Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Γιατί νυστάζω όλη μέρα ;

Τα συμπτώματα της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι μια φυσιολογική, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μια παθολογική κατάσταση, λένε οι γιατροί. Η επικρατέστερη εξήγηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μάλλον πάσχετε από διαταραχές ύπνου, στις οποίες συγκαταλέγονται η υπνηλία, η ναρκοληψία ( σπάνιο φαινόμενο και αφορά κυρίως εφήβους ) και η υπνική άπνοια.

« Το σύνδρομο απνοιών στον βραδινό ύπνο, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και είναι αυτό που προκαλεί, αυτό που λέμε, ημερήσια υπνηλία», υποστηρίζει η πνευμονολόγος και δ/ντρια του Ιατρείου Διαταραχών Υπνου στο Νοσοκομείο Καβάλας, κα. Σταυρούλα Μπουσμουκίλια: «Η αναπνοή των ανθρώπων που πάσχουν απ' αυτό το πρόβλημα, τη νύχτα φράζει, επειδή χαλαρώνει ο φάρυγγας, πέφτει το οξυγόνο στο αίμα και οι ασθενείς κάνουν απότομες εγέρσεις, δηλαδή ξυπνάει ο εγκέφαλος για να αναπνεύσει.

Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν κακό ύπνο. Νομίζουν ότι κοιμούνται και μπορεί ακόμη και να ροχαλίζουν, στην πραγματικότητα, όμως, δεν κοιμούνται, οπότε την επόμενη μέρα νυστάζουν. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, καθώς ευθύνεται και για πολλά τροχαία ατυχήματα, γιατί οι ασθενείς αυτοί μπορεί να κοιμηθούν ακόμη και στο τιμόνι», υποστηρίζει η γιατρός.

Κάποιοι δεν νοιώθουν καθόλου ευχάριστα να τους παίρνει ο ύπνος ξαφνικά ενώ είναι απασχολημένοι με κάτι, ενώ η υπνηλία αποτελεί καθημερινό πρόβλημα στη δουλειά τους ή ακόμη και στην κοινωνική τους ζωή. Το πρόβλημα της ημερήσιας υπνηλίας, όμως, ξεκινά από τη νύχτα ακόμη και γι' αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα άπνοιας, αλλά μόνο συνηθισμένες βραδινές αϋπνίες.

Οι αϋπνίες μπορεί να έχουν συναισθηματική ή ψυχολογική αιτία ενώ η λήψη φαρμάκων ή και κάποια ασθένεια, μπορεί επίσης, να φέρουν διακεκομμένο ύπνο μέσα τη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ρίξει την ενέργεια και να χαλάσει τη διάθεση για όλη την υπόλοιπη μέρα ή και για πολλές συνεχόμενες μέρες, εάν η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται.

Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό;
Η απάντηση είναι, ναι. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε το πρόβλημα της υπνηλίας μέσα στη μέρα, αν καταπολεμήσετε τις βραδινές αϋπνίες, λένε οι ειδικοί στα Ιατρεία Ύπνου. Δοκιμάστε τα παρακάτω:

1. Ο επαρκής ύπνος τη νύχτα, δεν είναι αυτονόητος για τους περισσότερους ανθρώπους. Μην κοιμάστε ποτέ λιγότερο από 8 και περισσότερο από 9 ώρες το βράδυ. Να πηγαίνετε για ύπνο όταν είστε νυστάζετε κι όχι είστε κουρασμένοι.

2. Στο κρεβάτι σας να πηγαίνετε μόνο για ύπνο ( εξαιρείται το σεξ ). Όχι στην «κρεβατομουρμούρα», όχι στην τηλεόραση, όχι στον φορητό υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρα. Κινδυνεύετε από αϋπνίες.

3. Προσπαθήστε σταδιακά να πηγαίνετε ολοένα και πιο νωρίς για ύπνο. Το «σταδιακά» έχει σημασία. Η απότομη προσπάθεια π.χ. «κοιμάμαι πάντα στη 1:00 και ξαφνικά πέφτω στο κρεβάτι μου στις 10:00» δεν λειτουργεί ποτέ.

4. Να ξυπνάτε πάντα συγκεκριμένη ώρα το πρωί και αν γίνεται ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

5. Μην τρώτε βαριά το βράδυ και το δείπνο να γίνεται 2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Προσέξτε, όμως, και τα υπόλοιπα γεύματα σας μέσα στην ημέρα, να γίνονται συγκεκριμένες ώρες και να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

6. Αντί για ένα καφέ στα βιαστικά το πρωί, να τρώτε ένα καλό πρωινό. Έτσι θα καταπολεμήσετε το πρόβλημα της έλλειψης ενέργειας μέσα στη μέρα.

7. Να προσπαθείτε να έχετε καλή φυσική κατάσταση και να αθλείστε.

8. Να αποφεύγετε τον μεσημεριανό «υπνάκο» γιατί μπορεί να επιδεινώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να φέρει αϋπνία το βράδυ.

9. Αποφύγετε τα ποτά το βράδυ, για να «χαλαρώσετε». Το αλκοόλ σας εμποδίζει να έχετε έναν βαθύ ύπνο και επιδεινώνει τις άπνοιες.

10. Απευθυνθείτε στους ειδικούς. Οι γιατροί στα ιατρεία ύπνου που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας, είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι, για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε παρόμοια προβλήματα.





Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην πνευμονολόγο κ. Σταυρούλα Μπουσμουκίλια, δ/ντρια του Ιατρείου Διαταραχών Ύπνου στο Νοσοκομείο Καβάλας στην ηλεκτρονική διεύθυνση
eupnea@kavalahospital.gr
Γιάννα Σουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου