Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Έστω ότι η ζωή σου είναι ένα καράβι και εσύ ο καπετάνιος…!!!!!!!!!

‘Ολοι μιλούν για την κρίση, για τα θύματα των διαδηλώσεων, για τις φοροεπιδρομές και για τα οικονομικά άγχη που ομολογουμένως χαρακτηρίζουν την πραγματικότητα μας. Και πως να μην μιλήσουν άλλωστε. Πέραν όλων όμως υπάρχει και ένα μεγαλύτερο θύμα των καιρών, για το οποίο σπάνια γίνεται λόγος και το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο αν χαθεί.

Η εσωτερική μας ισσοροπία
Εδώ λογικά αναμένω αντιδράσεις, διαφωνίες και ενστάσεις. Ο πλέον λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί:

“Μα καλά, πως μπορούμε να μιλάμε για ισσοροπία σε καιρούς θυέλης;”

Και σπεύδω να απαντήσω: Είναι όντως πολύ δύσκολο να μιλάμε για ισσοροπία σε τέτοιους καιρούς, αλλά πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ισσοροπία σε καιρούς γαλήνης.

Εκεί είναι αυτονόητη. Έστω ότι η ζωή σου είναι το καράβι και εσύ ο καπετάνιος, πότε πρέπει να υπερβείς εαυτόν, να σε ανακαλέσεις στην τάξη και να κρατήσεις τις δυνάμεις σου την ψυχολογία σου σε καλά επίπεδα;

Στην καλοσύνη ή στην τρικυμία;
Δεν υποστηρίζω οτι είναι εύκολο. Υποστηρίζω όμως οτι παίρνει βελτίωση.

Το μυαλό μας… μπορεί… Αρκεί να το αφήσουμε. Και ιδού ένας τρόπος που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του για πολλούς και αν τον δοκιμάσεις μπορεί και για σένα.

Ο Διαλογισμός..!!
Πριν σταματήσεις να διαβάζεις αποφασίζοντας ότι αυτό το άρθρο δεν σε αφορά τελικά, επέτρεψε μου να σου πω ότι κάνοντας τον διαλογισμό που σου ταιριάζει μερικά λεπτά την ημέρα θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

- Θα σε ξεκουράσει το μυαλό και το σώμα σου. (20 λεπτά διαλογισμού έχουν το αποτέλεσμα 4 ωρών ύπνου.)

- Θα βελτιώσει την υγεία σου. (Κατα την διάρκεια του διαλογισμού ο εγκέφαλος μας λειτουργεί στα κύματα συχνότητας Α, στα οποία λειτουργούσε και όταν ήμασταν έμβρυα, βάζοντας το αναπλαστικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε μάξιμουν ταχύτητα.)

- Θα βελτιώσει την μνήμη σου. (Δημιουργεί καινούριες συνάψεις στον εγκέφαλο πάνω στις παλιές)

- Θα αυξήσει την καθαρότητα σκέψης σου, αφαιρώντας των θόρυβο της καθημερινότητας.

- Θα φέρει σε πιο πραγματικές διαστάσεις ένα πρόβλημα που πριν φάνταζε αξεπέραστο. (Η πιο συχνή συμβουλή από τους ειδικούς για την επίλυση ενός προβλήματος είναι το να πάρουμε λίγη απόσταση από αυτό πριν προβούμε στην λύση του. )

- Θα βελτιώσει την σχέση σου με τον εαυτό σου και κατα συνέπεια και με τους γύρω σου. (Κατά την διάρκεια του διαλογισμού απελευθερώνονται ορμόνες ευεξίας και χαράς, βελτιώνοντας την ενέργεια και την διάθεση μας)

Ωραία όλα αυτά, αλλά εσύ δεν έχεις καμία σχέση με τα κεριά και τις εναλλακτικές πρακτικές, θα μου πεις.

Συνεπώς αυτό που θα πω για να κλείσω, είναι :

Κάνε κάτι, Για σένα, Τώρα! Και αν σου πω οτι δεν χρειάζεται;

Χρειάζεται ησυχία, μια άνετη θέση, και λίγος χρόνος. Στο You Tube υπάρχουν βιντεάκια που σε καθοδηγούν και είναι εύκολα στην χρήση. Επίσης για αρχή μπορείς να ζητήσεις να σε κατευθύνει κάποιος που γνωρίζει. Μετά θα μπορείς εύκολα να κάνεις και μόνος σου.




http://inspireyourlife.gr

Tα πρέπει που κλέβουν τη ζωή μας......!!!!!!!!!

Πόσο ακολουθούμε τις επιθυμίες και τα δικά μας θέλω;

Πόσο προσπαθούμε να συμμορφωθούμε με τις προσδοκίες των άλλων;

Ποια είναι εκείνα τα “πρέπει” που (περι)ορίζουν τη ζωή μας;

1. Πρέπει να έχω την αγάπη και την αποδοχή των άλλων.

2. Πρέπει να είμαι τέλειος εστιασμένος στην επιτυχία. Δεν πρέπει να κάνω λάθη.

3. Πρέπει τα πράγματα να είναι όπως εγώ θέλω να είναι, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να το αντέξω.

4. Πρέπει να ανησυχώ συνεχώς ότι τα πράγματα θα είναι μίζερα και τρομαχτικά, για να μη συμβούν.

5. Πρέπει να εξαρτώμαι συνέχεια από τους άλλους, γιατί εγώ είμαι αδύναμος.

6. Πρέπει και εγώ να είμαι στενοχωρημένος, όταν οι άλλοι έχουν προβλήματα.

7. Το παρελθόν μου πρέπει να έχει τρομερή επιρροή επάνω μου, γιατί συνεχώς το επαναλαμβάνω.

8. Πρέπει να υπάρχει μόνο μια λύση σε κάθε πρόβλημα μου, και είναι τραγικό όταν δεν μπορώ να τη βρω.




Albert Ellis
rotasapantaw.wordpress.com
http://inspireyourlife.gr

Πόσο συχνά βάζεις τελείες στην καθημερινότητά σου ;

Οι άνθρωποι συνήθως δρούμε με στόχους και αρχές που αντιπροσωπεύουν τα οράματα, την προσωπική μας στάση και φιλοσοφία ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αφουγκραζόμαστε την αίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί σχετικά με τις επιλογές και τις πράξεις μας, γι αυτό και θέτουμε στόχους που μας φέρνουν εγγύτερα στην επιτυχή έκβαση αυτού που αναζητούμε.

Τι γίνεται όμως όταν οι ευθύνες ξεπερνούν τα όρια των αντοχών μας κι εμείς κρινόμαστε ως ανεπαρκείς σχετικά με ό, τι επιδιώκουμε;

Ή τι γίνεται όταν διαψεύδεται η αξία που έχουμε αποδώσει σε ένα στόχο, πρόσωπο ή συμβάν;

Είναι λογικό να βιώνουμε πολλές φορές το παράλογο τόσο σε σχέση με το περιβάλλον που μας πλαισιώνει όσο και σε σχέση με τον εαυτό μας. Η ζωή και οι πτυχές της δεν είναι λευκό ή μαύρο αλλά περιλαμβάνουν ποικιλία αποχρώσεων. Είναι λογικό να διαψεύδονται πολλές από τις εντυπώσεις που σχηματίζουμε, διότι η ζωή και τα δεδομένα της δεν είναι μονοδιάστατα.

Πως όμως πάμε παρακάτω;
Μια λύση είναι να διατηρούμε την επαφή με τις πραγματικές καθημερινές μας ανάγκες αποφεύγοντας τον αχανή εσωτερικό διάλογο με τις φοβίες και τις αναβολές. Αρκεί να σταθούμε μια στιγμή, όταν νιώθουμε εξαντλημένοι, παραπονεμένοι, ματαιωμένοι, μπερδεμένοι, αποπροσανατολισμένοι, προδομένοι. 

Μια στιγμή είναι αρκετά διαφωτιστική αν την αξιοποιήσουμε αφουγκραζόμενοι τι συμβαίνει στο σώμα και την ψυχή μας. Μια στιγμή αρκεί για να δώσει την απαιτούμενη καθαρότητα και γνώση, ώστε να τοποθετήσουμε έλλογα τον εαυτό μας στη σκακιέρα δράσης.

Πως όμως θα εντοπίσουμε τη στιγμή και θα την οικειοποιηθούμε;
Η χαλάρωση, η εκτόνωση προϋποθέτουν την παύση και τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να συνηθίσουμε τον εαυτό μας να βάζει «τελείες», δηλαδή να κάνει παύσεις στη ζωή του. Οι «τελείες» αυτές μπορεί να είναι είτε σύντομες και καθημερινές, είτε -όταν τα δεδομένα το απαιτούν- οριστικές και αμετάθετες. 

 Αν π.χ. αντιμετωπίσουμε εξάντληση στο χώρο εργασίας μερικές βαθιές αναπνοές αρκούν για να μας ανατροφοδοτήσουν, όπως και το να ακούσουμε στο τηλέφωνο ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Η πλήρης απραξία για μερικά λεπτά ενδέχεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα πάνω μας.

Τι γίνεται όμως όταν το πρόβλημα δεν είναι η χαλάρωση και η εκτόνωση αλλά η αποδέσμευσή μας από κάτι το οποίο πια δεν μας εκφράζει όπως μια σχέση, μια επαγγελματική θέση, ο τόπος κατοικίας μας, η στάση μας απέναντι στα πράγματα;
Η στροφή προς κάτι νέο ακόμη κι όταν αυτό συνεπάγεται μόνο την εσωτερική μας αλλαγή και ωρίμανση απαιτεί την αποφασιστική επίγνωση του τέλους του παλιού και της αρχής του νέου. Με μια «τελεία» προχωράμε παρακάτω και γράφουμε από την αρχή μια νέα ιστορία.

Με μια «τελεία» ο νους κερδίζει και το άτομο :
-    Απαλλάσσεται από άσκοπα βάρη.

-   Αποκτά συναίσθηση της δικής του δράσης, της δράσης των άλλων και της δικής του αντίδρασης.

- Εξοικονομεί ενέργεια ζωτικής σημασίας για τη δημιουργικότητα και εξέλιξή του.

- Προχωρεί με στόχους που το αντιπροσωπεύουν πληρέστερα.

-  Συνειδητοποιεί τι το εκφράζει και τι όχι. Κάτι που είχε απολέσει με την ταχύτητα και τη βιασύνη.

-   Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.

-   Ασκείται στον αυτοέλεγχο και την αυτοκυριαρχία.

-   Γνωρίζει, κατανοεί τον εαυτό του αποκτώντας αυτογνωσία.

-  Η αυτογνωσία δίνει τη δυνατότητα μιας ισορροπημένης και ενδεχομένως πιο ευτυχισμένης ζωής.

Συνεπώς, ας βάζουμε «τελείες» στη ζωή μας, μη φοβούμενοι την αβεβαιότητα του καινούριου. Οι «τελείες» μας οδηγούν εγγύτερα στο «τέλος», δηλαδή στο σκοπό μας.





e-psychology.gr
http://inspireyourlife.gr

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ζήτησαν από έναν ηλικιωμένο να μιλήσει για την γυναίκα του... Η απάντηση του πάγωσε όσους τον άκουσαν.....!!!!!!!!!!

Ένας φοιτητής κάθονταν στην καφετέρια της πανεπιστημιούπολης και μελετούσε όταν πρόσεξε δύο ηλικιωμένους άνδρες...να πλησιάζουν και να κάθονται σε ένα κοντινό του τραπέζι. Τότε ο ένας από τους ηλικιωμένους άρχισε να μιλά για τη σύζυγό του. 

Όταν τελείωσε την φράση του, ρώτησε τον άλλο άντρα να του μιλήσει για την δική του γυναίκα. Διαβάστε τη απάντηση του όπως ακριβώς την μετέφερε ο φοιτητής…

Ήμουν 21 χρονών όταν την γνώρισα. Μόλις την είδα να μπαίνει στην αίθουσα το κατάλαβα. Δεν χρειάστηκε καν να ρωτήσω ποια είναι. Σκέφτηκα «αυτή είναι η γυναίκα μου» ! Τα υπόλοιπα όλα είναι ιστορία.

Αυτή η γυναίκα ήταν το κάτι άλλο. Κάθε μέρα, έλειπα για 12 ώρες στη δουλειά και όταν γυρνούσα στο σπίτι υπήρχε πάντα φαγητό στο τραπέζι να με περιμένει. Όταν τα παιδιά έπεφταν για ύπνο, ήμασταν τόσο κουρασμένοι που πηγαίναμε κατευθείαν στο κρεβάτι και κρατιόμασταν αγκαλιασμένοι σφιχτά για λίγη ώρα, πριν κοιμηθούμε.

Ήταν από τις λίγες στιγμές της ημέρας που την ένιωθα τόσο κοντά μου, έστω και για τόσο λίγο. Αυτά τα λίγα λεπτά μου έδιναν τη δύναμη να συνεχίσω να δουλεύω για να εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου. Της έλεγα ότι όσο ήταν αυτή εκεί να τη σφίγγω στην αγκαλιά μου, θα ήμουν για πάντα μια χαρά. Ήταν η βασίλισσα της ζωής μου.

Ήταν αυτή που με βοήθησε να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Ευγενικός με τους ανθρώπους και καλός πατέρας. Μπορείς να ρωτήσεις τα παιδιά μου για αυτό.

Μερικοί άνθρωποι ξέρουν πως να το κάνουν αυτό. Κάποιοι άνθρωποι ξέρουν πως να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Ήρθε κάποια μέρα όμως που αρρώστησε. Στην αρχή δεν ανησύχησα, άλλωστε όλοι κάποτε αρρωσταίνουμε. Αλλά οι γιατροί φαίνονταν να πιστεύουν ότι δεν ήταν κάτι απλό. Έμοιαζαν να ανησυχούν και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια είχαν δίκιο.

Όταν μας είπαν τα άσχημα νέα, η γυναίκα μου με ρώτησε αν θα ήθελα να παντρευτώ κάποια άλλη όταν πεθάνει. Ανησυχούσε. Δεν ήθελε να μείνω μόνος μου και να στεναχωριέμαι. Αλλά δεν μπορούσα ούτε καν να με φανταστώ με άλλη. Μου φαίνονταν απίστευτο. Όταν της το είπα, γύρισε, με κοίταξε και μου είπε: «Αφού σε ξέρω καλά. Είσαι το είδος του ανθρώπου που χρειάζεται μια γυναίκα στο πλευρό του. Δεν θα μπορούσες ποτέ να είσαι χαρούμενος μόνος σου».

Το αρνήθηκα, ξανά και ξανά και ξανά…

Μετά από ένα χρόνο που πάλευε με τη αρρώστια της, όλα είχαν αλλάξει στο σπίτι. Δεν υπήρχε πια φαγητό στο τραπέζι όταν γυρνούσα σπίτι από τη δουλειά. Η γυναίκα μου περνούσε τη μέρα της στο κρεβάτι και με περίμενε να επιστρέψω το βράδυ για να την σηκώσω και να την μεταφέρω στο τραπέζι.

Κάθονταν στην καρέκλα και με κοίταζε με εκείνα τα μεγάλα πράσινα μάτια της την ώρα που μαγείρευα κάτι για να φάμε. Μου έδινε οδηγίες χαμογελαστή και με μάλωνε αν έκανα κάτι λάθος, αν έριχνα περισσότερο αλάτι από όσο έπρεπε.

Ήταν οι πιο όμορφες στιγμές της ημέρας μου! Απλά ήμασταν ευτυχισμένοι που μπορούσαμε να δούμε ο ένας τον άλλο.

Στις πολύ άσχημες ημέρες της, δεν μπορούσε να φάει μόνη της και έπρεπε να την ταΐσω. Δεν το ήθελε, έκλαιγε και ζητούσε συγνώμη.

Την μάλωνα. Αφού το ήξερε, ότι και να γίνει θα είμαι πάντα εκεί δίπλα της. Ήταν ο άνθρωπος μου και ήμουν ο άνθρωπος της. Μέχρι το τέλος.

Τα πράγματα σιγά σιγά όμως χειροτέρεψαν. Έφτασε η μέρα που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα μόνη της ενώ έπρεπε να παίρνει τα φάρμακα της κάθε 4 ώρες.

Σταμάτησα από την δουλειά για να μπορώ να είμαι συνέχεια δίπλα της και να την φροντίζω. Όταν την τάιζα, την έβαζα να ξαπλώσει στο κρεβάτι, έπεφτα και εγώ δίπλα της και την έσφιγγα στην αγκαλιά μου. Όπως παλιά. Τότε, αυτή ήταν η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας μου.

Υπήρξε μια μακρά σιωπή που κανείς από όλους όσους άκουγαν κρυφά τη διήγηση του άντρα, δεν τόλμησε να διακόψει. Ο ηλικιωμένος με κάποιο τρόπο βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει…

Αλλά πόσα μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.

Χρειάστηκαν δυο ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει η αρρώστια να λυγίσει την γυναίκα μου. Αλλά τελικά τα κατάφερε.

Το είχα δει να έρχεται. Το ίδιο και εκείνη. Ξέραμε και οι δυο μας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να επανέλθει αλλά και πάλι. Ήταν σαν τη μια μέρα να την σφίγγω δυνατά στην αγκαλιά μου και την επόμενη να έχει φύγει.

Στην αρχή με σκότωσε αλλά σε λίγο καιρό κατάλαβα ότι είναι καλύτερα εκεί που βρίσκεται τώρα. Δεν χρειάζεται πια να παίρνει αυτά τα τρομακτικά φάρμακα και δεν χρειάζεται πια να τρώει τα άθλια φαγητά μου.

Εκείνη είναι καλύτερα. Εγώ όμως δεν ξέρω τι να κάνω χωρίς αυτή. Για παράδειγμα δεν ξέρω τι να κάνω τα πράγματα της, τα ρούχα της. Δεν μπορώ να τα πετάξω. Δεν θέλω να το κάνω. Όλα τα ρούχα της είναι ακόμα στην ντουλάπα και παντού υπάρχουν οι φωτογραφίες της. Η πλευρά της στο κρεβάτι είναι ακριβώς όπως την άφησε. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ακόμα εδώ. Οι κόρες μου μου λένε να πουλήσω το σπίτι και να πάω σε ένα άλλο, αλλά πέρασα τη ζωή μου σε αυτό το σπίτι μαζί της. Είναι ακόμα το σπίτι μας, τουλάχιστον όσο ζω ακόμη σε αυτό.
Επικράτησε για μερικά λεπτά και πάλι σιωπή.

Ο φοιτητής δεν είχε ακούσει ποτέ κάποιον άνθρωπο να μιλάει για κάποιον άλλον με τόσο απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό. Ήταν φανερό ότι πραγματικά αγαπούσε και λάτρευε τη γυναίκα του και αυτό δεν επρόκειτο να αλλάξει τόσο εύκολα.

Ο άλλος ηλικιωμένος έσπασε τη σιωπή: «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο πρέπει να σου ήταν να την φροντίζεις όλη μέρα. Να δίνεις τα πάντα για αυτή».

Ο φοιτητής ορκίστηκε ότι ήταν η πρώτη φορά που είδε τον ηλικιωμένο με την τραγική ιστορία να χαμογελάει πλατιά:
«Καθόλου δύσκολο. Ήταν προνόμιο μου να μπορώ να μπορώ να την φροντίσω για όσο το έκανα. Ήταν ο άνθρωπος της ζωής μου και θα το έκανα ξανά και ξανά αν χρειαζόταν. Ήταν και θα είναι για πάντα η βασίλισσα μου. Απλά μου λείπει τόσο η αγκαλιά της…»





«H τιμωρία... δεν βγήκε από τον παράδεισο!», ένα κείμενο για όλους τους γονείς.......!!!!!!!!!!!

Οι παρακάτω φράσεις σίγουρα μας φαίνονται πολύ γνώριμες και ίσως και οι ίδιοι τις έχουμε πει κάποια στιγμή στα παιδιά μας...

«Σταματήστε να τρέχετε μες το σπίτι σαν τρελά. Δεν θα σας πάρω παγωτό».

«Δεν φάγατε το φαγητό σας; Δεν θα πάμε στην παιδική χαρά το απόγευμα».

«Δεν συγύρισες το δωμάτιό σου; Δεν θα βγεις σήμερα».

Γιατί όμως φτάνουμε στο σημείο να τιμωρούμε τα παιδιά μας; Πολλές φορές είναι ο φόβος μας μην παρεκκλίνουν, άλλες γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε, άλλες γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο το παιδί μας δεν θα το ξανακάνει, γιατί νομίζουμε ότι είναι το μόνο που καταλαβαίνει, γιατί νομίζουμε ότι με την τιμωρία κρατάμε τον έλεγχο και παραμένουμε ισχυροί.

Έχουμε όμως αναρωτηθεί τι νιώθουν τα παιδιά μας όταν τα τιμωρούμε; Θα ήταν πολύ βοηθητικό να πάμε λίγο τον χρόνο πίσω και να θυμηθούμε τα δικά μας συναισθήματα όταν μας τιμωρούσαν οι γονείς μας. Μερικοί θυμώναμε τόσο πολύ που νιώθαμε ότι μισούμε τους γονείς μας. Σε άλλους γεννιόντουσαν πολλές ενοχές για τις πράξεις τους. 

Άλλοι θέλαμε να εκδικηθούμε τους γονείς μας φτάνοντας μέχρι την αυτοκαταστροφή. Για παράδειγμα σκεφτόμασταν να αυτοκτονήσουμε για να τους πονέσουμε. Άλλοι σκεφτόμασταν υπόγειους και μη συμβατικούς τρόπους για να πετύχουμε τον σκοπό μας χωρίς να μας πάρουν χαμπάρι.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η τιμωρία μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα εχθρότητας, εκδίκησης, ανυπακοής, ενοχής, αυτολύπησης κτλ. Στην ουσία η τιμωρία είναι μία μορφή εκδίκησης του γονιού προς το παιδί. Είναι μια εύκολη λύση να του στερήσουμε αυτό που το ευχαριστεί, να το πονέσουμε εκεί που θα πονέσει....

Πολύ περίεργο φαίνεται να αντιδράμε με τέτοιους τρόπους σε μια σχέση αγάπης και φροντίδας. Και όμως δεν είναι από έλλειψη αγάπης αλλά από άγνοια για τα οδυνηρά -κάποιες φορές- αποτελέσματα της τιμωρίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η τιμωρία σε καμία περίπτωση δεν είναι εκπαιδευτική. Τιμωρώντας ένα παιδί, στην ουσία του στερούμε την πολύ σημαντική εσωτερική διαδικασία του να αντιμετωπίσει την συμπεριφορά του.

Θα αναρωτιέστε βέβαια: «Τι να κάνω αντί για την τιμωρία»; Κατ αρχήν να αναγνωρίσουμε το συναίσθημα του παιδιού μας. Για παράδειγμα: «Καταλαβαίνω ότι θέλετε να τρέχετε ή καταλαβαίνω ότι δεν σου αρέσει να τακτοποιείς το δωμάτιό σου ή καταλαβαίνω ότι οι φακές δεν είναι από τα αγαπημένα σου φαγητά».

Επίσης μπορούμε να του εκφράσουμε και το δικό μας συναίσθημα για την πράξη του. Για παράδειγμα : «Φοβάμαι, ανησυχώ, αναστατώνομαι, δυσκολεύομαι όταν κάνεις αυτό».

Κατόπιν βάζουμε το όριό μας. Για παράδειγμα: «Αν δεν σταματήσετε τώρα να τρέχετε, θα φύγουμε αμέσως». Προσοχή το όριο να έχει σχέση πάντα με την πράξη του παιδιού και να μην αφορά κάποια άλλη στέρηση απόλαυσης!

Αν τέλος δεν υπακούσει ούτε σε αυτό, θέτουμε την συνέπεια της πράξης του, που μπορεί να είναι για παράδειγμα να φύγουμε από το super market ήρεμα, γιατί η συμπεριφορά του ενοχλεί, να πούμε στο παιδί ότι δεν θα το ξαναπάρουμε μαζί μέχρι να το σκεφτεί ώστε να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη, ότι δεν θα βγει με τους φίλους του αν δεν τακτοποιήσει πρώτα το δωμάτιό του, ότι δεν θα φάει σοκολάτα αν δεν φάει το φαγητό του, γιατί το γλυκό το τρώμε μετά το φαγητό.

Επίσης, μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικές επιλογές συμπεριφοράς στο παιδί μας , όπως να του προτείνουμε συνεργασία ώστε να νιώσει ισότιμα υπεύθυνο. Ίσως είναι και ένας τρόπος να κάνουμε πράγματα μαζί του, κάτι που ενισχύει την σχέση γονιού-παιδιού.

H τιμωρία είναι λοιπόν μία ποινή που επιβάλλεται για κάποιο σφάλμα ή παράλειψη, ενώ η συνέπεια είναι το λογικό –και σε μερικές περιπτώσεις το αναπόφευκτο- επακόλουθο μίας πράξης Βλέπουμε επίσης την σημαντική διαφορά της τιμωρίας από την συνέπεια και στον ψυχισμό του παιδιού μας και στην εκπαίδευσή της συμπεριφοράς του, ώστε να μην επαναλαμβάνει στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές.

Η τιμωρία φέρνει θυμό, χαλάει τη σχέση γονιού-παιδιού και είναι μια μορφή επιβολής δύναμης και εξουσίας.

Αξίζει να αναρωτηθούμε λοιπόν, εν τέλει για ποιόν τιμωρούμε;

Πανελλαδική γραμμή και συμβουλευτικό κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους «11525 Μαζί για το παιδί»




Πόπη Γιαλυράκη 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
http://www.mothersblog.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Για ποιον λόγο ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΖΟΥΝ τα μωρά και γίνονται τα ΣΑΡΑΝΤΑ στους νεκρούς ;

Εντός του μνημείου υπάρχουν 80 σταυροί…
Ο αριθμός 80… Οι 80 σταυροί , εντός του σηκού του μνημείου και επί της οροφής, είναι κεχωρισμένοι εις 40 ορθούς και 40 πλαγίους.Υπάρχει δηλαδή διχοτόμησις των εντός των φατνωμάτων αντιστοίχων συμβόλων των σταυρών. Μετά την ολοκλήρωσιν της εξυφάνσεως του σωματικού φορέως (28 x 10) και γέννησιν του τέκνου εξυφαίνεται εις το φυσικόν πεδίον ο αιθερικός φορεύς της ψυχής.

Δια να συσταθή ο αιθερικός φορεύς της νέας ενσαρκωθείσης ψυχής και να επουλωθούν τα τραύματα του αιθερικού φορέως της μητρός από την γέννησιν του τέκνου απαιτούνται 40 ημερονύκτια. Η διασωθείσα λαϊκή παράδοσις δεν επιτρέπει μήτηρ και νήπιον να έλθουν εις επαφήν με άλλα άτομα κατά το διάστημα αυτό, πλήν των οικείων ,δια να μην διαταραχθή ή ομαλή εξύφανσις και η επούλωσις των τραυμάτων των αιθερικών φορέων των δύο ψυχών, νηπίου και μητρός, οι οποίοι είναι άκρως ευαίσθητοι κατά την φάσιν αυτήν. Οι 80 σταυροί του εσωτερικού της οροφής ευρίσκονται εντός του χωροχρόνου της ενσαρκώσεως.

Ο αριθμός 80, αποτελούμενος εκ δύο ίσων μερών, αναφέρεται αφ’ ενός εις την συγκρότησιν κατά την άφιξην και αφ’ετέρου εις την διάλυσιν κατά την αναχώρησιν του αιθερικού φορέως της ψυχής. Τα έτερα 40 ημερονύκτια επομένως εκπροσωπούν την διάλυσιν του αιθερικού φορέως της ψυχής, επειδή πάντοτε αυτή ευρίσκεται εντός του χώρου του σηκού υπό την δικαιοδοσίαν της Σελήνης.

Ο αριθμός 40 συνδέεται μετά της Μεγάλης Θεάς Εκάτης, θυγατρός της Αστερίας, επειδή αναφέρεται εις την διάλυσιν του αιθερικού φορέως του ανθρώπου, που εγκαταλείπει τον πλανήτην Γην και παραμένει ακόμη εις τον υποσεληνιαίον χώρον. Επί του θέματος εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι το έργον

“Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης” (943-945D) του Πλουτάρχου ο οποίος διετέλεσεν Αρχιερεύς του Μαντείου των Δελφών και ήτο γνώστης των αρχαίων μυστηρίων. Ο αριθμός 80 των σταυρών εντός της οροφής ομοιάζει με πύλην εκ της οποίας διερχόμενος η ψυχή άλλοτε εξυφαίνεται και άλλοτε διαλύει τον αιθερικόν της φορέα. Ο αριθμός 80 (40 + 40 ) ορίζει τον αριθμό των ημερονυκτίων περιστροφών της Γης , που απαιτούνται δια την σύνθεσιν και αποσύνθεσιν του αιθερικού της φορέως εν σχέσει με τον σταθερόν Ήλιον.

Ο αριθμός 280 ορίζει τον αριθμό των 10 Σεληνιακών μηνών. Επίσης εντός του δαπέδου ορίζει την εξύφανσιν του σωματικού της φορεώς.





http://www.kaltsa.net

ΕΚΛΕΙΨΗ Ηλίου και ΝΕΑ Σελήνη στον Σκορπιό: Τι θα φέρει στο ζώδιο σας η τελευταία της χρονιάς ;

Να τη λοιπόν και η τελευταία έκλειψη της χρονιάς! Τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 00:55, στις 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το τελευταίο «δύσκολο» αστρολογικό φαινόμενο για το 2014, η Έκλειψη Ηλίου που συνοδεύεται και από Νέα Σελήνη στο ζώδιο του Σκορπιού...

Γίνεται στη μηδενική μοίρα του Σκορπιού σε σχετικά καλές όψεις με την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Ποσειδώνα. Tην ίδια ώρα, Ήλιος- Σελήνη- Αφροδίτη είναι στο Σκορπιό, κάνοντας την έκλειψη έντονα συναισθηματική και… αυτοκαταστροφική για όσους δεν ικανοποιήσουν ότι καλούνται να «λύσουν». Αυτή η έκλειψη στο ζώδιο του Σκορπιού έχει παρασκήνιο, υπόγειες διεργασίες, μυστήριο, έντονα πάθη αλλά φέρνει και αυταπάτες. Τα αποτελέσματα της μπορεί να φανερωθούν περίπου σε έξι μήνες.

Επηρεάζονται κυρίως Ταύροι - Σκορπιοί και Λέοντες- Υδροχόοι, οι γεννημένοι τις πρώτες μέρες του ζωδίου. Θετικά επηρεάζονται οι Παρθένοι - Ιχθείς, οι Καρκίνοι - Αιγόκεροι, των πρώτων ημερών.

Αναλυτικά οι προβλέψεις για όλα τα ζώδια :

Κριός
Καλείσαι να βάλεις μια σειρά στα οικονομικά σου αλλά και στα προσωπικά σου. Το ζήτημα είναι να καταβάλεις προσπάθεια γιατί όσον αφορά στα χρήματα… τίποτα δεν θα έρθει μόνο του. Στην ερωτική σου ζωή, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί μια παλιά σχέση… η οποία βασιζόταν στην ασφάλεια.

Ταύρος
Έντονα βιώνεις τις εξελίξεις στην προσωπική σου ζωή. Κεφάλαια κλείνουν, νέα ανοίγουν. Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές θα είναι σημαντικές. Λειτουργείς πολλές φορές βάσει ασφάλειας. Το ίδιο θα κάνεις και τώρα, όποιο κι αν είναι το συναισθηματικό κόστος.

Δίδυμοι
Εξετάζεις κάτι νέο στα επαγγελματικά σου, μία δική σου δουλειά ή μια συνεργασία ίσως με το σύντροφό σου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις αυτή την περίοδο είναι τις δουλειές της καθημερινότητας και την υγεία σου. Μην εξαντλείσαι.

Καρκίνος
Είναι από τα φαινόμενα που δεν σε επηρεάζει αρνητικά αντιθέτως… σε βάζει να θέσεις σταθερές βάσεις σε αισθηματικά και επαγγελματικά. Επισημοποιήσεις στις σχέσεις, απόκτηση παιδιού, ένας νέος έρωτας για τους ελεύθερους ή αναβίωση ενός παλιού για όσους τον επιθυμούν… είναι μέσα στα γεγονότα που θα συμβούν τις επόμενες μέρες.

Λέων
Αλλαγές έρχονται στο σπίτι σου και το οικογενειακό σου περιβάλλον. Προβληματισμοί, σκέψεις, στεναχώριες σε ταλανίζουν αλλά ας ελπίσουμε με το πέρασμα της έκλειψης να κάνεις μια νέα αρχή. Δεν αποκλείεται με οικογενειακή βοήθεια να επιτύχεις, κάτι επαγγελματικό.

Παρθένος
Κάτι γίνεται … και τα οικονομικά σου τείνουν να σταθεροποιηθούν! Η Αφροδίτη από το Σκορπιό σου δίνει την καλύτερη ενέργεια της για τα αισθηματικά σου. Η αποκατάσταση μιας σχέσης ή μια νέα με σοβαρές προοπτικές, χωρίς να της λείπουν οι ερωτικές συγκινήσεις είναι στο προσκήνιο.

Ζυγός
Θετική είναι η έκλειψη για σένα και φέρνει αποκατάσταση κυρίως σε οικονομικά ζητήματα. Αποπληρωμή υποχρεώσεων ή μια νέα πηγή εσόδων είναι μέσα στις εξελίξεις που θα φέρει το διάστημα για σένα. Μια ανανέωση στην εξωτερική σου εμφάνιση θα βοηθούσε πολύ την ψυχολογία σου.

Σκορπιός
Γεννιέσαι από τη στάχτη σου… όπως μόνο εσύ ξέρεις να κάνεις. Ολοκληρωτικές αλλαγές σε αισθηματικό επίπεδο και έναρξη μιας νέας ζωής. Αναπάντεχα ίσως επισημοποιήσεις μια σχέση, δεχτείς ένα νέο έρωτα ή …. μια απρόσμενη εγκυμοσύνη. Το σίγουρο είναι ότι κάνεις ένα δυνατό restart στο «είναι» σου, που μακροπρόθεσμα αν πράξεις σωστά, θα σε δικαιώσει.

Τοξότης
Μαζεύεσαι για λίγο και κάνεις τον απολογισμό σου για να προβείς σε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στο φιλικό σου κύκλο. Νέα επαγγελματικά σχέδια, ένας νέος έρωτας ή η αποκατάσταση μιας παλιάς σχέσης είναι πολύ πιθανό να συμβούν

Αιγόκερως
Όνειρα, στόχοι, φιλοδοξίες είναι έτοιμα να πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια των άστρων και ατόμων του περιβάλλοντος σου. Στα προσωπικά σου, μια σχέση επισημοποιείται ή ένας νέος έρωτας από το χώρο της δουλειάς ή από το φιλικό περιβάλλον έρχεται να σου αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Υδροχόος
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται στον τομέα της καριέρας σου και ένα νέο ξεκίνημα σηματοδοτείται. Ριζικές θα είναι όμως οι αλλαγές και στα αισθηματικά σου. Τελειώνεις μια σχέση που έχει φθαρεί, επισημοποιείς μια σχέση που πάει καλά, ή δημιουργήσεις μια νέα… με πολλά υποσχόμενες δυνατότητες.

Ιχθείς
Θέματα που σχετίζονται με το εξωτερικό, τα ταξίδια, ή δικαστικές υποθέσεις θα ευοδωθούν. Θετικά είναι τα πράγματα και στα αισθηματικά σου με όλα τα σενάρια… από επισημοποιήσεις μέχρι απογόνους… να παίζουν!