε. Όταν αναπνέουμε βαθιά, η ενέργεια αλλάζει από μόνη της.

Δοκιμάστε μερικές αναπνοές ενώ είσαστε με άλλους ανθρώπους. Παρατηρήστε πώς αλλάζει η ενέργεια στο δωμάτιο καθώς επικεντρώνεστε μέσα σε ένα ήρεμο χώρο. Παρατηρήστε πώς μπορείτε να μεταμορφώσετε την ενέργεια μέσα στο δωμάτιο απλά αναπνέοντας. Παρατηρήστε πώς η δικιά σας παρουσία κινείται από μία συρρικνωμένη σε μία διευρυμένη κατάσταση. Παρατηρήστε την αίσθηση της ειρήνης που αισθάνεστε καθώς το κάνετε αυτό.

Κάντε ένα διάλειμμα για να αναπνεύστε, τώρα.

Από το βιβλίο: Πώς να Θεραπεύσουμε τις Τοξικές Σκέψεις. Απλά εργαλεία για ατομικό μετασχηματισμό. Sandra Ingerman. Εκδόσεις: Μουσείο Κομπολογιού.





Τα 15 οφέλη της βαθιάς και ενσυνείδητης αναπνοής....!!!!!!!!!!

When you are short of wisdom, breathe.” Guru Nanak

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου είναι η μεγάλη, βαθιά και συνειδητή αναπνοή. Σαν άσκηση, το να αναπνέεις είναι υπέροχο!

Η αναπνοή μας παρέχεται, δεν χρειάζεται ειδικά μηχανήματα, μπορείς να την κάνεις οπουδήποτε, και οποιαδήποτε ώρα, και μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε, από τον πιο υγιή μέχρι τον πιο άρρωστο.

Η Κουνταλίνι γιόγκα δίνει μεγάλη έμφαση στην αναπνοή, και οι ασκήσεις αναπνοής είναι συστατικό της κάθε πρακτικής kundalini γιόγκα.

Μία από τις πιο θεμελιώδεις τύπους αναπνοής που χρησιμοποιούμε είναι η αργή, βαθειά αναπνοή. Αυτή είναι μια ανάσα με την οποία μπορείτε να τραβάτε τον αέρα από την κοιλιά σας και να προσπαθήσετε να επιβραδύνετε την αναπνοή σας σε λιγότερο από ένα έως τέσσερις κύκλους ανά λεπτό. Παρακάτω είναι μερικά από τα πολλά οφέλη που έχουμε από αυτή την απλή αναπνοή.

1. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή αποτοξινώνει και απελευθερώνει τοξίνες
Το σώμα σας έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώσει το 70% των τοξινών του μέσω της αναπνοής. Εάν δεν αναπνέει αποτελεσματικά, δεν γίνεται σωστά η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας. Όταν εκπνέετε αέρα από το σώμα σας απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που έχει περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονές σας. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα φυσικό απόβλητο του μεταβολισμού του σώματός σας.

2. Η μακρυά και βαθιά αναπνοή απελευθερώνει την ένταση
Σκεφτείτε πώς το σώμα σας αισθάνεται όταν είστε ανήσυχοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι. Είναι τροχοπέδη. Οι μύες σας είναι σφικτοί και η αναπνοή σας γίνεται ρηχή. Όταν η αναπνοή σας είναι ρηχή δεν παίρνετε την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα σας. Η μακριά και βαθιά αναπνοή αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, που επιτρέπει στο σώμα σας (και το μυαλό) να επεκτείνεται.

3. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή χαλαρώνει το μυαλό / σώμα και φέρνει διαύγεια
Η αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο μειώνει υπερβολικά τα επίπεδα του άγχους. Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Αναπνεύστε αργά, βαθιά και σκόπιμα νοιώστε το σώμα σας. Σημειώστε όλα τα μέρη του σώματός σας που είναι σφιχτά και αναπνεύστε μέσα σε αυτά. Όπως μπορείτε να χαλαρώσετε το σώμα σας, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η αναπνοή σας φέρνει διαύγεια και ιδέες.

4. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή βοηθά στην ανακούφιση από συναισθηματικά προβλήματα
Η μακρυά βαθιά αναπνοή βοηθά στον καθαρισμό δύσκολων συναισθημάτων ώστε να φύγουν έξω από το σώμα σας. Ενέργεια και συναισθηματικές ουλές του παρελθόντος παγιδεύονται στο σώμα μας.

5. Η μακρυά βαθιά αναπνοή είναι μια μέθοδος που βοηθάει να θεραπευτούν και να απελευθερωθούν τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα
Η μακρυά βαθιά αναπνοή βοηθά και ανακουφίζει από τον πόνο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αναπνοή σας βοηθάει να απαλύνετε τον πόνο.

6. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή κάνει μασάζ στα όργανα σας
Οι κινήσεις του διαφράγματος κατά τη διάρκεια της άσκησης της αναπνοής κάνουν μασάζ στο στομάχι, το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας. Η επάνω κίνηση του διαφράγματος κάνει επίσης μασάζ στην καρδιά. Όταν εισπνέετε αέρα το διάφραγμά σας κατεβαίνει και η κοιλιά σας επεκτείνεται. Με τη δράση αυτή τα ζωτικά όργανα κάνουν μασάζ και βελτιώνεται η κυκλοφορία σε αυτά. Η ελεγχόμενη αναπνοή ενισχύει επίσης και τονώνει τους κοιλιακούς μυς σας.

7. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή μεγαλώνει τους μύες
Η αναπνοή είναι η διαδικασία οξυγόνωσης για όλα τα κύτταρα στο σώμα σας. Μια ποσότητα οξυγόνου αυξάνει την ικανότητα του σώματός σας για να χτίσετε το μυ.

8.Η μεγάλη και βαθιά αναπνοή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το οξυγόνο ταξιδεύει μέσω του αίματος σας, συνδέοντας την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Όταν το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνεται, βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, και ενίσχυει το νευρικό συστήμα.

9. Η μεγάλη και βαθιά αναπνοή ενισχύει το νευρικό σύστημα
Όταν ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα λάβουν αυξημένη ποσότητα οξυγόνου, τότε είναι που τρέφονται. Αυτό βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του σώματος, δεδομένου ότι το νευρικό σύστημα επικοινωνεί με όλα τα μέρη του σώματος.

10. Η μακρυά βαθιά αναπνοή ενισχύει τους πνεύμονες
Όπως αναπνέετε βαθιά, οι πνεύμονες γίνονται πιο υγιής και ισχυροί, ένα καλό προληπτικό μέτρο κατά των αναπνευστικών προβλημάτων.

11. Η σωστή αναπνοή κάνει την καρδιά πιο δυνατή
Οι ασκήσεις αναπνοής μειωνουν το φόρτο εργασίας για την καρδιά με δύο τρόπους. Η βαθιά αναπνοή οδηγεί σε πιο δυνατούς πνεύμονες, και ισχυροι πνευμονες φερνουν περισσότερο οξυγόνο στο αίμα. Αυτο το αιμα πηγαιναινει στην καρδια που το στελνει στους αλλους ιστους. Με υγιες αιμα, η καρδιά δεν χρειαζεται να εργαζεται τόσο σκληρά για την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Δεύτερον, η βαθιά αναπνοή οδηγει σε αυξηση της κυκλοφοριας, που σημαίνει ότι η καρδιά δεν πρέπει να εργαζεται τόσο σκληρά για να διανείμει το αίμα.

12. Η σωστή αναπνοή βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Αν είστε υπέρβαροι, το επιπλέον οξυγόνο καίει το περιττό λίπος πιο αποτελεσματικά. Αν είστε πολύ αδύνατοι, το επιπλέον οξυγόνο τρέφει τους “πεινασμένους” ιστούς και αδένες.

13. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή δίνει μια ώθηση στα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την αντοχή

14. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή βελτιώνει την αναγέννηση των κυττάρων
Η αύξηση του οξυγόνου βελτιώνει την αναγέννηση των κυττάρων.

15. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή ανεβάζει την διάθεση
Η μεγάλη βαθιά αναπνοή αυξάνει τα χημικά της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και ανεβάζει την διάθεση ενώ νικά και τον φυσικό πόνο.

”Όταν έχεις χάσει τη σοφία, ανέπνευσε” Guru Nanak





10 σημεία που θα μεταμορφώσουν την ποιότητα της ζωής σου....!!!!!!!!

Θα μπορούσε να είναι εκείνος ο άνθρωπος που συναντήσατε τότε και σας έκανε τόσο καλή εντύπωση. Σα να νιώσατε να σας μαγνητίζει μια καλή αύρα. Ένα φωτεινό πρόσωπο και μια σιγουριά στο βήμα. Μια ενέργεια που φεύγοντας πίσω της αφήνει αδιόρατα ίχνη χαράς.

Θα μπορούσε άραγε αυτή η περιγραφή να μιλάει για εσάς; 

Τι αλλαγές θα έφερνε αυτό στην ποιότητα της ζωής σας αν συνέβαινε;

Αλήθεια πιστεύετε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα τύχης; 

Ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν μια ζωή χωρίς προβλήματα;

Χωρίς προσωπικές δυσκολίες;

΄Η υπάρχει κάτι άλλο βαθύτερο πίσω από τη σιγουριά και την ηρεμία στο βήμα τους;

Συνειδητό ή υποσυνείδητο;

Μελέτες πάνω στα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν θετικά την διαμόρφωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς έχουν καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι εκείνοι που επανειλημμένα κερδίζουν το θαυμασμό και την εκτίμηση μας παρουσιάζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Παρακάτω είναι δέκα από αυτά τα σημεία κλειδιά που μπορούν να μας δώσουν τη λάμψη και την ποιότητα που τόσο επιζητούμε.

1. Οι άνθρωποι εκείνοι γνωρίζουν ότι πολύ συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν τις συνθήκες γύρω τους. Όμως επίσης γνωρίζουν ότι είναι απολύτως ελεύθεροι να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν σε αυτές.

2. Έχουν πάψει να περνούν τον εαυτό τους από διαρκές casting. Αυτή τη στιγμή είναι έτσι. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό.

3. Σέβονται το σώμα και το μυαλό τους ως ναούς του οικοδομήματος της ζωής τους. Αφήνουν έξω τις τοξικές τροφές και τις τοξικές σκέψεις

4. Εκτιμούν την ανεξαρτησία τους αλλά ακόμα πιο πολύ εκτιμούν την συνεργατικότητα και την αλληλεξάρτηση. Επενδύουν χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις που θα τους κάνουν ευτυχισμένους.

5. Γνωρίζουν ότι μέσα μας υπάρχει ένας αυτόματος εσωτερικός σαμποτέρ. Και ελέγχουν τον χώρο που θα του δώσουν πια.

6. Γνωρίζουν που πάνε. Έχουν καθαρή εικόνα του σκοπού της ζωής τους και κάθε βήμα που κάνουν είναι συμβατό με αυτό.

7. Δεν αγνοούν τις αδυναμίες τους. Μαθαίνουν πως να τις ξεπεράσουν ή να τις παρακάμψουν.

8. Γνωρίζουν καλά τις κεντρικές τους αξίες. Τα δυο ή τρία στοιχεία τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για να δώσουν στην ζωή που ζουν το νόημα που επιθυμούν.

9. Γνωρίζουν ότι η μάθηση είναι Botox για το μυαλό. Θα το κρατήσει πάντα νέο. Επενδύουν στο βιβλίο, το σεμινάριο ή το πρόγραμμα εκείνο που θα τους δώσει φρέσκο οξυγόνο για σκέψη.

10. Έχουν επιλέξει να έχουν γύρω τους ανθρώπους τους οποίους σέβονται και θαυμάζουν. Οι πεποιθήσεις οι αξίες και οι συμπεριφορές των 5 πιο κοντινών ατόμων μας είναι άκρως εθιστικές. Επιλέγουν με σύνεση τον σύντροφο, τον φίλο, τον μέντορα και τον συνεργάτη τους. Εθίζονται έτσι στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αν μπορούσε κάποιος να συνοψίσει σε μια πρόταση την συνταγή επιτυχίας τους θα μπορούσε να πει ότι εκείνοι που τα πάνε καλά επανειλημμένως στη ζωή τους, ζουν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Γιατί δεν είναι αυτό που έζησαν μέχρι τώρα αλλά αυτό που θα ζήσουν από εδώ και στο εξής αυτό που θα κάνει τη διαφορά.





Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο αετός και το περιστεράκι.....!!!!!!!

(η ιστορία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, από τον φανταστικό μου κόσμο)
Κάποτε στον κόσμο του ουρανού πετούσε ένας μοναχικός αετός ψάχνοντας να ταΐσει την πείνα του μαζί με την μοναξιά του.

Δεν μπόρεσε ποτέ του να βρει ένα ταίρι εκεί ψηλά, δεν μπορούσε με τίποτα να πετάξει την μοναξιά του με κανέναν τρόπο και βασανιζόταν κάθε βράδυ που γυρνούσε στην άγρια φωλιά του από σκέψεις αυτολύπης κι΄από ένα αίσθημα αδυναμίας.

Αναρωτιόταν διαρκώς πως είναι δυνατόν ενώ είχε την καλύτερη όραση να μην μπορεί να βρει το ταίρι του.
Αυτή η κατάσταση κόντευε να γίνει συνήθεια ζωής μέχρι που ένα χειμωνιάτικο απ΄απόγευμα αναζητώντας να τραφεί είδε από κει ψηλά ένα περιστεράκι.

Πήρε στάση επίθεσης και όρμηξε να το κατασπαράξει.
Φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής κάτι μέσα του τον σταμάτησε, κάτι μαγικό έγινε και χάθηκε η πείνα του.

Σταμάτησε μπροστά στο τρομαγμένο περιστεράκι και άρχισε να το κοιτά με μια αλλόκοτη περιέργεια προσπαθώντας να καταλάβει τι του είχε συμβεί και δεν το κατασπάραξε.

Κοιτώντας το, είδε πως ήταν ματωμένο από τους ανέμους της μοίρας, ήταν γεμάτο πληγές στα φτερά του και τα μάτια του είχαν το χρώμα της θλίψης.

Η πρώτη σκέψη του αετού ήταν να βάλει ένα τέλος στο μαρτύριο του περιστεριού, μα κάτι μέσα του τον έκανε να νιώσει συμπόνια.

Η δεύτερη σκέψη του ήταν να φύγει για να μην δει το τέλος του, μα η εικόνα του τέλους ήδη ήταν καρφιτσωμένη στην καρδιά του και οι τύψεις της φυγής κάνανε για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ψυχή του αετού.

Μη ξέροντας τι να κάνει, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει και πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε να πετάξει, μα κάποια δύναμη μέσα του τον τον τραβούσε προς τα κάτω.
Μια φωνή μέσα του ξύπνησε και του έλεγε να πάει κόντρα στην φύση του, να πάει κόντρα στην λογική του, του έλεγε να πάει κόντρα σ΄αυτά που ξέρει και να πράξει αυτά που δεν ξέρει.

Του έλεγε να γυρίσει πίσω στο περιστεράκι. Κουρασμένος ο αετός από την μάχη που έδωσε στον αέρα με τον εαυτό του, όρμηξε προς τα κάτω και με τα δυνατά του πόδια άρπαξε το περιστεράκι, πηγαίνοντάς το στην φωλιά του.

Ήταν το πρώτο ζωντανό που έβλεπε την άγρια φωλιά του αετού, ήταν το πρώτο ζωντανό που έβλεπε την απίθανη και αλλόκοτη συμπεριφορά του αετού.

Η νύχτα σκέπασε την φωλιά και ο αετός άνοιξε το ένα από τα δύο τεράστια φτερά του και σκέπασε τον πληγωμένο περιστεράκι δίνοντάς του την αίσθηση της ασφάλειας που τόσο πολύ είχε ανάγκη.

Μέσα σ΄αυτό το μαγικό βράδυ ο αετός έδωσε μια υπόσχεση στον εαυτό του, μία υπόσχεση που ήθελε να την κρατήσει μυστικό από τον άγριο κόσμο του.

Υποσχέθηκε στον εαυτό του πως μόλις το περιστεράκι θα είναι έτοιμο για να πετάξει θα το αφήσει ελεύθερο να πετάξει σε όποιον ορίζοντα αυτό θελήσει. Από το επόμενο πρωί και για πολλά χρόνια ο αετός έφερνε τροφή και βότανα για το περιστεράκι.

Το τάιζε και φρόντιζε τις πληγές του, του μάθαινε τα βλέπει με τα δικά του μάτια, του μάθαινε πως να αποφεύγει τα αρπακτικά, του μάθαινε όλα όσα αυτός έμαθε στον άγριο κόσμο του. Μα όσο βοηθούσε το περιστεράκι για να πετάξει, μέσα του άρχισε να νιώθει διαφορετικά.

Η βασανιστική μοναξιά που τον ταλαιπωρούσε είχε εξαφανιστεί, ένιωθε κάτι αναπάντεχα όμορφο και παράξενα δυνατό. Όσο γιάτρευε τις πληγές του περιστεριού άλλο τόσο αυτός ένιωθε την παράξενη δύναμη μέσα του να μεγαλώνει.

Όσο πιο πολύ το περιστεράκι αποκτούσε ομορφιά άλλο τόσο ο αετός έβλεπε όμορφο τον άγριο κόσμο του. Ο αετός πλέον ένιωθε αυτό που λέγανε στα παραμύθια, ένιωθε αυτή την μαγική αίσθηση που σου δίνει η αγάπη. Ο χρόνος δεν τον ένοιαζε πια, ο χειμώνας ήταν πλέον ζεστός και το καλοκαίρι δροσερό.

Όλα ήταν μαγικά στην ψυχή του αετού που νόμιζε πως αυτό θα κρατήσει αιώνια, νόμιζε πως τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει αυτή την ομορφιά της ζωής του, νόμιζε πως δεν υπάρχει κάτι που να είναι πιο δυνατό από αυτή την αγάπη.
Όλα αυτά που νόμιζε άρχισε να τα πιστεύει τόσο πολύ που πάλευε κάθε μέρα με όλες του τις δυνάμεις ώστε να μην αφήσει κανένα κακό να μπει ανάμεσα στις ψυχές τους.

Το ατελείωτο ψυχικό ταξίδι του αετού κλονίστηκε ένα πρωί, όταν είδε το περιστεράκι να ανοιγοκλείνει τα φτερά του και να προσπαθεί να πετάξει.

Ήταν η στιγμή όπου ο αετός έπρεπε να πράξει αυτό που υποσχέθηκε στον εαυτό του.
Ήταν η στιγμή που το αιώνια είχε έναν διαφορετικό δρόμο μέσα του, ήταν η στιγμή όπου το τέλος έφερνε μια καινούργια αρχή, ήταν η στιγμή όπου ο αετός νόμιζε πως δεν θα συμβεί ποτέ σ΄αυτή την ζωή.

Για μια στιγμή απελπίστηκε, για μια στιγμή του ήρθε να καταστρέψει όλο τον κόσμο του, για μια στιγμή μονάχα μετάνοιωσε που έζησε μαζί με το περιστεράκι, για μια στιγμή ένιωσε κάτι απέραντα μεγάλο, ένιωσε κάτι που δεν μπορούσε να κατανοήσει με τίποτα.

Η μοναξιά του χτυπούσε την πόρτα μα ένιωθε τελείως διαφορετικά από τότε που ζούσε μόνος. Η μαύρη θάλασσα που έβλεπε δεν ήταν το τέλος μα ήξερε χωρίς να ξέρει από που το ήξερε πως ήταν απλά μια οπτασία. Ήταν απλά άλλος ένας δαίμονας όπου έπρεπε να αφήσει πίσω του.

Ήταν τόσα πολλά που έβλεπε ο αετός πέρα από την μαύρη θάλασσα που ενώ δεν μπορούσε να τα εξηγήσει η λογική, που ενώ δεν υπήρχαν οι λέξεις, αυτός είχε το νόημα βαθιά μέσα του και το μόνο που έλειπε ήταν να εκπληρώσει το τάμα στον εαυτό του.

Και αυτό το τάμα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια λέξη.
Τίποτα παραπάνω από το υπέρτατο ιδανικό.
Τίποτα παραπάνω από την λευτεριά δεν υπάρχει και αυτό ο αετός το ένιωσε, δεν το δανείστηκε, το έμαθε ζώντας με το περιστεράκι.

Το επόμενο χειμωνιάτικο πρωινό άρπαξε το περιστεράκι με τρυφερότητα και το πήγε στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου.

Το πήγε εκεί ψηλά και του έδωσε την ώθηση για να πετάξει λεύτερο και δυνατό στους δικούς του κόσμους.

Γυρνώντας στη φωλιά του ο αετός ήξερε πλέον πως το όμορφο περιστεράκι δεν θα είναι εκεί, μα η ομορφιά της αγάπης είναι πλέον μέσα του. Ήξερε πλέον πως αν δεν πονέσεις δεν μπορείς να σπάσεις τα δεσμά σου.

Ήξερε πλέον πως δεν μπορείς να κρατήσεις κάτι δικό σου και να νιώθεις λεύτερος.

Ήξερε πλέον πως ακόμη και η ζωή του δεν ήταν δικιά του αλλά ένα δώρο που του δόθηκε.

Άνοιξε τα φτερά του και πέταξε πλέον λεύτερος μέσα στα όνειρά του…………..





Άκης κουστουλίδης
η φωτογραφία από http://wall.alphacoders.com
http://upogia-taxi.blogspot.gr

Μην αφήνετε να χάνονται οι στιγμές….!!!!!!!!

Τελικά τι είναι η ζωή;
Χανόμαστε καθημερινά σε ένα κυνήγι των υποχρεώσεων, των πρέπει, των φιλοδοξιών μας και ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι!

Δεν εργαζόμαστε πλέον για να ζούμε, αλλά ζούμε για να εργαζόμαστε και κυνηγάμε ένα άπιαστο όνειρο, πουλιά ταξιδιάρικα που όσο τα κυνηγάμε τόσο εκείνα πετάνε μακριά μας…

Τα χρόνια φεύγουν και περνάμε από μπροστά μας σαν κινηματογραφική ταινία οι μέρες , οι ώρες , οι στιγμές, άλλοτε μας χαμογελάνε και άλλοτε μουντές ίσως και θλιβερές μας κοιτάνε, μα εμείς αναμένουμε τη στιγμή που θα ζήσουμε… δε ζούμε παρά υπάρχουμε αναμένοντας να ζήσουμε.

Σκέψεις τριγυρνάνε το νου μας ποιοι είμαστε, γιατί υπάρχουμε, πού πάμε; Τι είναι η ζωή; Ζωή είναι το καινούριο, το ωραίο, το όμορφο. Ένα λουλούδι ανθίζει, ένα πουλί πετάει, ένα παιδί κλαίει ή γελάει. Ζωή είναι η κίνηση, η χαρά αλλά και ο πόνος, τα εναλλασσόμενα συναισθήματα.
Ζωή είναι ένας κύκλος με αρχή και τέλος. 

Μετά τη ζωή ο θάνατος. Η ζωή είναι τα πάντα ο θάνατος τίποτα. Η ζωή είναι φωνές. Ο θάνατος σιωπή. Η ζωή είναι χρώματα, φως, αέρας, αρώματα.

Ο θάνατος σκοτάδι, άπνοια. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, αναπνέουμε, αισθανόμαστε τώρα μπορούμε. Όλοι έχουν την ευκαιρία να ζουν την κοινωνική πραγματικότητα. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι μια και μοναδική , η ερμηνεία της είναι διαφορετική. Βλέπουμε τα πράγματα όπως θέλουμε να τα δούμε και όχι όπως πραγματικά είναι. Να αγαπάς τη ζωή σου! Αυτούς που στη χάρισαν. Και εκείνους που την κάνουν καλύτερη.

Να αδιαφορείς για τους κακούς. Η τιμωρία τους είναι η αδιαφορία σου. Μακριά από την κακία. Οι κακοί δε γίνονται ποτέ καλοί. Όταν στέκεσαι δίπλα τους, σου κλέβουν την ηρεμία και την καλοσύνη. Απομάκρυνέ τους από τη ζωή σου και άφησε τους να βράσουν στο καζάνι της κακίας τους. Η ευτυχία μας είναι η πληρότητα της ψυχής μας , μη σε αγχώνουν πράγματα που δεν αλλάζουν.

Ζήσε τις μικρές στιγμές, τα απλά πράγματα, το τώρα, το χτες έφυγε πια, ενώ το αύριο μπορεί να μην έρθει. Ζήσε τη ζωή σου χωρίς να την εξευτελίζεις με μικροπρέπειες ούτε να αναλώνεσαι σε πράγματα ανούσια. Ζήσε τη ζωή σου όπως εσύ θες και κρίνεις, γιατί η ζωή είναι δώρο!

Και αν κάποτε τη χάσεις, θα ξέρεις ότι την έζησες όπως ήθελες εσύ, και όχι όπως ήθελαν οι άλλοι! Η ζωή είναι δική σου και είναι πολύ μικρή για ένα θλιβερή! Μπες μέσα στο αυτοκίνητο σου, κάνε μια βόλτα χωρίς προορισμό, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική στη διαπασών.

Ζήσε τις στιγμές, εξάλλου ζωή είναι το άθροισμα τους. Ο προορισμός άγνωστος, το ταξίδι της ζωής επικίνδυνο και αβέβαιο. Το αν η ζωή θα κυλήσει ομαλά και χωρίς αντιξοότητες εξαρτάται από το πόσο καλός οδηγός είναι άνθρωπος, γιατί η ίδια η ζωή είναι ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον άνθρωπο, εξαρτάται από το πόσο καλά ξέρει να πατάει φρένο ή γκάζι τη στιγμή που χρειάζεται.

Γίνε μέλισσα και πάρε γύρη μόνο από τα καλά λουλούδια για να φτιάξεις μέλι. Ρούφηξε το μεδούλι της ζωής.

Τελικά τι είναι η ζωή; Η ζωή είναι μια λέξη με τρία γράμματα, που ο καθένας τη γράφει όπως θέλει και με το δικό του γραφικό χαρακτήρα. Άλλος της δίνει αξία, τη γράφει με κεφαλαία, άλλος με μικρά, άλλος σταθερά και ευανάγνωστα, άλλος τρεμάμενα, φοβισμένα.

Εσύ αποφασίζεις πώς θα γράψεις τη ζωή σου και αν δε μπορείς να τη γράψεις ζωγράφισε την, δώσε της χρώμα και βάλε την ξεχωριστή πινελιά στον πίνακα της κοινωνίας.

Ζωή είναι το τώρα, το σήμερα, οι στιγμές… μην αναζητάμε λοιπόν τι είναι ζωή, γιατί έτσι χάνουμε την ουσία της. Στις αναζητήσεις μας για μια καλύτερη ζωή, πολλές φορές ξεχνάμε να ζούμε! Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει: δεν υπάρχει αρχή, δεν υπάρχει τέλος, υπάρχει η τωρινή τούτη στιγμή, γιομάτη πίκρα, γιομάτη γλύκα και τη χαίρομαι όλη.

Ζωή είναι ο ήλιος που ανατέλλει το πρωί… ο γλάρος που πετάει αμέριμνος… το αθώο χαμόγελο ενός μικρού παιδιού. Είναι όλα εκείνα που δίνουν αξία στις στιγμές και χαρά στις αισθήσεις σου.

Γι αυτό ζήσε, βρες λόγους για να ζεις και ζήσε όσο πιο απλά μπορείς, γιατί η ευτυχία της ζωής βρίσκεται στα απλά , στα μικρά, στα ασήμαντα, βρίσκεται στις λεπτομέρειες… Γέλα, αγάπα και τραγούδα. Αυτό είναι ζωή!





Ιωάννα Χαρμπέα.
http://www.aixmi.gr