Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Γεμίζοντας τον άδειο χρόνο δημιουργικά....!!!!!!

Σε περιόδους κρίσης ο άνθρωπος πρέπει να αναζητά και να ανακαλύπτει τρόπους επιβίωσης. Όταν όμως δεν έχεις δουλειά, όρεξη και χρήματα αλλά από την άλλη έχεις άφθονο χρόνο τι μπορείς να κάνεις; Οι παρακάτω τρεις προτάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως σωσίβια σε δύσκολες στιγμές και το πιο σημαντικό κοστίζουν από ελάχιστα χρήματα έως καθόλου.

1. Ημερίδες-σεμινάρια-συμπόσια. Όποια ονομασία και να έχουν συνδυάζουν πολλά θετικά στοιχεία. Αρχικά, υπάρχει θεματική ποικιλία ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει το αντίστοιχο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, από επιστημονικά συμπόσια πάνω στη συγκριτική φιλολογία μέχρι σεμινάρια αισθητικής. 

Διεξάγονται από επίσημους φορείς στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι το οποίο εξασφαλίζει και βεβαίωση παρακολούθησης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο βιογραφικό. Στις ημερίδες, τα σεμινάρια, τα συμπόσια ή ακόμα και τα συνέδρια διευρύνεται ο κύκλος γνωριμιών του ατόμου που μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τη κοινωνικότητα του αλλά και την εύρεση εργασίας. 

Επιπλέον «δωράκι» ο μπουφές. Στην αναζήτηση του κατάλληλου σεμιναρίου βοηθάει πολύ το διαδίκτυο αφού υπάρχουν διάφορες σελίδες που ανακοινώνουν τα σεμινάρια που γίνονται, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στον επισκέπτη τους να κάνει εγγραφή συμπληρώνοντας τα ενδιαφέροντα του και να ενημερώνεται για συγκεκριμένες ημερίδες-σεμινάρια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το κόστος τους, τις πιο πολλές φορές, μηδενικό, ενώ, μπορεί να χρειάζεται κάποια μικρή συμμετοχή .

2. Δανειστικές βιβλιοθήκες. Ναός γνώσης και προσφοράς στο πολιτισμό οι πιο πολλές δημοτικές - ή μη - δανειστικές βιβλιοθήκες παραμένουν στην αφάνεια καθώς οι πιο πολλοί δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν στους δήμους τους. 

Εκτός από το προφανές που είναι ο δανεισμός βιβλίων σε μια δανειστική βιβλιοθήκη μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα. Κατ’ αρχάς οι περισσότερες βρίσκονται σε σύγχρονα κτήρια με κλιματισμό, wi - fi, υπολογιστές, αίθουσες συναντήσεων κτλ. Επομένως, εκτός από τα βιβλία μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και αυτά. 

Από την άλλη, ας μην το βλέπουμε μόνο για να πάρουμε από τη βιβλιοθήκη αλλά και για να της προσφέρουμε. Η εθελοντική εργασία μπορεί να καλύψει το κενό της βιοποριστικής. Και πόσο πιο ήρεμο και ωραίο χώρο να βρει κάποιος από μια βιβλιοθήκη; Το κόστος είναι μηδενικό. Μπορούμε όμως πάντα να «πληρώνουμε» με τα παλιά βιβλία μας που δεν διαβάζουμε πλέον.

3. Βόλτες στο βουνό. Θα χρειαστούμε παρέα, καλό καιρό, νερό, κάτι πρόχειρο να τσιμπήσουμε και κάποιον με αυτοκίνητο στη παρέα ή πιο απλά μια ενημέρωση για τα δρομολόγια λεωφορείων προς το κοντινότερο σε εμάς βουνό. 

Η βόλτα μπορεί να διαρκέσει από μια απλή στάση στο βουνό για να δούμε τη θέα της πόλης που μας τρελαίνει αλλά τόσο αγαπάμε, μέχρι μια μονοήμερη εκδρομή στη φύση με τα όλα της. Πικ-νικ, πεζοπορία, μάζεμα λουλουδιών και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς. 

Εννοείται, όμως, ότι κάτι τέτοιο θέλει προσοχή από τους περαστικούς στο βουνό καθώς η παραμικρή απροσεξία μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε πυρκαγιά ή σε κάποιο ατύχημα. Το κόστος σε αυτή τη περίπτωση ποικίλει αναλόγως με τη παρέα και τα χρήματα που διαθέτει καθένας. Μπορεί να κοστίσει μόνο δυο εισιτήρια λεωφορείου και ένα μπουκάλι νερό αλλά και μέχρι ένα πολυκατάστημα με είδη σπιτιού! 

Φυσικά οι παραπάνω προτάσεις διαφοροποιούνται από παρέα σε παρέα. Αυτό που κρατάμε από αυτό είναι ότι ακόμα και σε μία κρίση σαν αυτή που βιώνουμε προσπαθούμε να μη χάνουμε την επιθυμία να περἀσουμε καλά και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στο πολιτισμό, τη φύση και τους καλούς φίλους




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου