Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ο σύντομος αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου....!!!!!!!!!!

Το υπέρτατο επίτευγμα είναι να καταφέρεις να σβήσεις τη γραμμή που χωρίζει τη δουλειά από το παιχνίδι.

Το να βρεις το πάθος σου μπορεί να είναι δύσκολο πράγμα, δυσδιάκριτο.

Εγώ είμαι τυχερός – έχω βρει το πάθος μου, και το ζω. Και μπορώ να επιβεβαιώσω πως είναι το πιο υπέροχο πράγμα να μπορείς να βγάζεις τα προς το ζην κάνοντας αυτό που αγαπάς.

Έτσι, με αυτό τον σύντομο οδηγό, θα ήθελα να σε βοηθήσω να ξεκινήσεις να βρεις τι θα σου άρεσε πολύ να κάνεις. Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα πολλών αναγνωστών του zenhabits. Να βρεις αυτό που θα σε κινητοποιήσει να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί και να φωνάξεις “Είμαι ζωντανός! Το νιώθω ρε γαμώτο!”.

Αυτός ο οδηγός δε θα είναι εκτενής, και δε θα βρει ποιο είναι το δικό σου πάθος. Αλλά θα σε βοηθήσει στο ταξίδι που θα κάνεις για να το βρεις εσύ.

Να πως: 
Σε τι είσαι καλός? Ήδη έχεις κάποιες δεξιότητες ή κάποια ταλέντα, που έχουν δείξει μια κλίση σε κάτι. Ακόμη κι αν ξεκινάς τώρα, κάποιο ταλέντο σου μπορεί να είχε αναδειχθεί όταν ήσουν νέος, ακόμη και στο δημοτικό σχολείο. 

Ήσουν πάντα καλός συγγραφέας, ομιλητής, ζωγράφος, διοργανωτής, οικοδόμος, δάσκαλος, φίλος? Ήσουν καλός στις ιδέες, στο να συνδέεις ανθρώπους, στην κηπουρική, στην πώληση? Σκέψου το λίγο. Αφιέρωσε τουλάχιστον 30 λεπτά και σκέψου αυτή την ερώτηση – συχνά ξεχνάμε τα πράγματα που κάναμε καλά. 

Πήγαινε το μυαλό σου όσο πιο πίσω γίνεται, σε δουλειές, projects, χόμπι. Κάτι από αυτά θα μπορούσε να είναι το πάθος σου. Ή μπορεί να έχεις διάφορα πράγματα. Κάνε μια λίστα με τις πιθανές υποψηφιότητες. 

Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει? Μπορεί να είναι κάτι στη δουλειά – ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς σου που σε ενθουσιάζει. Μπορεί να είναι κάτι που κάνεις εκτός δουλειάς – ένα χόμπι, μια δεύτερη δουλειά, κάτι που κάνεις ως εθελοντής ή ως γονιός ή ως σύντροφος ή ως φίλος. 

Θα μπορούσε να είναι κάτι που δεν έχεις κάνει εδώ και καιρό. Και πάλι, σκέψου το αυτό για 30 λεπτά, ή έστω 15. Αν δεν το κάνεις, μπορεί να βγεις ριγμένος – μπορεί να αφήσεις σημαντικές επιλογές απ’ έξω. Πρόσθεσε στη λίστα σου όποιες απαντήσεις προκύψουν. 

Τι σου αρέσει να διαβάζεις? Τι είναι αυτό που έχεις διαβάσει για ώρες στο Internet? Ποια περιοδικά ανυπομονείς να διαβάσεις? Ποια blogs παρακολουθείς? Ποια ράφια του βιβλιοπωλείου συνήθως εξετάζεις σχολαστικά? Μπορεί να υπάρξουν διάφορα θέματα εδώ – πρόσθεσε τα στη λίστα σου. 

Ποιο είναι το κρυφό σου όνειρο? Μπορεί το όνειρό σου να είναι μια δουλειά που πάντα ήθελες να κάνεις, κι ας νομίζεις ότι μπορεί να φαίνεται γελοίο – να γράφεις μυθιστορήματα, να γίνεις καλλιτέχνης, σχεδιαστής, αρχιτέκτονας, γιατρός, επιχειρηματίας, προγραμματιστής. 

Αλλά κάποιος φόβος σε κράτησε πίσω, κάποια αμφιβολία σε έκανε να παρατήσεις την ιδέα. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα. Πρόσθεσε τα στη λίστα – ανεξάρτητα από το πόσο ουτοπικά μπορεί να είναι. 

Μάθε, ρώτα, κράτα σημειώσεις. Ok, έχεις κάνει μια λίστα. Διάλεξε ένα πράγμα από τη λίστα – αυτό που σε συναρπάζει περισσότερο. Αυτή είναι η πρώτη σου υποψηφιότητα. Τώρα, ψάξε γι’ αυτήν: διάβασε, μίλησε με ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι σε αυτό τον τομέα (μέσω των blogs τους, ή στείλε τους email). 

Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεται να μάθεις, που χρειάζεται να βελτιώσεις, δεξιότητες που θέλεις να μάθεις τέλεια, ανθρώπους που πρέπει να μιλήσεις. Μελέτησε τα όλα αυτά, αλλά μην περιμένεις πολύ μέχρι να βουτήξεις στο επόμενο βήμα. 

Πειραματίσου, δοκίμασε. Εδώ είναι που η μάθηση πραγματικά αρχίζει. Αν δεν το κάνεις ήδη, άρχισε άμεσα να κάνεις αυτό που επέλεξες. Ξεκίνα τώρα – απλά κάντο! Και αφού ξεκινήσεις δειλά δειλά, μην αργήσεις να το δημοσιοποιήσεις με όποιο τρόπο μπορείς. 

Αυτό σε κινητοποιεί να βελτιωθείς, σου δίνει πληροφορίες για τα αποτελέσματα, και η φήμη σου όσο το κάνεις θα βελτιωθεί. Δώσε προσοχή στο πως αισθάνεσαι όταν το κάνεις – είναι κάτι που πραγματικά ανυπομονείς να κάνεις, που σε συναρπάζει, που θέλεις πολύ να μοιραστείς με άλλο κόσμο? 

Άρχισε να συνοψίζεις τα πράγματα. Προτείνω να διαλέξεις 3-5 πράγματα από τη λίστα σου, και να κάνεις τα βήματα 5 και 6 με αυτά τα πράγματα. Αυτό μπορεί να πάρει κανένα μήνα, εκτός αν έχεις ήδη μάθει ότι χρειάζεται και τα έχεις δοκιμάσει. Άρα τώρα πρέπει να αναρωτηθείς : ποιο σε ενθουσιάζει περισσότερο? 

Ποιο από αυτά μπορεί να παράγει κάτι που να είναι διατεθειμένος ο κόσμος να πληρώσει ή που τους κάνει κι εκείνους να είναι ενθουσιώδεις με αυτό? Ποιο είναι αυτό που βλέπεις να κάνεις για χρόνια (ακόμη κι αν δεν είναι μια παραδοσιακή καριέρα)? Διάλεξε ένα (ή το πολύ δύο) και εστίασε σε αυτό. 

Πρόκειται να κάνεις τα επόμενα τρία βήματα με αυτό: διώξε τους φόβους σου, βρες το χρόνο, και μετάτρεψε το σε καριέρα αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δε δουλέψει, μπορείς να δοκιμάσεις το επόμενο πράγμα στη λίστα σου – δεν είναι ντροπή να δοκιμάσεις κάτι και να αποτύχεις – ίσα ίσα θα πάρεις πολύτιμα μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να είσαι επιτυχημένος στην επόμενη προσπάθεια. 

Διώξε τους φόβους σου. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η αμφιβολία και ο φόβος της αποτυχίας. Πρώτον, αναγνώρισε το αυτό το εμπόδιο – μην το αγνοήσεις, μην το αρνηθείς. Δεύτερον, γράψτο, εξωτερίκευσε το. Τρίτον, νιώσε ότι είναι εντάξει το ότι το αντιμετωπίζεις. 

Τέταρτον, αναρωτήσου: “Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί?” Συνήθως δε γίνεται τίποτα καταστροφικό. Πέμπτον, προετοίμασε τον εαυτό σου ότι θα το κάνεις ούτως ή άλλως, και στη συνέχεια κάντο. Κάνε μικρά βήματα, όσο πιο μικρά γίνεται, και ξέχνα τι μπορεί να συμβεί – εστίασε στο τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Και μετά γλέντησε την επιτυχία σου, ανεξάρτητα με το πόσο μικρή είναι. 

Βρες το χρόνο. Δεν έχεις το χρόνο να ακολουθήσεις αυτό το πάθος? Δημιούργησε τον, που να πάρει! Αν αυτό είναι προτεραιότητα, θα τον δημιουργήσεις – τακτοποίησε τη ζωή σου, μέχρι να έχεις χρόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να ξυπνάς νωρίτερα, ή να το κάνεις μετά τη δουλειά ή στο διάλειμμα για φαγητό, ή τα Σαββατοκύριακα. 

Πιθανόν να σημαίνει να ακυρώσεις κάποιες δεσμεύσεις, να απλοποιήσεις τα πράγματα με τα οποία ασχολείσαι στη δουλειά σου ή να κάνεις πολλή δουλειά εκ των προτέρων (όπως κάνεις όταν είναι να φύγεις διακοπές). Κάνε ότι χρειάζεται. 

Πώς να βγάλεις τα προς το ζην κάνοντας το. Αυτό δε γίνεται σε μια νύχτα. Πρέπει να κάνεις κάτι, να γίνεις καλός σε αυτό, να είσαι παθιασμένος με αυτό. Αυτό μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια, αλλά αν περνάς καλά, αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Όταν φτάσεις στο σημείο που κάποιος θα σε πλήρωνε γι’ αυτό που κάνεις, είσαι άρχοντας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλεις χρήματα σε αυτό το σημείο, συμπεριλαμβανομένου να φτιάχνεις δικά σου προϊόντα με πληροφορίες, όπως ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, να γράφεις σε blog, να πουλάς διαφημίσεις.

Μπορείς να κάνεις ένα blog αν δεν έχεις ήδη – θα σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις τη σκέψη σου, να χτίσεις τη φήμη σου, να βρεις ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι” αυτό που κάνεις, να επιδείξεις τη γνώση και το πάθος σου. 

Σου το είπα ότι δε θα ήταν εύκολο. Αρχικά, θα απαιτήσει πολύ σκέψη και ψυχική αναζήτηση, στη συνέχεια πολύ κουράγιο, μάθηση και πειραματισμό, και στο τέλος πολύ δέσμευση.

Αλλά αξίζει όλο αυτό! Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε σταλιά κουράγιου, κάθε σταλιά προσπάθειας. Γιατί στο τέλος, θα έχεις κάτι που θα μεταμορφώσει τη ζωή σου με τόσους τρόπους, θα σου δώσει αυτό το λόγο να πεταχτείς από το κρεβάτι, θα σε κάνει ευτυχισμένο ανεξάρτητα από το πόσα βγάζεις.

Ελπίζω να ακολουθήσεις αυτό τον οδηγό και να βρεις την επιτυχία – δε σου εύχομαι τίποτα λιγότερο από το να βρεις το πραγματικό σου πάθος.

Διάλεξε μια δουλειά που να σου αρέσει, και δε θα χρειάζεται να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.




1 σχόλιο: