Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Πώς να δείξω την αγάπη μου ;

Η συντροφική ζωή έχει ανάγκη από συνεχή φροντίδα, μιας και η ρουτίνα, οι έννοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι κοινωνικοί περιορισμοί και τα στερεότυπα συχνά μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε κάτι πολύ φυσικό: την έκφραση της αγάπης μας για το/τη σύντροφό μας. 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως δε χρειάζεται να δείχνουν την αγάπη τους στο ταίρι τους αφού ζουν μαζί για ένα μεγάλο διάστημα (ή σε περίπτωση που έχουν δημιουργήσει οικογένεια). Είναι, όμως, υγιές και ορθό κάτι τέτοιο;

Και λόγια, αλλά και πράξεις
Τα λόγια σε μια σχέση μπορεί να είναι μια καλή αρχή για να χτιστεί ένας δεσμός εμπιστοσύνης αλλά και μια βάση προσδοκιών. Οι πράξεις είναι που ολοκληρώνουν μια σχέση και που αποδεικνύουν τα συναισθήματα, τις δεσμεύσεις και τα κοινά «θέλω» του ζευγαριού. 

Ο συνδυασμός, όμως, λόγων και πράξεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ευτυχία και των δύο συντρόφων, μιας και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός· άλλοι είναι ικανοποιημένοι με μια πράξη αγάπης και άλλοι θέλουν να ακούσουν ένα γλυκό λόγο. Σε μια μακροχρόνια σχέση, και οι δύο αυτοί παράγοντες μετρούν και είναι σημαντικοί, αφού δείχνουν ότι η αγάπη και ο έρωτας δίνουν ακόμη το παρόν: σε μια σχέση, τίποτε δεν είναι αυτονόητο.

Πες το πριν να είναι αργά
Ναι, είναι πολύ σημαντικό να ζούμε τη στιγμή. Ναι, είναι εξίσου σημαντικό να εκφράζουμε την αγάπη μας σε κάποιο πρόσωπο προτού να είναι πολύ αργά. Δεν είναι μόνο ο θάνατος που μπορεί να μας χωρίσει από κάποιον προτού εμείς δείξουμε όσα θέλουμε, αλλά και οι συνθήκες της ζωής. 

Έτσι, λοιπόν, και σε μια μακροχρόνια σχέση, χρειάζεται να κρατάμε στο μυαλό μας σε μια μικρή γωνιά πως οι σχέσεις διαλύονται πολύ εύκολα και πως εάν δε δείξουμε την αγάπη μας, τίποτε δε μας εξασφαλίζει πως ο/η σύντροφός μας θα παραμείνει δίπλα μας, απλώς και μόνο επειδή είναι μαζί μας για πολύ καιρό.

Πώς θα δείξουμε την αγάπη μας;
Φλερτάρετε ξανά – Το φλερτ είναι μαγικό. Θυμηθείτε τα πρώτα βλέμματα, τη συγκίνηση και την αγωνία του πρώτου ραντεβού, την ανακάλυψη του άλλου. Ζήστε ξανά το φλερτ με το ταίρι σας και «παίξτε» έμπειρα πια.

Σημειώματα – Οι λίστες του σούπερ μάρκετ και των όσων χρειάζεστε από μια δημόσια υπηρεσία μπορούν να γίνουν πολύ πιο ρομαντικές και να σας χαρίσουν ένα χαμόγελο εάν βρείτε ένα «σ’αγαπώ» γραμμένο πάνω τους, σωστά; Κάντε το για το ταίρι σας: τα ερωτικά σημειώματα πάντα μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Σφουγγαρίστε – Ίσως έχετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για τις δουλειές του σπιτιού. Ίσως όχι. Ό,τι και αν κάνετε, βεβαιωθείτε πως δείχνετε έμπρακτα στο/στη σύντροφό σας πως νοιάζεστε για όσα κάνει και αντί για «ευχαριστώ», αναλάβετε κάποια δουλειά (η πρωτοβουλία είναι καλύτερη από την ερώτηση, εάν γνωρίζετε τί πρέπει να γίνει). Επειδή, πάντως, πολλοί έχουν δικό τους στυλ στις δουλειές, εξασφαλίστε πως ό,τι κάνετε ταιριάζει με τις προτιμήσεις του άλλου ατόμου!

Μάθετε κάτι μαζί – Μάθετε ένα νέο χόμπι ή και μια νέα συνταγή μαζί με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Ξεκινήστε να μελετάτε ένα νέο αντικείμενο μαζί: θα σας δώσει έναυσμα για συζήτηση και θα είναι κάτι αποκλειστικά δικό σας.

Αγκαλιαστείτε – Μια σχέση δε σημαίνει μόνο σεξ. Σημαίνει και σωματική επαφή, που όταν γίνεται με άτομα που αγαπάμε μας χαρίζει χαρά. Αγγίξτε το/τη σύντροφό σας, αγκαλιαστείτε και κοιμηθείτε μαζί. Οι δεσμοί που αναπτύσσονται είναι πολύ ισχυροί και τα συναισθήματα ακόμη περισσότερα.

Θυμηθείτε πως η ζωή είναι παιχνίδι και πως δε χρειάζεται να παίρνουμε τόσο στα σοβαρά τους εαυτούς μας. Όσο και αν σας φαίνεται δύσκολο να δείξετε την αγάπη και το πάθος σας μετά από πολλά χρόνια, γιατί νομίζετε πως θα φανεί αστείο σε άλλους, τόσο σημαντικό είναι για εσάς, αφού εσείς είστε που νιώθετε αγάπη για τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεστε τη ζωή σας.





Αναστασία Καρούτη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου