Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ξετυλίγοντας τα πολλά οφέλη της εξάσκησης του διαλογισμού για την ψυχολογία μας....!!!!!!!!

Για την ψυχολογία μας, ο διαλογισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αυτοσυγκέντρωσης και συγχρονισμού του ανθρώπου με το περιβάλλον του. 

Για άλλους όμως μπορεί να είναι και ένας υπέροχος τρόπος για ξεκούραση και ύπνο. 

Το σίγουρο είναι πως μας δείχνει πως να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον γύρω μας και αυτό μπορεί να γίνει και με τη μέθοδο του διαλογισμου, αποβάλλοντας όλο το στρες και τις δυσάρεστες σκέψεις που μας επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Ε, λοιπόν για κάποιους, αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Ωστόσο, για όσους εξασκούν τον διαλογισμό καθημερινά, βλέπουν τα οφέλη να είναι πολύ μεγαλύτερα από την ικανότητα του να κοιμάσαι γρήγορα. 

Βασικά, ο διαλογισμός έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελευθερώσουν το μυαλό τους από τις διαρκείς συγκρούσεις της ζωής. 

Οφέλη του διαλογισμού 
Ο διαλογισμος δίνει στους ανθρώπους μια βαθύτερη αίσθηση χαλάρωσης και ένα μεγαλύτερο έλεγχο του εαυτού τους. 

Τα οφέλη του διαλογισμού περιλαμβάνουν επιπλέον την κατανόηση του ίδιου του εαυτού, που θεωρείται ότι είναι μια διαδικασία που οδηγεί τους ανθρώπους στην αυτογνωσία. 

Η Επιστημονική μελέτη επιπλέον απέδωσε εξηγήσεις για να επιβεβαιώσει κάποια οφέλη του διαλογισμού. 

Αυτές οι μελέτες επισημαίνουν ότι ο διαλογισμός στρέφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου από το τμήμα εκείνο που είναι επιρρεπές στο άγχος, στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι επιρρεπές στην ηρεμία. 

Αυτή η άσκηση του μυαλού μειώνει τις επιπτώσεις του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Διαπίστωσαν περαιτέρω ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την αίσθηση μικρότερου φόβου, εξαιτίας των αλλαγών στις δραστηριότητες του εγκεφάλου. 

Υπάρχουν οφέλη από το διαλογισμό που οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πολύ χρήσιμα. 
Ένα από αυτά είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά ενός ατόμου των τραυμάτων του παρελθόντος, που του προκαλούν την αίσθηση ότι έχουν μείνει κάποιες "εκκρεμότητες", και που εμποδίζουν την τωρινή του πρόοδο. 

Μέσω αυτών των οφελών, μπορεί κανείς να απολαύσει επίσης τις μικρές χαρές που φέρνει η κάθε στιγμή. 

Τα οφέλη του διαλογισμού θα δώσουν τέλος στην αναζήτησή μας για πράγματα που δεν έχουμε ή για συναισθήματα που δεν έχουμε βιώσει. 

Αντ 'αυτών, θα μας διδάξει πώς να εκτιμήσουμε το παρόν. 

Ο Διαλογισμός είναι μια απλή μέθοδος για να οδηγηθούμε απαλά στο ΤΩΡΑ και να αφήσουμε να φύγει το ΤΟΤΕ. 

Χάρη στα οφέλη του διαλογισμού, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα έχουν βρει σύμμαχο τους την πρακτική αυτή του μυαλού. 

Ο διαλογισμός δύναται να θεραπεύσει κάποιον σε κατάθλιψη. 
Και επειδή μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού, ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να διακόψουν τον εθισμό τους στα πάθη και τους βοηθά να θεραπευτούν και να αναρρώσουν από αυτά, κάνοντας μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή. 

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από υπερβολικό στρες και έντονο άγχος, δεν πρέπει να θεραπεύονται με φάρμακα. Τα οφέλη του διαλογισμού επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά από μελέτες σε αυτούς τους ανθρώπους. 

Η άσκηση του διαλογισμού είναι μια καλή πρόληψη των κρίσεων πανικού. 

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικά πράγματα να πουν για το διαλογισμό. 

Αν και υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού, θα πρέπει όλες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. 

Δεν έχουν επινοηθεί μόνο και μόνο για να λύσουμε τα προβλήματά μας ή να ζούμε μια ζωή χωρίς έννοιες και ανησυχίες. Ο λόγος ύπαρξης τους είναι να μας κάνουν καλύτερους αποδέκτες της ζωής και των προκλήσεών της. 

Τι είναι πραγματικά ο Διαλογισμός;
Ο Διαλογισμός είναι κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μια άλλη μέθοδος προσευχής. 

Η προσευχή εξυψώνει το μυαλό και την καρδιά προς στο Θεό. Η προφερόμενη προσευχή περιλαμβάνει τη χρήση λέξεων όπως σε μια κανονική συζήτηση, είτε δυνατά, είτε σιωπηλά. 

Από την άλλη πλευρά, ο Διαλογισμός (ή το να διαλογίζεσαι) χρησιμοποιεί τη φαντασία, αντί του προφορικού λόγου. 

Ο διαλογισμός είναι πολύ διαφορετικός από τις αντιλήψεις ορισμένων θρησκειών 

Περιλαμβάνει τον καθαρισμό του νου από τις έννοιες, τον "Ησυχασμό του νου". 

Διαλογισμός είναι το αντίθετο, δηλαδή είναι περισσότερο μια πολύ ενεργή και στοχαστική ευθύνη, όχι τόσο σωματική, όσο ψυχική, ένα είδος προσευχής. 

Ο διαλογισμός έχει μια σειρά από τέσσερα διαφορετικά στάδια.

Αλλά πριν την ανάλυσή τους, πρέπει κανείς επίσης να εξετάσει τη στάση του σώματος και την επιλογή του θέματος.  

Στάση σώματος 
Στον διαλογισμό κάποια συγκεκριμένη θέση του σώματος δεν είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχουν διάφορες κατάλληλες θέσεις. 

Όπως και η προσευχή, ο διαλογισμός μπορεί να γίνει γονατιστός ή καθιστός αλλά υπάρχουν και άλλα είδη όπως όταν περπατάει κανείς. Στον καθιστό, είναι πάντα καλύτερο να το κάνουμε με το λειτουργικό τρόπο της καθιστικής στάσης. 

Τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα ελαφρώς προς τα πίσω, τα χέρια στην αγκαλιά με τις παλάμες προς τα κάτω, τους ώμους λίγο προς τα εμπρός και το κεφάλι να υποκλίνεται ελαφρά. 

Επιλέγοντας ένα θέμα 
Κάνοντας διαλογισμό με κάτι στο νου, θα φανεί πολύ χρήσιμο. 

Η επιλογή ενός μάντρας είναι ότι καλύτερο. Υπάρχουν πολλά είδη μάντρας. Για υγεία, αγάπη, ειρήνη, συγχώρεση, κ.ά. 

Τα 3 στάδια του Διαλογισμού 
- Βρείτε ένα χώρο με ησυχία και ετοιμαστείτε 

Πριν από την έναρξη του διαλογισμού, είναι σημαντικό να βρείτε ένα χώρο με ησυχία. 

Να κλείσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Να ειδοποιήσετε να μην σας ενοχλήσουν για το διάστημα που θα κάνετε διαλογισμό. Φορέστε απλά ρούχα όπου δεν θα σας πιέζουν. 

- Πάρτε τη σωστή θέση και ξεκινήστε 
Μπορείτε να επιλέξετε είτε να κάνετε διαλογισμό σε πλήρη ηρεμία και με πλήρη απουσία σκέψης και παράλληλα με απλή παρατήρηση της σκέψης σας. Και μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε διαλογισμό με μάντρας ή φανταζόμενοι μια σκηνή, δηλαδή πως βρίσκεστε κάπου, σε ένα μέρος που σας ηρεμεί. 

Πώς γίνεται;
Ο πρώτος διαλογισμός είναι ο πιο απλός αλλά δεν είναι και τόσο εύκολος.

Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και στο να αισθάνεστε όλο σας το σώμα. Κάντε σκανάρισμα του σώματός σας (η πιο διαδεδομένη τεχνική) ξεκινώντας να νιώθετε το σώμα σας από τα νύχια έως την κορυφή, αναπνέοντας παράλληλα και νιώθοντας την αναπνοή σας δίχως να σκέφτεστε τίποτα, καθαρίζοντας το μυαλό σας. 

Αν έρθουν σκέψεις συνεχίστε με την αναπνοή και απλά παρατηρήστε τις, πως νιώθετε για αυτές, δίχως να κρίνετε, και στην πρώτη ευκαιρία που τις αντιληφθείτε, ξαναγυρίστε στην αναπνοή χωρίς σκέψη, με ήρεμο μυαλό. 

Ο διαλογισμός με μάντρας ή φανταζόμενοι μια σκηνή αποτελείται από δύο μέρη : το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φανταστείτε μια σκηνή που έχετε επιλέξει για να διαλογιστείτε, να εικονογραφήσετε τη σκηνή, την εμφάνιση, αλλά και τους ήχους. 

Συμπεριλάβετε το υπόβαθρο ή οποιεσδήποτε αξιοσημείωτες μυρωδιές στη φανταστικό τοπίο σας. Το κλειδί της υπόθεσης είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο ζωντανή και ρεαλιστική η σκηνή. Τοποθετείστε τον εαυτό σας σε αυτή τη σκηνή που μόλις φανταστήκατε και να αλληλεπιδράσετε με τη σκηνή, όπως θα είχατε κάνει, αν ήσασταν πραγματικά εκεί. 

– Αμέσως μόλις τελειώσετε δώστε χρόνο στον εαυτό σας 

Μην σηκωθείτε αμέσως μόλις τελειώσετε. 

Ανοίξτε τα μάτια σας και τοποθετήστε τον εαυτό σας μέσα στο χώρο. 

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αντιληφθείτε τους ήχους, τον χώρο, τις μυρωδιές, και πώς το σώμα σας συμβιώνει στο περιβάλλον σας. 

Πάρτε μερικές αναπνοές, αντιληφθείτε που βρίσκεστε και μετά σηκωθείτε. 

Ξεκινήστε με το να αφιερώνετε από λίγα λεπτά της ημέρας έως και όσο περισσότερο μπορείτε. Θα δείτε πως ο διαλογισμός θα σας κάνει πολύ πιο ήρεμους, συνειδητοποιημένους και μπορεί ακόμα να σας αλλάξει όλη τη ζωή και την αντιμετώπιση όλων των τομέων της ζωής σας. 
 




Συγγραφέας Pan Tin 
ANEW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου