Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Πώς μπορώ να μάθω να είμαι ευτυχισμένος ;

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι με μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα μπορεί να πάρει κανείς… δόσεις ευτυχίας. Ο τρόπος για να μάθουμε να είμαστε ευτυχείς μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση του Κομφούκιου «η ευτυχία βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Φτάνει να ξέρεις πώς να τη βγάλεις».

Αλλά η ευτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με το αν έχουμε θετικό τρόπο σκέψης, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αν αυτό σημαίνει να βλέπουμε τη θετική πλευρά της ζωής και να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία ό,τι μας συμβαίνει.

Ας σημειωθεί πως η ευτυχία προκύπτει ετυμολογικά απ΄ την καλή τύχη (ευ=καλή + τύχη), οπότε, πέραν του ανθρώπινου παράγοντα, χρειάζεται και ένα μικρό έστω ποσοστό τύχης ως σημείο εκκίνησης».

Πάντως, έως τώρα, παρά τις έρευνες δεν υπάρχει πλήρης και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα «τι είναι ευτυχία;». Όμως ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται την άποψη ότι η ευτυχία… διδάσκεται.

Δύο ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Σαν Ντιέγκο, ο Τζέιμς Φάουλερ και ο Νικόλας Χριστάκης δημιούργησαν ένα δίκτυο 5.000 ανθρώπων. Έπειτα από περίπου 20 χρόνια μελέτης, διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική, καθώς όταν ο φίλος ενός ανθρώπου είναι ευτυχισμένος, τότε και ο άνθρωπος αυτός θα είναι ευτυχισμένος.

Στο ερώτημα «ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;» προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με στοιχεία και δεδομένα 72 ετών! 

Η έρευνα, η οποία άρχισε το 1938 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα- γεγονός που τη φέρνει πρώτη στη λίστα με τις πιο μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα - εξετάζει τη ζωή 268 φοιτητών του Χάρβαρντ. Παρακολούθησαν την επαγγελματική τους πορεία, τους γάμους, ακόμη και τις ασθένειες, τις οποίες πέρασαν.

Πού κατέληξαν; Η ευτυχία «κρύβεται» στην αγάπη. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι αγάπησαν και αγαπήθηκαν όχι μόνο από τους συντρόφους, αλλά και από την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς ήταν πιο ευτυχείς και φιλοδοξούσαν ότι και το υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι πιο ήρεμο και γαλήνιο. Σαν τη σκιά.

Όπως επισημαίνεται από ειδικούς η αληθινή ευτυχία είναι τόσο σπάνια που όλος ο κόσμος διαρκώς επιδιώκει, αλλά αποτυγχάνει τελικά να τη βρει. Το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι για τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι λύσεις είναι συχνά απλές και αρκετά προφανείς.

Η κύρια λέξη που μπορεί να καθορίσει την ευτυχία είναι “ανάγκη”. Δυστυχώς, οι ανάγκες μας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που συχνά, ακόμα και όταν καταφέρουμε πολλά, αδυνατούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι κι αυτό είναι ίσως μια κατάρα της εποχής. Η ζωή μας θα έχει πάντοτε απογοητεύσεις και η αποδοχή αυτού ως δεδομένου θα είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία.





Από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου