Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αλλάζω τη ζωή μου… Γελώντας.....!!!!!!!!!

Το γέλιο είναι το γιατρικό για τη ψυχή και το σώμα. Είναι το δώρο της ζωής, το έχουμε άφθονο και δωρεάν. Η καθημερινότητα όμως και οι δυσκολίες δεν μας αφήνουν να γελάμε βαθιά και σε διάρκεια.

Σκεφτείτε πως τα παιδιά γελούν κατά μέσο όρο 400 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 6,5 ώρες, ενώ εμείς οι ενήλικες μόλις 18 λεπτά την ημέρα και αυτό βγαίνει τις περισσότερες φορές σαν καγχασμός ή αναστεναγμός.

Το σώμα μας είναι αλληλένδετο με την ψυχή μας. Αυτό το ξέρουμε από το σχολείο ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ». Και τι σημαίνει αυτό; Πως αν ο νους μου είναι υγιής και οι σκέψεις μου θετικές τότε και το σώμα μου είναι υγιές.

Η Γελωτοθεραπεία ανήκει στη Θετική Ψυχολογία και η επιστήμη που ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια με τη συμβολή του γέλιου στη θεραπευτική διαδικασία των ασθενειών και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού λέγεται Γελωτολογία ή Gelotology στην Αγγλική γλώσσα!

Ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, όπως καρκινοπαθείς, επιλέγουν τη γελωτοθεραπεία ως συμπληρωματική εναλλακτική μέθοδο ευεξίας και υγείας. 

Στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχουν σχολές που εκπαιδεύουν Γελωτολόγους και Γελωτοθεραπευτές, καθώς και γιατρούς-κλόουν οι οποίοι δρουν σε νοσοκομεία, χαρίζοντας γέλιο στους ασθενείς, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αναδεικνύει το γέλιο ως ισχυρό αντίδοτο για το άγχος και τον πόνο, ενώ αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδο ανανέωσης και εξισορρόπησης του μυαλού και του σώματος. Η Γελωτοθεραπεία εφαρμόζεται συμπληρωματικά με την ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Το σώμα απελευθερώνει ένα μείγμα ορμονών, τις ενδορφίνες, που έχουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν τη μνήμη, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα και υγιή, ενισχύοντας τη μνήμη και τη μαθησιακή διαδικασία. 

Το γέλιο γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες. Το άγχος και η αρτηριακή πίεση ελαττώνονται, η κατάθλιψη καταπολεμάται, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται. Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και μας βάζει στον δρόμο της αισιοδοξίας και της χαράς.

Οι επιστήμονες αποδεικνύουν πως για να αποκτήσει ο άνθρωπος όλα αυτά τα υπέροχα οφέλη χρειάζεται να γελά σε διάρκεια, από 3 έως 10 λεπτά και αυτό κάθε ημέρα και πως τα οφέλη είναι τα ίδια είτε το γέλιο είναι αυθόρμητο είτε προσποιητό.

Επειδή λοιπόν η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει, όσο γελαστοί και να είμαστε, να γελούμε σε τέτοια διάρκεια, μπορούμε να ασκηθούμε στο γέλιο με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η Γελωτοθεραπεία με την τεχνική της Γιόγκας του Γέλιου.

Η συνεχής άσκηση στη Γιόγκα του Γέλιου μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις προκλήσεις της με δύναμη και ενέργεια, να ασκούμε το σώμα, τον νου και το πνεύμα. 

Αντιλαμβανόμαστε την σημαντικότητα του ''εδώ και τώρα'', μαθαίνοντας να δίνουμε σημασία και να ζούμε στο παρόν. Δημιουργείται θετική ενέργεια, καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση, βελτιώνεται η επικοινωνία και γενικά το γέλιο αλλάζει αυτό που είμαστε προς το καλύτερο.

Οι δρόμοι του γέλιου που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι πολλοί, φτάνει να το αποφασίσετε πως θέλετε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας με πολύ ευχάριστο τρόπο. Σας προτείνω λοιπόν κάποιους από αυτούς:

• Μοιραστείτε χαρούμενες σκέψεις και ανέκδοτα με γνωστούς και αγνώστους

• Συμμετέχετε σε ομάδες Γελωτοθεραπείας

• Ασκηθείτε στην Γιόγκα του Γέλιου μόνοι ή σε ομάδα

• Κάντε τους άλλους να γελάσουν με διάφορους τρόπους

• Προτιμήστε να δείτε μια κωμωδία παρά ειδήσεις ή θρίλερ

• Πηγαίνετε στο θέατρο και γελάτε με τη ψυχή σας

• Αφήστε τα ΑΧ ΑΧ και πιάστε τα ΧΑ ΧΑ

• Γράψτε στον καθρέφτη σας: ‘Δεν σταματάς να γελάς επειδή γερνάς, Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς’

Θυμηθείτε πως το γέλιο δεν μας λύνει τα προβλήματα, μας κάνει δυνατούς για να τα αντιμετωπίζουμε. Και όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός «Όποια μέρα δεν γελάμε, τηνε χάνουμε απ’ τη ζήση».





Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης 
και Επιχειρηματικότητας- Γελωτολόγος
Υπεύθυνη του Be Alive - Ευ Ζην Γελώντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου