Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η διατροφική υπερ... αξία του λιναρόσπορου.....!!!!!!!

Το λινάρι είναι φυτό, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, κυρίως για τις κλωστικές του ίνες που χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμα για την ύφανση του λινού υφάσματος. Και τότε όμως, δεν ήταν αυτή η μοναδική προσφορά του φυτού αυτού στον άνθρωπο.

Ο λιναρόσπορος, η σημασία του οποίου γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή, προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στην καλή υγεία μας. Καλλιέργειες του σπόρου του λιναριού, αναφέρονται σε αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, ενώ ο μύθος θέλει τον Καρολομάγνο τον Μέγα, να… ταΐζει τους έμπιστούς του τον 8ο αιώνα με λιναρόσπορο, φροντίζοντας έτσι για την καλή υγεία τους. 

Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε πως οι δυνατότητες και η θρεπτική ταυτότητα του λιναρόσπορου, είναι γνωστά από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

Η - μέχρι τώρα - παραγνωρισμένη αυτή τροφή προσφέρει στον οργανισμό, εκτός από το λινελαϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ, δυο λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, Ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και τις πολύτιμες λιγνάνες.

Θρεπτικό προφίλ
Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία). 

Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων. Προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους και τους άντρες από την εμφάνιση προστάτη. 

Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.

Ο σπόρος του λιναριού είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, διαλυτής και αδιάλυτης μορφής. Οι ίνες που διαλύονται με το νερό, βοηθούν στην πτώση της χοληστερίνης και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η αδιάλυτη μορφή φυτική ίνας ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εντέρου. 

Τέλος, επειδή ένα μόνο κουταλάκι λιναρόσπορου περιέχει 8 γραμμάρια φυτικές ίνες, καλό είναι όταν πρώτο-εντάξετε τον σπόρο αυτό στη διατροφή σας, να φροντίσετε να το κάνετε σταδιακά, ξεκινώντας για παράδειγμα με μισό κουταλάκι την ημέρα για να αποφύγετε τυχόν πρήξιμο.

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους, ενώ είναι γνωστό πως δεν τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν να τα αποκτήσει είναι μέσω τροφών όπως είναι ο λιναρόσπορος. Η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 είναι δεδομένη και διόλου αμελητέα αν και τα Ω-3 λιπαρά του λιναρόσπορου δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με εκείνα που λαμβάνουμε από τα ψάρια, γι’ αυτό καλό είναι να μην περιορίζεστε στις επιλογές σας.

Ο συνεργασία των τριών βασικών θρεπτικών στοιχείων στο λιναρόσπορο, είναι ο κύριος λόγος που θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης.

Θρεπτικά οφέλη και προφυλάξεις
Οι δυνατότητες του λιναρόσπορου και η προσφορά του στην καλή υγεία είναι πολλές και είναι όλες σημαντικές. Αν και οι σχετικές έρευνες που θα επιβεβαίωναν την αδιαμφισβήτητη σημαντικότητα της τροφής δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες, ο λιναρόσπορος είναι γνωστός για την αντικαρκινική του δράση, καθώς, όπως αναφέραμε, οι λιγνάνες έχουν ιδιότητες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων. 

Ο λιναρόσπορος, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, διατηρώντας την πίεση σε υγιή επίπεδα, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ τα Ω-3 βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς διατηρούν την αίσθηση της ικανοποίησης της πείνας, αφήνοντας στο πεπτικό σύστημα το χρόνο να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες, κάτι που επιμηκύνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι, γλιτώνοντάς μας έτσι από τις αμαρτωλές λιγούρες.

Ο λιναρόσπορος, διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στα σωστά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαβητικών που αν δεν ανέστρεψαν το διαβήτη, κατάφεραν να τον διαχειριστούν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου. 

Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντερικού συστήματος, είτε αναφερόμαστε σε δυσκοιλιότητα είτε σε διάρροια. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο λιναρόσπορος έχει άμεση ανακουφιστική δράση στις εμμηνοπαυσιακές εξάψεις που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του λιναρόσπορου, έχει αποτελέσματα και στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ το μεγαλύτερο καλό του λιναρόσπορου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο με τη σειρά του μας προστατεύει από τυχόν ασθένειες.

Αν και οι σχετικές έρευνες είναι σπάνιες, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση λιναρόσπορου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας των λιγνανών που φέρονται ως φυσικά οιστρογόνα.

Το μεγαλύτερο όφελος όμως του λιναρόσπορου είναι τα συνολικά αποτελέσματα του συνδυασμού των τριών βασικών κατηγοριών που περιέχει, ενώ προάγει την σωστή υγεία του οργανισμού, παρέχοντάς του a priori τη δυναμική να θεραπεύεται ο ίδιος κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.

Προτάσεις κατανάλωσης
Σήμερα στην αγορά υπάρχουν δυο κύρια είδη λιναρόσπορου, ο χρυσός και ο καφέ σπόρος, με τον δεύτερο τύπο να είναι συνηθέστερος στα σούπερ-μάρκετ, ενώ τα διατροφικά τους προφίλ να είναι σχεδόν ίδια.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή, όποιον τύπο και να διαλέξετε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό. Πλέον, δεν είναι μια τροφή που δύσκολα θα βρείτε στην αγορά καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την αξία του και όλο και περισσότεροι τον αποζητούν.

Οι τρόποι να τον εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι πολλοί και είναι όλοι εύκολοι: Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, που μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι με τα δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών ενώ ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή ψωμιού. 

Δοκιμάστε σε συνταγές που απαιτούν 2 κούπες αλεύρι, το ¼ ή το μισό από τη μία κούπα να είναι αλεσμένος λιναρόσπορος. Και αν φοβάστε για τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών του φούρνου στο λιναρόσπορο, μπορείτε να πάψετε να φοβάστε. Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Τέλος, μια ιδέα είναι να πασπαλίσετε τα βραστά λαχανικά με λίγους σπόρους για να τα κάνετε λίγο πιο τραγανιστά. Ο λιναρόσπορος θυμίζει στην όψη σουσάμι, οπότε, είναι εύκολο να το αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις.

Στην αρχή ίσως δυσκολευτείτε να το βάλετε στη ζωή σας, αλλά όταν το καταφέρετε όμως τα οφέλη θα είναι ανυπολόγιστα και απτά.





Ανθή Παπαγεωργίου

Κάντε όνειρα και θα βγουν αληθινά με 3 κινήσεις....!!!!!!!!

Κάθε Πρωτοχρονιά βάζουμε νέους στόχους και ψηλά τον πήχη για το νέο έτος, αλλά τις περισσότερες φορές έχουμε σταματήσει κάθε προσπάθεια εκπλήρωσης του στόχου, πολύ πριν... το Πάσχα.

Τι είναι αυτό λοιπόν που μας οδηγεί τους περισσότερους στην αποτυχία και γιατί δεν επιμένουμε σε ένα στόχο, που στην τελική, εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας και αφορά το δικό μας καλό;

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις και οι στόχοι και οι επιθυμίες για το μέλλον πέφτουν σε τοίχο είναι ότι μας απασχολεί περισσότερο το αποτέλεσμα και επικεντρωνόμαστε κυρίως στο πως θα νιώσουμε όταν φτάσουμε στον τελικό στόχο, αλλά στην πορεία ξεχνάμε τη δουλειά που χρειάζεται για να πετύχουμε εν τέλει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι στόχοι όμως και η νοητική τους υπόσταση μπορούν να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε στη ζωή και να πετύχουμε ό,τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, ακόμα και αν έχουμε συνηθίσει να τα παρατάμε όλα στη μέση.

Ακολουθείστε τα παρακάτω 3 βήματα και αρχίστε να εκπληρώνετε τους στόχους και να κάνετε τα «μελλοντικά» σας σχέδια παρόν.

Ονειροπολείστε σωστά
Κάντε, λοιπόν, μεγάλα όνειρα, αλλά κάντε τα με το σωστό τρόπο. Αναλογιστείτε με ποιο τρόπο και σε τι έκταση ο νέος σας στόχος θα επηρεάσει τη ζωή σας και έτσι θα πάρετε σοφότερες και ρεαλιστικότερες αποφάσεις για την πορεία επίτευξης του στόχου.

Τη στιγμή ακριβώς που αντιλαμβάνεστε το καλό που θα κάνετε στην υγεία σας αν χάσετε τα περιττά κιλά (δεδομένου ότι ο στόχος απώλειας κιλών είναι ο συνηθέστερος στο δυτικό κόσμο) τότε οι επιλογές και οι κινήσεις που σας οδηγούν σε αυτό το στόχο είναι πιο συνειδητές και εντάσσονται ευκολότερα στην καθημερινότητα.

Κάθε φορά μάλιστα που χάνετε το ζήλο σας, αναρωτηθείτε «γιατί» κάνετε ότι κάνετε και οι απαντήσεις που θα δώσετε σε αυτή την ερώτηση, θα δικαιολογήσουν τον κόπο σας και θα σας θυμίσουν τον τελικό σας στόχο, που στην περίπτωση της απώλειας κιλών, είναι η υγεία σας.

Δεσμευτείτε στη διαδικασία και όχι στο στόχο
Οργανώστε τα βήματά σας και το σχέδιο δράσης σας που θα σας οδηγήσει με μεγαλύτερη επιτυχία στο στόχο σας. Επικεντρωθείτε πρώτα στο «πως» θα πετύχετε το στόχο σας και μετά στον ίδιο το στόχο. 

Όταν δεσμευτείτε και αφοσιωθείτε στη διαδικασία, τη γυμναστική, τη σωστή διατροφή, το πρόγραμμα ασκήσεων που θα ακολουθήσετε, το μέρος που θα κάνετε τις ασκήσεις και τι εξοπλισμό χρειάζεστε, τότε ο στόχος θα γίνει σαφώς πιο εφικτός, αφού θα έχετε ήδη ένα πρόγραμμα που θα σας οδηγήσει απευθείας στην εκπλήρωσή του. 

Όταν ακόμα κάνετε σχέδια και βάζετε στόχους για το μέλλον, παραμένετε ρεαλιστές και αναλογίζεστε και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε στην πορεία. Όταν έχετε επίγνωση των εμποδίων που - ίσως- συναντήσετε, έχετε το πλεονέκτημα να είστε πιο οργανωμένοι απέναντι σε αυτά, περισσότερο έτοιμοι να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη διάθεση για επίλυση, αν και εφόσον ανακύψουν τελικά στο δρόμο σας.

«Υιοθετείστε» τη συνήθεια
Στη διαδικασία ένταξης του νέου προγράμματος στη ζωή σας, όσο ταχύτερα καταφέρετε να το κάνετε συνήθεια, τόσο καλύτερα για εσάς και για το στόχο σας. Το βασικό όμως μυστικό για να πετύχετε την υιοθέτηση μιας συνήθειας είναι να... μη σκέφτεστε!

Βάλτε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ορίστε το που, το πότε και το πώς θα τηρήσετε τις προσωπικές σας δεσμεύσεις και έχετε υπερδιπλάσιες πιθανότητες να το φέρετε εις πέρας. Αφαιρέστε από τις κινήσεις σας τη σκέψη και την αμφιβολία και θα είναι πιο εύκολο να γίνουν συνήθεια, που θα κρατήσει.

Βοηθήστε, ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας και τις συνήθειες να εδραιωθούν, εξασκώντας τες στο κατάλληλο περιβάλλον. Κάντε γυμναστική στο γυμναστήριο, πηγαίνετε για τρέξιμο στο πάρκο και κάντε γιόγκα στο studio της γειτονιάς. Όταν συνδέεται μια δραστηριότητα με ένα περιβάλλον βοηθάτε τον εαυτό σας να την κάνει συνήθεια ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Το περιβάλλον, μας θυμίζει τη συνήθεια, γλιτώνοντας εμάς από το άγχος να προσπαθήσουμε να τη θυμηθούμε και να την εξασκήσουμε.




Πάρτε ρίσκο, κάνει καλό.....!!!!!!!!!

Η φύση αλλάζει 4 φορές το χρόνο και αυτό είναι το απλούστερο παράδειγμα για να αντιληφθεί κανείς πως η αλλαγή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και η μονιμότητα και σταθερότητα που όλοι λανθασμένα αποζητούμε είναι απλά μια ουτοπία.

Η αλλαγή, λοιπόν, είναι η φυσική πορεία της ζωής και όσο πιο σύντομα αγκαλιάσουμε την όποια νέα τάξη πραγμάτων τόσο το καλύτερο.

Είναι, ωστόσο, λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί και διστακτικοί στο καινούριο, αλλά πιο λογικό και σαφώς αποτελεσματικότερο είναι να είμαστε ευπροσάρμοστοι και δεκτικοί στα πλάνα που επιφυλάσσει για εμάς η ζωή.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που φέρνει η ζωή στο δρόμο μας και γιατί η αντίσταση σε αυτές δεν έχει να μας προσφέρει απολύτως τίποτα;

1.Η αλλαγή είναι απαραίτητη
Η στασιμότητα δεν είναι κανενός επιθυμητή κατάσταση και για να μην περάσετε τη ζωή σας χωρίς πρόοδο και εξέλιξη, η αλλαγή θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας σας. Η αλλαγή ακόμα κι αν δεν έχει τα επιθυμητά ή τα προσχεδιασμένα αποτελέσματα, στο τέλος της ημέρας κάνει πάντα καλό και πάντα για κάποιο λόγο γίνεται.

2.Εξωγενείς παράγοντες
Τις περισσότερες φορές στη ζωή, οι αλλαγές συμβαίνουν εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων και η προσωπική επιρροή του καθενός πάνω στις εξελίξεις είναι περιορισμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσαρμοστικότητα και ο τρόπος που θα διαχειριστούμε τις αλλαγές είναι αυτό που θα μας κάνει να διαφέρουμε από τους άλλους.

Οι αλλαγές, όπως αναφέραμε - και όπως ισχύει - είναι μέσα στο πρόγραμμα και αυτό που θα κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη ή πιο εύκολη θα είναι ο τρόπος που θα τις επεξεργαστούμε και εντάξουμε στο δικό μας τρόπο σκέψης.

3.Θετικό πρόσημο
Αν και η πρώτη αντίδραση στο διαφορετικό είναι συνήθως αρνητική, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλα υπάρχει η θετική διάσταση ακόμα κι αν δεν είναι ορατή αρχικά.
Η κάθε αλλαγή γίνεται για ένα σκοπό, ακόμα κι αν αδυνατούμε να εντοπίσουμε τη θετική πλευρά, να μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αργά ή γρήγορα θα φανεί.

4.Νέες ευκαιρίες
«Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο» λέει ο λαός και επειδή ο λαός είναι σοφός, κάτι παραπάνω θα ξέρει για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όταν τα αρχικά πλάνα καταρρέουν. Αρχίστε να αντιλαμβάνεστε τις απορρίψεις σαν μια ανακατεύθυνση στην πορεία της ζωής σας και όχι σαν τοίχο.Η αλλαγή γίνεται πάντα για το καλό σας, αρκεί να ανοίξετε τα μάτια σας και να το δείτε.

5.Περισσότερες ευκαιρίες για ευτυχία
Τη στιγμή που θα μάθετε να αποδέχεστε τις αλλαγές στη ζωή σας θα σας φύγει ένα μεγάλο βάρος, αλλά και το στρες που σας κατακλύζει, όταν συμβαίνει κάτι εκτός πλάνου και θα νιώσετε αυτομάτως ένα πλατύ χαμόγελο να σχηματίζεται στα χείλη σας.

Μη χαλάτε ενέργεια στο να σταματήσετε τις αλλαγές να συμβούν, αλλά επενδύστε όλες σας τις δυνάμεις στο να τις αγκαλιάσετε και εντάξετε στη ζωή σας με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

6.Περιπέτεια
Η ευελιξία απέναντι στις αλλαγές, θα σας κάνει πιο περιπετειώδεις και με μεγαλύτερη διάθεση να δουλέψετε πάνω στην αλλαγή και να την κάνετε να έρθει εκείνη στα μέτρα σας και όχι εσείς στα δικά της. Δοκιμάστε τα όριά σας και διαπιστώστε ότι έχετε πολύ περισσότερες δυνάμεις και αντοχές από όσες αρχικά νομίζατε για τον εαυτό σας.

7.Θα εξελιχθείτε σαν άτομο
Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να μετανιώσει για ό,τι έκανε και όχι για όσα δεν είχε το θάρρος να τολμήσει, αν και όλοι γνωρίζουμε πως ποτέ δε μετανιώνουμε για όσα τελικά δοκιμάσαμε στη ζωή μας. Το ρίσκο πάντα αξίζει την προσπάθεια και τα όσα θα μάθουμε στην πορεία και το πόσο θα εξελιχθούμε σαν προσωπικότητες είναι από μόνα τους ο βασικότερος λόγος για να τολμήσουμε το διαφορετικό.




Γιατί τα λεφτά δεν είναι ΠΟΤΕ η λύση ;

Μπορεί να πιστεύετε ότι λίγα χρήματα παραπάνω θα έλυναν όλα σας τα προβλήματα, αλλά δεν ισχύει. Δεν ισχύει τουλάχιστον στο βαθμό που το πιστεύετε, καθώς μπορεί τα χρήματα να έλυναν κάποια από τα προβλήματα, αλλά δεν θα τα έλυναν όλα και – σίγουρα - δεν θα έλυναν τα πιο σημαντικά.

Γιατί είναι, λοιπόν, μάταιο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για μια ζωή χωρίς έννοιες σε μερικά παραπάνω ευρώ;

1.Κακιές συνήθειες
Θα πρέπει να αναρωτηθείτε, πριν ζητήσετε από τον Άγιο Βασίλη ή το αφεντικό σας, αύξηση στο μισθό σας, τι είναι αυτό που σας κάνει να ζητάτε το έξτρα εισόδημα. Αν, δηλαδή, το πρόβλημα σας είναι η κακή διαχείριση και η άλογη σπατάλη των εσόδων σας, τότε το χρέος δε θα μικρύνει με το μεγαλύτερο μισθό, αλλά αντιθέτως θα διογκωθεί. Ζητήστε λοιπόν από τον Άγιο Βασίλη, ένα καλό λογιστή που θα σας μάθει να διαχειρίζεστε σωστά τα οικονομικά σας και στη συνέχεια, αν τα πάτε καλά, κάντε και το αίτημα για εκείνο το bonus.

2.Το χρήμα δεν διορθώνει τα πάντα
Το χρήμα βοηθάει ομολογουμένως πολύ, αλλά στο 90% των περιπτώσεων δεν αρκεί. Μαζί με το κεφάλαιο χρειάζεται συχνά σκληρή δουλειά, έξυπνη προσέγγιση, πίστη και επιμονή. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα παραδείγματα που το χρήμα ήταν μεν άφθονο, αλλά η «συνταγή» απέτυχε.

3.Αλλαγή τρόπου ζωής
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν παρατηρήσουν αύξηση των εσόδων τους, δεν αργούν να κάνουν το μεγάλο βήμα προς ένα τρόπο ζωής πιο ακριβό, πιο σπάταλο και πιο πολυτελή, ακόμα κι αν ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρότερη ζωή τους. 

Λίγοι είναι εκείνοι που διατηρούν την ποιότητα ζωής τους, με μικρές, μόνο, και απαραίτητες αλλαγές, αποταμιεύοντας τα περισσευούμενα για τη στιγμή που θα υπάρξει ανάγκη, αφού κύκλους κάνει η ζωή. Το χρήμα, εν ολίγοις, μεθάει και το μεθύσι, όχι μόνο δε λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερα.

4.Δεν έρχεστε ποτέ αντιμέτωποι με τα προβλήματα
Τα χρήματα θα σας προσφέρουν μόνο μια επιφανειακή λύση του προβλήματος και θα αναβάλλουν -προσωρινά και μόνο- την οριστική και ουσιαστική του λύση. Η έλλειψη χρημάτων άλλωστε σπανίως είναι η πραγματική αιτία ενός προβλήματος και ποτέ δεν είναι η οριστική του λύση.

5.Είστε δυστυχείς μέσα σας
Η έννοια του shopping therapy εξυπηρετεί αποκλειστικά τον καταναλωτισμό και σε καμία περίπτωση εκείνον που το εξασκεί, ελπίζοντας να νιώσει καλύτερα. Μπορεί προσωρινά και στιγμιαία να χαρείτε για το νέο ζευγάρι παπούτσια, αλλά την επόμενη μέρα, αν όχι στο επόμενο 2ωρο, οι πραγματικές αιτίες της θλίψης σας θα επανέλθουν με την ίδια ένταση.

Αν θέλετε να επενδύσετε χρήματα επενδύστε τα σε κάποιον που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις, που σας ρίχνουν τη διάθεση και όχι σε ακόμα ένα ζευγάρι τακούνια που στο τέλος δεν θα έχετε καν τη διάθεση να λανσάρετε.

6.Δεν αξίζει το πρόβλημα τα λεφτά σας
Πολλές φορές τα χρήματα συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που, εν τέλει, δεν αξίζει το πρόβλημα αυτή την επένδυση. Εν ολίγοις, αν το πρόβλημα δεν αξίζει να βρει τη λύση του, δεν αξίζει να χαλάτε και τα χρήματά σας σε αυτό.

7.Έχουν και οι πλούσιοι προβλήματα
Όσο κι αν θέλετε να πιστεύετε το αντίθετο και οι πλούσιοι είναι άνθρωποι και έχουν προβλήματα υγείας, σχέσεων και όλα όσα βασανίζουν τους λιγότερο προνομιούχους. Έχουν μεν περισσότερες παροχές και περισσότερα... παπούτσια για να ξεχάσουν τον πόνο τους, αλλά ο πόνος συχνά παραμένει και επιμένει, ασχέτως των ετήσιων εσόδων.





Τι είναι το Tibetan Pulsing και πως επιδρά στον υποσυνείδητο νου....!!!!!!!!!

Aπόσπασμα από το βιβλίο «Από πού προέρχεται ο Κόσμος» του Shantam Dheeraj των εκδόσεων Feng Shui Fan

Ο φόβος υπάρχει στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα με την μορφή αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων που συνδέονται, μέσω των νεύρων, με τις αναμνήσεις οδυνηρών εντυπώσεων. Αυτές οι εικόνες του παρελθόντος σχηματίζουν την αντίληψη μας για το παρόν. Συνδέουμε αυτό που βλέπουμε με τις άσχημες αναμνήσεις μας. Αυτό ονομάζεται «εγώ».

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αμυντικό σύστημα που μας προστατεύει από τα έντονα σοκ, επιφέροντας ένα ελαφρύτερο σοκ που ονομάζουμε φόβο.

Ο μηχανισμός μοιάζει με ένα μακρύκαννο όπλο ηλεκτρονίων, που φτάνει από τη σφαίρα της αρνητικής φόρτισης των νεύρων στο στόχο των άσχημων αναμνήσεών μας. Κι εδώ εκρήγνυται, δημιουργώντας ένταση, μόλις μία παρόμοια αίσθηση από έξω τραβήξει τη σκανδάλη. 

Αυτό περιγράφει οπτικά την εμπειρία του φόβου. Υπάρχει, επίσης, μία ακουστική εμπειρία, μία οσφρητική εμπειρία… όλες μας οι αισθήσεις συμβάλλουν στο φόβο. Κάθε μία συμβάλλει μέσα από συγκεκριμένα νεύρα, ικανά να μεταφέρουν ένα ηλεκτρικό σοκ στον εγκέφαλο.

Συχνά, τα θεραπευτικά συστήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το νοητικό πρόβλημα από έξω προς τα μέσα, δουλεύοντας πάνω στην εντύπωση του φόβου.

Το Tibetan Pulsing ακολουθεί την αντίθετη προσέγγιση, δουλεύοντας από μέσα προς τα έξω. Χρησιμοποιώντας την εσωτερική δύναμη του παλμού της καρδιάς ως κινητήρια δύναμη δημιουργούνται βιοηλεκτρικά ενεργειακά ρεύματα, αποτελούμενα από ειδικές ηχητικές συχνότητες σε συνδυασμό με μικροκινήσεις. 

Στη συνέχεια, αυτά τα διεγερτικά ρεύματα κατευθύνονται μέσω του παλμικού αγγίγματος στα προσβεβλημένα νεύρα. Το αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο που φράζει αυτά τα νεύρα ουδετεροποιείται μέσω της εισερχόμενης θετικής ροής.

Η απαλλαγή των νεύρων από τη στατική ένταση δημιουργεί μια βαθιά, γεμάτη ευφορία χαλάρωση, η οποία επιτρέπει στο συνεχόμενο παλμό της θετικής βιοηλεκτρικής ροής να διεισδύσει βαθύτερα μέσα στα στατικά «στρώματα» του πόνου. 

Οι εικόνες αυτών των παρελθόντων εμπειριών περνούν στο μυαλό σαν μια παλιά ταινία, αλλά αυτή τη φορά χωρίς τη φόρτιση του μίσους, της λύπης, ή του φόβου. Έπειτα από την αποφόρτιση αυτών των εντάσεων, βρίσκουμε μία καινούρια κατανόηση, μια καινούρια αντικειμενικότητα, ένα Νέο Νου.

Osho Serendipity Institute





7 λόγοι για να τρώμε ηλιόσπορους καθημερινά....!!!!!!!

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό μας. Έτσι ο ηλιόσπορος λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερίνης στον οργανισμό μας.

Επίσης η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης, καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την ‘καλή’.

Χαλαρώνουν τα νεύρα μας. Συγκεκριμένα, ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.

Το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορο μάς παρέχει το 28% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης σε μαγνήσιο και επιπλέον αποτελεί άριστη πηγή φυλλικού οξέος (227 mcg/100γρ) καθώς τα 100γρ μας παρέχουν το 37% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόληψης (Σ.Η.Π).

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA, ενώ πρέπει να υπάρχει στη διατροφή των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς η πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Προστατεύουν την καρδιά μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορος παρέχει το 62% της Σ.Η.Π σε βιταμίνη Ε. 

Επίσης η περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύει ακόμη περισσότερο την προστατευτική τους δράση, καθώς η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων, τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στο λιπιδαιμικό μας προφίλ ( μείωση ‘κακής’ χοληστερίνης και αύξηση ‘καλής’.

Μάς αποτοξινώνουν. Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται (οξειδωτικό στρες)καθημερινά στον οργανισμό μας.

Η διαδικασία αυτή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη γήρανση, εκφυλιστικές ασθένειες).

Μάς προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Ο ηλιόσπορος αποτελεί καλή πηγή σεληνίου το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας μας.

Συγκεκριμένα διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς το σελήνιο συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού.

Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, δηλαδή τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.




Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σταματήστε τη γήρανση με μπαχαρικά....!!!!!!!!!!

Μερικές φορές, η λύση ενός προβλήματος βρίσκεται κάτω από τη… μύτη μας και δε τη βλέπουμε. Η σύγχρονη επιστήμη αναζητά τρόπους να μειώσει τη σωματική και διανοητική φθορά που συνεπάγεται η γήρανση αλλά το μυστικό βρίσκεται σε πιο ταπεινές τροφές. 

Παρότι οι τροφές του ουράνιου τόξου (αυτές που είναι σε όλα τα χρώματα: πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε) και οι σούπερ τροφές (χαρακτηρίζονται αυτές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλες, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, αποτοξινώνουν και αναζωογονούν όπως π.χ. τα βατόμουρα) είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε στρατηγική αντιγήρανσης, ορισμένες φυσικές τροφές έχουν ακόμα πιο ισχυρή αντιγηραντική δράση. 

Αυτές είναι τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που διαθέτουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κανέλα
Η ιστορία της κανέλλας ως μπαχαρικό και φάρμακο ανάγεται στην αρχαία Αίγυπτο.

· Διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματος. Μάλιστα αν ανακατέψετε το τσάι σας με ένα μπαστουνάκι κανέλλας θα σημειωθεί πτώση του σακχάρου του αίματος.

· Το αιθέριο έλαιό της αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

· Η εισπνοή και μόνο του αρώματός της βελτιώνει τη γνωσιακή επεξεργασία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης και της οπτικοκινητικής ταχύτητας.

· Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και ιώσεων.

Μαύρο πιπέρι
Με το που γεύεστε το μαύρο πιπέρι διεγείρεται η έκκριση υδροχλωρικού οξέος, γεγονός που προάγει την πέψη, ειδικά των πρωτεϊνών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το μαύρο πιπέρι στη λαϊκή παράδοση φημίζεται για την ικανότητά του να προλαμβάνει τον μετεωρισμό.

· Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

· Ο εξωτερικός φλοιός του προάγει τη διάλυση των λιποκυττάρων.

· Μια φαινόλη του πιπεριού, η πιπερίνη, είναι ένας ισχυρός, αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας ο οποίος προάγει την απορρόφηση πολλών βιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Κύμινο
Σύμφωνα με έρευνες το κύμινο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αναλγητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

· Το κύμινο και το αιθέριο έλαιό του συντελούν στην αύξηση της πολύ σημαντικής γλουταθειόνης, αυξάνουν τη ροή του αίματος και ενισχύουν την ικανότητα του ήπατος να συνθέτει σημαντικές ενώσεις ενώ παράλληλα είναι και χολαγωγά.

· Το αιθέριο έλαιό του έχει εντυπωσιακές αντισηπτικές ιδιότητες, αναστέλλει την ανάπτυξη τοξικών ουσιών που προέρχονται από μύκητες και εξουδετερώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Έχει ένα μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων. Παραδοσιακά έχει τη φήμη ότι καταστέλλει την ναυτία στην εγκυμοσύνη. Ακόμη, προάγει την πέψη της πρωτείνης χάρη σε ένα ένζυμό του που ονομάζεται ζινγκιβαίνη. Επίσης, δεν έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τουλάχιστον τέσσερις τρόπους :
1. Επιβραδύνει την ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.

2. Μειώνει σε αξιοσημείωτο βαθμό τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης

3. Αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων που λαμβάνει χώρα παρουσία προφλεγμονωδών ερεθισμάτων

4. Μειώνει την πίεση του αίματος.

Το μυστικό
Όταν αγοράζετε μπαχαρικά καλό είναι να τα αγοράζετε ολόκληρα και όχι τριμμένα, αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχετε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσετε την τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσετε στο μαγείρεμα.

Ποιο ταιριάζει με τι;
Κανέλα: Ταιριάζει ιδανικά με φρούτα, κυρίως μήλα, μπανάνες αλλά και με τη σοκολάτα.

Κύμινο: Ρίξτε προσεκτικά σε μικρές ποσότητες γιατί έχει έντονη γεύση και καλύπτει άλλες λεπτότερες στο μαγείρεμα. Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, ψάρι και κρέας.

Μπαχάρι: Ταιριάζει πολύ με σάλτσες ντομάτας, σάλτσες κόκκινου κρασιού για κρέας και συνδυάζεται ιδανικά με την κανέλα και το γαρίφαλο. Δίνει διακριτική και ευχάριστη γεύση σε μείγμα για κέικ, κουλουράκια και άλλες γλυκές ζύμες.

Πιπέρι: Το άσπρο πιπέρι χρησιμοποιείται σε άσπρες σάλτσες, σούπες και ανοιχτόχρωμους ζωμούς και το πράσινο πιπέρι περισσότερο με κρέατα και πατέ.
Εύκολες συνταγές

Πικάντικο λάδι
Βάλτε σε ένα καθαρό και στεγνό μπουκάλι 1 λίτρο ελαιόλαδο. Ρίξτε 2 σκελίδες σκόρδο, 4 πιπεριές τσίλι, 2 δαφνόφυλλα, 2 κ.σ. σπόρους κόλιαντρο και 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι. Αφήστε το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για 2 – 3 εβδομάδες για να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Αρωματικό τσάι
Ετοιμάστε ένα λίτρο μαύρο τσάι και ρίξτε στο νερό 1 ξύλο κανέλα, 5 σπασμένους σπόρους πράσινο κάρδαμο, 4 γαρίφαλα και 1 φλούδα μασίς. Αφήστε για 5 λεπτά για να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους, στραγγίξτε και σερβίρετε.








Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Να κλείσουν οι εκκρεμότητες - κάρμα.....!!!!!!!!!

Είχα διαβάσει παλιότερα βιβλία που πραγματεύονταν ανατολικές διδασκαλίες, ότι πρέπει να εξοφλούμε το κάρμα και να μην αφήνουμε χρέη για το μέλλον. Τον τελευταίο καιρό αναρωτήθηκα τι να σημαίνει αυτό στην πράξη. Διότι η λέξη κάρμα είναι μια λέξη, αυτό όμως που μας εξελίσσει δεν είναι οι λέξεις αλλά τα γεγονότα και η στάση μας απέναντι σε αυτά. 

Θεωρώ ότι τις διάφορες μεταφυσικές έννοιες πρέπει να τις "γειώνουμε" όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που το διδάχθηκα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, από τις θεωρίες και την νοοτροπία του υλισμού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τίποτα δεν είναι τελεσίδικα κακό. Όλα έχουν και κάποια καλή πλευρά, έστω θαμμένη σε μεγάλα βάθη, υπαρκτή όμως. Εδώ λοιπόν ο υλισμός, σε ομοιοπαθητική δόση, έχει να μας προστατέψει από τα μεταφυσικά ονειροπολήματα και να μας βοηθήσει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. 

Όχι όμως στην ρηχή πραγματικότητα των υλιστών, αλλά στην αληθινή πραγματικότητα που είναι υλική και πνευματική ταυτόχρονα. Δεν αναφέρομαι σε πολιτικές τοποθετήσεις, αυτές με αφήνουν παντελώς αδιάφορο, αλλά σε στάσεις ζωής.

Τι σημαίνει λοιπόν στην ΠΡΑΞΗ, η εξόφληση των λογαριασμών. Είναι το κλείσιμο των υποθέσεων για να μην διαιωνίζεται το λεγόμενο "κάρμα", δηλαδή οι συνέπειες των πράξεών μας.

Τα αντίστροφα ισχύουν και για μας. Αν κάνουμε π.χ. κάποια εξυπηρέτηση, ας ψάξουμε καλά μέσα μας αν η υπόθεση έχει κλείσει από την μεριά μας, ή αν αισθανόμαστε ότι μας οφείλουν και περιμένουμε ανταπόδοση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουμε το θέμα. Περιμένουμε ο άλλος μόνος του να το σκεφτεί, διαβάζοντας την σκέψη μας, αυτή που εμείς δειλιάσαμε να του εκμυστηρευτούμε. 

Η παράλογη λογική είναι ότι επειδή εμείς είμαστε δειλοί, ο άλλος υποχρεούται να έχει τηλεπάθεια και να ασχολείται συνεχώς στην ζωή του με το να μαντεύει τι σκεφτόμαστε, για να μην μας πληγώσει. "Ξέρεις κάτι; Εγώ σε εξυπηρέτησα πρόθυμα, αλλά πιστεύω ότι μου χρωστάς. Θέλω λοιπόν αυτό και αυτό…". Αυτό σκεφτόμαστε, αλλά δεν το λέμε. 

Αν δεν έχουμε το θάρρος να ξεκαθαρίζουμε τις υποθέσεις μας με ευθύτητα, τότε θα περιμένουμε αυτοί που νομίζουμε ότι μας οφείλουν ανταπόδοση για κάτι να το καταλάβουν μόνοι τους, διαβάζοντας με τηλεπάθεια την σκέψη μας. Αν δεν γίνει αυτό, γεμίζουμε κακία για την δήθεν αδικία που μας έγινε. Ποια αδικία όμως; 

Αφού είμαστε δειλοί, τι περιμένουμε; Να ζήσουμε χωρίς επιπτώσεις, το ίδιο καλά με αυτούς που έχουν το θάρρος της γνώμης; Η δειλία είναι διαφορετική από το θάρρος. Νομοτελειακά η ζωή ενός δειλού διαφέρει ποιοτικά από την ζωή ενός θαρραλέου.

Αν δεν ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα διάφορες εκκρεμότητες "σέρνονται" στην ζωή μας, με πολλές αρνητικές συνέπειες. Ξεκαθαρίζοντας με θάρρος τα πράγματα κλείνουμε παλιούς ανοιχτούς λογαριασμούς, κάθε είδους. Οικονομικούς, συναισθηματικούς κ.α. Κλείνουμε παλιούς κύκλους πληρώνοντας ή εισπράττοντας με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί και ελευθερωνόμαστε. Σκεφτείτε. 

Αν βοηθήσαμε κάποιον αλλά θέλουμε αντάλλαγμα, δεν είναι απελευθερωτικό να του το ζητήσουμε και να μην "τρωγόμαστε" μέσα μας; Αλλιώς ας το ξεχάσουμε οριστικά, διαγράφοντας και το παραμικρό συναίσθημα ότι αδικηθήκαμε. 

Αν δεν το ξεχάσουμε να του το πούμε ευθέως, και είτε να μας δώσει το αντάλλαγμα και να ευχαριστηθούμε, είτε να μας το αρνηθεί και να το παραγράψουμε με μεγαλοψυχία. Η υπόθεση οδηγείται στην όποια λύση της και τελειώνει εκεί. Οι σχέσεις μας με το άτομο αυτό ξεκαθαρίζουν και ή συνεχίζουν χωρίς ενδόμυχες κακίες και προστριβές, ή μαλώνουμε μια και καλή και χωρίζουμε. Ελευθερωνόμαστε οριστικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να λειτουργήσουμε με μια ανάλογη ευθύτητα, αλλά για να αδικήσουμε κάποιον. "Κοίταξε να δεις τα χρήματα σου ανήκουν, αλλά αφού μπορώ θα στ' αρπάξω". Ο κυνισμός αυτός ξεκαθαρίζει τις σχέσεις μας με αυτό το άτομο, δεν υπάρχουν κρυμμένες προθέσεις, αλλά έχουμε διαπράξει μια αδικία. 

Γι αυτήν θα έχουμε να πληρώσουμε. Δεν θα πληρώσουμε όμως για υποκρισία γιατί ήμασταν ευθείς στις εξηγήσεις μας.
Το θέμα είναι πολύ λεπτό διότι όταν αποκτήσουμε το θάρρος να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάποια επιρροή στους ανθρώπους. 

Μας αγγίζουν λιγότερο οι πράξεις και τα αισθήματά τους. Την "δύναμη" αυτή πως θα την χρησιμοποιήσουμε; Θέλει πολύ προσοχή. Γινόμαστε "αδίστακτοι". Για το καλό όμως, ή για το κακό; Εδώ ανοίγει η επικίνδυνη πόρτα της αριστερής ατραπού. Η αριστερή ατραπός είναι απλούστατα ισχυρή προσωπικότητα, χωρίς αγάπη. Θέληση, χωρίς σεβασμό.

Ο τερματισμός των εκκρεμοτήτων προσδίδει ισχύ στον χαρακτήρα μας. Ξαλαφρώνει την ζωή μας. "Δεν σε αγαπάω, ας χωρίσουμε. Αν δεν θέλεις να χωρίσουμε, σου λέω ότι θα βαριέμαι και θα έχω σχέσεις και με άλλες αν μου αρέσει, χωρίς να σου δίνω λογαριασμό". 

Πείτε την αλήθεια και ελευθερωθείτε. Μην μασάτε τα λόγια σας στις γυναίκες σας, ή στους άνδρες σας και μετά για να σωθείτε κρύβεστε, ζητώντας από τους άλλους να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πουν ότι δεν είστε εκεί. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα και δεσμεύεστε σε μια αλυσίδα συνεπειών, με τελική κατάληξη τον πόνο και το ρεζιλίκι.

Να εκφράζουμε τα παράπονά μας, να ζητούμε συγνώμη, να επιστρέφουμε τα δανεικά, να εκπληρώνουμε τις όποιες υποχρεώσεις μας, να μην αδικούμε τους άλλους, να λέμε την γνώμη μας, να λέμε αυτό που μας ενοχλεί, αυτό που πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε. Να συζητάμε με τους άλλους για τα μεταξύ μας προβλήματα με ειλικρίνεια. 

Αν κάποιος μας αρέσει ας κάνουμε παρέα μαζί του. Αν δεν μας αρέσει να τελειώνουμε την σχέση. Αγαπάμε την γυναίκα μας; Ας προσέχουμε τις κινήσεις μας. Δεν την αγαπάμε; Να μην δημιουργούμε περιπλοκές. Μια ευθεία εξήγηση χρειάζεται. Να κλείνουμε παλιές υποθέσεις. Ας χάσουμε και λίγα χρήματα, ή λίγο γόητρο.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Αν πρώτα βάζουμε το χρήμα, θα κοιτάμε να "βγάλουμε από την μύγα ξύγκι". 

Θα ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους, θα εισπράττουμε δόσεις από αυτούς που δεν έχουν, θα είμαστε άκαμπτοι, θα λέμε ψέματα, θα τρέχουμε στα δικαστήρια. Θα αποκτήσουμε χρήματα, αλλά με τι τίμημα! Θα χάσουμε την ελευθερία μας, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την δόνηση της ψυχής μας. 

Αν όμως μας ενδιαφέρει η ψυχή μας θα λειτουργήσουμε διαφορετικά. Κάποια χρήματα θα τα χαρίσουμε (εκεί που πρέπει ασφαλώς, δεν θα πιαστούμε κορόιδα - γιατί αυτό θα βλάψει τελικά και αυτόν που μας εξαπάτησε), κάποια δικαστήρια θα τα ακυρώσουμε, θα είμαστε ευέλικτοι, θα τελειώνουμε γρήγορα τις υποθέσεις με χρήματα. 

Το ίδιο ισχύει για όλες τις σχέσεις μας. Αν δεν μας ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος θα πούμε την γνώμη μας, θα απομακρύνουμε από την ζωή μας τους ανθρώπους που δεν μας ενδιαφέρουν, ή που μας ενοχλούν. Αν δεν είμαστε υπερόπτες θα ζητήσουμε συγνώμη για τα σφάλματά μας και δεν θα διατηρούμε κουραστικές έχθρες με τους άλλους.

Έτσι λοιπόν κλείνουμε ανοιχτούς λογαριασμούς, χωρίς δυσφορία, χωρίς να βαρυγκωμάμε. Ξαλαφρώνει η ψυχή μας. Είμαστε δίκαιοι απέναντι στους άλλους και στον εαυτό μας. Εξοικονομούμε χρόνο για τον εαυτό μας και για προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Ίσως λίγο φτωχότεροι. Δεν πειράζει όμως.

Γιατί έχουμε ελαφρύνει και η ψυχική μας δόνηση έχει ανέβει; Επειδή δεν διαιωνίζουμε προβλήματα. Λύνουμε προβλήματα με άμεσο τρόπο. Δεν κινούμαστε υπογείως, ύπουλα και κρυφά. Ενεργούμε φανερά λέγοντας την γνώμη μας, κοινοποιώντας τις επιθυμίες και τις προθέσεις μας. 

Δεν κοιτάμε συνεχώς το συμφέρον μας, γιατί έτσι χάνουμε από αλλού. Δεν δημιουργούμε χρέη. Δεν αναβάλλουμε τις λύσεις επειδή φοβόμαστε τις αλλαγές. 

Αυτή είναι ίσως η μια πλευρά του να εξοφλούμε το κάρμα μας και να μην δημιουργούμε νέες βασανιστικές οφειλές για το μέλλον. Δεν υπάρχει σε αυτό μεταφυσική θεωρία, αλλά τέχνη της ζωής. Έτσι επιταχύνουμε την εξέλιξή μας. Πρακτικά πράγματα.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Δεν το γνωρίζω. Δεν χρειάζεται να τα ξέρουμε όλα. Σε τι θα μας ωφελήσει μια διανοητική απάντηση; Αυτό που μετράει δεν είναι να δώσουμε απαντήσεις στο γιατί έγινε το Κόσμος και ποιος είναι ο προορισμός της ζωής, αλλά η αληθινά υπέροχη απόλαυση του να τακτοποιούμε εκκρεμότητες. 

Η καλύτερη απόλαυση είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στην ζωή μας και η εσωτερική σιγή του διαλογισμού. Αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους, διότι τα περισσότερα προβλήματά μας δεν είναι παρά αποκρυσταλλωμένα μοντέλα σκέψης. Όταν αυτά πάψουν να υπάρχουν, παύουν να υπάρχουν και τα προβλήματα. 

Η οπτική γωνία είναι διαφορετική και η λύση ολοφάνερη. Αν δεν σκεφτόμαστε το πως μας μίλησε άσχημα κάποιος και δεν μας απασχολεί η γνώμη των άλλων, τότε έχουμε πρόβλημα μαζί του;

Η ρύθμιση με ειλικρίνεια και γνησιότητα χωρίς υποκρισίες, του τρόπου ζωής μας και της στάσης μας απέναντι στον εαυτό μας και τους ανθρώπους, επιφέρει μεγάλες αλλαγές μέσα μας. Δημιουργεί ένα εξελικτικό άλμα. Αυτά τα πράγματα έχουν υποτιμηθεί. 

Νομίζουμε ότι αν ασχοληθούμε με μεταφυσικές θεωρίες, με αποστήθιση των ανώτερων σωμάτων, ή των αοράτων επιπέδων, με μελέτη παραδόσεων και της ιστορίας τους, θα αλλάξει κάτι μέσα μας. Ακόμα και αν κάνουμε του κόσμου τις ασκήσεις, διαλογισμούς, οραματισμούς, προσευχές, θα μείνουμε όπως είμαστε. Ίσως και να χειροτερέψουμε. 

Η αλλαγή της στάσης ζωής είναι η ουσία. Η άσκηση του διαλογισμού θα επιταχύνει αυτή την διαδικασία σαν ένα είδος λιπάσματος. Αλλά θα συμβεί και το αντίστροφο. 

Θα προοδεύσουμε στον διαλογισμό αν τον συνδυάσουμε με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μας, με την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και με την ειλικρινή εκδήλωση του εαυτού μας, όποιος και αν είναι αυτός.





Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τι είναι το Φάλουν Ντάφα ;

Το Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ, είναι μια αρχαία κινέζικη εξάσκηση διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές Αλήθεια, Καλοσύνη και Ανεκτικότητα. Αποτελείται από δύο μέρη αλληλένδετα και αναπόσπαστα μεταξύ τους. 

Πρώτον, από το μέρος των ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα από πέντε πολύ απλές στην εκμάθηση ασκήσεις. 

Οι τέσσερεις πρώτες σε όρθια στάση, και η πέμπτη καθιστός διαλογισμός. Όλες οι ασκήσεις είναι με ήρεμες, γαλήνιες ήπιες κινήσεις ή ακόμη και στατικές. Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία ούτε κάποιος περιορισμός ως προς το ποιος επιτρέπεται να τις κάνει. 

Εφόσον μπορείτε να τις κάνετε είναι εντάξει. Δεύτερον, το μέρος τής όπως λέγεται "καλλιέργειας" που σημαίνει την εσωτερική καλλιέργεια του χαρακτήρα και του ήθους του ασκούμενου με την συνεπή εφαρμογή των αρχών Αλήθεια, Καλοσύνη και Ανεκτικότητα (στα κινέζικα είναι Τζεν, Σαν, Ρεν αντίστοιχα).

Αυτές οι τρεις αρχές αποτελούν την καρδιά τού Φάλουν Ντάφα και οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από αυτές. «Ντα Φα» στα κινέζικα σημαίνει «Μεγάλος Νόμος» και σύμφωνα με την εξάσκηση οι τρεις αυτές αρχές αποτελούν τον Μεγάλο Νόμο του σύμπαντος. 

Όλη η ύλη στο σύμπαν, από τα πιο μεγάλα ως τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια, περιέχει στην ουσία της αυτές τις τρεις συμπαντικές ποιότητες και αυτές αποτελούν την πλέον θεμελιώδη φύση του σύμπαντος. Αυτές είναι οι αρχές που καθοδηγούν την καθημερινή εξάσκηση του Φάλουν Ντάφα. 

Από το 1992 που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό στην Κίνα μέχρι το 1999, το Φάλουν Ντάφα έγινε η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη εξάσκηση του είδους της στην Κίνα και η πλέον δημοφιλής κυρίως λόγω των εκπληκτικών αποτελεσμάτων της στην υγεία και το ήθος των ανθρώπων. Αναφορές υπολόγιζαν τον αριθμό αυτών που ασκούσαν Φάλουν Ντάφα σε 70-100 εκατομμύρια.

Με επιμελή και συνεπή άσκηση και καλλιέργεια, μπορεί κάποιος να πετύχει με φυσικό τρόπο μια κατάσταση ανιδιοτέλειας, μεγαλύτερης επίγνωσης και βαθύτερης συνειδητότητας, εσωτερική αγνότητα και ισορροπία, τα οποία αποτελούν την φυσική βάση για την πραγματικά αληθινή υγεία. Αληθινή Υγεία σε όλα τα επίπεδα, αφού «σώμα» και «νους» είναι ένα. 

Εν τέλει ο ασκούμενος φθάνει στον τελικό στόχο της εξάσκησης, σε αυτό που στις εσωτερικές παραδόσεις αποκαλείται «Φώτιση» ή «Επίτευξη του Τάο» (ή του «Τρόπου»).

Αν και το Φάλουν Ντάφα έχει ως στόχο την εσωτερική μεταμόρφωση του ίδιου του ανθρώπου, παρόλα αυτά μέσα από τη νοοτροπία, τη στάση ζωής και την εν γένει συμπεριφορά του κάθε ασκούμενου, επιτυγχάνει επίσης μια θετική αλλαγή στον κόσμο και την κοινωνία όσον αφορά το ήθος, την εντιμότητα, την ανιδιοτελή προσφορά, κ.ο.κ.. 

Ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ θα γίνει ένας πιο υπομονετικός γονιός, πιο ευσυνείδητος εργαζόμενος ή επαγγελματίας, πιο δοτικός και ανιδιοτελής προς τους συνανθρώπους του κλπ.

To Φάλουν Γκονγκ είναι δωρεάν και ασκείται ελεύθερα σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ομάδες εξάσκησης και ενώσεις υπάρχουν σε πάρα πολλές πόλεις ή ακόμα και σε εταιρίες, πανεπιστήμια και άλλα περιβάλλοντα. 

Στο Φάλουν Ντάφα δεν υπάρχουν συγκεκριμένη οργάνωση, μέλη, γραφεία, συνδρομές, κατάλογοι μελών κλπ. Είναι απλά μία εξάσκηση. Όποιος θέλει μπορεί να την εξασκήσει και εφόσον το θελήσει μπορεί ελεύθερα να φύγει. Κανείς δεν θα του ζητήσει τον λόγο αφού ότι γίνεται, γίνεται εθελοντικά και από την καρδιά. 

Δυστυχώς στην Κίνα, την χώρα που πρωτοσυστήθηκε, από το 1999 μέχρι και σήμερα διώκεται με απίστευτα βάρβαρους τρόπους. Οι ασκούμενοι εκεί υφίστανται αφάνταστα δεινά και καταπατήσεις ακόμα και βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους στα χέρια των κομμουνιστών εξουσιαστών. 

Για να μάθετε περισσότερα για την δίωξη στην Κίνα παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.faluninfo.net.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φάλουν Ντάφα ή Φάλουν Γκονγκ, παρακαλούμε επισκεφθείτε el.FalunDafa.org.



Ιερός Γάμος... και πνευματικοί σύντροφοι....!!!!!!!

              
Αναμφίβολα όσοι άνθρωποι πορεύονται στο δρόμο προς την αυτογνωσία τους διαπιστώνουν με το χρόνο πως αλλάζουν και οι ποιότητες των σχέσεων με τους συνανθρώπους τους... και ειδικά με τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, εντός της οικείας...

Ο δρόμος προς την αυτογνωσία, προς την αυτοβελτίωση και την αυτοθεραπεία μπορεί να μοιάζει, μα δεν είναι ποτέ εντελώς ατομικός, καθώς επιδρά και επηρεάζει άμεσα τους γύρω μας...

Ναι μεν η διαδρομή ξεκινά πάντα με την στροφή της προσοχής μας εντός, αλλά καθώς παραμένουμε συνδεδεμένοι, σαν συγκοινωνούντα δοχεία, οι επιτυχίες εντός μας αλλάζουν, επιδρούν, επηρεάζουν και συμπαρασύρουν και τους οικείους μας κατ' αρχήν... (πράγμα που συμβαίνει πάντοτε... ακόμη κι αν δεν ασχολούμαστε με την πρόοδο και αυτογνωσία μας... με διαφορετική ωστόσο χροιά...)

Ανάμεσα σε άλλα θέματα που έρχονται να απασχολήσουν ένα συνειδητό αναζητητή της αλήθειας εντός του και της πορείας αυτογνωσίας του είναι και το θέμα των σχέσεων με το άλλο φύλο και ιδιαίτερα του γάμου...

Πολύ συχνά παρατηρούμε χωρισμούς και διαζύγια που λαμβάνουν χώρα εκεί γύρω στα 40 και μέχρι τα 49 χρόνια ζωής... μια περίοδο που υπογραμμίζει την πορεία προς την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου ζωής...

Η αποξένωση και η απομάκρυνση των δύο συντρόφων και συζύγων (αν υπήρξαν τέτοιοι στην ουσία τους ποτέ...) φτάνει σε ένα αποκορύφωμα, όπου καλείται κανείς να πάρει μια σοβαρή απόφαση: μαζί ή μόνος...

Πολύ συχνά η απόφαση επισκιάζεται από κάποια άλλη, "πνευματικότερη σχέση" που πιθανόν διατηρεί ο ένας εκ των δύο μελών του ζεύγους. (Μιλάμε πάντοτε για άτομα στο δρόμο αυτογνωσίας... οπότε δεν θα ασχοληθούμε εδώ καθόλου με την περίοδο "κρίσης" που περνούν οι άνθρωποι γύρω στα 40 τους και συχνά τους οδηγεί σε εξωσυζυγικές σχέσεις απλά και μόνο με κίνητρο την αυτοεπιβεβαίωση ή την αλλαγή... ή οποιοδήποτε άλλο εξωγενή και επιφανειακό λόγο... συνειδητό ή ασυνείδητο...)

Πνευματικές σχέσεις λοιπόν... μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται στην πορεία τους προς την αυτοεκπλήρωση, την ολοκλήρωση και την επίγνωση... που δημιουργούνται από ένα "κενό" που υπάρχει στη σχέση τους, με τον σύντροφο στη ζωή τους... 

Συνήθως παρατηρείται τούτο όταν υπάρχει μια μακρόχρονη σχέση μεν, μια οικογένεια, όπου ο ένας όμως μόνον εκ των δύο άρχισε σε κάποιο σημείο της κοινής τους πορείας να ασχολείται σοβαρά με την αυτογνωσία και την πνευματικότητα του, ενώ ο άλλος σύντροφος όχι....

Άθελα τους αρχίζουν να κινούνται σε μια διαφορετική πορεία ο καθένας ατομικά, αλλά συνεχίζουν να μοιράζονται τα της ζωής... 

Σε αυτή τη φάση ο αναζητητής τυχαίνει να συναντήσει άτομα, του ίδιου ή του αντίθετου φύλου, με τα οποία υπάρχει μια αρμονική συνήχηση και επικοινωνία. Υπάρχει το κοινό ενδιαφέρον προς την εξέλιξη προς τις ανώτερες ανθρώπινες ιδιότητες και αρετές... 

Κάποια στιγμή ίσως ανάμεσα στους συνοδοιπόρους συναντήσει ή ξεχωρίσει ένα άτομο, με το οποίο μοιάζει πως οι δύο αυτοί "πνευματικοί σύντροφοι" συμπληρώνουν τέλεια ο ένας τον άλλο... Αρχίζει να δημιουργείται μια πρωτόγνωρη οικειότητα και δεν αργεί η ανώτερη αυτή ψυχική και πνευματική σύνδεση να συμπαρασύρει ολόκληρη την ύπαρξη των δύο ατόμων... που νιώθουν και επιθυμούν ή θέλουν να μοιράζονται πλέον τις ζωές τους σε όλο τους το φάσμα...

Μια τέτοια πνευματική έλξη όμως μπορεί να αποτελεί και μάθημα εξέλιξης των δύο... ειδικά αν υπάρχει ήδη κάποιος άλλος σύντροφος ζωής...

Συχνά λέγεται πως υπάρχουν οι "δίδυμες ψυχές" ή το έτερον ήμισυ που αναζητά ο καθένας μας κινούμενος από την ψυχή του... Ωστόσο οι σύντροφοι ζωής έχουν επιλεγεί νωρίτερα... πολύ πριν νιώσει καν ο άνθρωπος την ανάγκη για αναζήτηση και αυτογνωσία... 

Πολλοί επιλέγουν να διαχωρίσουν τις ζωές τους στα δύο: συνεχίζουν να μοιράζονται τη ζωή τους με το σύντροφο ζωής και τις πνευματικές τους αναζητήσεις με τον "πνευματικό" τους σύντροφο... Ωστόσο ένας τέτοιος διαχωρισμός δεν μπορεί να πάει καλά για πολύ... 

Είπαμε και αλλού : το πνεύμα ορίζει και την ύλη... και τη συμπαρασύρει... Οπότε, αν μιλάμε για επικοινωνία στα ανώτερα ψυχικά πνευματικά πεδία συνείδησης (π.χ. στα 3 ή 4 ανώτερα "τσάκρα" ) είναι λογικό και επόμενο κάποια στιγμή να συνηχήσουν και τα κατώτερα πεδία συνείδησης... Και ο διχασμός του ατόμου με 2 διαφορετικές πολώσεις, μία προς το σύντροφο ζωής και μία προς το σύντροφο πνευματικού βίου... να μην μπορεί να σταθεί...

Και εδώ ξεκινά το δίλημμα : να μείνει κανείς με τον σύντροφο που επέλεξε εκεί μεταξύ 20 και 30 ετών, το σύντροφο με τον οποίο μοιράζεται μια οικογένεια... που όμως δεν τον συγκινεί, εκφράζει, δίνει πληρότητα... ή να δώσει ένα τέλος και να ξεκινήσει μια νέα συντροφική ζωή με τον εξιδανικευμένο "πνευματικό σύντροφο" που συνάντησε σε μια ωριμότερη ηλικία;...

Ίσως να μην υπάρχουν ορθές ή λαθεμένες επιλογές, ειδικά αν αυτές είναι σύμφωνες και με τους δύο συντρόφους που αποφασίζουν όμορφα και αρμονικά να λύσουν τον κοινό βίο και να πορευτούν ο καθένας προς νέες κατευθύνσεις...

Ωστόσο είναι σαφές πως η σοβαρή εργασία ενός ατόμου με τον εαυτό του, αργά ή γρήγορα θα του φανερώσει πως ακόμη και η φαινομενικά "ανώριμη" επιλογή του συντρόφου ζωής δεν ήταν εντελώς "τυχαία"...

Ο δρόμος της πνευματικότητας και της αυτογνωσίας θα του διδάξει το νόημα της αφοσίωσης και θα του φανερώσει, πως ναι μεν πιο δύσκολα, μα με επιτυχία μπορεί να αρχίσει να εξυψώνει και τον "αδιάφορο" μέχρι τότε σύντροφο ζωής προς ανώτερα πεδία συνείδησης... διότι ήδη η δική του μεταμόρφωση συμπαρασύρει και τον άλλο, κι ας είναι σε πιο "ασυνείδητα" πεδία...

Θα του διδάξει πως οι αντιστάσεις που βίωνε νωρίτερα στη σχέση του μαζί του μπορούν να μεταμορφωθούν και να αποτελέσουν δυναμική ανατροφοδότησης και εξύψωσης της ίδιας της σχέσης...

Κακά τα ψέματα... πολύ συχνά δίπλα σε ένα πνευματικό αναζητητή βρίσκουμε το ακριβώς αντίθετο... έναν αδιάφορο για τα πνευματικά, υλιστικά προσανατολισμένο άνθρωπο... 
αλλά ετούτος αποτελεί παράλληλα μια κατάλληλη γείωση για τον πρώτο...

διότι ετούτο είναι και το νόημα της πνευματικότητας... η μεταφορά των ποιοτήτων που απορρέουν από αυτή... στην ύλη, στην καθημερινή ζωή... αλλιώς μετατρέπεται σε απλό "ναρκωτικό"...

Οπότε οι αντιστάσεις του πνευματικού αναζητητή υπάρχουν, μόνον όσο υπάρχει εντός του η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο πόλων "πνεύμα-ύλη"...

Ένας γάμος, μια ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι πάντοτε Ιερή. Δε χρειάζεται να αναζητούμε κάτι διαφορετικό από την οικεία μας σχέση... Ίσα ίσα που στους πιο προοδευμένους πνευματικά-αυτογνωσιακά ανθρώπους γίνεται κάποια στιγμή ακόμη πιο σαφής η πρόκληση: έχουν κοντά τους πιθανόν τον πιο ανεπίδεκτο μαθητή... και η επιτυχία της αφύπνισης του είναι αυτή που θα ανοίξει τόσο στον ίδιο, όσο και στο Ιερό Ζεύγος ακόμη μεγαλύτερα πεδία...

Χέρι-χέρι... οφείλουν να μεταμορφώσουν τη σχέση τους σε πλήρη ουσιαστική σχέση, μια σχέση που περιλαμβάνει όλα τα πεδία συνείδησης και αλληλεπίδρασης στη ζωή...

Ο κάθε ένας σαν άτομο, αλλά και μαζί...

Ετούτη είναι θαρρώ και η πρόκληση στη νέα αυτή Υδροχοϊκή Εποχή...

Για αιώνες κυριάρχησε μια πατριαρχικά δοσμένη εικόνα σε όλους τους τομείς της ζωής, ακόμη και σε αυτή των σχέσεων ή τη θέση και το ρόλο της γυναίκας... η οποία έχασε σχεδόν ολοκληρωτικά τη θέση της στην Ιερουργία... και περιορίστηκε στο ρόλο της μητέρας-θυσίας...

Αιώνες νωρίτερα διένυσε η ανθρωπότητα τον άλλο πόλο: τη μητριαρχική δομή με τη γυναίκα να δεσπόζει ως Ιέρεια και στις λατρευτικές τελετουργίες ως επίκεντρο κατανόησης και κοσμοθέασης...

Ίσως λοιπόν σήμερα, από τις απλές σχέσεις ανθρώπων, έως τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες, να ήρθε η ώρα επιστροφής στην αρμονία μεταξύ των δύο πόλων που εκπροσωπούνται στην Αρσενική και Θηλυκή Αρχή... Ισάξια, μαζί, χέρι-χέρι...

Μόνο σε μια τέτοια ισορροπία μπορεί να βασίζεται η συν-δημιουργία...

Μόνον όταν οι δύο όψεις, γιν και γιαγκ, έχουν εναρμονιστεί εντός του ατόμου, αλλά και στη σχέση του Ζεύγους μπορούμε να μιλάμε για συνειδητούς Συν-Δημιουργούς... από τα υλικά μέχρι τα ανώτερα πνευματικά πεδία δίχως διαχωρισμούς και διαφοροποιήσεις... από την Ύλη μέχρι το Πνεύμα... από τα καθημερινά μέχρι τα ιερά...

Ζευς... και όχι Δίας.. :)
Σύ-ζευξη και όχι Δια-ζύγιο... :)
Ανδρόγυνο... και όχι απλά σύν-τροφοί και συ-ζυγοι...

Σίγουρα όχι πάντα εύκολη επιλογή... μα άξια, ευπρόσδεκτη και γόνιμη ως πεδίο εξέλιξης.





H θεραπευτική δύναμη του νου – Η λύση είναι μέσα μας....!!!!!!!

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη δύναμη του ανθρώπινου και πάνω στο κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να αυτοθεραπευτεί ή ακόμα και να θεραπεύσει άλλους ανθρώπους. 

Τέτοια θέματα η σύγχρονη επιστήμη τα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό καθώς δεν μπορεί να «δει» μια ξεκάθαρη αλληλεπίδραση νου-σώματος.

Τον τελευταίο καιρό όμως, πληθαίνουν οι περιπτώσεις επιστημόνων που ενισχύουν με τις θεωρίες τους αλλά και με πειραματικά δεδομένα την πεποίθηση ότι, η δύναμη του νου είναι τόση ώστε μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ανθρώπινη υγεία.

Μια τέτοια περίπτωση είναι του χημικού David Hamilton, ο οποίος εργάζονταν για πολλά χρόνια σε μία φαρμακευτική εταιρεία, προσπαθώντας να συνθέσει φαρμακευτικές ουσίες προκαλώντας μετατροπές στη μοριακή δομή διάφορων φυσικών ουσιών. Με άλλα λόγια προσπαθούσε να «βελτιώσει» το έργο της φύσης.

Όμως μέσα απ’ τη δουλειά του ο κ. Hamilton άρχισε να συνειδητοποιεί ότι αυτή η προσέγγιση της δεν είναι απαραίτητα και η πιο σωστή. Ο ίδιος βρέθηκε πολλές φορές μπροστά στη διαπίστωση του γνωστού στους επιστήμονες σαν φαινόμενο “placebo”, το οποίο προκύπτει όταν οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ένα φάρμακο πάνω στο οποίο πειραματίζονται κάνει όντως τη δουλειά για την οποία προορίζεται.

Στα πλαίσια αυτών των πειραμάτων το φάρμακο δοκιμάζεται σε κάποιους ασθενείς, ενώ παράλληλα σε κάποιους άλλους ασθενείς δίνεται κάποια ουσία που δεν έχει καμία σχέση με τη φαρμακευτική ουσία που δοκιμάζεται (π.χ. ζάχαρη).

Ο Hamilton λοιπόν παρατήρησε ότι, στα στατιστικά δεδομένα τέτοιων πειραμάτων υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (κυμαίνονταν από 30% έως 90%) που ανάρρωνε παρόλο που έπαιρναν την ουσία “placebo” (τη ζαχαρίτσα τους δηλαδή). Άρα ο ίδιος ασθενής προκαλούσε την ίασή του !!! 

Πώς; Απλά αλλάζοντας τη νοητική του στάση και βλέποντας τα πάντα πιο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα.

Αυτή η διαπίστωση έκανε τον κ. Hamilton να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αρχίσει την έρευνα και τις επαφές του με την εναλλακτική θεραπευτική, διάφορους πνευματικούς δάσκαλους ή ανθρώπους που θεράπευαν μέσω της πίστης ή με άλλες μεθόδους που διέφεραν πολύ από αυτές τις κατεστημένης επιστήμης.

Τελικά ο Hamilton έφτασε να διοργανώσει μια τεράστια συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο στάδιο Hampden της Γλασκόβης, που πίστευαν στη δύναμη της θετικής σκέψης ή ήθελαν να την γνωρίσουν. Επιπλέον, το σύνολο της εμπειρίας του έχει ήδη αρχίσει να το καταγράφει σε ένα βιβλίο με τίτλο “It’s The Thought That Counts” («Η Σκέψη είναι που μετράει»), το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2005 απ’ τις εκδόσεις “Hamilton Press”.

Το σπουδαίο στην όλη προσπάθεια του Hamilton είναι ότι υποστηρίζει την πεποίθησή του για την άμεση σχέση νοητικής λειτουργίας και σωματικής υγείας με πλήθος επιχειρημάτων που έχουν προκύψει από την επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, στην προσπάθειά του αυτή, έρχονται να συμβάλλουν και άλλοι σύγχρονοι επιστήμονες που και αυτοί έχουν να παρουσιάσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό στοιχείων προς το ίδιο συμπέρασμα.

Ο Hamilton υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 500 επιστημονικές εργασίες που αποδεικνύουν ότι το συναίσθημα, η σκέψη και η πίστη σχετίζονται άμεσα με τη σωματική υγεία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλά στοιχεία συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το αίσθημα ευτυχίας, αισιοδοξίας και η καλλιέργεια θετικών σκέψεων μπορεί στην ουσία να αλλάξει το ανθρώπινο DNA ! Αν και το 99, 9% των γονιδίων είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους, η νοητική μας στάση μπορεί να καθορίσει ποια από αυτά θα ενεργοποιηθούν και ποια όχι, κάνοντας έτσι τη διαφορά!

Στο ίδιο συμπέρασμα με τον Hamilton έχει φτάσει και ο Eric Kandel, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής του 2000, ο οποίος διαπίστωσε ότι κάποια γονίδια ενεργοποιούνται και κάποια όχι σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον που κινείται ένας άνθρωπος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα έχει τελευταία δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος της Ιατρικής που ονομάζεται «Ψυχο-νευρο-ανοσολογία», η οποία μελετάει τα αποτελέσματα της σκέψης στη βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία συνδέεται άμεσα με τη δομή και τη λειτουργία του DNA μας.

Τελικά, όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η επιστήμη φτάνει με αργά αλλά σταθερά βήματα στο συμπέρασμα ότι «Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ», κάτι που τόνιζαν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι φιλόσοφοι όλων των πολιτισμών.





Χρησιμοποιήστε τη « δύναμη της φαντασίας » ....!!!!!!!

               
Οι καιροί που ζούμε είναι σίγουρα δύσκολοι, αλλά τι θα γινόταν αν αποφασίζαμε να πάμε κόντρα στους καιρούς και υιοθετούσαμε έναν τρόπο σκέψης και δράσης που μόνο επιτυχία θα μπορούσε να μας φέρει;

Το Σύμπαν προσφέρει απλόχερα αφθονία και ευημερία σε όλους. Για να αντιληφθούμε τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε με έναν πιο εποικοδομητικό και θετικό τρόπο γιατί πώς είναι δυνατόν να έχουμε αφθονία όταν πιστεύουμε ότι είμαστε άτυχοι ή ανάξιοι να έχουμε χρήματα; 

Μεγαλώνοντας μάθαμε να εκτιμούμε ή όχι το χρήμα, να το μαζεύουμε ή να το σκορπάμε. Oι απόψεις των γονιών μας και των ανθρώπων γύρω μας έγιναν και δικές μας πάγιες πεποιθήσεις και σύντομα απέκτησαν τη μορφή συνήθειας στην καθημερινή μας ζωή. Oι περισσότεροι από εμάς, εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να έχουμε τις ίδιες συνήθειες που είχαμε αποκτήσει από τη νεαρή μας ηλικία.

Aν αναρωτιέστε λοιπόν πώς βρεθήκατε στη συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεστε σήμερα, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ μακριά. H απάντηση μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο νομίζετε.

Πολλοί ειδικοί συγγραφείς βιβλίων σχετικών με την ευημερία και την αφθονία πιστεύουν ότι το κλειδί για τη βελτίωση της οικονομικής μας κατάστασης βρίσκεται στην αλλαγή των πεποιθήσεών μας σχετικά με τα χρήματα.

Mε άλλα λόγια, θεωρούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ευημερία στη ζωή μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μας θέματα.

Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τις παγιωμένες ιδέες που έχουμε για τα χρήματα, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε μέσω διαφόρων τεχνικών, όπως είναι για παράδειγμα ο δημιουργικός οραματισμός.

H μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τη δύναμη της φαντασίας ως εξής: δημιουργούμε μια εικόνα αφθονίας και ευημερίας στο μυαλό μας, την οποία φέρνουμε ξανά και ξανά στη σκέψη μας μέχρι να μας γίνει βίωμα. H μέθοδος λειτουργεί μαγνητικά, ελκύοντας τον πλούτο στην καθημερινή ζωή μας.

Νοητική δύναμη
Mια άλλη, παρεμφερής μέθοδος είναι να επαναλαμβάνουμε όσο πιο συχνά γίνεται φράσεις που να δηλώνουν ότι έχουμε την αφθονία και την ευημερία που επιθυμούμε στη ζωή μας. Mια θεωρία που βασίζεται στην άποψη ότι το μυαλό μπορεί να πετύχει οτιδήποτε θελήσει φτάνει να το πιστέψει.

H μέθοδος αυτή έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει η βάση για διάφορα πεδία γνωστικής ψυχολογίας, με πιο γνωστό από όλα τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).

Σήμερα, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι μια κοινή τακτική που βρίσκεται πίσω από τις σύγχρονες ψυχολογικές προσεγγίσεις που διδάσκουν τα άτομα να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

O Nευρογλωσσικός Προγραμματισμός επιδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος, επεξεργαζόμενος τις πληροφορίες που δέχεται, όπως ακριβώς ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. O εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες σύμφωνα με το προκαθορισμένο, σταθερό μοντέλο σκέψης που διαθέτει.

Tο μοντέλο αυτό σκέψης το δημιουργούμε οι ίδιοι προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα με την πληθώρα των πληροφοριών που δεχόμαστε κάθε λεπτό της ώρας. Tο πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος συντελούν στη δημιουργία αρνητικών μοντέλων σκέψης που οδηγούν με τη σειρά τους σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τα χρήματα με μια αρνητική κατάσταση ή θεωρούν ότι είναι η πηγή όλων των κακών. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν αξίζουν να έχουν χρήματα ή ότι είναι “αδύνατο” γι’ αυτούς να αποκτήσουν την οικονομική άνεση που επιζητούν.

Έτσι λοιπόν οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι όλα όσα υπάρχουν στη ζωή μας σήμερα οφείλονται στις ιδέες και τις πεποιθήσεις μας. Όταν πιστεύουμε ότι υπάρχει έλλειψη και ανεπάρκεια, τότε θα καταφεύγουμε στην αντιπαράθεση, στην πονηριά και σε άλλες τέτοιες μεθόδους προκειμένου να αρπάξουμε ό,τι μπορούμε από τους άλλους.

H αίσθηση της φτώχειας περνάει από γενιά σε γενιά και οι περισσότεροι από εμάς υιοθετούμε τις πεποιθήσεις της γενιάς, της εποχής ή της χώρας μας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Παίρνουμε σαν δεδομένη την κοινή άποψη και αποδοχή της πραγματικότητας και δεν μας περνάει από το μυαλό ότι υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι σκέψης και ενδεχομένως άλλες “πραγματικότητες”.

Oι πεποιθήσεις αυτές έχουν “γραφτεί” στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας και δημιουργούν εκείνες ακριβώς τις συνθήκες στη ζωή μας που τις επαληθεύουν. Oι πληροφορίες που δεν συμφωνούν με τις προκαθορισμένες ιδέες μας θα απορριφθούν σαν μη πραγματικές.

Έτσι όταν δεχόμαστε πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση πλούτου που δεν συμφωνούν με τις πεποιθήσεις μας, ο εγκέφαλός μας τις απορρίπτει ή τις αγνοεί. Είναι φανερό λοιπόν ότι το κλειδί για να δεχτούμε την αφθονία και να αναγνωρίζουμε κάθε ευκαιρία ευημερίας στη ζωή μας είναι να αλλάξουμε τις εσωτερικές μας πεποιθήσεις σχετικά με τα χρήματα.

Αρχαίες πρακτικές
H παραπάνω ιδέα είναι απλή και πολλοί άνθρωποι όταν τη συνειδητοποιήσουν ξεκινούν με ενθουσιασμό, ο οποίος όμως συχνά μετατρέπεται σε απογοήτευση. Αυτό συμβαίνει όταν οι ελπίδες και οι ευχές τους δεν πραγματοποιούνται, πράγμα που τους κάνει να χάνουν την πίστη τους στη δύναμη του μυαλού τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι αλλαγές που προσπαθούμε να πετύχουμε στη ζωή μας παίρνουν χρόνο γιατί στην ουσία αυτό που κάνουμε είναι να “ξαναγράφουμε” τις πεποιθήσεις μας και να αλλάζουμε συνήθειες. Οι συνήθειες δημιουργούνται μέσα στα χρόνια και για να τις αλλάξουμε θα πρέπει να επιμένουμε με σχολαστικότητα στο νέο στοιχείο που θέλουμε να υιοθετήσουμε.

Κάποιες φορές, πάλι, οι προσπάθειες που δεν οδηγούν πουθενά μπορεί να οφείλονται σε άλλους, εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν τα άτομα να αποκτήσουν την οικονομική ευχέρεια που ζητάνε. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να στραφούμε για βοήθεια σε αρχαίες τεχνικές και συμβουλευτικά συστήματα, όπως είναι η αστρολογία και το Φενγκ Σούι.

Είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν βοήθεια και συμβουλές οικονομικής φύσης από τους αστρολόγους. Θα μπορούσε λοιπόν ένα άτομο του οποίου ο αστρολογικός χάρτης δεν είναι ευνοϊκός, όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση να αποκτήσει οικονομική άνεση;

Σύμφωνα με την αστρολογία τα δυο στοιχεία που αποκαλύπτουν καλύτερα το οικονομικό μέλλον ενός ατόμου είναι ο 2ος οίκος του και η θέση του πλανήτη Δία στο γενέθλιο χάρτη του. O 2ος οίκος αντιπροσωπεύει τις οικονομικές υποθέσεις, τις επενδύσεις και την ικανότητα να βγάζει χρήματα το άτομο μέσα από τις δικές του προσπάθειες.

Εξετάζουμε λοιπόν τους πλανήτες που βρίσκονται στο 2ο οίκο τη στιγμή της γέννησης του ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τα οικονομικά του. O Δίας, πάλι, είναι ο πλανήτης της αφθονίας και της ευημερίας και θεωρείται ο μεγάλος ευεργέτης στην αστρολογία.

Oι όψεις που κάνουν οι πλανήτες μεταξύ τους στο προσωπικό χάρτη ενός ατόμου μπορεί να φανερώσουν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία πάνω στο θέμα που το απασχολεί. Για παράδειγμα, αν ο κυβερνήτης πλανήτης του 2ου οίκου βρίσκεται σε ευνοϊκή όψη με τον κυβερνήτη πλανήτη, ας υποθέσουμε, του 5ου οίκου της δημιουργικότητας, αυτό σημαίνει ότι το άτομο αυτό μπορεί να αποκτήσει χρήματα μέσω της δημιουργικής του ικανότητας ή καλλιεργώντας τα δημιουργικά του ταλέντα.

Mια άλλη πολύ γνωστή μέθοδος ενίσχυσης του πλούτου στη ζωή μας είναι το Φενγκ Σούι. H αρχαία αυτή κινεζική μέθοδος για τη σωστή επιλογή και διαμόρφωση του χώρου όπου ζούμε μπορεί να αυξήσει την ευημερία και την οικονομική επιτυχία στη ζωή μας με θεαματικό τρόπο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Φενγκ Σούι.

H μέθοδος αυτή λειτουργεί με βάση την ενέργεια και την ελεύθερη ροή της μέσα στο χώρο. Aν υπάρχει απώλεια ενέργειας ή εμποδίζεται η ελεύθερη ροή της στον τομέα του σπιτιού που σχετίζεται με την ευημερία, τότε οι ένοικοι θα δυσκολεύονται πολύ να συγκεντρώσουν χρήματα και οι ευκαιρίες για οικονομική επιτυχία θα μειωθούν.

Αντίθετα αν ο τομέας του πλούτου, ο οποίος αντιστοιχεί στο νοτιανατολικό τμήμα του σπιτιού είναι ευνοϊκός και ενισχύεται με τη βοήθεια του Φενγκ Σούι, τότε οι ένοικοι θα είναι ευλογημένοι με καλοτυχία στα οικονομικά τους και οι ευκαιρίες για κέρδη θα πέφτουν βροχή.

Oι δυνάμεις της φύσης
Oι ερωτήσεις που γεννώνται μετά από όλα αυτά είναι τι γίνεται όταν ένα άτομο έχει αρνητικό ζωδιακό χάρτη ή αρνητικό Φενγκ Σούι στο σπίτι του. Μπορεί να αποφύγει τις αρνητικές συνθήκες με μοναδικό όπλο τις θετικές σκέψεις; Oι ειδικοί μας απαντούν ότι εκτός από τη δύναμη της σκέψης θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και τις δυνάμεις της φύσης.

H αρμονία και η ισορροπία στο περιβάλλον ενός ατόμου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της σκέψης του. Διαφορετικά, θα διακατέχεται από άγχος και ανησυχίες που θα τον εμποδίζουν να ολοκληρώσει τους στόχους του.

H σχέση μεταξύ ανθρώπων, αντικειμένων και περιβάλλοντος εκφράζεται από το κινεζικό σύμβολο του γιν-γιανγκ ή αλλιώς θηλυκό-αρσενικό, το οποίο εκφράζει απόλυτα αυτή την αλληλοσυμπληρωματική σχέση που διέπει τα πάντα.

Στη Δύση το μοντέλο αυτό αντιπροσωπεύεται από το δίπολο μικρόκοσμος (γιν) και μακρόκοσμος (γιανγκ). Όταν αλλάξει κάτι στο ένα σκέλος της εξίσωσης, τότε θα πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες αλλαγές στο άλλο. Στην κινεζική φιλοσοφία, το περιβάλλον είναι γιανγκ και ο άνθρωπος είναι γιν. Έτσι το Φενγκ Σούι έρχεται να συνδυάσει αρμονικά τα δύο αυτά στοιχεία και να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη, ομαλή ροή της ενέργειας ανάμεσά τους.

Oι ειδικοί όμως μας επισημαίνουν ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές μέσα μας. Αυτός είναι και ο κύριος και πρωταρχικός κανόνας που ισχύει για όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει κανείς στη ζωή του. Αλλάζοντας τις συνήθειές μας, στην ουσία, αλλάζουμε τη ζωή μας.

Tο σύμπαν διαθέτει αφθονία και ευημερία για όλους μας. Aν θέλουμε να δεχτούμε αυτά τα δώρα που μας προσφέρει θα πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας σε αυτό. Nα απελευθερωθούμε από σκέψεις και πεποιθήσεις που μας κρατούν κλειδωμένους σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα και να επιτρέψουμε την είσοδο μιας νέας, ευεργετικής πνοής ενέργειας στη ζωή μας.

H καθαρή σκέψη
Tο Φενγκ Σούι υποστηρίζει ότι ένα σπίτι απαλλαγμένο από τα άχρηστα αντικείμενα και την ακαταστασία είναι τυχερό και ευνοϊκό για τα οικονομικά μας. Παράλληλα όμως μας επισημαίνει ότι θα πρέπει να απαλλάξουμε και το μυαλό μας από τις άχρηστες σκέψεις και τη σύγχυση που συχνά επικρατεί σε αυτό. O καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να εντοπίσουμε την πραγματική φύση των φόβων μας και να τους αποδεχτούμε. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να απαλλαγούμε οριστικά από αυτούς.

Ξεκινώντας από το μηδέν
Όποιες κι αν οι συνθήκες και οι εξωτερικοί παράγοντες, υπάρχει ένα απόθεμα ενέργειας μέσα μας το οποίο περιμένει να το χρησιμοποιήσουμε. Η αληθινή επαφή με τον εαυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιος είναι ο σκοπός και το έργο που ήρθαμε να κάνουμε στη γη.

Ακολουθώντας τα ταλέντα και τις ικανότητές μας μπορούμε να ανοίξουμε ένα δρόμο, τον προσωπικό μας δρόμο, που θα προσφέρει αγαθά τόσο σε εμάς όσο και στους άλλους.

Με κάθε σχέδιο θα πρέπει να ακολουθεί η δράση. Ο νόμος της φύσης απαιτεί να ενεργούμε άμεσα, εφόσον είμαστε έτοιμοι. Η δράση θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε και γι’ αυτό η σκέψη και η νοητική κατάσταση παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο.

Δέκα μικρά μυστικά πλούτου:
1. Κατανοήστε ότι η ευημερία είναι μια φυσική και αβίαστη κατάσταση.

2. Συνειδητοποιήστε τα πραγματικά σας αισθήματα απέναντι στο χρήμα.

3. Ανακαλύψτε τα ταλέντα σας και τους τομείς εκείνους όπου έχετε μεγαλύτερη ικανότητα και εκμεταλλευτείτε τους.

4. Μάθετε να κάνετε προϋπολογισμό. Κατανοήστε τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε τα χρήματά σας.

5. Κατανοήστε τη διαφορά ανάμεσα στην επένδυση και στις καθαρές δαπάνες.

6. Kάνετε έξυπνες οικονομικές κινήσεις.

7. Σταματήστε τα ανούσια έξοδα.

8. Αποκτήστε πρακτικές στρατηγικές για την αύξηση των εισοδημάτων σας.

9. Mην ξεχνάτε να είστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχετε.

10. Εισάγετε τη γενναιοδωρία και τη γενναιοψυχία στη ζωή σας.