Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Εσωτερική αναδιοργάνωση....!!!!!!!!

Το ταξίδι για τον πραγματικό μας εαυτό ξεκινά από την αναζήτησή του.

Σε όλους μας έρχονται στιγμές ή φτάνει μια εποχή που νοιώθουμε την ανάγκη να ‘τακτοποιήσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας’. Ο χρόνος της εσωτερικής αναδιοργάνωσης είναι πολύτιμος: εξετάζω το που βρίσκομαι και το που θέλω να πάω. 

Πολλές φορές αυτή η επαφή με τον εαυτό μας φοβίζει, επειδή δεν έχουμε μάθει πώς να συζητάμε με τον εαυτό μας και πώς να διαχειριζόμαστε αυτά που μας μπερδεύουν μέσα μας. Κι όμως αυτή η εσωτερική αναδιοργάνωση είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας: έχουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας.

Φτάνει να τολμήσουμε να μετατρέψουμε την ευκαιρία σε δυνατότητα…
Βουτιά στο χάος...

Αν τολμήσουμε να παρατηρήσουμε, μ’ ειλικρίνεια πως προκαλείται το εσωτερικό μπέρδεμα, συχνά διαπιστώνουμε πως άλλοτε έχουμε αποθηκεύσει μέσα μας συναισθήματα, σαν να ήταν ο εαυτός μας μια μεγάλη αποθήκη που κρύβουμε αυτά που μας απασχολούν πραγματικά, κι άλλοτε πως άλλα θέλουμε κι άλλα κάνουμε, μέχρι που πνιγόμαστε, δεν αντέχουμε άλλο και τελικά δεν βγάζουμε άκρη.

Κατανοώντας κι αντιμετωπίζοντας τα εσωτερικά εμπόδια
Η απόκρυψη αυτών που νοιώθουμε, οι συμπεριφορές που δεν μας εκφράζουν πραγματικά δείχνουν πως κάτι δεν τολμάμε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας, κάποια/κάποιες αδυναμία/ες μας. Π.χ. ότι δεν ξέρουμε πως ν’ αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τις καταστάσεις ή να εκφράσουμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας. 

Άλλες φορές, πως φοβόμαστε να διαχειριστούμε τις συνέπειες των πραγματικών επιλογών μας. Συνήθως, το μεγαλύτερο εμπόδιο του εαυτού μας, είμαστε σε σημαντικό βαθμό εμείς οι ίδιοι αλλά δεν το βλέπουμε. Δεν είναι οι καταστάσεις που μας ‘βραχυκυκλώνουν,’ αλλά η στάση που κρατάμε εμείς οι ίδιοι απέναντι στα θέματα και τα πρόσωπα στη ζωή μας.

Και τώρα αναδιοργάνωση…
Δεν είναι πάντα εύκολο, μόνοι μας, ν’ αναδιοργανώσουμε σε βάθος ολόκληρο τον εαυτό μας, όμως μπορούμε να τακτοποιήσουμε αρκετά θέματα. Τα καλύτερα καθαριστικά του εσωτερικού μας κόσμου είναι το φως σ’ ότι μας φοβίζει κι η αγάπη για τον εαυτό μας μαζί με όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. 

Ρίξτε ένα όμορφο φως μέσα σας και ρωτήστε τον εαυτό σας τι δεν σας αρέσει, τι περισσεύει απ’ τη ζωή σας, τι σας βαραίνει, τι θα θέλατε να ξεφορτωθείτε πραγματικά... Φτιάξτε μια λίστα με ότι θα θέλατε να αφήσετε ή ν’ αλλάξετε στη ζωή σας, στον εαυτό σας. 

Με ειλικρίνεια! (Μπορεί ν’ αναγνωρίσετε κι ένα μόνον ‘κεντρικό’ θέμα). Μετά την αναγνώριση, ρωτήστε τον εαυτό σας τι σας φοβίζει σ’ αυτό το θέμα ή σε καθένα από τα θέματα που έχετε στη λίστα. Τώρα το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, τα θέματα γίνονται πιο ευδιάκριτα αλλά και οι φόβοι μας επίσης.

Ονειρευτείτε το αύριο που θέλετε
Πολλές φορές δεν τολμάμε ούτε να οραματιστούμε, να ονειροπολήσουμε αυτά που θέλουμε πραγματικά. Λες κι είναι αμαρτία, ανοησία, ‘αδύνατο’ ή πολύ παιδικό...Κι όμως όλες οι μεγάλες δημιουργίες αυτού του κόσμου ξεκίνησαν από ένα ‘τρελό όνειρο’, μία βαθιά επιθυμία... 

Ποτέ δεν θα νοιώσουμε καλά αν αφήνουμε την καρδιά μας έξω απ’ ότι κάνουμε. Όπου κι ότι αγαπάμε μας κάνει ευτυχισμένους, χαρούμενους, μας γεμίζει πληρότητα.

Ανοίξτε την καρδιά σας και σκεφτείτε όλα τα υπέροχα πράγματα που θα θέλατε στη ζωή σας, τώρα. Φτιάξτε την τέλεια εικόνα... ζήστε την! Με μια σημείωση: μην φανταστείτε ν’ αλλάξουν οι άλλοι για να είστε καλά. Αναζητήστε αυτά που θέλετε εσείς για σας και τον κόσμο σας. Δύσκολο;

Η επιτυχία είναι ζήτημα θέλησης και γνώσης
Τώρα έχουμε όλα τα κομμάτια του πάζλ: τα κομμάτια που θέλουμε να ξεφορτωθούμε ή ν’ αλλάξουμε, τους φόβους που δεν μας μπλοκάρουν αλλά και το που θέλουμε να φτάσουμε. Ποιός θέλουμε να κάνει κουμάντο μέσα μας ο φόβος ή η αγάπη για τη ζωή; Η επιλογή είναι δική μας πάντα! 

Κανένας δεν ξέρει εκ των προτέρων όλα όσα θα συναντήσει στο προσωπικό δρόμο της ζωής του, όμως μπορεί να έχει μαζί του τα πολύτιμα συστατικά της ύπαρξης του, τη θέληση να ζήσει τη δική του ζωή, πραγματικά!




Όλγα Μουλάκη, M.Sc., Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου