Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Πώς θα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου......!!!!!!!!

Πολλές οι θεωρίες και οι συζητήσεις για το πώς να μάθουμε να αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Πώς όμως αυτό μπορεί να γίνει και στην πράξη; Άραγε αγαπάμε τον εαυτό μας όσο πραγματικά του αξίζει; Αν το καταφέρουμε θα καταλάβουμε πως αυτό είναι και το μυστικό της προσωπικής μας επιτυχίας. Η δυσκολία βρίσκεται στο να μην χάσουμε το μέτρο και μεταμορφωθούμε σε εγωπαθή πλάσματα. 

Αν κάνουμε κάποιες απλές ερωτήσεις στον εαυτό μας και απαντήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, θα μπορέσουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουμε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Πώς θα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου : Τρόποι :
Μερικές φορές ο καθρέφτης μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει στις προσωπικές μας αναζητήσεις. Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σταθούμε μπροστά του και κοιτώντας τον ίδιο μας τον εαυτό να βγάλουμε την μάσκα που μπορεί να φοράμε άθελά μας. Ακόμα και κάτι τόσο απλό, όπως το να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να μιλήσουμε ανοιχτά, υπάρχει περίπτωση αρχικά να φανεί δύσκολο όσο αστείο και αν ακούγεται αυτό.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας έχει δυο σκέλη και είναι απλή. Πόσο χρόνο σου αφιερώνω καθημερινά και πόσο χρειάζεσαι πραγματικά; Η απάντηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πρέπει να είναι ειλικρινής. Είναι πολύ σημαντικό να απαντάμε χωρίς να νιώθουμε τύψεις γι’αυτό, δηλαδή χωρίς να πιστεύουμε πως με τις απαντήσεις μας δείχνουμε αδιαφορία για τους ανθρώπους που αγαπάμε γύρω μας. Απλά εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από εμάς και το είδωλο μας.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην προσπάθεια μας να εξυπηρετούμε καθημερινά τους άλλους να ξεχνάμε τον εαυτό μας χωρίς να νιώθουμε πως αυτό είναι και τόσο λάθος. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να μην μας προβληματίσει αρχικά, αλλά ίσως και να μας δημιουργήσει πρόβλημα σε βάθος χρόνου. 

Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε μία εσωτερική αναζήτηση. Ακούμε πολύ συχνά πως δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους αν δεν αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και βέβαια δεν μπορούμε, αφού πολλές φορές γκρινιάζουμε και κατηγορούμε τους άλλους πως η συμπεριφορά τους απέναντί μας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Είναι όμως πρώτα η δικιά μας απέναντί μας αυτή που πρέπει;

Αν αγαπάμε τον εαυτό μας ή όχι δεν πρέπει να φαίνεται μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση. Σίγουρα η περιποίηση μας είναι κάτι που φανερώνει αγάπη προς τον εαυτό μας, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να περιποιηθούμε και τον εσωτερικό μας κόσμο. Έτσι αυτά που θέλουμε και που χρειάζεται η ψυχή μας για να αναπνέει χρειάζεται αρχικά να τα μάθουμε εμείς κι έπειτα να τα κάνουμε γνωστά και στους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας.

Θαυμάστε τον εαυτό σας για όλα τα καλά του στοιχεία και σεβαστείτε τον. Το μέτρο πρέπει να υπάρχει για να μην περάσουμε στην άλλη μεριά όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε μόνο τον εαυτό τους με τρόπο εγωιστικό. 

Πολλές φορές συμβιβαζόμαστε με άλλους ανθρώπους κάνοντας τα θέλω τους δικά μας. Αυτός ο τρόπος είναι καταπιεστικός για εμάς και βάζει τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα. Μήπως τελικά πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά και τι ζητάμε για να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας; Ας γράψουμε σε ένα φύλλο χαρτί, αυθόρμητα, τι νιώθουμε για εμάς ώστε να ξεδιπλωθούμε και να καταλάβουμε.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας ειλικρινά σε όποια ηλικία και αν είμαστε. Είναι μία εσωτερική ανάγκη που θα μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε πραγματικά με αυτούς που αγαπάμε. Το να ξέρουμε τι θέλουμε και να το ζητάμε δεν θα μας κάνει λιγότερο αγαπητούς. Αντίθετα, αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα λειτουργούμε αυθόρμητα και με πολύ καλύτερη διάθεση. Τα βουνά μπροστά μας θα μας φανούν ατελείωτες πεδιάδες έτοιμες να περπατήσουμε και να τρέξουμε σ’αυτές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου