Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Κόψατε το τσιγάρο; Πώς δεν θα πάρετε κιλά.....!!!!!!!!!

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια μικρή αύξηση του βάρους σας – σκεφτείτε όμως πως αυτό είναι το ελάχιστο αντίτιμο για το καλό που θα κάνετε στην υγεία σας με τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, αν υιοθετήσετε μερικές έξυπνες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να αποφύγετε ακόμη κι αυτή τη μικρή άνοδο της ζυγαριάς.

Ένα μικρό ποσοστό οφείλεται στη διαφορετική λειτουργία του μεταβολισμού, που στους καπνιστές είναι αυξημένος κατά περίπου 10%. Επίσης, είναι η ανάγκη για να βάζετε κάτι στο στόμα σας αντί για τσιγάρο ή το τσιμπολόγημα στο εστιατόριο ή στο μπαρ αντί να ανάψετε τσιγάρο...

- Επιδιώξτε να τρώτε τακτικά (π.χ. κάθε 3 - 4 ώρες) στη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα φαγητό ή σνακ που ετοιμάζετε από το σπίτι. Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. 

Με τον τρόπο αυτό διατηρείται σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στον οργανισμό σας και αποφεύγετε τις “λιγούρες”.

- Ένα μυστικό για τον έλεγχο του βάρους είναι να επικεντρώνεστε σε αυτά που μπορείτε να φάτε και όχι σε αυτά που «απαγορεύονται». Γεμίστε το ψυγείο (στο σπίτι και στο γραφείο) με ποικιλία πολύχρωμων φρούτων, γιαούρτια χαμηλών λιπαρών και λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότα, φύλλα μαρουλιού ή αντίβ (σικορέ) στα οποία  θα καταφεύγετε όταν  νιώθετε επιθυμία για τσιγάρο.

- Στα κύρια γεύματα προτιμήστε όσπρια, άπαχα κρέατα και ψάρι με λαχανικά και μειώστε τις μερίδες των δημητριακών προϊόντων – και προτιμήστε αυτά να είναι  ολικής άλεσης.

- Έχετε πρόχειρα σνακ με λίγες θερμίδες. Η ιδανική επιλογή είναι μπαστούνια από αγγούρι, καρότο, σέλινο ή μεγάλα κομμάτια ωμών λαχανικών (όπως το κόκκινο και λευκό λάχανο) τα οποία μπορείτε να περιχύσετε με άφθονο λεμόνι ή λίγο ξύδι μπαλσάμικο και να καταφεύγετε σε αυτά κάθε φορά που θέλετε να καπνίσετε ή να βάλετε κάτι στο στόμα σας.

- Μια καλή ιδέα που μειώνει την όρεξη είναι να πίνετε 1 - 2 ποτήρια νερό ή κάποιο ρόφημα χωρίς ζάχαρη 10 - 20 λεπτά πριν ή μετά κάθε γεύμα ή σνακ.

- Αν θέλετε οπωσδήποτε γλυκό διαλέξτε ένα με περιορισμένες θερμίδες όπως ζελέ ή κρέμα καραμελέ (ιδέα: φτιάξτε την κανονική ποσότητα και συνταγή και μοιράστε τη στα διπλάσια μπολ κόβοντας έτσι στη μέση τις θερμίδες κάθε γλυκού). Εναλλακτικά μπορείτε να φάτε μια μπάρα δημητριακών, που εκτός απ’ τη γλυκιά της γεύση θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με βιταμίνες και φυτικές ίνες.

- Και τέλος, βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα για να μειωθεί η επιθυμία για γλυκό ή/και τσιγάρο.





Ελένης Δασκαλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου