Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Η επιτυχία ως αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας....!!!!!

Στην Ελληνική κοινωνία ακούγεται πολύ συχνά – ιδιαίτερα τελευταία- η λέξη «επανάσταση». Πολύς κόσμος φαίνεται να περιμένει τη λύτρωση μέσα από ένα ξαφνικό γεγονός, που θα αλλάξει την πραγματικότητά του.

Τρέφουν κρυφά την ελπίδα μιας επιτυχίας που θα έλθει από κάπου, ξαφνικά.

Όμως οι μεγάλες αλλαγές και επιτυχίες σπάνια προκαλούνται από ένα ξαφνικό, αναπάντεχο γεγονός. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές είναι το αποτέλεσμα πολλών μικρών επιτυχιών και της επίτευξης μικρών στόχων. Είναι το προϊόν της επιλογής μας για σκληρή και έξυπνη δουλειά, είναι το αποτέλεσμα της απόφασής μας να πετύχουμε το στόχο μας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον. Ο Έντισον δεν ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, αλλάζοντας την ιστορία, σε μια μέρα και μετά από μια ξαφνική επιφοίτηση. Αντίθετα, δούλευε συστηματικά πολλά χρόνια, μαζί με την ομάδα του, αποτυγχάνοντας τουλάχιστον χίλιες φορές, φτιάχνοντας λαμπτήρες που δεν δούλευαν. 

Σε κάθε αποτυχία του όμως αποκτούσε γνώση κι εμπειρία για να φτιάξει αυτό που επιθυμούσε. Και μια μέρα πέτυχε. Και εκείνη την ημέρα ο κόσμος είδε μια λαμπρή – στην κυριολεξία – ανακάλυψη. Τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Κανείς όμως δεν έβλεπε τις προσπάθειες πολλών ετών, τις μικρές νίκες και ήττες στο δρόμο για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Η αναλογία αυτή μπορεί να μας διδάξει πολλά. Η επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ή η καθιέρωση ενός παίκτη στην ομάδα του, σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν αγωνίζεται, δεν είναι κάτι που συμβαίνει ξαφνικά και ανεξήγητα. 

Τις πιο πολλές φορές, είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών που δεν βλέπει κανένας, είναι το επιστέγασμα πολλών ποιοτικών προπονήσεων, ατελείωτης ώρας δουλειάς και μεγάλου κόπου.

Και ξαφνικά, για τους άλλους, έρχεται η μεγάλη επιτυχία, επειδή ο συγκεκριμένος αθλητής ή προπονητής έκανε αυτό που λίγοι μπορούν να κάνουν: Να επιμένει καθημερινά, οδηγούμενος από το όνειρό του, τη δύσκολη δουλειά. 

Τις ώρες της προπόνησης όταν ήταν κουρασμένος, τη «βαρετή» δουλειά που όλοι αποφεύγουν. Έκανε πράξη αυτό που οι περισσότεροι λένε στα λόγια. Και έφτασε εκεί που ήθελε. 

Και είναι τόσο απλό. Λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να αλλάξουν μια καριέρα, μια ζωή. Είκοσι λεπτά την ημέρα περίπου αρκούν για να κάνει μια παίκτρια εκατό σουτ. 

Εκατό σουτ την ημέρα είναι περίπου 600 σουτ σε έξι μέρες (εξαιρείται η μέρα του αγώνα). Κι αν αυτό γίνεται κάθε μέρα για ένα χρόνο, η παίκτρια αυτή θα έχει κάνει εφτά χιλιάδες σουτ παραπάνω από τις συμπαίκτριές της που θα επιλέξουν να μην πάνε στο γήπεδο! 

Ένας αθλητής που δεν χάνει ποτέ την προπόνηση ενδυνάμωσης, ανεξάρτητα από το αν είναι κουρασμένος ή αν βαριέται, θα καταφέρει να καλύψει τις αδυναμίες του και να αγωνιστεί σε παραπάνω επίπεδο. 

Μια ομάδα που κάνει προπόνηση κάθε μέρα, με την ίδια προσήλωση, ανεξάρτητα από τα άσχημα αποτελέσματα, η ομάδα που δεν τα παρατάει ποτέ για μήνες, ξαφνικά κερδίζει και οι παίκτες της διακρίνονται. Ο τύπος μπορεί να αναφέρεται σε θαύμα, αλλά κανείς δεν ήταν στο γήπεδο όλο αυτόν τον καιρό να δει την προσπάθεια και την δουλειά της ομάδας. 

Αφού λοιπόν είναι τόσο απλό τότε γιατί δεν το κάνουν όλοι; Είναι απλό, αλλά συνάμα είναι και πολύ δύσκολο. Γιατί απαιτείται αυτοπειθαρχία από το άτομο να κάνει αυτό που πρέπει, ανεξαρτήτως συνθηκών. 

Χρειάζεται κίνητρο, που θα οδηγήσει στην αυτοπειθαρχία, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην επιτυχία. Και πάνω από όλα, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μόνοι που μπορούμε να επηρεάσουμε την κατάστασή μας είμαστε εμείς! 

Γι’ αυτούς που μένουν προσηλωμένοι στο στόχο δεν έχει σημασία η ώρα, η μέρα ή αν είναι κουρασμένοι ή όχι. Αυτό που μετράει είναι το κυνήγι του ονείρου τους. Και κάθε μέρα που περνάει είναι μια ευκαιρία για βελτίωση! Ας μην την χάνουμε ποτέ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου