Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ύπνος : Τα μυστικά του ανά τον κόσμο.....!!!!!!!!!!!!

Τι κάνουν οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Μεξικανοί και οι Καναδοί για να έχουν καλό ύπνο;

«Κοιτάζουμε επίμονα το ταβάνι. Βουλιάζουμε το κεφάλι μας πότε στη μια πλευρά του μαξιλαριού και πότε στην άλλη. Τίποτα δεν αλλάζει. Τα βλέφαρά μας αρνούνται πεισματικά να κλείσουν. Στρέφουμε το βλέμμα στο ξυπνητήρι και η ένδειξη 05:00 φωσφορίζει στο καντράν». Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στην παραπάνω περιγραφή; Μην αισθάνεστε μόνοι. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων - και κυρίως γυναικών - χάνει τον ύπνο του καθημερινά. Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τις «λευκές νύχτες». Μία αμερικανική δημοσκόπηση αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων ανά τον κόσμο, οι οποίες - πού ξέρετε; - ίσως σας φανούν χρήσιμες.

1. Βρετανία 
Μπορεί να διακωμωδούμε τη συνήθεια των Άγγλων να πίνουν διαρκώς τσάι, ωστόσο ίσως αυτό να αποτελεί το μυστικό τους για καλό ύπνο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των Η.Π.Α., το 40% των Βρετανών δηλώνουν ότι πίνουν ένα χαλαρωτικό ρόφημα, όπως το τσάι, πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους. Υπάρχουν βότανα, όπως το τίλιο και το χαμομήλι, που είναι γνωστά για την ηρεμιστική τους δράση, αλλά ίσως και το γεγονός ότι πρόκειται για ζεστά ροφήματα να προκαλεί από μόνο του μια επιπλέον χαλάρωση στον οργανισμό. 

Εφαρμόστε το : Δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι γάλα, χαμομήλι, τίλιο ή οποιοδήποτε ζεστό αρωματικό ρόφημα χωρίς καφεΐνη 30-60΄ πριν πάτε για ύπνο.

2. Μεξικό 
Ο όρος «διαλογισμός» είναι ταυτισμένος στο μυαλό μας με τη μακρινή Ινδία, ωστόσο φαίνεται να αποτελεί συχνή πρακτική και στο Μεξικό, με το 62% των Μεξικανών να υιοθετούν μια ρουτίνα διαλογισμού ή προσευχής λίγο πριν κοιμηθούν, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική δημοσκόπηση. Στο πλαίσιο του διαλογισμού, το μυαλό μας αδειάζει από τις ανεπιθύμητες σκέψεις, που έχουν την τάση να μας επισκέπτονται τις νυχτερινές ώρες, ενώ η εστίαση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στις αισθήσεις ευνοεί τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και προκαλεί χαλάρωση. 

Εφαρμόστε το : Η ιδανική ώρα για διαλογισμό είναι 30΄ πριν ξαπλώσετε. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στο αίσθημα ευγνωμοσύνης για όσα έχετε και όσα σας συμβαίνουν και αφήστε την αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα που σας απασχολούν για το επόμενο πρωί. 

3. Γερμανία 
Όταν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν σχετικά με το ιδανικό περιβάλλον ύπνου, το 90% των Γερμανών δήλωσαν ότι νιώθουν πιο χαλαροί όταν το υπνοδωμάτιό τους έχει μια φρέσκια, ευχάριστη μυρωδιά. Πράγματι, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ευχάριστες οσμές συνδέονται με ένα αίσθημα χαλάρωσης, ακριβώς επειδή σχετίζονται άμεσα με τα συναισθήματα. 

Εφαρμόστε το : Μην παραλείπετε να αερίζετε καθημερινά το υπνοδωμάτιό σας. Τριάντα λεπτά πριν πάτε στο κρεβάτι σας, μπορείτε να ανάψετε μια αρωματική λύχνο, στην οποία θα ρίξετε 5-6 σταγόνες αιθέριων ελαίων. Γνωστά για τη χαλαρωτική τους δράση και την αποτελεσματικότητά τους σε προβλήματα ύπνου είναι τα εξής αιθέρια έλαια: λεβάντα, μαντζουράνα και ιεροβότανο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι σας. 

4. Καναδάς 
Το «κλειδί» για έναν καλό ύπνο είναι, σύμφωνα με τους Καναδούς, η σωστή θερμοκρασία του σώματος. Το 50% των Καναδών δήλωσαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης ότι κάνουν ντους πριν πέσουν για ύπνο, με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία του σώματός τους και να επιταχύνεται η διαδικασία του ύπνου. 

Εφαρμόστε το : Ανακατέψτε 2-3 σταγόνες από αιθέρια έλαια λεβάντας, μαντζουράνας ή νερολί (άνθη νερατζιάς) με το αφρόλουτρό σας (ποτέ μη ρίχνετε τα αιθέρια έλαια απευθείας πάνω στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες), ρίξτε το μείγμα στο σφουγγάρι και κάντε ένα χλιαρό ντους. Εναλλακτικά, μπορείτε να περιοριστείτε σε ένα εξίσου χαλαρωτικό ποδόλουτρο. 

Μην ξεχνάτε ότι στις πατούσες βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα. Βάλτε σε λεκάνη 1,5 λίτρο χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα από 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, μαντζουράνας και μύρου, τις οποίες έχετε προηγουμένως διαλύσει σε ένα κουταλάκι κονιάκ. Μείνετε για 15-20΄.

Οι 4 σαμποτέρ του ύπνου μας
Ποιος μας «κλέβει» τον ύπνο; Ανακαλύψαμε 4 ενόχους και σας τους αποκαλύπτουμε. 

Το στρώμα 
Οι γιαγιάδες μας θεωρούσαν τα πολύ σκληρά στρώματα ιδανικά για την ευθυγράμμιση του σώματος. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ότι στην πραγματικότητα πιέζουν τα βαριά μέρη του σώματος (όπως η λεκάνη), εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος. 

Έτσι, ξυπνάμε κουρασμένοι. Από την άλλη πλευρά, τα πολύ μαλακά στρώματα δημιουργούν καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις να μην ξεκουράζονται στη φυσική τους στάση. Για να απολαύσουμε, λοιπόν, έναν καλό ύπνο, πρέπει να επιλέξουμε ένα μέτριο στρώμα (ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό), το οποίο να υποστηρίζει σωστά το σώμα.

Συχνά, όταν αναζητάμε στρώμα, επιλέγουμε το πρώτο που δοκιμάζουμε, γιατί μας φαίνεται πιο άνετο από το παλιό μας. Είναι λογικό, όμως, ένα οποιοδήποτε καινούργιο στρώμα να είναι πιο αναπαυτικό από ένα παλιό. Γι’ αυτό, χρειάζεται μια καλή έρευνα αγοράς. 

Η τηλεόραση 
Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τους παίρνει ο ύπνος με ανοιχτή την τηλεόραση; Τότε, καιρός να αλλάξετε συνήθειες, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αν και ο εγκέφαλός μας ξεκουράζεται όσο εμείς κοιμόμαστε, παρ’ όλα αυτά δεν σταματάει να λειτουργεί. 

Μάλιστα, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τόσο οπτικά όσο και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμα και εξαιρετικά μικρής έντασης, όπως ο χαμηλωμένος ήχος της τηλεόρασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εγκέφαλός μας καταβάλλει προσπάθεια να αγνοήσει τα ερεθίσματα αυτά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνήσουμε, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου μας και συχνά να ξυπνάμε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι. 

Συμπέρασμα; Βγάλτε την τηλεόραση από το δωμάτιο και ανοίξτε ένα καλό βιβλίο!

Το κινητό
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο ανήσυχος ύπνος σας μπορεί να οφείλεται στο κινητό σας τηλέφωνο, το οποίο αφήνετε πάντα ανοιχτό στο κομοδίνο σας; Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστήμιο Wayne State συμπέρανε ότι η ακτινοβολία από τα κινητά ενδέχεται να προκαλεί αϋπνία και πονοκεφάλους. Όσοι από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν πριν κοιμηθούν σε ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτήν του κινητού τηλεφώνου, καθυστέρησαν να εισέλθουν στο πρώτο από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, ενώ παρέμειναν για μικρότερο χρονικό διάστημα στο βαθύτερο στάδιο, συγκριτικά με αυτούς που δεν εκτέθηκαν σε πραγματική ακτινοβολία. 

Το ξυπνητήρι 
Αν ταλαιπωρείστε συχνά από αϋπνία, δεν χρειάζεται να διογκώνετε το άγχος σας τοποθετώντας ένα μεγάλο ξυπνητήρι στο κομοδίνο σας, το οποίο σας υπενθυμίζει διαρκώς τις ώρες που περνούν ενώ εσείς συνεχίζετε - χωρίς αποτέλεσμα - να μετράτε προβατάκια. Γυρίστε το ξυπνητήρι από την άλλη πλευρά και αλλάξτε πλευρό! 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Science».





Μυρτώ Αντωνοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου