Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Δεκαπέντε Παράγοντες που Επηρεάζουν το Βάρος και την Υγεία μας....!!!!!!!

Ποιούς παράγοντες πρέπει να διαχειριστούμε ώστε να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος και να έχουμε μόνιμα και σταθερά αποτελέσματα;

Θα πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα συνολικά. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι ή μεμονωμένη ενέργεια που θα μας κάνει να αλλάξουμε ξαφνικά.

Στόχος είναι να φέρουμε το σώμα μας στη βέλτιστη κατάσταση, όπου θα καίει φυσικά λίπος αντί να το αποθηκεύει. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλα τα συστήματα να λειτουργούν άψογα και να συνεισφέρουν στη καλή υγεία του οργανισμού όπως τα διαφορετικά όργανα σε μια συμφωνική ορχήστρα.

Συνήθως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διατροφή, παρά το γεγονός ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας, δεν είναι όμως ο μοναδικός. Τουλάχιστον 15 διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν το βάρος μας και την καλή μας υγεία.

Διορθώνοντας την πραγματική αιτία του προβλήματος, η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη και τα αποτελέσματα είναι θετικά όχι μόνο για το βάρος αλλά και για την υγεία μας.

Όταν οι ενέργειες ευθυγραμμίζονται με αυτό που το σώμα μας εχει σχεδιαστεί να κάνει φυσικά δεν συναντάμε αντίσταση. Αντίθετα κάθε βήμα μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα και μας κάνει να αποζητάμε περαιτέρω βελτίωση.

Μεταβολισμός
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διορθωθεί είναι ο μεταβολισμός. Τί είναι όμως ο μεταβολισμός;

Μεταβολισμός είναι όλες εκείνες οι διαδικασίες που εκτελεί το σώμα μας για να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια.

Αν δεν λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας, τότε το σώμα μας δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει, να διορθώσει και να είναι υγιές και καλαίσθητο.

Η ενέργεια είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

Όπως μια υγιής επιχείρηση που έχει άφθονη ρευστότητα και εισπράξεις. Αν προκύψουν κάποιες απώλειες σε εισόδημα ή γίνουν κάποια λάθη, αυτό δεν θα επηρεάσει άμεσα την επιβίωση της.

Επομένως για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε έλεγχο, θα πρέπει να εξετάσουμε όλους εκείνους του παράγοντες που εμποδίζουν τον μεταβολισμό μας.

Το στρες
Το στρες είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό μας. Σε συνθήκες στρες το σώμα μας παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που δίνουν σήμα στα κύτταρα μας να κάνουν οικονομία ενέργειας γιατί απειλείται η επιβίωση μας.

Θυρεοειδική λειτουργία
Το 50% του πληθυσμού, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα.

Παρά το γεγονός ότι οι αιματολογικές μας εξετάσεις μπορεί να είναι φυσιολογικές ο θυρεοειδής μας μπορεί να μην λειτουργεί ικανοποιητικά. Καταστάσεις έντονου συναισθηματικού στρες μπορούν να είναι σημείο κλειδί στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Προδιάθεση για διαβήτη και υπογλυκαιμικά επεισόδια
Υπολογίζεται ότι 20-30% του πληθυσμού βρίσκεται σε προ-διαβητικό στάδιο.

Λόγω των επεξεργασμένων τροφών που τρώμε, ζητάμε από το σώμα μας να παράγει παραπάνω ινσουλίνη από ότι είχε προγραμματιστεί μέσα σε εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Μερικά από τα συμπτώματα της υπερβολικής παραγωγής ινσουλίνης είναι τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, το άγχος, κρίσεις πανικού, υπερένταση, εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.ά.

Διατροφή
Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, δεν μπορεί όμως να βοηθήσει από μόνη της.

Η διατροφή θα πρέπει να μας επιτρέπει να δομήσουμε έναν υγιή οργανισμό και να ενισχύει τις καύσεις και την παραγωγή ενέργειας.

Είναι ζωτικής σημασίας, να μπορούμε εύκολα και ευχάριστα να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Μια σωστή διατροφή ενισχύει τις καύσεις ενώ διαχειρίζεται άμεσα το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή των ορμονών στο σώμα μας.

Όταν είναι αυξημένη αυτό μας υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά με το μεταβολισμό μας. Η ριζική λύση θα ήταν να βρούμε τι ακριβώς δεν πάει καλά και να το διορθώσουμε. Αυτή η προσέγγιση θα είχε μόνιμα αποτελέσματα.

Καύσεις λίπους 
Το σώμα μας πρέπει βασικά να καίει λίπος για να παράγει ενέργεια. Αντιθέτως όταν έχουμε παραπάνω κιλά αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας καίει ζάχαρη όχι λίπος και αποθηκεύει λίπος. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας ξανά στη φυσική και υγιή κατάσταση της καύσης λίπους.

Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών
Είπαμε παραπάνω ότι ο μεταβολισμός είναι βήματα που καταλήγουν στην παραγωγή ενέργειας. Για να πραγματοποιηθούν αυτά τα βήματα, το σώμα μας έχει ανάγκη πάρα πολλά μικροθρεπτικά συστατικά. Ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, οργανικά οξέα κ.ά.

Πρέπει να φροντίζουμε να παρέχουμε ΟΛΑ τα απαραίτητα συστατικά στο σώμα μας για να έχουμε έναν καλό μεταβολισμό.

Λοιμώξεις από μύκητες και βακτηριδιακή χλωρίδα
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από δέκα περίπου τρισεκατομμύρια κύτταρα και εκατό τρισεκατομμύρια βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς.

Τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί είναι δέκα φορές παραπάνω από τα κύτταρα μας. Η συμβίωση των κυττάρων μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής και υγιούς λειτουργίας του οργανισμού μας.

Αντιβιοτικά, συντηρητικά, ακτινοβολίες, τοξικές ενώσεις, η διατροφή μας και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τον πληθυσμό αυτών των μικροοργανισμών και κλονίζουν τις βάσεις για ομαλή λειτουργία αυτού του πολύπλοκου συστήματος.

Όταν μειώνονται τα καλά βακτηρίδια, τότε παθογόνα βακτηρίδια ή και μύκητες που σε κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να μας δημιουργούν προβλήματα, πολλαπλασιάζονται και επηρεάζουν την λειτουργία όλων των συστημάτων.

Η ανάπτυξη μυκήτων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό μας.

Κατάσταση ενυδάτωσης των ιστών
Η μη επαρκής ενυδάτωση των ιστών (αφυδάτωση) μπορεί να μειώσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας κατά 40%.

Το 70% του πληθυσμού είναι αφυδατωμένο σε κάποιο βαθμό και παραδόξως δεν αρκεί απλά να πίνουμε αρκετό νερό για να διορθώσουμε αυτή την ανεπάρκεια. Είναι μάλιστα δυνατόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυξημένη κατανάλωση νερού να επιδεινώσει την κατάσταση.

Επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις
Η επιβάρυνση μας από τοξικές ενώσεις έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Βιομηχανικά χημικά, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, συντηρητικά κ.ά. συσσωρεύονται καθημερινά στον οργανισμό μας.

Η επιρροή αυτών των ενώσεων είναι τεράστια στο σταμάτημα του μεταβολισμού μας. Φανταστείτε μια μηχανή που όχι μόνο δεν έχει τα απαραίτητα για να λειτουργήσει όπως είδαμε παραπάνω αλλά παράλληλα πετάμε μέσα της και πράγματα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της. 

Σε ένα αυτοκίνητο για παράδειγμα, δεν φτάνει που του βάζουμε νερωμένη βενζίνη, προσθέτουμε και ζάχαρη μέσα στο ντεπόζιτο. Σίγουρα ο κινητήρας του θα κολλήσει.

Το ίδιο συμβαίνει και στα σώματα μας. Μόνο που αυτή η επιβάρυνση γίνεται ύπουλα, γιατί είναι αόρατη και συμβαίνει σιγά – σιγά.

Η ενίσχυση των μηχανισμών αποτοξίνωσης του οργανισμού είναι μια από της πιο σημαντικές ενέργειες για την αποκατάσταση του μεταβολισμού και της υγείας μας.

Εντερική λειτουργία και κακή πέψη
Το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι ίσως το σύστημα που δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση από εξωγενείς παράγοντες από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός μας. Οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε έρχεται σε επαφή με τα τοιχώματα του στομάχου και των εντέρων μας.

Αν αναλογιστούμε ότι ο καθένας από εμάς καταναλώνει περί τα πέντε κιλά συντηρητικά το χρόνο κατά μέσο όρο, μπορείτε να κατανοήσετε τις βλάβες που συμβαίνουν στα κύτταρα που καλύπτουν αυτά τα όργανα.

Ένα 70% του πληθυσμού θα έχει ενοχλήσεις από το στομάχι ή από το έντερο κάποια στιγμή.Κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, καούρες, παλινδρόμηση τροφών κ.ά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό. Η σημαντικότερη επίπτωση έγκειται στο γεγονός ότιμειώνεται σημαντικά η ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Ένα σώμα που ήδη λαμβάνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που έχει ανάγκη, απορροφά ένα μικρό ποσοστό αυτών. Αν δεν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία και ικανότητα απορρόφησης του γαστρεντερικού μας, θα μπορούσαμε να χορηγούμε την καλύτερη διατροφή και τις πιο προηγμένες βιταμίνες ή μικρο-θρεπτικά συστατικά, τα αποτελέσματα όμως θα ήταν πολύ φτωχά.

Τροφικές δυσανεξίες, εξαρτήσεις από τροφές (ζάχαρη, σοκολάτα κλπ) 
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που το σώμα μας δεν τις δέχεται και προκαλούν αλλεργικά φαινόμενα. Αν δεν εντοπιστούν με εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο πολλές φορές είναι αδύνατον να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε βελτίωση ή να χάσουμε βάρος.

Είναι πολύ συνηθισμένο να παρατηρείται, ιδιαίτερα σε άτομα με περιττά κιλά, εξάρτηση από κάποιες τροφές όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά κ.ά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διαχειριστούμε είναι αυτό. Ευτυχώς μπορούμε σήμερα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα σχετικά γρήγορα και εύκολα.

Ορμονικές διαταραχές
Το σώμα μας ελέγχει τις λειτουργίες του μέσα από την παραγωγή ορμονών. Ινσουλίνη, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη κλπ.

Η παραγωγή των ορμονών επηρεάζεται από συναισθηματικούς και μεταβολικούς παράγοντες. Η ανακάλυψη μιας νέας ορμόνης, της λεπτίνης, σχετικά πρόσφατα (1994) μας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη κατανόηση των μηχανισμών καύσης λίπους αλλά και στην ευρύτερη ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Συμφώνα με κορυφαίους ερευνητές η λεπτίνη είναι η βασικότερη από όλες τις ορμόνες και είναι ο μαέστρος του ορμονικού μας συστήματος.

Είναι αδύνατον να χάσει κανείς βάρος και να το διατηρήσει μόνιμα χωρίς να ευθυγραμμίσει το ορμονικό του σύστημα. Αντιθέτως όταν αυτό συμβεί τα πράματα είναι πολύ πιο εύκολα. Θα πρέπει να βάλουμε το ορμονικό μας σύστημα να δουλέψει υπέρ μας όχι ενάντια μας!

Εκπαίδευση του ατόμου ώστε να έχει έλεγχο στην υγεία του και μόνιμα αποτελέσματα.

Άφησα τελευταίο το σημαντικότερο παράγοντα. Θα πρέπει να αυξήσουμε το βαθμό κατανόησης και τις γνώσεις του ατόμου για το πώς λειτουργεί το σώμα του, τί το βοηθάει και τι όχι, ώστε οτιδήποτε αποτέλεσμα επιτευχθεί να είναι μόνιμο.

Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να έχουμε και να διατηρούμε ένα υγιές και καλαίσθητο σώμα. Η φυσική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού είναι να είναι υγιής.

Στην Υγειά Σας!

Πρόεδρος Detox Centers Int.
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
American Obesity Society
American Nutrition Association

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου