Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Βγαίνοντας από τα Απόνερα.....!!!!!!!!

Το παρελθόν σου τελείωσε!

Αν δένεσαι με το παρελθόν σου το μόνο που καταφέρνεις είναι να παραλύεις το σήμερα, αλλά και να εμποδίζεις τις πληγές να επουλωθούν. Αν αναφέρεσαι στα δεινά του χθες και τα χρησιμοποιείς ως δικαιολογία γιατί δεν προχωράς σήμερα στη ζωή σου, είναι το ίδιο με το να λες πως τα απόνερα είναι η κινητήρια δύναμη του σκάφους. 

Αυτό ισχύει και για το αντίθετο. Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται στις παλιές καλές μέρες που πέρασαν για πάντα, προκειμένου να δικαιολογήσουν το γιατί δεν αισθάνονται τώρα ευτυχισμένοι και γεμάτοι. Είναι και αυτό ζωή στα απόνερα και μετάθεση ευθυνών στο παρελθόν για όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε ή να χαρούμε σήμερα.

Φαντάσου ένα μολύβι που μπορεί να γράψει μόνο την ιστορία του παρελθόντος σου. Δε χρησιμεύει σε τίποτε άλλο. Όλο το παρελθόν σου είναι σε αυτό το μολύβι. Θα το κρατήσεις; Για ποιο λόγο; Θα το πετάξεις; Ίσως αυτό το ποίημα του Ομάρ Καγιάμ να σε εμπνεύσει:

Το χέρι της μοίρας γράφει και πάλι γράφει….

Μ’ όλα σου τα παρακάλια, μ’ όλες σου τις πονηριές

Ούτε μισή γραμμή να σβήσει να το δελεάσεις δεν μπορείς.

Ούτε κι όλα σου τα δάκρυα να εξαφανίσουν μια λέξη δεν μπορούν.

Μπορείς να κλαις όλο το βράδυ για την ιστορία που έγραψε αυτό το μολύβι, για ό,τι περιέχει και για όσα θα ήθελες να σβήσεις – ή να ξαναφέρεις πίσω - αλλά όλα σου τα δάκρυα δεν μπορούν να εξαφανίσουν ούτε μια λέξη από το παρελθόν, όπως σου θυμίζει ο φιλόσοφος ποιητής.

Θέλεις να ξεχάσεις την προσωπική σου ιστορία που σου θυμίζει αυτό το μολύβι, αλλά όταν απομακρύνεσαι από αυτήν, όσο μακριά και αν πας, κοιτάζεις πίσω και τη βλέπεις εκεί. Είσαι έτοιμος να ξεφορτωθείς την προσωπική σου ιστορία και να ζήσεις το παρόν ολοκληρωτικά. 

Αλλά το μολύβι βρίσκεται πάντα εκεί όταν κοιτάξεις πίσω σου. Προτείνω να το πάρεις στα χέρια σου και με τρυφερότητα, να αφήσεις τις λέξεις, τα τραύματα και τον πόνο του παρελθόντος α γραφτούν, να τα αγκαλιάσεις, να τα εξετάσεις, να τα καταλάβεις, να τα αποδεχτείς και να τα αγαπήσεις για ό,τι σου δίδαξαν και σε έκαναν να ζήσεις. 

Με αυτό τον τρόπο, θα σου δοθεί η δύναμη να μεταμορφώσεις το παρελθόν σε τραγούδι, ποίημα, ζωγραφιά ή ένα τελετουργικό, ή να το πετάξεις μακριά με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.

Σε ένα σύμπαν το οποίο είναι ένα ευφυές σύστημα υποβασταζόμενο από μια θεϊκή δύναμη, απλώς είναι αδύνατον ν συμβαίνουν ατυχήματα. Όσο δύσκολο και αν είναι να το παραδεχτείς, ήταν αναγκαίο να περάσεις όσα πέρασες για να φτάσεις εκεί που είσαι σήμερα, και απόδειξη είναι ότι το κατάφερες. 

Πιθανότατα, πριν από κάθε πνευματική πρόοδο που έκανες στη ζωή σου θα προηγήθηκε κάποιου είδους αποτυχία ή κάτι που έμοιαζε με καταστροφή. Αυτές οι σκοτεινές ημέρες, οι ατυχίες, τα βίαια επεισόδια, οι περίοδοι φτώχειας, ασθένειες, εκμετάλλευσης και χαμένων ονείρων, ήρθαν όλα στη σειρά τους. Πρέπει επομένως να υποθέσεις πως συνέβησαν επειδή έπρεπε να συμβούν και πως δεν μπορείς να τα διαγράψεις.

Βίωσε τα από αυτή την οπτική, ζήτησε βοήθεια, αν τη χρειάζεσαι και ύστερα κατανόησέ τα, δέξου τα, τίμησέ τα και τέλος διάγραψέ τα ή μετασχημάτισέ τα με το δικό σου τρόπο, για παράδειγμα δίνοντάς τους τη δική σου επιθυμητή ερμηνεία. Απελευθερώσου για να αφιερωθείς σε αυτή τη στιγμή - το Τώρα, το Παρόν, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δώρο που το ανοίγεις το απολαμβάνεις, το χαίρεσαι και το περιεργάζεσαι.




Από το βιβλίο :
«Τα 10 Μυστικά του Dr. Wayne Dyer για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη» Dr. Wayne Dyer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου