Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Ποιοι παράγοντες καταστρέφουν την σεξουαλική μας διάθεση ;

Πολλοί άνθρωποι όταν βιώνουν καταστάσεις έντονου στρες κατορθώνουν να λειτουργούν ομαλά σε πολλούς τομείς εκτός του ερωτικού. Το στρες στην δουλειά, το σπίτι, το πανεπιστήμιο, ή σε μια σχέση, μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Μαθαίνοντας λοιπόν να το αντιμετωπίζουμε με έναν υγιή τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στο να επανέλθει η χαμένη ερωτική μας διάθεση. 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε προσπαθώντας το από μόνοι μας, είτε με την συμβολή ενός ψυχολόγου.

Τι σκοτώνει λοιπόν την σεξουαλική μας διάθεση;
1) Τα προβλήματα με τον/την σύντροφο μας :
Το να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον σύντροφο μας, αποτελεί την κορυφή των θεμάτων που συντελούν στο να μειώνεται η σεξουαλική μας διάθεση. Για τις γυναίκες ιδίως, το να νιώθουν κοντά συναισθηματικά με τον άνθρωπο τους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιθυμίας προς αυτόν. 

Και για τα δύο φύλα, το να προσπαθούν να αποφύγουν καυγάδες, ή μία ελλιπής επικοινωνία, ή το να νιώθουν προδομένοι, ή με το να αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα εμπιστοσύνης, τους οδηγεί στο να αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή. Εάν το να επαναφέρουν την σχέση σε μια σωστή ισορροπία είναι δύσκολο, τότε μία λύση θα ήταν το να συμβουλευτούν έναν θεραπευτή ζεύγους.

2) Αλκοόλ:
Ένα ποτό μπορεί να διευκολύνει την προσέγγιση στο σεξ. Αλλά το πολύ αλκοόλ μπορεί να κατευνάσει το σεξουαλικό ένστικτο. Επίσης η θέα ενός μεθυσμένου συντρόφου αποτρέπει την επιθυμία για σεξ του άλλου συντρόφου. Εάν υπάρχει λοιπόν πρόβλημα στο να ορίζετε τις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνετε, τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς.

3) Ελλιπής ύπνος:
Εάν σεξουαλικά δεν είστε λειτουργικοί, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Εάν πηγαίνετε αργά στο κρεβάτι, ή ξυπνάτε πολύ νωρίς, εάν έχετε προβλήματα αυπνίας ή υπνηλίας ή άπνοιας, ή γενικότερα ό,τι αναστατώνει έναν καλό βραδινό ξεκούραστο ύπνο, αναστατώνει αντίστοιχα και την σεξουαλική διάθεση. Η κούραση "στραγγαλίζει" τα σεξουαλικά μας ένστικτα. Δουλέψτε λοιπόν πάνω στις συνήθειες σας σχετικά με τον ύπνο κι αν δεν τα καταφέρετε μιλήστε στον ιατρό σας.

4) Τα παιδιά:
Με το που γινόμαστε γονείς, δεν χάνονται τα σεξουαλικά μας ένστικτα. Παρ' όλα αυτά ξοδεύεται πολύς χρόνος με το να είμαστε κοντά στα παιδιά μας όταν μας χρειάζονται. Η λύση είναι να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ή εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, μιας baby sitter για κάποιες ώρες, ώστε να δημιουργήσουμε χρόνο να λειτουργήσουμε και σαν σύντροφοι εκτός από σαν γονείς! Νέο μωρό; Δοκιμάστε να κάνετε σεξ όταν αυτό θα κοιμάται. 

5) Φαρμακευτική αγωγή:
Κάποια φάρμακα στις παρενέργειες τους, μειώνουν την σεξουαλική διάθεση. Αυτά τα φάρμακα είναι κυρίως τα αντικαταθλιπτικά, της πιέσεως, τα αντισυλληπτικά, της χημειοθεραπείας, κτλ.

6) Κακή θεώρηση του σώματος μας:
Το να νιώθουμε σεξουαλικοί είναι πολύ πιο εύκολο όταν μας αρέσει το σώμα μας. Θα πρέπει λοιπόν να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε το σώμα μας όπως είναι σήμερα και όχι όπως θα γίνει μετά από κάποιους μήνες εξάσκησης. Το να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας, μας βάζει σε σεξουαλική διάθεση. Εάν είναι ο σύντροφος σας που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε φροντίστε να του την ενισχύσετε με το να του πείτε πόσο σεξουαλικός/ή είναι.

7) Παχυσαρκία:
Όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, η επιθυμία μειώνεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στο οτι μπορεί ένας παχύσαρκος να μην απολαμβάνει την σεξουαλική πράξη, να μην μπορεί να την εξασκήσει όπως θα επιθυμούσε, ή μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το να δουλέψει με έναν ψυχολόγο για το πως αισθάνεται, θα ήταν αρκετά βοηθητικό.

8) Προβλήματα στύσης:
Άνδρες με δυσλειτουργία στύσης, συνήθως ανησυχούν για την σεξουαλική τους απόδοση και αυτή η ανησυχία τους, μειώνει την διάθεση τους. Η δυσλειτουργία στύσης μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά και επίσης τα ζευγάρια μπορούν να δουλέψουν στο να μην τους αφήνει αυτό το γεγονός να επηρεάζει την σχέση τους.

9) Χαμηλή τεστοστερόνη:
Η ορμόνη της τεστοστερόνης, είναι το σεξουαλικό "καύσιμο". Όσο ο άνδρας μεγαλώνει, τα ποσοστά της ορμόνης μπορεί να πέσουν λίγο. Παρ' όλα αυτά δεν χάνουν όλοι οι άνδρες την επιθυμία τους για σεξ όσο η ορμόνη μειώνεται.

10) Κατάθλιψη:
Η κατάθλιψη, μας αποτρέπει σε διάθεση από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ. Θα πρέπει τότε να ζητήσουμε βοήθεια. Αν μας δοθεί φαρμακευτική αγωγή να ελέγξουμε αν τα συστατικά του φαρμάκου περιορίζουν την σεξουαλική διάθεση και να μιλήσουμε γι' αυτό με τον ιατρό μας. Μία παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη, θα βοηθούσε πολύ.

11) Εμμηνόπαυση:
Σε πολλές γυναίκες η σεξουαλική διάθεση περιορίζεται κοντά στην εμμηνόπαυση. Αυτό πιθανόν να οφείλεται και σε ορισμένα συμπτώματα όπως η κολπική ξηρασία, ή ο πόνος κατά την διάρκεια της πράξης. Αλλά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και είναι πολύ πιθανό να έχει πολλή καλή σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση, αυξημένη αυτοεκτίμηση, καλή γενικότερη υγεία και καλή συντροφικότητα.

12) Έλλειψη οικειότητας:
Το σεξ, δίχως να νιώθεις "κοντά" στον άλλον, μπορεί να μειώσει την επιθυμία. Η τρυφερότητα και η οικειότητα είναι κάτι παραπάνω από το απλό σεξ. Εάν η σεξουαλική σας ζωή είναι βαρετή, προσπαθήστε να περάσετε λίγο "μη-σεξουαλικό" χρόνο με τον σύντροφο σας, μόνο οι δύο σας. Μιλήστε, ανταλλάξτε μηνύματα, νιώστε άνετα μεταξύ σας. Βρείτε τρόπους να εκφράσετε την αγάπη σας χωρίς σεξουαλική πράξη. 'Οταν θα νιώσετε οικεία και ζεστά, θα δημιουργηθεί και η σεξουαλική ανάγκη. 
Ροζάν Καλλινίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου