Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Βήματα που θα μας οδηγήσουν στην αγάπη του εαυτού μας....!!!!!!!!

Η αγάπη είναι το πιο δυνατό συναίσθημα που έχουμε μέσα μας και που είναι ικανό να κάνει το αδύνατο, δυνατό. Κάθε άτομο έχει ανάγκη για να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί από τους άλλους, αλλά και από τον ίδιο τον εαυτό του.

Κανένα χάρισμα, κανένα ταλέντο και καμία ικανότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην απουσία της αγάπης και η έλλειψή της εμποδίζει την ευτυχία μας με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει έντονο αίσθημα κενότητας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ;

1. Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ 
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει κάποιος να αγαπάει τον εαυτό του είναι να τον γνωρίσει. Να γνωρίσει ποιος είναι, τι θέλει, τι τον ευχαριστεί, τι τον δυσαρεστεί. Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία.
Όταν κάποιος έχει μια εικόνα του εαυτού του, ξέρει και ποιες είναι οι ανάγκες του και τι χρειάζεται να προσφέρει.

2. Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ 
Η αποδοχή του εαυτού θα μας βοηθήσει έτσι ώστε να μην σταθούμε στα αρνητικά χαρακτηρίστηκα του χαρακτήρα μας.
Γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι κάπου τα πάνε καλά, και κάπου αλλού όχι.

Να αποδεχτούμε λοιπόν τον εαυτό μας έτσι όπως είναι, χωρίς να ασκούμε σκληρή κριτική, γιατί η σκληρή αυτοκριτική θα έχει ως αποτέλεσμα να μας εγκλωβίζει και στο να μας παγιδέψει. 

Σύμφωνα με έρευνες που έχουνε γίνει, ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι αρνητικό και κάτι θετικό ταυτόχρονα. 
Οπότε η σκληρή αρνητική κριτική θα εμποδίσει να δούμε τα θετικά μας στοιχεία και το μόνο που θα καταφέρει είναι να ρίχνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας.

3. ΑΦΙΕΡΟΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ 
Χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, με δραστηριότητες που μας γεμίζουν και μας εκφράζουν, που μας κάνουνε να νοιώθουμε ευχαρίστηση και ψυχική εσωτερική ικανοποίηση. Αυτή η ικανοποίηση που νοιώθουμε μας κάνει να νοιώθουμε σημαντικοί και άξιοι. 

4. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ 
Προστατεύουμε τον εαυτό μας από καταστάσεις δυσάρεστες που μας βλάπτουν , μας προσβάλουν και που μας πληγώνουν.

5. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ. 
Πολλές φορές από την παιδική μας ηλικία, μάθαμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλαμε προκειμένου να ικανοποιήσουμε τους άλλους ή και για να γλυτώσουμε κάποια τιμωρία καταπιέζοντας έτσι τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. 

Και εκεί που προσπαθούμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση με τους άλλους, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια άλλη ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση 

''ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ''. 
Αυτή η σύγκρουση μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα γιατί η συμπεριφορά αυτή ερμηνεύεται εκ μέρους μας ως απόρριψη του ίδιου μας του εαυτού. Πράγμα που ρίχνει πολύ το ηθικό μας σκεπτόμενοι πως ούτε εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. 

Τότε λοιπόν ποιος θα το κάνει για μας; Και έτσι, ερχόμαστε σε μια διαρκές διαμάχη μέσα μας που δεν τελειώνει ποτέ. 

Η μόνη λύση για να φύγει κάποιος από μια τέτοια διαμάχη είναι να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τα δικαιώματά του. Πράγμα το οποίο δεν θα βολέψει κάποιους άλλους, αντιθέτως θα τους ξεβολέψει από ότι είχαν συνηθίσει και ίσως να δεχόμαστε απειλές εκ μέρος τους και λεκτικές επιθέσεις. 

Όλα όμως έχουν μια τιμή, μια τιμή όμως που αξίζει για να μπορείς πλέον να υπάρχεις και να ζεις για αυτό που εσύ είσαι και όχι για αυτό που άλλοι επιθυμούν.

Επέλεξε να πάρεις εσύ τον έλεγχο και να είσαι εσύ, που θα κατευθύνεις τα γεγονότα της ζωής σου. Ζήσε την ζωή σου και όχι την ζωή κάποιου άλλου, χωρίς να σας απασχολεί το τι λένε οι άλλοι, γιατί αυτό που είσαι μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον , αλλά μπορεί να είναι τα πάντα για κάποιον άλλον.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ - 
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ 
ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 
http://www.psixologikosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου