Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να αγαπά τις υγιεινές τροφές.....!!!!!!!!

Πρόγραμμα διατροφής μπορεί να αντιστρέψει την εθιστική δύναμη των ανθυγιεινών τροφίμων.

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να προτιμά υγιεινά τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας αντί για ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε λίπη και θερμίδες, ισχυρίζονται οι ερευνητές. 

Πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για να αντιστρέψει την εθιστική δύναμη των ανθυγιεινών τροφίμων – και να αυξήσει την προτίμησή μας για τα υγιεινά τρόφιμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεκατρείς υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι οκτώ συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Tufts και οι πέντε αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. 

Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου στην αρχή και στο τέλος της περιόδου των έξι μηνών. 

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους, οι απεικονίσεις του εγκεφάλου αποκάλυψαν αλλαγές σε περιοχές του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τον εθισμό. 
Μετά από έξι μήνες, η περιοχή αυτή είχε αυξημένη ευαισθησία σε υγιή τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες.

«Δεν ξεκινάμε τη ζωή μας, λατρεύοντας τις τηγανιτές πατάτες και μισώντας τα λαχανικά. Αυτή η προτίμηση αναπτύσσεται με τον καιρό ως απάντηση του εγκεφάλου στη συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών», λέει η συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tufts, Susan Roberts.

Το διαιτολόγιο, που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες, αποτελούνταν από ελεγχόμενες μερίδες με πιάτα συγκεκριμένου διαιτητικού προφίλ, που συνδύαζε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ινών με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

«Το πρόγραμμα απώλειας βάρους έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αλλάξει το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε διάφορα τρόφιμα, και η μελέτη μας δείχνει όσους συμμετείχαν σε αυτό είχαν μια αυξημένη επιθυμία για πιο υγιεινά τρόφιμα, μαζί με μια μειωμένη προτίμηση για ανθυγιεινά τρόφιμα, τα συνδυασμένα αποτελέσματα των οποίων είναι μάλλον κρίσιμα για τον αειφόρο έλεγχο του βάρους », τόνισαν οι ερευνητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου