Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Νομίζω πως έχω κατάθλιψη. Έχω όμως ; Τι μπορώ να κάνω γι αυτό ;

Η μέρα ξεκίνησε, ο ήλιος βγήκε, οι ήχοι της πόλης άρχισαν να δυναμώνουν. Εσύ όμως δε νιώθεις έτσι. Για σένα τίποτα δε ξεκινάει, κανένας ήλιος δε μπορεί να σε ζεστάνει. Δεν μπορείς να νιώσεις όμορφα. Κάποιες μέρες ίσως να μην θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι. Κάποιες μέρες δεν βρίσκεις νόημα να κάνεις τίποτα...

Έχεις μια θλίψη που δεν φεύγει, και αν φεύγει, ξανάρχεται. Ακόμα και αν δεν την έχεις μόνιμη παρέα, ξέρεις ότι θα σου ξαναχτυπήσει την πόρτα... Ό,τι και να είναι αυτό που αισθάνεσαι, μην το βαφτίσεις «κατάθλιψη»!

Τι είναι αλήθεια η κατάθλιψη; Υπάρχει θεραπεία; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς ότι μπορεί και να μην είναι κατάθλιψη. Το να την ορίζεις ως τέτοια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι της δίνεις δύναμη. Της δίνεις υπόσταση. Ακόμα και αν δεν είναι, δημιουργείς το πλαίσιο για να μπορέσει να γίνει!

Έχουμε βάλει όρους ψυχοπαθολογίας στο λεξιλόγιό μας με τέτοια ευκολία και πολλές φορές φορές αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Ας δούμε που μπορεί να ωφείλεται μια πτώση της διάθεσης με μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια.
1. Μπορεί να ωφείλεται σε έλλειψη βιταμινών, σε κακή διατροφή ή σε δυσλειτουργία ορμονών. Όταν π.χ. ο οργανισμός παράγει σεροτονίνη, η διάθεση μας είναι καλή, ενώ αντίθετα, όταν μας λείπει αυτή η ορμόνη, τότε νιώθουμε κακοδιάθετοι. Μείωσε ή κατάργησε τα γλυκά και τη ζάχαρη που κάθε άλλο βοηθούν και αύξησε τους ξηρούς καρπούς, κακάο (προτίμησέ το από τις σοκολάτες), ψάρι, όσπρια, λαχανικά, φρούτα.

2. Μπορεί να έχει συμβεί κάτι πραγματικά πολύ δυσάρεστο στη ζωή σου και να χρειάζεσαι χρόνο για να μπορέσεις να ξαναβρείς τις ισορροπίες σου. Ακόμα και μια μετακόμιση είναι δυνατόν να σου αλλάξει πράγματα, να σε ξεβολέψει ή να χάσεις αγαπημένες συνήθειες. Και αυτό από μόνο του είναι μια αγχωγόνος κατάσταση. Πόσο περισσότερο, αν έχει συμβεί χωρισμός ή αποχωρισμός ή οποιαδήποτε μορφή στέρησης από κάτι ή κάποιον που αγαπάς. Όπως επίσης θέματα επαγγελματικής φύσεως και ...ο κατάλογος δεν τελειώνει...

Δυστυχώς θέλουμε να προχωράμε γρήγορα σε όλα. Ακόμα και από τον πόνο και τη θλίψη, θέλουμε να ξεμπερδεύουμε όσο γρηγορότερα γίνεται.

Όμως, το να μείνουμε λίγο με τη θλίψη μας, είναι υγιές και θεραπευτικό, αρκεί να μη μας γίνει συνήθεια και να μην μείνουμε εκεί.

Δώσε λοιπόν λίγο χρόνο στον εαυτό σου, αγκάλιασέ τον και δώσε του αγάπη!

Το δεύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να βάζεις στην καθημερινότητά σου πράγματα που σε ευχαριστούν, που τα αγαπάς και που σε κάνουν έστω και για λίγο να χαμογελάσεις.

Από ένα τραγούδι, μια βόλτα, ένα τηλεφώνημα μέχρι ένα ταξίδι.

Άλλαξε την καθημερινότητα σου με όποιο τρόπο μπορείς! Δεν είναι απαραίτητο να χρειάζεσαι χρήματα γι αυτό. Ενημερώσου για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνουν οι διάφοροι Δήμοι.

Κι αν, παρολ'αυτά η θλίψη συνεχίζει να παραμένει μια πραγματικότητα, συνεχίζει να είναι μεγάλη, τότε αποδέξου την!

Τίποτα δεν αντιμετωπίζεται με πόλεμο, κάνε ειρήνη μαζί της!

Όσο ζεις ήρεμα μαζί της, τόσο αυτή θα μικραίνει, θα ατονεί. Δεν θα είναι πια μόνιμη κατάσταση, αλλά θα υπάρχουν απλά περίοδοι θλίψης που ολοένα θα συμπυκνώνονται, ενώ παράλληλα οι περίοδοι ηρεμίας θα μεγαλώνουν!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν είσαι μόνος σου, να ξέρεις ότι και άλλοι άνθρωποι νιώθουν σαν και σένα.

Δεν έχεις παρά να κοιτάξεις λίγο έξω από εσένα, να ξεφύγει το μυαλό από το «εγώ» και τότε θα αντιληφθείς ότι αυτό που νιώθεις δεν είναι τόσο περίεργο και σπάνιο. Είναι κάτι που έχει λύση.

Αν νιώθεις όμως ότι δεν θέλεις να τα περάσεις μόνος σου, υπάρχουν πάντα οι ειδικοί να σε βοηθήσουν, να σου κρατήσουν το χέρι και να βρεις μαζί τους, τους πιο εύκολους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις. Ατομικές συνεδρίες ή ένταξη σε μια συμβουλευτική ομάδα, δημιουργεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη!

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις. Όμως, μόνο ένας ειδικός, μπορεί να ξεχωρίσει την θλίψη από την κατάθλιψη, αν χρειάζεται ειδική θεραπευτική αγωγή και την διάρκεια αυτής. Αλλά ακόμα και τότε, υπάρχει λύση!





Αθηνά Μηλιαρά
Σύμβουλος Ψυχολογικής Υποστήριξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου