Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Μπορείτε να έχετε αυτό ακριβώς που θέλετε, αρκεί να ζητήσετε αυτό που ακριβώς θέλετε.....!!!!!!!

Ίσως να έχετε μερικές ιδέες, σχετικά με όλα αυτά, που θέλετε να έχετε στην ζωή σας, περισσότερα χρήματα, καλύτερη δουλειά, μεγαλύτερο αυτοκίνητο, πιο πολλούς πελάτες, ή καλύτερες σχέσεις. Ξέρετε όμως Ακριβώς Με Ακρίβεια τι Ακριβώς θέλετε; …κι αν αυτό που θέλετε είναι κάτι που όντως εσείς το θέλετε κι όχι κάποιος άλλος;

Για να έχουν οι Σκέψεις, Θετικές Σκέψεις, Σκοποί, Όνειρα, Δηλώσεις, δύναμη και να αποκτήσετε αυτό που ζητάτε, θα πρέπει να δείτε προσεκτικά, αυτό που Δηλώνετε στο Σύμπαν της ύλης, είναι αυτό που θέλετε;

Είναι αυτό που θα σας κάνει καλύτερο εσάς και τους γύρω σας;

Είναι αυτό που όταν το αποκτήσετε θα ομορφύνει την ζωή σας, θα αναδείξει τον καλύτερο τον ανώτερο εαυτό σας;

Καμιά φορά ζητάμε πράγματα και όταν τα αποκτούμε, ανακαλύπτουμε, ότι δεν είναι ακριβώς όπως τα έχουμε φανταστεί, δεν μας χαροποίησαν, δεν μας έδωσαν την ικανοποίηση που περιμέναμε. Συμβαίνει. Το πλέον τραγικό είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι ενεργειακά για να διαχειριστούμε-απολαύσουμε, το νέο, το διαφορετικό, το δυνατό. Καμιά φορά αυτό που ταιριάζει στις σκέψεις που κάνουμε, είναι η μιζέρια και η κακομοιριά, άσχετα του τι λέμε με τα λόγια.

Μπορεί να λέμε “θέλω περισσότερα χρήματα” αλλά σπάνια γνωρίζουμε τι θα κάνουμε με αυτά τα χρήματα όταν έρθουν, αν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια-παιδεία - γνώση - μόρφωση, για την διαχείριση τους, και ακόμη χειρότερα δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς χρήματα είναι αυτά που θέλουμε. Παρ όλα αυτά, απλά “θέλουμε περισσότερα χρήματα” έτσι χαριτωμένα και αόριστα.

Πίσω από αυτή την σχιζοφρένεια - εκτός από την τεμπελιά να μάθετε περί αυτού που ζητάτε - είναι και η σκέψη που διασκορπίζεται δεξιά – αριστερά, που πηδάει από κλαδί σε κλαδί, σαν χαζοχαρούμενο πιθηκάκι. Για το ίδιο πράγμα που θέλετε, κάνετε, ταυτόχρονα, τουλάχιστον δέκα διαφορετικές σκέψεις, είναι σκέψεις που αντικρουόμενες που ανακατεύονται και γίνονται μαλλιά κουβάρια.

Χώρια που οι περισσότερες σκέψεις δεν είναι δικές μας, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου. Αν δεν καταφέρετε να συγκεντρωθείτε, να τιθασεύσετε αυτό το χαζοχαρούμενο πιθηκάκι, θα καταλήξετε, όπως οι πιο πολλοί άνθρωποι, να μπερδευτείτε και να ζείτε το αστείο φαινόμενο «Το Δημιουργικό Κουβάρι» ή αλλιώς Μπερδεμένες Σκέψεις, Μπερδεμένη ζωή και Μπερδεμένα Αποτελέσματα. Για να δούμε τι είναι αυτό.

Σκέψη Μαλλιά – Κουβάρια. Δηλώσεις -Αντιδηλώσεις : Απολύτως απαραίτητη είναι η καθαρότητα της σκέψης, που συνοδεύεται από το ανάλογο συναίσθημα για να αποκτήσουμε αυτά που ζητάμε με τις Θετικές Σκέψεις Λέξεις και Δηλώσεις και πάντα -αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ- με την ανάλογη δράση. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, θα δείτε ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι ζουν μια ζωή αγώνα, σκληρής δουλειάς, αγωνίας, παλεύοντας με αντίξοες συνθήκες, ενώ το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται. Όχι μόνο Τι Σκέφτονται αλλά και Πώς το Σκέφτονται.

Θα πρέπει να σας πω για άλλη μια φορά «Οι Σκέψεις Είναι Πράγματα» είναι Δημιουργία, ότι Σκέπτεστε αυτό Έχετε. Όμως εδώ υπάρχει μια διαδικασία λίγο περίεργη αν δεν προσέξετε. Όταν σκέφτεστε ας πούμε πχ. “Περισσότερα Χρήματα, πιο πολλούς πελάτες, η καλύτερη ζωή” …αρχίστε να παρατηρείτε προσεκτικά, αλλά πολύ προσεκτικά τι Σκέφτεστε; Τι δηλώνετε; Πως νοιώθετε με τις σκέψεις σας. Αρχίζει ένας διάλογος στο νου σας κάπως έτσι..

Θέλω να έχω πιο πολλούς πελάτες – Δήλωση

Με το νέο εμπόρευμα θα σκίσω στην αγορά –Δήλωση

Θα γεμίσει το ταμείο ζεστό χρήμα, επιτέλους -Δήλωση

Αποκλείετε, Που στο καλό θα βρω πελάτες; - Αντιδήλωση

Εντάξει τι να κάνω έχει κρίση η αγορά – Νέα Αντιδήλωση

Εγώ πιστεύω ότι μπορώ να έχω όσους πελάτες θέλω – Δήλωση με ένταση

Θα κάνω ότι χρειάζεται για να έχω όσους πελάτες θέλω- Δήλωση με ένταση

Έκανα ότι χρειάζεται, δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει κρίση – Αντιδήλωση

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, στα ίδια θα μείνω πάλι – Αντιδήλωση

Ακρίβυνε το πετρέλαιο, το δολάριο.. – Αντιδήλωση

Το είπαν και στις ειδήσεις η οικονομία είναι χάλια – Αντιδήλωση

Κάπου εδώ υπάρχει παραίτηση και απόφαση ότι η ζωή είναι σκληρή, άδικη, δύσκολη…. και γίνεται ένα κουβάρι σκέψεων και δηλώσεων. Όλα μαζί ταυτόχρονα. Μαλλιά κουβάρια.

Κάθε Σκέψη Μια Δημιουργία : Όλες οι πιο πάνω Σκέψεις και κάθε μια χωριστά είναι μια Δημιουργία. Όλες Μαζί Ταυτόχρονα. Όταν Σκέφτεστε, με θέληση και επίγνωση, ότι θέλετε να έχετε πολλούς νέους πελάτες και το Δηλώνετε, ακολουθούμενο από το σωστό συναίσθημα, αυτή η σκέψη σας υλοποιείται στην πραγματικότητα σας.

Από την άλλη, όταν δεν είστε απόλυτα σίγουροι, ότι μπορείτε να έχετε νέους πελάτες, υπάρχει κρίση στην αγορά, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και τα σχετικά υποτιμητικά και αυτή σας η σκέψη υλοποιείται στην πραγματικότητα σας. ‘Όλες μαζί οι σκέψεις ταυτόχρονα, θετικές και αρνητικές ως προς τον σκοπό σας.

Αυτό εξηγεί με πολύ απλό τρόπο ότι μπορούμε να έχουμε μόνο ότι σκεφτόμαστε. Αυτό και μόνο αυτό. Μπορεί να σας φαίνεται τόσο Απλό που θα νοιώσετε ότι δεν είναι αληθινό, μπορεί να γελάσετε. Μοιάζει σχεδόν αστείο. Τώρα και αφού σταματήσετε να γελάτε, αναρωτηθείτε, γιατί να σπαταλάτε τόσα χρόνια από την ζωή σας, κάνοντας την δύσκολη και άσχημη, όταν μπορείτε να την κάνετε λαμπερή, όμορφη, δημιουργική, ευχάριστη, κερδοφόρα, πλούσια….

Ο Κόσμος Είναι Ένας Καθρέφτης : Ο κόσμος πολύ απλά είναι μια εκδήλωση, ένας καθρέφτης όλων των σκέψεων που επιλέγουμε να αφήνουμε να κυκλοφορούν στον νου μας. Επικεντρωθείτε στα άσχημα – φτώχια, δυστυχία, αρρώστια, ανεργία και οι εμπειρίες της ζωής σας, ο καθρέφτης σας, θα είναι αυτομάτως αυτές οι σκέψεις που σιγά σιγά έχουν μετατραπεί σε ανόητα δόγματα και ψευδείς πεποιθήσεις.

Αλλάξτε τον προσανατολισμό σας και Εστιάστε στις χαρές της ζωής σε όλα τα καλά και Θετικά που υπάρχουν γύρω σας, σε όλα όσα έχετε ήδη, στα οφέλη που έχετε και απολαμβάνεται και αμέσως όλα αυτά μπορείτε να τα εμφανίσετε στην Ζωή σας, να αρχίσετε, να τα προσελκύετε κατόπιν έντονης και δυναμικής δράσης, να γίνουν ο δικός σας καθρέφτης. Να γίνουν η δική σας ζωή. Αυτή την ιδανική ζωή, που εσείς μπορείτε να την δημιουργήσετε, ανεξάρτητα από του τι γίνεται γύρω σας.

Συγκεντρωθείτε σε αυτά που θέλετε, όχι σε αυτά που δεν θέλετε, όχι στα άσχημα, μόνο στα καλά, και αυτά δημιουργούνται. Τι άλλαξε; Σίγουρα όχι το Σύμπαν, όχι ο κόσμος, το μόνο που άλλαξε είναι οι Σκέψεις σας, ο τρόπος που Σκέφτεστε μόνο άλλαξε και τίποτε άλλο..

Η Ζωή Δεν Είναι Ένας Αγώνας : Μπορεί να νομίζετε πως η ζωή είναι αγώνας, ιδιαίτερα αν κοιτώντας γύρω σας βλέπετε ανθρώπους να μοχθούν απεγνωσμένα και καθημερινά για να επιβιώσουν ή για να αποδώσουν, να αποκτήσουν, να επιτύχουν. Πολλοί πιστεύουν πως όσο πιο πολύ τρέχουν, όσο πιο φρενιασμένα δουλεύουν, τόσο πιο επιτυχημένοι και αξιόλογοι θα γίνουν. 

Γνωρίζω για τι ακριβώς μιλάω, υπήρξα και εγώ έτσι, στο πολύ μακρινό παρελθόν. Έτσι μεγάλωσα όπως όλοι, με αυτό το σκεπτικό ακριβώς όπως και ‘σεις. Πήρα την ίδια εκπαίδευση και όλους τους ισχυρισμούς που έγιναν για να δικαιολογηθεί ο αγώνας της ζωής. Έτσι όλοι μάθαμε για παράδειγμα ότι

Η ζωή είναι αγώνας, πάλη, δύσκολη…

Έτσι είναι η ζωή, Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα…

Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα..

Μόνο με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρεις…

Αν δεν δουλέψεις σκληρά θα γίνεις ένα τίποτα…

Ο άνθρωπος όταν γερνάει αρρωσταίνει…

Η Υγεία είναι τύχη..

Με αυτά, και πολλά ακόμη που δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι πόσο μάλλον να τα γράφω, με τέτοιες σκέψεις, απόψεις, πεποιθήσεις μεγαλώσαμε όλοι. Αυτές ακριβώς τις απόψεις αναλάβαμε σαν, υπεύθυνα και ώριμα άτομα να μεταδώσουμε στους γύρω μας.

Κάποια στιγμή όμως ανακαλύψαμε πως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Ανακαλύψαμε πως κάποιοι άλλοι άνθρωποι, δεν βασανίζονται και απολαμβάνουν την ζωή, και μια ζωή αφθονίας, ευημερίας και ευτυχίας. Τι διαφορετικό κάνουν από εμάς; Τι έχουν; Τίποτε. Απλώς αποφάσισαν κάποια στιγμή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να γίνουν…

Οι Κυρίαρχοι Του Παιχνιδιού : Είναι αυτοί που δεν συμβιβάζονται με λίγα, όταν ξέρουν πως μπορούν να έχουν πολλά. Όταν ξέρουν πως μπορούν να τα έχουν όλα. Αποδέχονται την αληθινή πηγή της ζωής και της αφθονίας και έχουν ανοιχτή την καρδιά και τον νου τους, σε μεγαλύτερη ευημερία, καλύτερη υγεία, περισσότερο πλούτο, γαλήνη, γέλιο και χαρά, όχι σε κάποιο μακρινό και αόριστο μέλλον, αλλά τα ζουν στο Εδώ, στο Τώρα.

Όλα αυτά είναι μονίμως σε αφθονία διαθέσιμα για όλους και περιμένουν την δική σας αναγνώριση και αποδοχή. Συνειδητοποιήστε Επιβεβαιώστε και οραματιστείτε κάθε καλό να έρχεται προς τα εσάς μέσα από την ανεξάντλητη πηγή του Απείρου και Αχανούς Σύμπαντος. Ο Θετικές Σκέψεις, Λέξεις Συναισθήματα, θα σας προσφέρουν μια καταπληκτική βοήθεια στο δρόμο σας γι΄ αυτή την αλλαγή. Επαναλαμβάνετε Καθημερινά.

Σήμερα ΘΕΛΩ …

Είμαι Ευγνώμων Γι’ Αυτά που Απολαμβάνω στην ζωή μου.

Σήμερα Είμαι μαγνήτης Αφθονίας, Πλούτου, Ευημερίας.

Σήμερα έχω ότι Ζητάω και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό.

Αυτά και ακόμη περισσότερα που να δηλώνουν ότι αποδέχεστε την αφθονία και τον πλούτο που υπάρχει γύρω σας και την δυνατότητα σας να έχετε πρόσβαση σε αυτήν. Κάθε τι που θεωρείτε πως ενισχύει αυτό που θέλετε να πετύχετε, και σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα είναι αυτό που χρειάζεται να βρίσκεται στον Νου σας και στο στόμα σας. Αυτό και μόνο αυτό χωρίς να εμπλέκεται τίποτε άλλο ανάμεσα.

Ξέρετε τι σημαίνει αληθινή Αφθονία; Τι είναι Αφθονία; Αφθονία είναι όλα τα αγαθά του Σύμπαντος που βρίσκονται στην Διάθεση μας να τα χρησιμοποιήσουν και να τα διαχειριστούμε προς όφελος όλων.

Γαλήνη

Στοργή

Ευτυχία

Οικονομική Ευημερία

Διαθέσιμος Χρόνος

Ομορφιά

Πνευματική Εξέλιξη

Φίλοι

Μουσική

Υγεία

Χαρά

Ευτυχία

Περιβάλλον

Σοφία

Κατανόηση

Αυτά και πολλά ακόμη, πολύ περισσότερα, είναι στην διάθεση μας να τα αποκτήσουμε και να τα απολαύσουμε, ζώντας μια ευτυχισμένη χαρούμενη ζωή. Ποιός ο λόγος λοιπόν να συμβιβάζεστε με λιγότερα; Όταν μπορείτε να έχετε τα πάντα , μέσα στην φυλακή της δημιουργίας…

Απόσπασμα από το βιβλίο : “Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού”.





Πώς θα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου......!!!!!!!!

Πολλές οι θεωρίες και οι συζητήσεις για το πώς να μάθουμε να αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Πώς όμως αυτό μπορεί να γίνει και στην πράξη; Άραγε αγαπάμε τον εαυτό μας όσο πραγματικά του αξίζει; Αν το καταφέρουμε θα καταλάβουμε πως αυτό είναι και το μυστικό της προσωπικής μας επιτυχίας. Η δυσκολία βρίσκεται στο να μην χάσουμε το μέτρο και μεταμορφωθούμε σε εγωπαθή πλάσματα. 

Αν κάνουμε κάποιες απλές ερωτήσεις στον εαυτό μας και απαντήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, θα μπορέσουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουμε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Πώς θα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου : Τρόποι :
Μερικές φορές ο καθρέφτης μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει στις προσωπικές μας αναζητήσεις. Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σταθούμε μπροστά του και κοιτώντας τον ίδιο μας τον εαυτό να βγάλουμε την μάσκα που μπορεί να φοράμε άθελά μας. Ακόμα και κάτι τόσο απλό, όπως το να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να μιλήσουμε ανοιχτά, υπάρχει περίπτωση αρχικά να φανεί δύσκολο όσο αστείο και αν ακούγεται αυτό.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας έχει δυο σκέλη και είναι απλή. Πόσο χρόνο σου αφιερώνω καθημερινά και πόσο χρειάζεσαι πραγματικά; Η απάντηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πρέπει να είναι ειλικρινής. Είναι πολύ σημαντικό να απαντάμε χωρίς να νιώθουμε τύψεις γι’αυτό, δηλαδή χωρίς να πιστεύουμε πως με τις απαντήσεις μας δείχνουμε αδιαφορία για τους ανθρώπους που αγαπάμε γύρω μας. Απλά εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από εμάς και το είδωλο μας.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην προσπάθεια μας να εξυπηρετούμε καθημερινά τους άλλους να ξεχνάμε τον εαυτό μας χωρίς να νιώθουμε πως αυτό είναι και τόσο λάθος. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να μην μας προβληματίσει αρχικά, αλλά ίσως και να μας δημιουργήσει πρόβλημα σε βάθος χρόνου. 

Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε μία εσωτερική αναζήτηση. Ακούμε πολύ συχνά πως δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους αν δεν αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και βέβαια δεν μπορούμε, αφού πολλές φορές γκρινιάζουμε και κατηγορούμε τους άλλους πως η συμπεριφορά τους απέναντί μας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Είναι όμως πρώτα η δικιά μας απέναντί μας αυτή που πρέπει;

Αν αγαπάμε τον εαυτό μας ή όχι δεν πρέπει να φαίνεται μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση. Σίγουρα η περιποίηση μας είναι κάτι που φανερώνει αγάπη προς τον εαυτό μας, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να περιποιηθούμε και τον εσωτερικό μας κόσμο. Έτσι αυτά που θέλουμε και που χρειάζεται η ψυχή μας για να αναπνέει χρειάζεται αρχικά να τα μάθουμε εμείς κι έπειτα να τα κάνουμε γνωστά και στους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας.

Θαυμάστε τον εαυτό σας για όλα τα καλά του στοιχεία και σεβαστείτε τον. Το μέτρο πρέπει να υπάρχει για να μην περάσουμε στην άλλη μεριά όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε μόνο τον εαυτό τους με τρόπο εγωιστικό. 

Πολλές φορές συμβιβαζόμαστε με άλλους ανθρώπους κάνοντας τα θέλω τους δικά μας. Αυτός ο τρόπος είναι καταπιεστικός για εμάς και βάζει τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα. Μήπως τελικά πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά και τι ζητάμε για να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας; Ας γράψουμε σε ένα φύλλο χαρτί, αυθόρμητα, τι νιώθουμε για εμάς ώστε να ξεδιπλωθούμε και να καταλάβουμε.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας ειλικρινά σε όποια ηλικία και αν είμαστε. Είναι μία εσωτερική ανάγκη που θα μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε πραγματικά με αυτούς που αγαπάμε. Το να ξέρουμε τι θέλουμε και να το ζητάμε δεν θα μας κάνει λιγότερο αγαπητούς. Αντίθετα, αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα λειτουργούμε αυθόρμητα και με πολύ καλύτερη διάθεση. Τα βουνά μπροστά μας θα μας φανούν ατελείωτες πεδιάδες έτοιμες να περπατήσουμε και να τρέξουμε σ’αυτές.





Χρωματίζοντας με θετικά χρώματα την ενέργεια στις σχέσεις και στους στόχους μας.....!!!!!!!!

Τι είδους σχέσεις θέλω να έχω στη ζωή μου εξαρτάται από την ποιότητα της ενέργειας με την οποία τις τροφοδοτώ.

Είναι αλήθεια ότι όπου στρέφω την ενέργεια μου, εκεί θα πάω. Είχα διαβάσει κάπου, ότι όπου θες να πας, εκεί θα πρέπει να κοιτάξεις, αλλιώς απλά θα πηγαίνεις… εδώ θα προσθέσω ότι είναι εξαιρετικής σημασίας και ο τρόπος που θα πας.

Πιστεύετε ότι τα γεγονότα στη ζωή μας είναι τυχαία; Και αν ναι, μέχρι ποιο βαθμό; Η δική μας ευθύνη που αρχίζει;

Η προσωπική ελεύθερη βούληση ή ότι είμαστε απλά «άτυχοι / τυχεροί» παίζει το σημαντικότερο ρόλο;

Στη διάρκεια της ζωής μας υπήρχαν φορές που θέλαμε μια δουλειά, αλλά δεν την πήραμε, κάποιοι άνθρωποι μας φέρθηκαν άδικα, δεν δικαιώθηκαν οι κόποι μας ή ελκύσαμε τους λάθους ανθρώπους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι θα κάνατε διαφορετικό αν σας δινόταν η ευκαιρία να προσπαθήσετε άλλη μια φορά; Εγώ το έχω κάνει. Στην πραγματικότητα όμως, δεν θα άλλαζα τίποτα, διότι όλα είναι πολύτιμα μαθήματα και οδηγοί στη ζωή και όλα χρειάζονται, για να μάθουμε. Αν όμως θα άλλαζα κάτι, θα άλλαζα τη δική μου στάση. Θα την έκανα πιο αληθινή, πιο υγιή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, θα της έδινα με άλλα λόγια, τα χρώματα της θετικότητας, Έτσι οδηγούμαστε στο σημερινό άρθρο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, για να καταλάβει κανείς, πως λειτουργεί το να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με στάση θετική και χαμόγελο :

Προσπαθώ να πάρω μια καινούργια δουλειά, είμαι όμως αγχωμένος γιατί δεν πιστεύω απόλυτα ότι θα τα καταφέρω. Γεμίζοντας την ενέργεια μου από αυτήν την ποιότητα (του φόβου), ο άλλος διαισθητικά (δεν έχει απαραίτητα την επίγνωση από πού προέρχεται η γνώμη του), θα με χειριστεί με την ίδια ενέργεια που λαμβάνει από εμένα. Δηλαδή, θα ανταποδώσει το συναίσθημα του φόβου, επειδή δεν του εμπνέω σιγουριά.

Ο Συμπαντικός Νόμος της Έλξης μας βοηθά να το καταλάβουμε καλύτερα υπενθυμίζοντας μας πως ελκύουμε την αντίστοιχη ενέργεια με τη δική μας, με άλλα λόγια, ότι δίνεις παίρνεις. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα, που όλοι έχουμε βιώσει, αποτελεί ο Νόμος της Έλξης, του Μέρφυ. Όταν θέλουμε να πάμε γρήγορα κάπου και έχουμε καθυστερήσει, τότε είναι που συμβαίνουν όλα τα ανάποδα στο δρόμο μας και καθυστερούμε περισσότερο.

Δεν σας φαίνεται παράξενο, ότι κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύ συνεσταλμένοι από τη φύση τους και γενικά δεν διεκδικούν, ελκύουν ανά διαστήματα στη ζωή τους, ανθρώπους που τους φοβίζουν; Σε αυτού του είδους τις σχέσεις αναφέρεται εκτεταμένα το βιβλίο «Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» του James Redfield.

Είναι σημαντικό να μην επηρεαζόμαστε από τις εξωτερικές και εσωτερικές φωνές που μας γεμίζουν με φόβους, ανασφάλειες, ερωτηματικά, απαξίωση, αυτολύπηση και θέλουν να μας κρατούν ενεργειακά «κάτω». Είναι πολύ ασφαλές και βολικό να μη δραστηριοποιούμαστε. Ο εαυτός μας δεν θέλει να πληγωθούμε και κάνει ότι μπορεί «καλύτερο» για να μας κρατήσει ασφαλείς. 

Άρα θα μας αποτρέψει από το να βρούμε καινούργια δουλειά, για να μην πάρουμε το ρίσκο ειδικά «σε τέτοιες εποχές που ζούμε», θα προσελκύσει τα λάθος άτομα μπροστά μας, για να επιβεβαιώσουμε άλλη μια φορά «τι καλά που είμαι μόνος/ μόνη μου, δεν έχω ανάγκη κανένα» (άρα : γεμίζω κι άλλες φοβίες την καρδιά μου, μπλοκάρω) και άλλα πολλά.

Επίσης, και οι δικοί μας άνθρωποι στην προσπάθεια τους να μας προστατεύσουν, μας γεμίζουν ερωτηματικά. Ναι, δεν θέλουν να μας δουν να πληγωνόμαστε, αλλά κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ξέρει στην καρδιά μας βαθιά τι θέλουμε, τι έχουμε ανάγκη, τι ονειρευόμαστε όταν πέφτουμε στο κρεβάτι μας, αλλά και το μάθημα που πρέπει να πάρουμε στο κάτω κάτω της γραφής για να εξελιχθούμε στη ζωή μας. Τα μαθήματα είναι καλά. Εμείς όμως είμαστε φυγόπονοι και δεν αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα τους.

Έτσι όλοι μένουμε βαλτωμένοι σε συνήθειες και σχέσεις που μόνο μας αδειάζουν, δεν μας κάνουν χαρούμενους στην ουσία τους παρά μόνο επιφανειακά και δεν προσφέρουν πνευματική θρέψη. Μένουμε παθητικοί παρατηρητές και τα μοτίβα επαναλαμβάνονται στη ζωή μας.

Κανείς δεν μας αναγκάζει να κόψουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους της ζωής μας, κανείς δεν προτείνει να παραιτηθούμε όλοι από τις δουλειές μας και να ταξιδέψουμε στο άγνωστο. Εκτός από τα σημεία εκείνα στη ζωή μας, όπου θέλουν «καθάρισμα», και εδώ μπορεί να έχουμε απώλειες, στους υπόλοιπους τομείς μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο η ανανέωση. 

Έτσι, αν εστιάσουμε την προσοχή μας σε θετικά πράγματα και στα θετικά σημεία των ανθρώπων μας, και η πρόθεση μας γεμίσει ζωντάνια και θετικότητα, θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ή να αποκτήσουμε ότι μας κάνει ευτυχισμένους. Και εδώ επιστρέφουμε στο πάντα επίκαιρο και ζωντανό ότι οι αλλαγές ξεκινάνε σε όλα τα επίπεδα από εμάς πρώτα. 

Δεν πρέπει να περιμένουμε από τον άλλον να αλλάξει, για να δούμε τη διαφορά. Εμείς, αλλάζοντας τον μικρόκοσμό μας, θα αρχίσουμε να βιώνουμε αλλαγές γύρω μας. Όταν αλλάζει η ενέργεια έστω και του ενός, αυτομάτως αλλάζει η διαδραστικότητα μεταξύ και των δύο, δεν γίνεται αλλιώς.

Ένα άλλο παράδειγμα εδώ για τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ συντρόφων :

Όταν φοβόμαστε ότι κανείς δεν αξίζει ή ο τάδε/ η τάδε θα με πληγώσει, τότε θα ελκύσουμε έναν ανάλογο άνθρωπο που θα μας προσφέρει απλόχερα ότι ζητήσαμε. Ναι, καταλαβαίνω ότι δεν το ζητήσαμε, το φοβόμαστε, δυστυχώς το ίδιο είναι. Αφού στρέφουμε την ενέργεια μας προς τα εκεί και χρωματίζουμε την ποιότητα της σχέσης μας με αυτά τα χρώματα, είναι σαν να το ζητάμε. 

Θα πρέπει να αγαπήσουμε τον Εαυτό μας και να νιώσουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο. Να έχουμε Εμπιστοσύνη. Να είμαστε και να παραμένουμε Θετικοί παρά τα όσα μπορεί να μας συμβαίνουν, είναι μόνο μαθήματα, είναι μόνο προκλήσεις.

Ο Ανώτερος Εαυτός μας κάνει ότι καλύτερο μπορεί φέρνοντας τις προκλήσεις στο δρόμο μας για να μάθουμε το μάθημα και να εξελιχθούμε. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το ταξίδι είναι μοναδικό και ιδιαίτερο για τον κάθε άνθρωπο.

Θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής καθημερινά το πως θα κρατάμε την πρόθεση μας καθαρή, φωτεινή και θετική, πως θα βάφουμε με υγιή και θετικά χρώματα τις σχέσεις μας με όλους τους άλλους ανθρώπους και πως θα προβάλλουμε ένα αρμονικό αύριο στη Ζωή μας.

Το που και με τι τρόπο θα διοχετεύσουμε την ενέργεια μας κάνει όλη τη διαφορά του κόσμου.

Μια επεξήγηση εδώ : το «πνευματικό» κομμάτι δεν αφορά απαραίτητα στο να μπούμε σε μοναστήρια, να απαρνηθούμε τα εγκόσμια και άλλες συναφείς πράξεις. Μια χαρά πνευματικότητα προσφέρει ένας περίπατος στη φύση, ένα αξιόλογο βιβλίο, το μοίρασμα με φίλους, οι ενεργειακές θεραπείες. Έτσι θρεφόμαστε ενεργειακά και πνευματικά.





Ρούλα Παπαθανασίου, Reiki Master, 
Healing Thai massage, Meditation classes, 
Crystalltherapis

7 στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα “μεγάλα μυαλά”.....!!!!!!!!!

Τι είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς; Οι ερωτήσεις «ξέρεις να παίζεις πιάνο;» και «παίζεις πιάνο;» μπορεί να φαίνονται ίδιες, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι και μάλιστα, φανερώνουν κάτι για τον τρόπο που μαθαίνει κανείς.

«Είναι δύο πολύ διαφορετικές ερωτήσεις» εξηγεί η Shari Tishman από το Χάρβαρντ και η απάντηση στο πρώτο ερώτημα μπορεί να είναι «ναι», ενώ στο δεύτερο «όχι».

Αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να ισχύει αυτό, όπως εξηγεί η ίδια, «η πρώτη ερώτηση αφορά την ικανότητα, ενώ η δεύτερη ρωτά σιωπηρά πολύ περισσότερα και, πέρα από την ικανότητα, ρωτά και για την κλίση του ατόμου» αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider.

Η ίδια διάκριση - μεταξύ ικανότητας και κλίσης- εκτείνεται και στην ψυχική μας ζωή, λέει η Tishman. Για παράδειγμα, οι έρευνες γύρω από τη σκέψη δείχνουν, ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικαλεστούν επιχειρήματα για τις δύο πλευρές ενός ζητήματος, όταν καθοδηγούνται μέσα από μια διαδικασία, κάτι που φανερώνει ότι έχουν την ικανότητα αυτή.

Όμως οι άνθρωποι συνήθως δεν αξιολογούν και τις δύο πλευρές, καθώς δεν έχουν τη διάθεση να το κάνουν. Έτσι, αν κάποιος θέλει να εξασκήσει περισσότερο την κριτική του σκέψη, πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό.

«Το να είναι κανείς ένας καλά σκεπτόμενος άνθρωπος σημαίνει, ότι έχει τη σωστή διάθεση για σκέψη» υποστηρίζει ακόμη η ίδια. «Διαφορετικά, δε θα καταφέρει ποτέ να χρησιμοποιήσει στο έπακρο όλες τις ικανότητές του».

Υπάρχουν επτά τέτοιες διαθέσεις - σκέψης, οι οποίες είναι οι εξής  :

1. Η διάθεση να έχουν ανοιχτό μυαλό και να είναι περιπετειώδεις.
Η τάση για να είναι ανοιχτόμυαλοι, να εξερευνούν εναλλακτικές απόψεις, εναλλακτικές της στενής σκέψης και η ικανότητα να παράγουν πολλαπλές επιλογές.

2. Η διάθεση προς διανοητική περιπέτεια.
Η τάση να αναρωτιέται κανείς, να δοκιμάζει, να βρίσκει προβλήματα, να διερωτάται, να εμφανίζει εγρήγορση σε ό,τι αφορά τις ανωμαλίες και η ικανότητα στενής παρατήρησης και διαμόρφωσης ερωτημάτων.

3. Η διάθεση αποσαφήνισης και αναζήτησης της κατανόησης.
Μια επιθυμία για ξεκάθαρη κατανόηση, αναζήτηση συνδέσεων και εξηγήσεων, μια εγρήγορση σε ό,τι αφορά την ασάφεια, η ανάγκη για συγκέντρωση και η ικανότητα να «χτίζει» έννοιες.

4. Η διάθεση για σχεδιασμό και στρατηγική.
Το κίνητρο για τον καθορισμό στόχων, για τη δημιουργία και εκτέλεση σχεδίων και για ενόραση των αποτελεσμάτων, μια εγρήγορση για το πιθανό λάθος και την ανακρίβεια και η ικανότητα να θέτει στόχους και να φτιάχνει συγκεκριμένα πλάνα.

5. Η διάθεση να είναι διανοητικά προσεκτικός.
Η θέληση για ακρίβεια, οργάνωση, πληρότητα, μια εγρήγορση για το πιθανό λάθος ή ανακρίβεια και η ικανότητα να επεξεργάζεται πληροφορίες με ακρίβεια.

6. Η διάθεση για αναζήτηση και αξιολόγηση.
Η τάση να αμφισβητεί τα δεδομένα, να απαιτεί αιτιολόγηση, μια εγρήγορση στην ανάγκη για παροχή αποδείξεων και η ικανότητα να ζυγίζει και να αξιολογεί.

7. Η διάθεση μεταγνωστικής.
Η τάση να παρακολουθεί και να ελέγχει τη ροή της σκέψης ενός ατόμου, εγρήγορση σε πολύπλοκες έννοιες και τρόπο σκέψης και η ικανότητα να ασκεί έλεγχο σε ψυχικές διαδικασίες και να είναι ανακλαστικός.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί, όταν χρησιμοποιηθούν στις κατάλληλες περιπτώσεις, επιτρέπουν στους ανθρώπους να εμπλακούν πλήρως με δύσκολα πνευματικά προβλήματα, καταλήγει το δημοσίευμα.




newsbeast.gr

Εμπιστοσύνη στον εαυτό μου : Πώς το καταφέρνω ;

Καθώς η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας μεταβάλλεται με το χρόνο, τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής μας μπορούν να βελτιωθούν, αρκεί να το θέλουμε και να το προσπαθούμε.

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το πώς βλέπω και αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου. Διαφέρει, ωστόσο, από την αυτοεικόνα, η οποία περιγράφει περισσότερο ένα σύνολο χαρακτηριστικών (π.χ. είμαι ψηλή, είμαι αδύνατη, κλπ). 

Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη συνολική άποψη που έχω σχηματίσει για τον εαυτό μου και στην αξία που μου αποδίδω ως άτομο. Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάμικτες απόψεις για τον εαυτό μας, αλλά εάν η γενική αντίληψη είναι πως αποτελώ ένα ανεπαρκές ή κατώτερο άτομο ή εάν αισθάνομαι διαρκώς πως δεν αξίζω πραγματικά, δεν είμαι σημαντική για τους γύρω μου και πως δεν δικαιούμαι να μου συμβαίνουν καλά πράγματα στη ζωή, τότε αυτό σημαίνει πως η αυτοεκτίμησή μου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. 

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το αναγνωρίσω, γιατί η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει οδυνηρές, ακόμα και καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή μου.

Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί τη χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι οι πεποιθήσεις που έχω για τον εαυτό μου μοιάζουν με πραγματικά γεγονότα, ενώ ουσιαστικά αποτελούν προσωπικές απόψεις και μόνο. Παραδείγματος χάριν, επειδή πιστεύω πως ποτέ κανείς δεν θα με αγαπήσει, δημιουργώ μια πραγματικότητα στην οποία θεωρώ πως όντως δεν υπάρχει κανείς γύρω μου που να με νοιάζεται και να με αγαπάει. 

Φαίνεται πως οι πρώιμες εμπειρίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης. Ανάλογα με το τι έχω δει, ακούσει και βιώσει μέσα στην οικογένειά μου κυρίως, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό μου περίγυρο, καθώς μεγαλώνω και αναπτύσσομαι, επηρεάζεται και ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου. Μερικά παραδείγματα πρώιμων εμπειριών που μπορεί να με κάνουν να σκέφτομαι αρνητικά για τον εαυτό μου είναι τα παρακάτω:

§ Αδυναμία να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των γονέων, αλλά και των συνομηλίκων μου

§ Αυστηροί και άκαμπτοι κανόνες μέσα στην οικογένεια

§Παραμέληση, κακοποίηση, έλλειψη ζεστασιάς, ενδιαφέροντος και αποδοχής

§ Βίωση προκατάληψης όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και βάσει της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκω

§ Βίωση έντονου στρες στο σχολείο ή / και την οικογένεια

Ωστόσο, μερικές φορές η αρνητική θεώρηση του εαυτού μπορεί να προκύψει και μετέπειτα στην πορεία της ζωής, λόγω της εμπειρίας ενός τραυματικού γεγονότος κυρίως στο χώρο της εργασίας και σε επίπεδο ερωτικών σχέσεων.
Πώς μπορώ, όμως, να ανακτήσω την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου;

Η τόνωση της αυτοεκτίμησης είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνο και πολλή προσπάθεια. Βασικό σημείο αποτελεί ο εντοπισμός του προβλήματος, η απόφαση να έρθω αντιμέτωπη με τους φόβους μου, αλλά και το να μπορέσω να αξιολογήσω τα λάθη μου μαθαίνοντας μέσα από αυτά. Συχνά, στη διαδικασία αυτή της αλλαγής απαιτείται η βοήθεια ενός Ψυχολόγου. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες
§ Προσδιόρισε τους παράγοντες πυροδότησης αρνητικών σκέψεων για τον εαυτό σου. Μήπως παίρνεις προσωπικά τα διάφορα στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί να προκύπτουν στη ζωή σου (π.χ. κριτική στον χώρο εργασίας, εκνευρισμός από τον σύντροφό σου, κλπ) με αποτέλεσμα να οδηγείσαι σε λανθασμένα συμπεράσματα για τον εαυτό σου; 

Μήπως συγχέεις την αποτυχία σου σε μεμονωμένα γεγονότα (π.χ. δεν παίρνω καλούς βαθμούς, δεν πήρα το δίπλωμα οδήγησης, χώρισα με τον σύντροφό μου) με την αξία σου ως άτομο;

§ Αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία. Συχνά επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά στοιχεία μας και παίρνουμε ως δεδομένα και αυτονόητα τα θετικά. Φτιάξε μια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που έχεις πετύχει μέχρι τώρα στη ζωή σου και τοποθέτησέ την σε ένα εμφανές σημείο, ώστε ανά πάσα στιγμή να σου υπενθυμίζει τους τομείς στους οποίους έχεις επιτύχει. 

Αναζήτησε στοιχεία σε μικρές καθημερινές στιγμές και όχι απαραίτητα σε κάτι πολύ εξεζητημένο (π.χ. ότι σημείωσες τις υψηλότερες πωλήσεις του μήνα, ότι βοήθησες την ομάδα σου να κερδίσει τον αγώνα, ότι βοήθησες ένα αγαπημένο σου πρόσωπο σε μια δύσκολη στιγμή, κλπ)

§ Διαχειρίσου τις αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν. Μάθε να αντιμετωπίζεις τις δυσλειτουργικές σου πεποιθήσεις και σκέψεις, αντικαθιστώντας τες με άλλες πιο ρεαλιστικές. Αντί να οδηγείσαι σε αυθαίρετα συμπεράσματα αναρωτήσου: «Τι στοιχεία έχω που να στηρίζουν την άποψη που έχω σχηματίσει για τον εαυτό μου;», «Μήπως αυτό που μου συμβαίνει μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, έξω από εμένα;»

§ Σπάσε τον φαύλο κύκλο. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση κατά την οποία το άτομο κατανοεί όχι μόνο τα αίτια του προβλήματος, αλλά και τους παράγοντες διαιώνισής του. 

Μέσω της συγκεκριμένης ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας θα μπορέσεις να τροποποιήσεις τις πεποιθήσεις σου, αλλάζοντας τη συμπεριφορά σου. Σε συνεργασία με τον θεραπευτή σου θα ανακαλύψεις νέους τρόπους συμπεριφοράς και θα παρατηρήσεις με ποιον τρόπο αυτές επηρεάζουν το συναίσθημά σου και κατ’ επέκτασιν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου

§ Μην ξεχνάς να διεκδικείς. Είναι σημαντικό να εκφράζεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου με ευθύτητα και ειλικρίνεια, δείχνοντας πως είσαι υπεύθυνη για τη ζωή σου. Έχε το θάρρος να αποδεχτείς τα λάθη σου, αλλά και το σθένος να υπερασπιστείς τις απόψεις σου

§ Μάθε να θέτεις μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους. Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις κάθε φορά τον εαυτό σου! Η επιτυχία και η αλλαγή έρχονται σταδιακά!

§ Θυμήσου πως το «τέλειο» δεν υπάρχει! Αποδέξου πως όλοι κάνουμε λάθη όταν δοκιμάζουμε κάτι καινούριο. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε μάθηση και εξέλιξη

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας νιώθουμε την αυτοεκτίμησή μας να μειώνεται και έχουμε την ανάγκη οι δικοί μας άνθρωποι να μας ενθαρρύνουν και να τονώνουν το ηθικό μας. Το καλό είναι, πως επειδή η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων, τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής μας μπορούν να βελτιώνονται, αρκεί, βέβαια, να το θέλουμε και να το προσπαθούμε!




Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Slow down για να απολαύσετε τη ζωή.....!!!!!!!!

               
Τι σχέση έχουν οι χελώνες με το σεξ και τα σαλιγκάρια με το φαγητό μας; Από την άσκηση, μέχρι τη διατροφή, τη θεραπεία, ακόμα και το σεξ, το κίνημα των «αργών» κερδίζει έδαφος. Μήπως τελικά το καλό πράγμα αργεί να γίνει;

Άνοιξα βιαστικά τον υπολογιστή. Πήρα θέση μπροστά στο πληκτρολόγιο και άρχισα να πατάω με μανία τα κουμπιά. Έπρεπε να γράψω ένα κείμενο για το «Slow Down» (τη νέα τάση που προτείνει την επιβράδυνση ως τρόπο ζωής) και οι ημερομηνίες με πίεζαν. Η πρώτη ιστοσελίδα που άνοιξα για να βρω πληροφορίες με έφερε αντιμέτωπη με το παγκόσμιο κίνημα «Slow Down Now». 

Ξεκίνησα να διαβάζω για τα οφέλη τού «να μην κάνεις και πολλά». Λίγα λεπτά αργότερα άφησα ασυναίσθητα τα δάχτυλά μου να «ξεκολλήσουν» από τα πλήκτρα και ξάπλωσα αναπαυτικά πίσω στην καρέκλα μου. Ήπια μια γουλιά καφέ και κοίταξα το ταβάνι. Χωρίς ενοχές. Τελικά, το να μειώνουμε την ταχύτητα σε έναν κόσμο τις εξελίξεις του οποίου έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να προλάβουμε είναι ίσως η μόνη λύση για τη διαφύλαξη της ψυχικής μας ηρεμίας και της καλής μας διάθεσης. 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν σθεναρά οι οπαδοί του κινήματος «Slow down». Και για να τα καταφέρουμε φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε γιόγκι. Ας δούμε πώς. 

Το μανιφέστο των «αργών» 
«Μας παροτρύνουν να επιταχύνουμε. Εμείς αντιστεκόμαστε! Πρέπει να μειώσουμε τους ρυθμούς στο γραφείο και στο δρόμο. Οφείλουμε να επιβραδύνουμε, αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή μας, όταν τα πάντα γύρω μας είναι σε κατάσταση διαρκούς υπερδραστηριότητας». Κάπως έτσι ξεκινάει το μανιφέστο των απανταχού θιασωτών του κινήματος «Slow Down Now». 

Ο εμπνευστής του, Κρίστοφερ Ρίτσαρντς, προσπάθησε να απενοχοποιήσει το να «μην κάνουμε πολλά», φέρνοντας τη Δύση λίγο πιο κοντά στη φιλοσοφία της Ανατολής. Το επιχείρημά του - το οποίο αναφέρεται φυσικά στο Μανιφέστο - είναι αν μη τι άλλο λογικό: «Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά». 

Θεραπεία σε slow motion
Στις έτοιμες λύσεις των φαρμακευτικών ουσιών έρχονται να αντιταχθούν οι εναλλακτικές θεραπείες. Στην περίπτωση της ομοιοπαθητικής, το «ένα χάπι για τον πονοκέφαλο και ο πόνος υποχωρεί αμέσως» αντικαθίσταται από μια πιο ολιστική προσέγγιση. 

Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο, που περιλαμβάνει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Οι γιατροί που την εφαρμόζουν επιλέγουν τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα για κάθε ασθενή (τα οποία βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, ενώ η φαρμακευτική ουσία υφίσταται τόσο μεγάλη αραίωση, που τελικά δεν ανιχνεύεται χημικά στο διάλυμα που χορηγείται στον ασθενή), στοχεύοντας στη σωματική και παράλληλα στην ψυχική του θεραπεία. 

Αυτό, βέβαια, απαιτεί υπομονή, αφού ακόμα κι αν ο ασθενής αισθάνεται καλά από τον πρώτο κιόλας μήνα, θα πρέπει να περιμένει να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του για ένα χρονικό διάστημα (συνήθως κάποιους μήνες), ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Στο πεδίο θεραπείας της ομοιοπαθητικής ανήκουν μεταξύ άλλων τα δερματικά προβλήματα, οι αλλεργίες, οι πονοκέφαλοι, τα αρθριτικά, το άσθμα, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος, οι φοβίες και το στρες. 

Χαλαρότητα über alles 
Τη χαλαρότητα εκθειάζει και ο διαλογισμός, διακηρύσσοντας ότι το στρες δεν πρέπει να έχει θέση στην καθημερινότητά μας. «Η ένταση δεν σχετίζεται με τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά με όσα συμβαίνουν μέσα μας», λένε οι υποστηρικτές του. Τα οφέλη για τον οργανισμό μας πολλά : Με το διαλογισμό το σώμα χαλαρώνει και το μυαλό ηρεμεί.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ συμβάλλει στη μείωση του πόνου και περιορίζει τα επίπεδα της πίεσης, καθώς επιδρά στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επιστήμονες του αποδίδουν επίσης αντικαταθλιπτική δράση. 

Πώς επιτυγχάνονται όλα αυτά; Δεν χρειάζεται να καθίσετε στη στάση του Βούδα, κοιτώντας το κενό, για να χαλαρώσετε. Αρκεί να κάνετε σύντομες αλλά συχνές παύσεις μέσα στη μέρα, αποβάλλοντας τις σκέψεις της καθημερινότητας. Κάθε 2-3 ώρες σταματήστε ότι κάνετε για 1'. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και αφιερώστε την προσοχή σας σε ότι βρεθεί στο δρόμο σας. Αυτή η διάχυτη παρατήρηση της πραγματικότητας βοηθάει στην απαλλαγή από τις αγχωτικές σκέψεις, γιατί γεμίζει το πεδίο της αντίληψής σας και κατευθύνει το νου από τον ξέφρενο εξωτερικό ρυθμό σε πιο ήρεμες διαδρομές. 

Μεγαλώνοντας τον Αϊνστάιν 
Δευτέρα-Τετάρτη μπαλέτο, Τρίτη-Πέμπτη αγγλικά, Παρασκευή κολυμβητήριο και Σαββατοκύριακο θέατρο, γιατί «το παιδί πρέπει να μάθει από πολιτισμό». Σας θυμίζει κάτι το παραπάνω εβδομαδιαίο πρόγραμμα; Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να κρατάμε τα παιδιά μας απασχολημένα διαρκώς. 

Κάθε λεπτό της ζωής τους πρέπει να κάνουν κάτι χρήσιμο. Έτσι όμως «μεγαλώνουμε κουρασμένα παιδιά», γράφει ο Carl Honoré, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «In Praise of Slow» («Τιμώντας τη βραδύτητα»), το οποίο έχει γίνει best seller σε πολλές χώρες, ο Honore μιλάει για την κουλτούρα της βραδύτητας. «Δεν βασίζεται στην απραξία, αλλά στο να καταφέρουμε να κάνουμε τα πάντα στη σωστή ταχύτητα», ξεκαθαρίζει. 

Η ποιότητα, δηλαδή, πρέπει να υπερτερήσει της ποσότητας. Στη δουλειά, στο φαγητό, ακόμα και στην ανατροφή των παιδιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Honore, τα παιδιά έχουν ανάγκη τη βραδύτητα πολύ περισσότερο από τους ενηλίκους. Χρειάζονται χρόνο να χαλαρώσουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να κοινωνικοποιηθούν. 

Στο βιβλίο του «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας», ο συγγραφέας επιμένει στο ότι η ανατροφή των παιδιών δεν πρέπει να μοιάζει με αγώνα συγκέντρωσης γνώσεων και εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική τους ζωή. Χαλαροί γονείς είναι οι ισορροπημένοι γονείς και ευτυχισμένα παιδιά αυτά που έχουν το χρόνο και το χώρο να εξερευνήσουν τον κόσμο όπως αυτά επιθυμούν. 

Γυμναστική με συνείδηση 
Τι γίνεται, όμως, στο χώρο του fitness; Η εποχή που η Jane Fonda ίδρωνε μπροστά στην κάμερα κάνοντας αερόμπικ πέρασε ανεπιστρεπτί. Σήμερα, ο ιδρώτας δεν είναι συνώνυμο της γυμναστικής. Εναλλακτικοί τρόποι άσκησης, όπως η γιόγκα και το Πιλάτες, ποντάρουν στην αύξηση των δυνατοτήτων του σώματος και της δύναμης των μυών, σε χαλαρούς πάντα ρυθμούς. 

Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι οι μέθοδοι αυτές περιορίζονται στη χαλάρωση σώματος και πνεύματος, αλλά αδυνατούν να γυμνάσουν πραγματικά το σώμα, καιρός να αναθεωρήσετε. Η εναλλακτική γυμναστική δεν υστερεί σε τίποτα - ίσως μάλιστα να έχει και επιπλέον οφέλη. 

Οι κοιλιακοί σφίγγουν, οι ραχιαίοι «δουλεύουν», χέρια και πόδια γυμνάζονται και το σώμα αποκτά πλαστικότητα, χωρίς μάλιστα να καταπονείται. Το μυστικό; Η σωστή αναπνοή και η συγκέντρωση, αφού το ζήτημα είναι κάθε κίνηση να γίνεται συνειδητά. Έτσι, το επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται, όχι όμως «βίαια». 

Slow food VS fast food
Το fast food αργοπεθαίνει; Ίσως. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι θεαματικότητες των εκπομπών μαγειρικής, οι πωλήσεις των βιβλίων με συνταγές, η επιστροφή στην κουζίνα του σπιτιού μας. Μήπως βαρεθήκαμε τα τυποποιημένα χάμπουργκερ ή κουραστήκαμε να τρώμε τρόφιμα χωρίς άρωμα και γεύση; Όπως και να χει, το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων αρχίζει να στρέφεται τα τελευταία χρόνια στα εποχικά τρόφιμα, στη βιολογική καλλιέργεια, στην τοπική γαστρονομική παράδοση. 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το «οικο-γαστρονομικό» κίνημα «Slow Food» ή αλλιώς «Βραδυφαγία», με σήμα -τι άλλο;- το σαλιγκάρι. Εμπνευστής ο Ιταλός Κάρλο Πετρίνι, ο οποίος απέναντι στο «πρόχειρο φαγητό» (fast food) αντέταξε την έννοια της απόλαυσης και της φιλοξενίας, στοχεύοντας στην επαναφορά της αυθεντικής τοπικής κουζίνας στο προσκήνιο. 

Οι δραστηριότητες των υποστηρικτών του κινήματος - που προέρχονται ήδη από 150 διαφορετικές χώρες- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γαστρονομικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, όπου μικροί παραγωγοί και καλλιεργητές έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές, εκπαιδευτικά προγράμματα γευστικής αγωγής σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλους τοπικούς φορείς τροφίμων, αλλά και κινήσεις που στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας κάθε περιοχής και των τοπικών διατροφικών συνηθειών. 

Η φιλοσοφία του κινήματος «Slow Food» συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «καλό», «καθαρό» και «δίκαιο». Καλό φαγητό που αποτελείται από φρέσκα, εποχικά, τοπικά προϊόντα, καθαρή παραγωγή, η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, την πανίδα και την υγεία μας, και δίκαιες τιμές, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους μικρούς παραγωγούς και καλλιεργητές. Τι και αν χρειαστεί να περιμένουμε το καλοκαίρι για να απολαύσουμε γευστικές ντομάτες και το χειμώνα για να γευτούμε ένα κουνουπίδι ή ένα λάχανο; Κάθε πράγμα στον καιρό του. 

Σεξ : Πατήστε pause 
Η σεξουαλική μας ζωή είναι ο καθρέφτης όπου αντανακλάται η διάθεση, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας. Σε μια καθημερινότητα, λοιπόν, που κυριαρχείται από γρήγορους ρυθμούς και εξάντληση, είναι λογικό να επηρεάζεται αντίστοιχα και η σεξουαλικότητά μας. Ίσως έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τον ερωτισμό μέσα από τη φιλοσοφία των Κινέζων και των Ινδών. 

Η ταοϊστική παράδοση της Κίνας και οι ταντρικές διδασκαλίες της Ινδίας κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά 5.000 ετών. Αν και έχουν διαφορές μεταξύ τους, κοινός τους παρονομαστής είναι ότι και οι δύο απαιτούν χρόνο και αφοσίωση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχές του ταντρικού σεξ, στην ερωτική επαφή δεν υπάρχει χρόνος. Ο χρόνος σταματάει και όλη η ύπαρξη συγκεντρώνεται σε μια στιγμή.

Ακόμα πάντως και αν δεν σκοπεύετε να εντρυφήσετε στις τεχνικές της Ανατολής, μπορείτε να παρατείνετε την ηδονή του σεξ χρησιμοποιώντας μικρά μυστικά. Τα αισθησιακά αγγίγματα ή ένα ερωτικό μασάζ πριν την επαφή θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά με το σύντροφό σας. Ξεκινήστε από την πλάτη του και καταλήξτε στα πόδια, επιμένοντας στα δάχτυλα. 

Στο τέλος, αφιερώστε λίγα λεπτά στο πρόσωπο του συντρόφου σας, κάνοντας κυκλικές κινήσεις από τη μέση του μετώπου προς τα μαλλιά, και δώστε έμφαση στην περιοχή των φρυδιών, εφαρμόζοντας πάλι μικρές κυκλικές κινήσεις. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αυξάνει το αίσθημα της ηδονής. Κλείνετε τα μάτια και εισπνέετε βαθιά, αλλά απαλά από τη μύτη. 




Info 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΖΩΤΟΥ, ομοιοπαθητικό παιδίατρο, την κ. ΕΥΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, κινησιολόγο, εκπαιδεύτρια Πιλάτες στο «Studio Pilates», και τον κ. ANTHONY STRANO, υπεύθυνο στο παράρτημα του Παγκόσμιου Πνευματικού Πανεπιστημίου «Brahma Kumaris» στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.
ΜΥΡΤΩ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Αν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα, μπορώ να κάνω τα πάντα - Χόρχε Μπουκάϊ .....!!!!!!!!

Ένας άνθρωπος προχωράει απελπισμένος στην έρημο. Μόλις έχει πιει την τελευταία σταγόνα νερό από το παγούρι του. Ο ήλιος που καίει πάνω από το κεφάλι του και οι γύπες που τον περιτριγυρίζουν, προμηνύουν το επικείμενο τέλος του.

“Νερό!” φωνάζει. “Νερό! Λίγο νερό!“

Βλέπει από δεξιά να έρχεται προς το μέρος του ένας βεδουίνος πάνω σε μια καμήλα.

“Δόξα τω Θεώ!” λέει. “Νερό σε παρακαλώ…νερό!“

“Δεν μπορώ να σου δώσω νερό” του λέει ο βεδουίνος. “Είμαι έμπορος, και το νερό είναι απαραίτητο για να ταξιδεύει κανείς στην έρημο.“

“Πούλησέ μου λίγο νερό” τον εκλιπαρεί εκείνος. “Θα σε πληρώσω…“

“Αδύνατον “εφέντη”. Δεν πουλάω νερό, πουλάω γραβάτες.“

“Γραβάτες;;;;“

“Ναι, κοίτα τι ωραίες γραβάτες…Αυτές εδώ είναι ιταλικές και είναι προσφορά, οι τρεις δέκα δολάρια…Κι αυτές εδώ, από ινδικό μετάξι, αθάνατες…Κι αυτές εδώ…“

“Όχι…Όχι…Δεν θέλω γραβάτες, νερό θέλω…Φύγε! Φύγεεεε!“

Ο έμπορος συνεχίζει το δρόμο του, και ο διψασμένος εξερευνητής προχωράει σταθερά μέσα στην έρημο.

Σκαρφαλώνει σ’ ένα αμμόλοφο και βλέπει να έρχεται από αριστερά άλλος έμπορος.

Οπότε, τρέχει προς το μέρος του και του λέει: “Πούλησέ μου λίγο νερό, σε παρακαλώ…“

“Νερό δεν γίνεται” του απαντάει ο έμπορος, “έχω όμως να σου προσφέρω τις καλύτερες γραβάτες της Αραβίας…“

“Γραβάτες!!! Δεν θέλω γραβάτες! Θέλω νερό!” φωνάζει ο άνθρωπος απελπισμένος.

“Έχουμε προσφορά” επιμένει ό άλλος. “Αγοράζοντας δέκα γραβάτες, παίρνεις ακόμη μία δωρεάν…“

“Δεν θέλω γραβάτες..!!!“

“Μπορείς να πληρώσεις σε τρεις άτοκες δόσεις και με πιστωτική κάρτα. Έχεις πιστωτική κάρτα;“

Φωνάζοντας έξαλλος, ο διψασμένος συνεχίζει το δρόμο του προς το πουθενά.

Λίγες ώρες αργότερα κι ενώ σέρνεται πια, ο ταξιδιώτης σκαρφαλώνει σ΄έναν ψηλό αμμόλοφο κι από ΄κει ατενίζει τον ορίζοντα.

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπουν τα μάτια του. Μπροστά, στα χίλια μέτρα, βλέπει καθαρά μια όαση. Μερικούς φοίνικες και μια απίστευτη βλάστηση γύρω από τη γαλάζια αντανάκλαση του νερού.

Ο άντρας τρέχει προς τα εκεί φοβούμενος μήπως είναι οφθαλμαπάτη. Δεν είναι όμως, η όαση είναι αληθινή.

Το μέρος φυλάσσεται. Το προστατεύει ένας φράκτης με μία μόνο είσοδο που τη φυλάει ένας φρουρός.

“Σας παρακαλώ, αφήστε με να περάσω. Χρειάζομαι νερό…νερό. Σας παρακαλώ…“

“Αδύνατον, κύριε. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος χωρίς γραβάτα.“

Στην καθημερινή μας ζωή αποφασίζουμε σχεδόν για καθετί που κάνουμε και καθετί που σταματάμε να κάνουμε.

Η συμμετοχή στη ζωή μας είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και αναπόφευκτη.

Είμαστε αναγκαστικά συνένοχοι για όλα όσα μας συμβαίνουν, γιατί με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχουμε επιλέξει να μας συμβούν.

“Ε, καλά…εγώ όμως πρέπει κάθε μέρα να πάω στη δουλειά…. δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι’ αυτό…ακόμη κι αν δεν θέλω και δεν το επιλέγω, πάλι πρέπει να πάω. Δεν μπορώ να δώσω στον εαυτό μου την άδεια να μην πάω αύριο στη δουλειά.”

Αν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα, μπορώ.

Είτε το ξέρεις προκαταβολικά είτε όχι, πάντα υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσεις.

“Α, έτσι…Αν όμως πληρώσω το τίμημα, αύριο τα παιδιά μου δεν θα έχουν να φάνε.”

Ωραία, αυτό θα είναι το τίμημα. Οπότε, επιλέγω να πάω στη δουλειά. Και επιλέγω να συνεχίσω να δουλεύω, να κρατήσω τη δουλειά μου. Επιλέγω να μπορώ να θρέψω τα παιδιά μου. Και μου φαίνεται σωστό που κάνω αυτή την επιλογή. Όμως, εγώ το επιλέγω, έτσι; 

Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει. Σύμφωνα με τις αρχές μου, είναι πιο σημαντικό να μπορώ να θρέψω τα παιδιά μου από το να ικανοποιήσω την επιθυμία μου να χουζουρεύω μέχρι αργά στο κρεβάτι. Αυτό μου φαίνεται σωστό. Είναι δική μου απόφαση. Και ακριβώς επειδή είναι δική μου απόφαση, έχει αξία.

Ένας από τους όρους της αυτοεξάρτησης, είναι ότι μέσω της άδειας που έχω δώσει στον εαυτό μου να είμαι αυθεντικός, συνειδητοποιώ αυτομάτως ότι μου αξίζει οποιαδήποτε ανταμοιβή παρουσιάζεται, για τις σωστές αποφάσεις που παίρνω. Γιατί, ότι έκανα δεν ήταν υποχρέωσή μου, αλλά δική μου απόφαση. Μπορούσα να πάρω αυτήν ή την άλλη απόφαση, συνεπώς, μου ανήκει ο έπαινος για την επιτυχία.

Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης είναι ο δρόμος της ανάληψης της ευθύνης για τον εαυτό μας. Για να βαδίσεις αυτόν τον δρόμο χρειάζεται:

Να είσαι σε θέση να το κάνεις, να έχεις τα κατάλληλα εφόδια και να πάρεις την απόφαση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέρος για να προετοιμαστεί κανείς για τον δρόμο.

Θα ανακαλύπτουμε τους όρους και τις συνθήκες στη διαδρομή.

Θα βελτιώνουμε τα εφόδιά μας όσο προχωράμε.

Θα παγιώνεται η απόφασή μας όσο περισσότερο δρόμο αφήνουμε πίσω μας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάϊ :Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ Ι)





10 ευχές για τη νέα χρονιά....!!!!!!!

Έχετε ακούσει για το Wish Tree; Είναι ένα απομονωμένο δέντρο, που ξεχωρίζει από άλλα φυτά σε μέγεθος και εμφάνιση και που σε διάφορες χώρες κατέχει ιδιαίτερη πνευματική και θρησκευτική αξία. Ο ρόλος του είναι να αποτελεί ένα μέσο ευχών και προσφορών, με τα κλαδιά του να λειτουργούν ως "πεφταστέρι" με «ειδικό βάρος» τα μικρά μικρά χαρτάκια που κρέμονται από τις άκρες τους, στα οποία ο κόσμος γράφει τις πιο γλυκές σκέψεις και ευχές του.

Και εγώ, επηρεασμένη από αυτό δημιούργησα μία λίστα με τις 10 σπουδαιότερες -προσωπικές ή μη - ευχές μου για να είναι το 2015 μια πραγματικά καλή χρονιά. 

Εύχομαι, για το 2015 :

10. Ειρήνη στην Γάζα. Όσο κλισέ και να ακούγεται αυτό τις τελευταίες μέρες η Γάζα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα μαστίζεται από τον πολιορκητικό κλοιό του μίσους και του φανατισμού. 

9. Ένα καθημερινό τεστ αυτογνωσίας. Έχετε σκεφτεί πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν αν εξισορροπούσαμε τα «όχι» και τα «ναι» μας; Πείτε «ναι» στους φίλους σας που σας καλούν το βραδάκι για ποτό. «Όχι» στο υπερβολικό ποτό. «Ναι» στην δουλειά. «Όχι» στην εκμετάλλευση. «Ναι» στον ελεύθερο χρόνο. «Όχι» στον χαμένο χρόνο. 

8. Να θυμόμαστε τακτικότερα τους ηλικιωμένους. Είτε πρόκειται για τους γονείς ή για τους παππούδες μας, ανθρώπους που μας αγαπάνε με όλη τους την καρδιά και όταν μπορούσαν το αποδείκνυαν με κάθε τρόπο. Τώρα, που μπορούμε εμείς, είναι η σειράς μας. Γιατί «εδώ που είμαστε ήταν και εκεί που είναι θα πάμε». 

7. Περισσότερη οικονομία. Δεν θέλουμε να είμαστε δυσοίωνοι, αλλά φήμες λένε πως το 2015 θα είναι ακόμα πιο «ζόρικο» οικονομικά, κάτι που αιτιολογεί και την αύξηση που ΔΕΝ θα πάρουμε φέτος. Μπορούμε, λοιπόν, μέχρι να ορθοποδήσουν τα πράγματα τουλάχιστον, να ζήσουμε και χωρίς ……..(υλικά αγαθά)

6. Περισσότερα ταξίδια. Και δεν είναι ανάγκη για το ταξίδι μας να ξοδέψουμε μια ολόκληρη περιουσία.

5. Καλύτερο περιβάλλον. Τόσο σχετικά με τον χώρο που ζούμε και εργαζόμαστε όσο και με την ατμόσφαιρα και την φύση γενικότερα. Στο χέρι μας είναι και στις δύο περιπτώσεις να προσπαθήσουμε περισσότερο για μια ποιοτικότερη ζωή. 

4. Ξεκαθάρισμα προτεραιοτήτων. Ο καθένας βέβαια θέτει τις δικές του, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πως σε γενικές γραμμές προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος. 

3. Καλύτερη διατροφή και περισσότερη γυμναστική. Πόσες έρευνες πρέπει να δημοσιευτούν πια για να συνειδητοποιήσουμε ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην υγεία μας τον παίζει η διατροφή και η φυσική μας κατάσταση; 

2. Λιγότερη τηλεόραση. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κανένας άλλος λόγος να ξανανοίξει η τηλεόραση φέτος πέραν ίσως των καλών DVD και …..(σήριαλ που μας χαλαρώνει ή ψυχαγωγεί) 

1. Περισσότερες ανταλλαγές ευχών. Ευχών που όταν τις δίνουμε κλείνουμε τα μάτια, σφίγγουμε τα χέρια, φιλιόμαστε και πιστεύουμε. Γιατί αν τις πιστέψουμε πραγματικά -ποιος ξέρει;- μπορεί και να πραγματοποιηθούν! Για να είμαστε μέσα στην ζωή. Από όλες τις απόψεις. Όπως :

- «Να έχουν υγεία οι άνθρωποι που αγαπάμε» 
- «Να είμαστε υγιείς πνευματικά και σωματικά» 
«There are only two tragedies in life: one is not getting what one wants, and the other is getting it.» Oscar Wild 
- «Τύχη!» 

ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ Τι περιμένουμε από τη νέα χρονιά! Όπως και να το κάνουμε, η εορταστική περίοδος είναι περίοδος ευχών αλλά και αφορμή για αποφάσεις. Δεν έχει σημασία αν οι ευχές δεν υλοποιούνται πάντα ούτε αν ξεχνάμε τις αποφάσεις μας ώσπου να φτάσει η άνοιξη.





Η ανησυχία δεν αφαιρεί τη θλίψη από το αύριο, κλέβει μόνο τη χαρά από το σήμερα.....!!!!!!!!!

Ορισμένοι από εμάς θεωρούν ότι η αγάπη και η δέσμευση είναι πηγή μεγάλης πίεσης ή άγχους. Ανησυχούμε ότι δεν κάνουμε τις σωστές επιλογές. Μήπως η σχέση αποτύχει; Μήπως πληγωθούμε; Εάν αποκαλύψουμε τον εαυτό μας, θα είμαστε για τον άλλο αρκετοί; Ανησυχούμε τόσο, ώστε η αγάπη γίνεται πίεση, ματαίωση, πηγή στρες.

Το 90% των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούμε δε συμβαίνει ποτέ. Αυτό το ξέρουμε όλοι από πρώτο χέρι. Παρ’ όλα αυτά, γραπωνόμαστε από την ανησυχία μας, λες και θα ήταν επιπόλαιο να πάψουμε να ανησυχούμε. 

Τα μικρότερα προβλήματα μας προκαλούν υπερδιέγερση, τα μεγαλύτερα μας απειλούν με πλήρη κατάρρευση. Βλέπουμε σε όλα την αρνητική πλευρά πριν σκεφτούμε τη θετική (αν μας περάσει από το νου ότι υπάρχει και θετική). Έχουμε ένα εκατομμύριο λόγους για να ανησυχούμε, δεδομένου ότι είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με οτιδήποτε μπορεί να μας βλάψει.

Η ανησυχία μας κάνει όλους ανόητους. Ελέγχει τη ζωή μας και μας αφήνει με άδεια καρδιά και στερημένους από εμπειρίες. Με αυτό δεν εννοώ ότι θα πρέπει να είμαστε αδιάφοροι ή ασυλλόγιστοι. Πολύ απλά, αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τα πραγματικά προβλήματα από τα φανταστικά και ασήμαντα.

Δεν έχει σημασία πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το πρόβλημα, πόσο απελπιστική η κατάσταση, πόσο μπερδεμένο το κουβάρι, πόσο μεγάλο το λάθος.

Μια επαρκής κατανόηση της αγάπης θα δώσει λύση σε όλα.

Απόσπασμα από το βιβλίο Γεννημένοι να αγαπάμε Στοχασμοί για την Αγάπη του Leo Buscaglia






Άγιος Βασίλειος ο Μέγας.....!!!!!!!!!


Βίος και Πολιτεία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου 
Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας, αφού η χριστιανική του ανατροφή και η πνευματική του πορεία τον οδήγησαν στην Θεία θεωρεία του Αγίου Ευαγγελίου, και στην αυστηρή ασκητική ζωή, παράλληλα με το ποιμαντικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν καθηγητής ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Εμμέλεια απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος ασκητής και θαυματουργός, η Οσία Μακρίνα και ο Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας. 

Τα πρώτα γράμματα, τού τα δίδαξε ο πατέρας του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Οι σπουδές του διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια. Η ασκητική του ζωή ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια όπου φοιτούσε στην Αθήνα. Ο σοφός δάσκαλος του Εύβουλος εντυπωσιασμένος από την αυστηρή νηστεία, του Άγίου, και μετά την παραίνεση του, λέγεται ότι έγινε Χριστιανός.

Συμφοιτητές του ήταν και δύο νέοι που έμελλε να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Ο ένας, φωτεινό ο Άγιος και Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας ο Θεολόγος Γρηγόριος και ο άλλος μελανό στον αντίποδα, προδότης του Ιησού, ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. 

Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ανέπτυξαν μεγάλη και ισχυρή φιλία. Ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, είχαν ιεραποστολική δράση. Διοργάνωναν χριστιανικές συγκεντρώσεις, στις οποίες ανέλυαν θρησκευτικά ζητήματα. Ίδρυσαν επίσης και τον πρώτο φοιτητικό χριστιανικό σύλλογο.

Επέστρεψε στην Καισαρεία το καλοκαίρι του 356μ.Χ. και συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, έγινε καθηγητής της ρητορικής. Το 358 μ.Χ. επηρεασμένος από το θάνατο του αδερφού του μοναχού Ναυκρατίου, καθώς και με την παρότρυνση της αδερφής του Μακρίνας, βαπτίζεται Χριστιανός, και αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στην ασκητική πολιτεία. Αποσύρθηκε λοιπόν σε ένα κτήμα της οικογενείας του στον Πόντο. 

Χαρακτηριστικό της μεγαλοψυχίας του είναι, ότι μετά την βάπτιση του δώρισε στους φτωχούς και στην εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ξεκινά ένα οδοιπορικό σε γνωστά κέντρα ασκητισμού της Ανατολής, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία, επιθυμώντας να συναντήσει πολλούς ασκητές και μοναχούς για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τους. 

Όταν γύρισε στο Πόντο από το ταξίδι αυτό, μοίρασε και την υπόλοιπη περιουσία του και αποσύρθηκε στο κτήμα του επιθυμώντας να ζήσει πλέον ως μοναχός. Εκεί έγραψε τους: «Κανονισμούς δια τον Μοναχικόν βίον», κανόνες που ρυθμίζουν την ζωή στα μοναστήρια μέχρι τις μέρες μας. Με την υψηλή του κατάρτιση στην Ορθόδοξη Πίστη και τον ασκητικό, θαυμαστό του βίο, η φήμη του Αγίου Βασιλείου εξαπλώθηκε με τον καιρό σε όλη την Καππαδοκία. Έτσι και ο Μητροπολίτης της Καισαρείας Ευσέβιος πραγματοποιώντας την Θεία Βούληση αλλά και αυτή των χριστιανών της περιοχής, χειροτόνησε το 364 μ.Χ. τον Άγιο Βασίλειο πρεσβύτερο. 

Το 370 μ.Χ., μετά τον θάνατο του Ευσεβίου και σε ηλικία 41 ετών, τον διαδέχθηκε ο Άγιος Βασίλειος στην επισκοπική έδρα, με τη συνδρομή τού Ευσεβίου επισκόπου Σαμοσάτων και του Γρηγορίου επισκόπου Ναζιανζού. Επίσκοπος πλέον, ο Άγιος Βασίλειος αντιμετώπισε την προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ουάλη να επιβάλει τον Ομοιανισμό (ρεύμα του Αρειανισμού), επικοινωνώντας μέσω επιστολών με τον Μέγα Αθανάσιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Πάπα Ρώμης Δάμασο. 

Στον τόπο του ,στην περιφέρεια της δικής του ποιμαντικής ευθύνης είχε να αντιμετωπίσει την έντονη παρουσία του αρειανικού στοιχείου και άλλων κακοδοξιών. Από τις επιστολές του φαίνονται οι προσπάθειες που κατέβαλε για την καταπολέμηση της σιμωνίας των επισκόπων, για την ανάδειξη άξιων κληρικών στο ιερατείο, καθώς και για την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων από όλους τους πιστούς και φανερώνεται επίσης η ποιμαντική φροντίδα στα αποκομμένα και περιθωριοποιημένα μέλη της Εκκλησίας.

Στην οικουμενική Εκκλησία ο Μέγας Βασίλειος ουσιαστικά αναλαμβάνει τα πνευματικά ηνία από το Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος γηραιός πλέον, αποσύρεται από την ενεργό δράση. Εργάζεται συνεχώς για την επικράτηση των ορθόδοξων χριστιανικών αρχών και υπερασπίζεται με σθένος το δογματικό προσανατολισμό της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.

Ο Άγιος Βασίλειος, βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». 

Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσφέρανε την εργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ήταν ένα πρότυπο και σε άλλες επισκοπές και στους πλουσίους ένα μάθημα να διαθέτουν τον πλούτο τους με ένα αληθινά χριστιανικό τρόπο. Πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού η έμπνευση που είχε ο Άγιος Βασίλειος ,τον 4οαιώνα μ.Χ. να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα - πρότυπο.

Καταπονημένος από την μεγάλη δράση που ανέπτυξε σε τόσους πολλούς τομείς ,εναντίον των διαφόρων κακοδοξιών και ειδικά της αιρέσεως του Αρειανισμού, μη διστάζοντας πολλές φορές να αντιταχθεί με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, με όπλα του την πίστη και την προσευχή, με τα κηρύγματα και τους λόγους του, με τα πολλά ασκητικά και παιδαγωγικά συγγράμματα, καθώς και την ασκητική ζωή του ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. 

Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά και όλο το χριστιανικό κόσμο της Ανατολής. Στην κηδεία του συμμετέχει και ένα πλήθος ανομοιογενές από άποψη θρησκευτικής και εθνικής διαφοροποιήσεως. Το υψηλής σημασίας θεολογικό και δογματικό του έργο καθώς και η λειτουργική και πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε. 

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία την 1ην Ιανουαρίου. Από το 1081μ.Χ. ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου, ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας.

Με σοφία, στο απολυτίκιο του αναφέρεται η φράση «... τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας...». Και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, στον Επιτάφιο για τον καλό και Μέγα φίλο του Άγιο Βασίλειο, αποδίδει σ' αυτόν, με την ποιητική και βαθιά στοχαστική ματιά του, το χαρακτηρισμό «παιδαγωγός της νεότητος»

Ο Μ. Βασίλειος, εκτός των άλλων θαυμάσιων και Θείας εμπνεύσεως έργων του, έγραψε και την εκτενή και κατανυκτική Θεία Λειτουργία, που, μετά την επικράτηση της συντομότερης Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελείται 10 φορές το χρόνο:

την 1η Ιανουαρίου (όπου γιορτάζεται και η μνήμη του),
τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής,
τις παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων,
την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο.

Λίγα θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του Αγίου

Ιουλιανός ο Παραβάτης
Όταν ο Ιουλιανός ο παραβάτης, ο ασεβής και διώκτης των Χριστιανών, θέλησε να πάει στην Περσία να πολεμήσει πέρασε κοντά από την Καισαρεία. Ο Άγιος Βασίλειος γνωρίζοντας τον από την Αθήνα όπου ήταν συμφοιτητές πήγε μαζί με τον λαό να τον τιμήσει.

Ο Ιουλιανός απαίτησε να του δωρίσει, αφού ο Άγιος δεν είχε τίποτε άλλο, τρεις από τους κριθαρένιους άρτους του. Ο Άγιος το έκανε και ο Ιουλιανός διέταξε τους υπηρέτες να ανταμείψουν τη δωρεά και να δώσουν χόρτο από το λειβάδι. Ο Άγιος Βασίλειος βλέποντας την καταφρόνηση του βασιλιά του είπε «εμείς, βασιλιά ότι μας ζήτησες από κείνο που τρώμε σου το προσφέραμε κι εσύ μας αντάμειψες από κείνο που τρως». Τότε ο Ιουλιανός θύμωσε πάρα πολύ και απείλησε, ότι όταν θα επιστρέψει από την Περσία νικητής, θα κάψει την πόλη και τον λαό θα τους πάρει δούλους. Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Βασίλειο θα τον ανταμείψει όπως πρέπει.

Ο Άγιος Βασίλειος όταν πήγε στην πόλη ζήτησε από το λαό να μαζέψουν ότι πολύτιμο είχαν και να το αποθηκεύσουν κάπου έως ότου επιστρέψει ο φιλοχρήματος Ιουλιανός για να του το προσφέρουν. Ίσως κι έτσι κατευνάσουν την οργή του.

Όταν έμαθε ότι επιστρέφει ο άφρων βασιλιάς, ο Άγιος Βασίλειος ζήτησε από τους πολίτες να προσευχηθούν και να νηστεύσουν τρεις μέρες. Μετά όλοι μαζί ανέβηκαν στο δίδυμον όρος της Καισαρείας όπου στη μια από τις δύο κορυφές ήταν ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Εκεί προσευχόμενος ο Άγιος είδε σε οπτασία, μια μεγάλη ουράνια στρατιά, να κυκλώνει το όρος και στη μέση να κάθεται σε θρόνο μια γυναίκα (η Παναγία) και να δοξάζεται, η οποία γυναίκα είπε στους αγγέλους να της φέρουν τον Μερκούριο για να φονεύσει τον Ιουλιανό, τον εχθρό του υιού της. Έπειτα είδε τον Μάρτυρα Μερκούριο να φθάνει οπλισμένος μπροστά στην βασίλισσα των Αγγέλων κι όταν εκείνη τον πρόσταξε αυτός να φεύγει γρήγορα. 

Κατόπιν προσκάλεσε τον Άγιο Βασίλειο και του έδωσε ένα βιβλίο που ήταν γραμμένη όλη η δημιουργία της κτίσεως κι έπειτα του ανθρώπου. Στην αρχή του βιβλίου ήταν η επιγραφή «Είπε» και στο τέλος του βιβλίου εκεί που έγραφε για την πλάση του ανθρώπου ήταν η επιγραφή «Τέλος». Μόλις είδε την οπτασία αυτή ο Άγιος ξύπνησε.

Το νόημα της οπτασίας του βιβλίου, ήταν ότι ο Άγιος Βασίλειος έγραψε, όντως, ερμηνεία στην Εξαήμερον του Μωϋσέως στην οποία διηγείται, πως ο Θεός εποίησε τον ουρανό, την γη, τον ήλιο, την σελήνη, τη θάλασσα, τα ζώα και όλα τα αισθητά κτίσματα. 

Όταν όμως, έμελλε να γράψει και για την έβδομη ημέρα κατά την οποία ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα, τότε ο Μέγας αυτός Άγιος άφησε την τελευταία του πνοή στη γη και πήγε στους ουρανούς να συναντήσει τον Κύριον του που με δύναμη αγάπησε και που γι' Αυτόν μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα που έζησε έπραξε τόσα πολλά και τόσο μεγάλα. Το έργο του συμπλήρωσε κατόπιν ο αδελφός του ο Άγιος Γρηγόριος ο Αρχιεπίσκοπος Νύσσης, που έγραψε για την έβδομη ημέρα της πλάσεως του ανθρώπου.

Όταν ο Άγιος είδε την οπτασία, πήγε στην πόλη με μερικούς κληρικούς, στο Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου, όπου μη βρίσκοντας το λείψανο του Αγίου και τα όπλα του που φυλάσσονταν στον Ναό έναν αιώνα αφότου μαρτύρησε επί της βασιλείας του Βαλεριανού και Βαλερίου, κατάλαβε τι είχε συμβεί κι έτρεξε αμέσως στο λαό να τους ειδοποιήσει ότι ο άφρων Ιουλιανός φονεύθηκε.

Βλέποντας το θαύμα οι Χριστιανοί και την παρρησία του Αγίου Βασιλείου δεν θέλησαν να πάρουν πίσω την περιουσία που είχαν αποθηκεύσει για τον τύραννο Ιουλιανό. Ο Άγιος όμως αφού τους επαίνεσε για την πράξη τους, το ένα τρίτο του ποσού τους το έδωσε και τα υπόλοιπο ποσό το διέθεσε για να κτίσουν πτωχοτροφεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γηροτροφεία και ορφανοτροφεία.


Ουάλης
Μετά τον Ιουλιανό τον παραβάτη, βασίλευσε ο θεοσεβής Ιοβιανός μόνο για ένα χρόνο και κατόπιν τη βασιλεία παρέλαβαν ο Ουαλεντιανός και ο αδελφός του Ουάλης που ήταν αιρετικός, οπαδός του Αρειανισμού και διώκτης των Ορθοδόξων Χριστιανών. Ο Ουάλης αφού πήρε με το μέρος του όλους τους επισκόπους, θέλησε να κάμψει και τον Μέγα Βασίλειο που έμαθε ότι ήταν ανένδοτος. 

Έστειλε δύο δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι με απειλές προσπάθησαν να αποδεχθεί ο Άγιος τις αιρετικές και βλάσφημες δοξασίες του Αρείου. Ο ένας, μάλιστα ο άρχοντας Μόδεστος αφού γύρισε άπραγος στον βασιλιά του είπε ότι, ευκολότερο είναι να μαλακώσει κανείς το σίδηρο παρά την γνώμη του Βασιλείου. Ακούγοντας αυτά ο βασιλιάς Ουάλης θέλησε να πάει ο ίδιος στον Μέγα Βασίλειο. 

Αυτό και έκανε. Ήταν η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, όταν έφθασε ο βασιλιάς στον Ναό. Εκεί είδε την τάξη και την ησυχία των Χριστιανών που παρακολουθούσαν, τον Άγιο Βασίλειο να τους διδάσκει, σεμνός, απέριττος, με λόγο δυνατό, γεμάτο σοφία και χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο βασιλιάς έδειξε να μετανιώνει κι αφού μίλησε με τον Άγιο, έφυγε.

Οι Αρειανοί Αρχιερείς, όμως και πάλι μετέβαλαν τη γνώμη του βασιλιά και τον έπεισαν να εξορίσει τον Άγιο. Όρισε τότε ο βασιλιάς να συντάξουν ένα κείμενο με την απόφαση της εξορίας του Αγίου. ‘Ομως, βλέποντας ότι το χέρι εκείνου που θα έγραφε την απόφαση της εξορίας, ξεράθηκε και το ίδιο του το παιδί αρρώστησε βαριά, κάλεσε τον Άγιο να προσευχηθεί. Και κείνος μόνο που είδε το παιδί το ίασε. Και τον Μόδεστο, ακόμη γιάτρευσε που και κείνος κινδύνευε να πεθάνει. Αυτά είδε ο βασιλιάς και γύρισε στο θρόνο του.

Ο βασιλιάς Ουάλης αργότερα, θέλησε να χωρίσει την επαρχία της Καππαδοκίας σε δύο επαρχίες, με έδρα την Καισάρεια στη μία και τα Τύανα στην άλλη. 

Οι επίσκοποι αιρετικοί όπως ήταν βρήκαν ευκαιρία, γιατί συνέχεια φιλονικούσαν με τον Άγιο Βασίλειο να χωρίσουν και τις Μητροπόλεις σε δύο, ορίζοντας δικό τους Μητροπολίτη στα Τύανα. Τότε ο Άγιος με ταπείνωση τους είπε ότι η Εκκλησία δεν έχει υποχρέωση να ακολουθεί την βασιλεία, αλλά η βασιλεία την Εκκλησία, ούτε είναι πρέπον να χωρίζουν οι Μητροπολίτες, οι μιμητές του Χριστού επειδή χώρισαν οι έπαρχοι. 

Δεν τον άκουσαν όμως οι επίσκοποι και όρισαν Μητροπολίτη Τυάνων κάποιον Άνθιμον. Κι όχι μόνο αυτό αλλά έκλεψαν και κάποια κτήματα του Ναού του Αγίου Ορέστου που ήταν στη δικαιοδοσία του Αγίου Βασιλείου. Ο Άγιος ως μιμητής Χριστού, ειρήνευσε και αρκέσθηκε στην επαρχία της Καισαρείας. Βλέποντας ο Θεός την υπομονή του, σύντομα τιμώρησε τον Μητροπολίτη Τυάνων Άνθιμον και ενώθηκαν και πάλι οι επαρχίες. Τότε είναι καθώς λένε ότι χειροτόνησε ο Άγιος Βασίλειος τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο Επίσκοπο στα Σάσιμα.

Αργότερα πάλι, με περίσσιο θράσος οι Αρειανοί επίσκοποι και με την άδεια του βασιλιά Ουάλη εκδίωξαν τον Ορθόδοξο Αρχιερέα της Νίκαιας και τους Χριστιανούς της πόλης και κατέλαβαν τον Μητροπολιτικό Ναό. Τότε έδρασε γι' άλλη μια φορά ο Μέγας αυτός Άγιος της Εκκλησίας μας και αφού πήρε την άδεια του βασιλιά να διευθετήσει όπως αυτός ήθελε με τον τρόπο του, αρκεί να είναι δίκαιος και για τα δύο μέρη, έφθασε στη Νίκαια και είπε να σφραγίσουν τον Ναό και οι Ορθόδοξοι και οι Αρειανοί και αφού προσευχηθούν πρώτα οι οπαδοί του Αρείου, εάν ανοίξουν οι πύλες να πάρουν αυτοί τον Ναό, εάν όμως όχι να προσευχηθούν οι Ορθόδοξοι και εάν ανοίξουν οι πύλες να τους δοθεί και πάλι ο Ναός εάν όχι να πάει στους Αρειανούς. 

Συμφώνησαν όλοι και περισσότερο οι Αρειανοί αφού πλεονεκτούσαν στη περίπτωση που δεν άνοιγαν οι πύλες. Έτσι κι έγινε. Προσευχήθηκαν πρώτα οι Αρειανοί, για τρεις ημέρες. Πώς να τους ακούσει ο Υιός του Θεού, όταν αυτοί τον υβρίζουν; Οι πύλες και βέβαια έμειναν κλειστές. 

Μετά προσευχήθηκαν οι Ορθόδοξοι με τον Άγιο Βασίλειο στο Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Διομήδους, που ήταν κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό. Κατόπιν ο Άγιος Βασίλειος με όλο το πλήθος των Ορθοδόξων Χριστιανών πήγαν στο Μητροπολιτικό Ναό και όταν ακούσθηκε ο Μέγας Βασίλειος να λέει «Ευλογητός ο Θεός των Χριστιανών εις τους αιώνας των αιώνων», έσπασαν οι μοχλοί και οι κλειδαριές και οι πύλες άνοιξαν. Μετά από αυτό το θαύμα ο Ναός επανήλθε στους Ορθοδόξους και πολλοί από τους πιστούς του Αρείου έγιναν Ορθόδοξοι.

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος
Μαθαίνοντας ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, τα θαύματα του Αγίου Βασιλείου, παρακάλεσε τον Θεό να του αποκαλύψει ποιος είναι ο Άγιος. Είδε τότε στήλη πυρός που έφθανε μέχρι τον ουρανό και άκουσε μια φωνή να λέει «Εφραίμ, Εφραίμ, καθώς την πυρίνην ταύτην στήλην, τοιούτος είναι ο Μέγας Βασίλειος». 

Τότε γρήγορα έφυγε από την έρημο παίρνοντας μαζί του ένα διερμηνέα που να μιλάει την Ελληνική και Συριακή γλώσσα και πήγε να βρει τον Άγιο Βασίλειο. Έφθασε την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων, όταν την ώρα εκείνη λειτουργούσε ο Μέγας Βασίλειος και βλέποντας ο Όσιος Εφραίμ τα λαμπρά και πολύτιμα άμφια τα οποία φορούσε ο Άγιος Βασίλειος, θέλησε να φύγει γιατί νόμιζε ότι μάταια πήγε. 

Τότε έστειλε, ο Άγιος Βασίλειος ένα διάκονο να βρει στη δυτική πύλη τον Όσιο Εφραίμ και να τον φέρει στο ιερό. Ο Όσιος δεν θέλησε να πάει λέγοντας στον διάκονο, ότι μάλλον πλανήθηκε ο Αρχιερέας, γιατί αυτοί είναι ξένοι. Έστειλε πάλι τον διάκονο ο Άγιος Βασίλειος λέγοντας του να του πει «Κύριε Εφραίμ, ελθέ εις το Άγιον Βήμα, διότι σε καλεί ο Αρχιεπίσκοπος». Κατάλαβε έτσι ο Όσιος ότι στήλη πυρός ήταν ο Μέγας Βασίλειος και πήγε στο Άγιο Βήμα και αφού τον ασπάσθηκε συνομίλησε μαζί του για πνευματικά θέματα και θεία νοήματα.

Μια χάρη σου ζητώ, Άγιε Δέσποτα του είπε μέσω του διερμηνέα του ο Όσιος εφραίμ, να προσευχηθείς στον Κύριο μας να μου χαρίσει το Πανάγιο Πνεύμα την δύναμη να μιλήσω Ελληνικά. Προσευχήθηκε ο Άγιος Βασίλειος μαζί με τον Όσιο Εφραίμ και να το θαύμα. Ο Όσιος πραγματικά μίλησε Ελληνικά. Κατόπιν ο Άγιος Βασίλειος εχειροτόνησε τον Όσιο Εφραίμ Ιερέα και τον διερμηνέα του Διάκονο.

Μιμητής Χριστού
Όταν κάποτε παρατήρησε τον τοπικό άρχοντα για μία αδικία που έκανε σε μια χήρα γυναίκα, κι αφού ο άρχοντας δεν συμμορφώθηκε, αναγκάσθηκε ο Άγιος να του πει, ότι όπως έμενε ασυγκίνητος στις εκκλήσεις αυτής της αδικημένης γυναίκας έτσι κάποιοι θα μένουν ασυγκίνητοι όταν αυτός ο ίδιος θα έχει την ανάγκη τους. 

Έτσι έγινε όταν ο βασιλιάς του έδειξε την οργή του, οδηγώντας τον σιδηροδέσμιο οι στρατιώτες του στις πόλεις για να πληρώσει τις αδικίες που είχε κάνει. Τότε κατάλαβε την πρόρρηση του αγίου και παρακάλεσε τον Άγιο Βασίλειο και τον Θεό να τον λυπηθεί. 

Ο αμνησίκακος Άγιος προσευχόμενος στον Θεό και μόνο με την ευχή του ηρέμησε το βασιλιά και μετά από έξι μέρες αφ' ότου ο δυστυχής άρχοντας παρακάλεσε τον Άγιο Βασίλειο έφθασε γράμμα από το βασιλιά όπου τον ελευθέρωνε. Μ' αυτό τον τρόπο συνετίσθηκε ο άρχοντας κι αναγνώρισε την καλωσύνη του Αγίου τον οποίο κι ευχαρίσθησε. Και στη γυναίκα που είχε αδικήσει έδωσε διπλάσιο το ποσό.

Προς το τέλος της επίγειας πορείας του, καθώς μετέβαινε στην Εκκλησία, μία αμαρτωλή γυναίκα έπεσε στα πόδια του ρίχνοντας ένα γράμμα στο οποίο έγραψε τις αμαρτίες της, γιατί ντρεπόταν η ίδια να τις ξεστομίσει και κλαίγοντας παρακαλούσε τον Άγιο να το διαβάσει και να συγχωρήσει τις αμαρτίες της. Ο Άγιος την παρηγόρησε, και είπε ότι μόνο ο Κύριος συγχωρεί τις αμαρτίες μας. 

Φιλεύσπλαχνος, όπως ήταν, κρατούσε το γράμμα σ' όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Στο τέλος κάλεσε τη γυναίκα και της επέστρεψε το γράμμα. Εκείνη μόλις το άνοιξε δεν βρήκε τίποτε γραμμένο, παρά μόνο ένα σημείο όπου αναφέρει ένα θανάσιμο αμάρτημά της. Κλαίγοντας πάλι τον παρακαλούσε να την λυπηθεί και να προσευχηθεί και πάλι στο Θεό να τη συγχωρήσει. 

Ο Άγιος Βασίλειος τότε της είπε να πάει αμέσως στην έρημο να βρει τον Όσιο Εφραίμ και να δεηθεί αυτός, στον Θεό για το αμάρτημα της. Η γυναίκα χωρίς να χρονοτριβήσει με την ευχή του Αγίου πήγε αμέσως στην έρημο. Εκεί βρήκε τον Όσιο Εφραίμ κι αφού του διηγήθηκε την ιστορία της, τον παρακάλεσε θερμά.

Ο Όσιος όμως της αρνήθηκε, λέγοντας της να πάει στον Άγιο Βασίλειο όπου οι δικές του δεήσεις έσβησαν τις αμαρτίες της έτσι αυτός πάλι μπορεί να δεηθεί στον Κύριο και για τη μία αμαρτία που έμεινε. Να το κάνει σύντομα όμως γιατί ο Άγιος σε λίγο πεθαίνει. Εκείνη μόλις το άκουσε έφυγε τρέχοντας να προλάβει ζωντανό τον Άγιο. 

Όταν έφθασε, όμως η δύστυχη βρήκε το φέρετρο του και πλήθος κόσμου πάνω του. Έκλαιγε και φώναζε, ρίχνοντας το γράμμα στα πόδια του Αγίου είπε σε όλους την ιστορία. Κλαίγοντας έλεγε ότι ο Άγιος μπορούσε να δεηθεί και γι' αυτή την αμαρτία αλλά την έστειλε σε άλλον. Ένας Ιερέας τότε θέλησε να δει στο γράμμα για ποια αμαρτία μιλούσε η γυναίκα. Και τότε να το θαύμα. Δεν υπήρχε στο γράμμα τίποτε γραμμένο.

Κατά την τελευταία μέρα πάλι της ζωής του ο Άγιος και Μέγας Βασίλειος έκανε Χριστιανό τον Εβραίο γιατρό και φίλο του Ιωσήφ καθώς και όλη του την οικογένεια με θαυμαστό τρόπο. Αφού ο γιατρός τον επισκέφθηκε, ρώτησε ο Άγιος να του πει πόσες ώρες του μένουν. 

Αυτός πιάνοντας τον σφυγμό του, του είπε ότι μένουν λίγες ώρες, κι ότι στη δύση του ηλίου θα πεθάνει. Ο Άγιος τότε του είπε ότι αν ζήσει μέχρι την επόμενη ημέρα τι θα κάνει. Ο Ιωσήφ του είπε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο να πεθάνει ο ίδιος. Καλά το λες του είπε ο Άγιος να πεθάνεις την αμαρτία και να ζήσεις εν Χριστώ. Δέχθηκε ο Ιωσήφ γιατί ήταν αδύνατο με τους φυσικούς νόμους να συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Όταν έφυγε ο Εβραίος, προσευχήθηκε ο Άγιος Βασίλειος στον Θεό να του παρατείνει τη ζωή και για να δώσει την πραγματική ζωή στο φίλο του Ιωσήφ και στην οικογένεια του και για να προλάβει να έρθει εκείνη η δυστυχισμένη γυναίκα, που έστειλε στην έρημο στον Όσιο Εφραίμ. Ο Θεός άκουσε τη δέηση του αγαπημένου δούλου του. Την επόμενη ημέρα το πρωΐ ζήτησε να του φέρουν τον Εβραίο γιατρό. 

Εκείνος αμέσως πήγε στο σπίτι του Αγίου νομίζοντας ότι θα τον βρει νεκρό. Βλέποντας όμως ότι ο Άγιος Βασίλειος ήταν ζωντανός χωρίς καν σφυγμό και ζωή στις φλέβες του έπεσε στα πόδια του κι αναγνώρισε τον αληθινό Θεό και Σωτήρα Ιησού Χριστό. Σε λίγο ο ίδιος ο Άγιος βάπτισε τον Ιωσήφ με το όνομα Ιωάννη και όλη του την οικογένεια.

Γύρω στις δέκα ρώτησε πάλι ο Άγιος τον φίλο του «Κύριε Ιωάννη πότε θα πεθάνω;» κι εκείνος του απάντησε «όταν ορίσεις εσύ Δέσποτα»

Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου
Κατανοώντας ο Άγιος Βασίλειος τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και στον κλήρο και στο λαό, να παρακολουθήσουν την μακρά Θεία Λειτουργία και τις ευχές προς τον Θεό, στην όλη ακολουθία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, παρακάλεσε τον Κύριο με νηστεία και προσευχή να του φανερώσει τον τρόπο να βοηθήσει τους πιστούς. Ο τρόπος, θαυμαστός, όπως μόνο σε έναν Μεγάλο διδάσκαλο, Πατέρα και Άγιο της Εκκλησίας θα ταίριαζε. 

Σε οπτασία, λοιπόν, είδε ο Άγιος, ο σοφότατος Βασίλειος, τον Κύριο με τους Αποστόλους, να τελεί την Θεία Μυσταγωγία, λέγοντας τις ευχές όχι όπως ακριβώς είναι γραμμένες στη Θεία λειτουργία του αδελφοθέου Ιακώβου, αλλά συντετμημένες με τέτοιο τρόπο, όπως τις συνέθεσε κατόπιν ο Άγιος στη Θεία Λειτουργία του.

Απολυτίκιο. Ήχος α'.
Εις πάσαν την γήν εξήλθεν ο φθόγγος σου,
ως δεξαμένην τον λόγον σου
δι' ου θεοπρεπώς εδογμάτισας,
την φύσιν των όντων ετράνωσας,
τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας,
Βασίλειον ιεράτευμα, Πάτερ όσιε,
Χριστόν τον Θεόν ικέτευε,




http://www.matia.gr