Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Εγώ έχω επινοήσει τον κόσμο που βλέπω.....!!!!!!!!

Σήμερα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το θέμα της αιτίας και του αποτελέσματος. Δεν είσαι το θύμα του κόσμου που βλέπεις επειδή εσύ τον επινόησες. Μπορείς να τον καταργήσεις όσο εύκολα τον κατασκεύασες. Θα τον βλέπεις ή δεν θα τον βλέπεις ανάλογα με την επιθυμία σου. Όσο τον θέλεις θα τον βλέπεις όταν πια δεν θα τον θέλεις, δεν θα βρίσκεται πια εκεί για να τον δεις.

Η σημερινή ιδέα, όπως και οι προηγούμενες, ισχύει και για τον εσωτερικό και για τον εξωτερικό σου κόσμο, οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι ίδιοι. Όμως, εφόσον τους βλέπεις σαν διαφορετικούς, οι περίοδοι πρακτικής σήμερα, πάλι θα περιλαμβάνουν δύο φάσεις, η μία για τον κόσμο που βλέπεις απ’ έξω, και μια για τον κόσμο που βλέπεις μέσα στο νου σου. Στις σημερινές ασκήσεις προσπάθησε να εισάγεις την ιδέα ότι και οι δύο είναι στην δική σου φαντασία.

Πάλι θα αρχίσουμε τις περιόδους πρακτικής για το πρωί και το βράδυ επαναλαμβάνοντας την σημερινή ιδέα δύο ή τρεις φορές όσο κοιτάς γύρω σου στον κόσμο που βλέπεις σαν έξω από σένα. Έπειτα κλείσε τα μάτια σου και κοίταξε γύρω σου στον εσωτερικό σου κόσμο. Προσπάθησε να τους μεταχειρίζεσαι και τους δύο σαν ίσους όσο το δυνατόν περισσότερο. Επανέλαβε την σημερινή ιδέα χωρίς βιασύνη όσο συχνά επιθυμείς, καθώς παρατηρείς τις εικόνες που η φαντασία σου φέρνει στην επίγνωσή σου.

Για τις δύο μεγαλύτερες περιόδους, σας συνιστούμε τρία έως πέντε λεπτά, όχι λιγότερο από τρία. Πάνω από πέντε μπορούν να αξιοποιηθούν, αν βρίσκεις ότι η άσκηση σε χαλαρώνει. Για να διευκολύνεις κάτι τέτοιο, διάλεξε κάποια ώρα που νομίζεις ότι δεν θα έχεις πολλούς περισπασμούς, και αισθάνεσαι έτοιμος εσύ ο ίδιος.

Αυτές οι ασκήσεις επίσης πρέπει να συνεχιστούν κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο πιο συχνά γίνεται. Οι πιο σύντομες εφαρμογές να περιλαμβάνουν την αργή επανάληψη της ιδέας, καθώς ερευνάς είτε τον εσωτερικό, ή τον εξωτερικό κόσμο. Δεν έχει σημασία ποιον από τους δύο επιλέγεις.

Η σημερινή ιδέα θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί άμεσα σε όποια κατάσταση μπορεί να σε στενοχωρεί. Εφάρμοσε την ιδέα λέγοντας στον εαυτό σου.

Εγώ έχω επινοήσει αυτήν την κατάσταση έτσι όπως την βλέπω. 

Από τα Μαθήματα Θαυμάτων: Mάθημα 32





Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Οι τρόποι για να βρείτε κίνητρα στη ζωή.....!!!!!!!!!!

Ανακαλύψτε μεθόδους για να θέτετε στόχους και να τους πετυχαίνετε χωρίς να χάνετε τον εαυτό σας και να απογοητεύεστε. 

Μέσα στο 2014 αποφασίσατε να αλλάξετε τη ζωή σας: να βρείτε μια δουλειά με προοπτικές, να αποκτήσετε περισσότερους φίλους και να γνωρίσετε επιτέλους το ταίρι σας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να προσπαθούμε καθημερινά για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. 

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας γίνει εμμονή και να μας δημιουργήσει στρες. Οι αλλαγές, άλλωστε, απαιτούν χρόνο. Παρακάτω θα μάθετε ποιες στρατηγικές μπορείτε να υιοθετήσετε για να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες σας. 

Θέστε προτεραιότητες. 
Σκεφτείτε και καταγράψτε σε ένα χαρτί τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή σας. Να είστε ήρεμοι με την οικογένειά σας; Να πετύχετε επαγγελματικά; Να περνάτε όμορφα με παρέα; Τι θέλετε σε αυτή τη φάση που βρίσκεστε; Έχοντας στο νου όλα τα παραπάνω, θα είστε σε θέση να κατανείμετε ανάλογα το χρόνο σας και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Ξεκινήστε δραστηριότητες. 
Υιοθετήστε χόμπι που σας κάνουν να περνάτε καλά και να νιώθετε όμορφα. Για παράδειγμα, η γιόγκα και ο διαλογισμός βελτιώνουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και μας ηρεμούν. Την ίδια ευχαρίστηση προκαλούν ο χορός, η γυμναστική, αλλά και οι ομαδικές δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία στη φύση. Εξάλλου, είναι βαρετό να έχουμε μόνο στόχους στο μυαλό μας.

Μάθετε από τις δυσκολίες. 
Οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι εύκολο να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρά σας. Στην πορεία θα συναντήσετε εμπόδια, μπορεί να έρθετε σε ρήξη με κάποιους ανθρώπους, να πείτε «αντίο» σε άτομα που νιώθετε ότι δεν σας στηρίζουν. Μην απογοητεύεστε. Μέσα από τα εμπόδια που θα συναντήσετε θα μάθετε χρήσιμα πράγματα και θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Αξιοποιήστε τη γνώση ως εφόδιο για να τα καταφέρετε την επόμενη φορά.

Να είστε ευγνώμονες. 
Όταν απογοητεύεστε, επικεντρωθείτε σε όσα έχετε ήδη κατακτήσει και όχι σε αυτά που δεν έχετε καταφέρει ακόμη. Η ευγνωμοσύνη είναι το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. 

Κάντε υπομονή. 
Είναι φυσικό να θέλετε να υλοποιήσετε αμέσως τους στόχους σας. Όσο δύσκολο κι αν είναι το ταξίδι, απολαύστε το και φροντίστε να περάσετε όμορφα στη διάρκειά του, αντί να επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο αποτέλεσμα. Χαρείτε το παρόν. Έτσι δεν θα φαντάζει φοβερή η οποιαδήποτε αποτυχία. 





http://www.elle.gr 

Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα μου......!!!!!!!!!

Ένα συναισθηματικό κόλλημα, μας κρατά από το να ζήσουμε καλύτερα..!! Διαβάστε πως θα τα καταφέρετε 

Η Τζες ήταν ζευγάρι με τον Σαμ για αρκετούς μήνες, και τα πράγματα πήγαιναν... καλά. Άφηνε τον Σαμ να παίρνει εκείνος τις αποφάσεις, συμφωνώντας με τις προτιμήσεις του και τα θέλω του, και έλεγε στον εαυτό της ότι έτσι τον κάνει ευτυχισμένο. Τις λίγες φορές που έλεγε τη γνώμη της, εκείνος απέρριπτε τις ιδέες της δίχως άλλο. Παρόλο που εκείνη δυσανασχετούσε με αυτό που γινόταν, δεν έλεγε τίποτα για το θέμα 

Ο Έρικ είναι ένα από αυτά τα παιδιά που πάντα του άρεσε η ταχύτητα, ήταν ανυπόμονος, και προκαλούσε σαματά όταν κολλούσε στην ουρά. Πρόσφατα, ωστόσο, το γεγονός που έλαβε χώρα στη δουλειά του ξεπέρασε κάθε του όριο με αποτέλεσμα ο διευθυντής του να τον επιπλήξει σοβαρά ύστερα από άγρια επίθεση προς το πρόσωπό του. 

Όποτε συναντώ κάποιον στην πρακτική μου, είτε πρόκειται για κάθε άτομο ξεχωριστά είτε για ζευγάρια, πριν ξεκινήσω ρωτώ πάντα τον εαυτό μου και ύστερα τους ίδιους, «τι είναι αυτό που σας κάνει να μην μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας από μόνοι σας;» 

Μερικές φορές αυτό οφείλεται σε φορτισμένες στιγμές της ζωής τους — είτε λόγω θανάτου στην οικογένεια είτε λόγω απόλυσής τους από τη δουλειά. Χρειάζονται υποστήριξη για να θρηνήσουν, να ξεσπάσουν και να εξωτερικεύσουν όσα έχουν συσσωρευτεί μέσα τους και να δουν τα πράγματα ως έχουν έτσι ώστε να ορθοποδήσουν. 

Μερικές φορές όμως δεν πρόκειται για καταστάσεις αλλά για συναισθήματα – ένα συναισθηματικό κόλλημα που τους κρατά πιο μακριά από το να ζήσουν καλύτερα, από το να λύσουν τα προβλήματά τους, από το να εδραιώσουν τις σχέσεις τους ή ακόμα και να τις οδηγήσουν στο τέλος τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Τζες που συμβιβάζεται υπερβολικά τόσο στη σχέση της με τον Σαμ, όσο και με τους φίλους της ακόμα και με την οικογένειά της και νιώθει πικραμένη και αδικημένη. Όπως και ο Έρικ που ξεσπά στον οποιονδήποτε ακόμα και στη γυναίκα του αν τύχει να αργήσει έστω και πέντε λεπτά. 

Η ερώτηση λοιπόν που τίθεται είναι η εξής : Ποιό είναι αυτό που δε μπορείτε να κάνετε και μπαίνει εμβόλιμα στην προσπάθειά σας να καλυτερέψετε τη ζωή σας; Τί θα σας έκανε να αισθανθείτε καλύτερα στην καθημερινότητά σας εάν είχατε τη δυνατότητα να το πράξετε; 

Η απάντηση δεν είναι δεκάδες πράγματα αλλά μετρημένα στα δάχτυλά σας. Ακολουθεί η λίστα από πράγματα που πιστεύετε πως δεν μπορείτε να κάνετε: 

1) Διαχειριστείτε την αντιπαράθεση, τη σύγκρουση, το θυμό. 
Αυτό αποτελεί το σημείο καμπής της Τζες. Πηγαίνει με τα νερά του Σαμ επειδή δε θέλει έστω και για λίγο να τον δυσαρεστήσει. Δέχεται την απαράδεκτη συμπεριφορά του επειδή φοβάται πως η γνώμη της θα οδηγήσει σε σύγκρουση και τσακωμό. 

2) Ελέγξτε το θυμό σας. 
Εδώ έρχεται το παράδειγμα του Έρικ ο οποίος εντείνει το θυμό του και τον εκνευρισμό του από το να σκεφτεί ψύχραιμα και να αξιολογήσει την κατάσταση. Και εδώ χρειάζεται η επιστράτευση της συναισθηματικής αυτορρύθμισης, της ικανότητας δηλαδή που έχει ο καθένας μας να ηρεμεί τον εαυτό του όταν συναισθήματα όπως ο θυμός ή το άγχος, παίρνουν τον έλεγχο. 

3) Να ξέρετε τί θέλετε. 
Αυτός είναι άλλωστε και ο προσωπικός αγώνας της Τζες. Άτομα σαν και εκείνη ξέρουν πώς να το χειριστούν, να είναι καλοί και υπεύθυνοι και να βάζουν στον αυτόματο πιλότο τη λίστα που υπάρχει μέσα στο μυαλό τους. Αλλά δυσκολεύονται όταν έρχεται η στιγμή να εκφράσουν τα πραγματικά τους θέλω. Έτσι αντί να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν και χρειάζονται, καταλήγουν να συνεχίζουν να ακολουθούν και να συμμορφώνονται με τις ζωές και τα πάθη των άλλων. 

4) Αναλάβετε δράση. 
Όλα αυτά τα γεγονότα παίρνουν τη μορφή μιας συνεχόμενης αερολογίας και αμφιθυμίας. Στην ουσία είναι η ανησυχία για την ανάγκη να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι το επόμενο βήμα είναι και το σωστό, ότι οι άλλοι θα το εγκρίνουν και πως το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που περιμέναμε. Ή μήπως πρόκειται για απελπισία και για την παγίδα του «έλα, δε βαριέσαι»; 

Εάν λοιπόν θέλετε να προχωρήσετε στη ζωή σας... απλά προχωρήστε παρακάτω. Εάν θέλετε να αλλάξετε κάτι, θα πρέπει να κάνετε κάτι το διαφορετικό. Αναλάβετε δράση για να δείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Εάν δεν το κάνετε, μαντέψτε...Τίποτα δεν είναι πιθανό να συμβεί. 

5. Ζήστε το παρόν. 
Σίγουρα θα έχετε συναντήσει άτομα που πάντα επιστρέφουν στο παρελθόν και που πάντα ψάχνουν για μία βόμβα που σίγουρα πιστεύουν πως θα εκραγεί. Είναι δύσκολο να ζήσουν στο παρόν γιατί το παρελθόν τους σπρώχνει ορμητικά στα έγκατα της απογοήτευσης και της ενοχής, ενώ με τη σειρά του το μέλλον τους προκαλεί άγχος και ανησυχία. Και είναι δυστυχισμένοι. Είναι πολύ εύκολο όλοι να πάρουμε την κάτω βόλτα αλλά το θέμα είναι να καταφέρουμε να βγούμε από αυτόν το δρόμο, να προσγειωθούμε και να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση κυρίως στο παρόν. 

6. Συγχωρέστε τους άλλους. 
Όσο ανατρέχετε στο παρελθόν μη μπορώντας να συγχωρήσετε τα λάθη θρέφοντας έτσι τις πληγές τόσο θα έχετε να αντιμετωπίσετε μία ζωή γεμάτη δυσαρέσκεια, μοναξιά και απομόνωση. Η επιμονή στα απωθημένα, σημαίνει πως αναμοχλεύουμε τις καταστάσεις από το να τις λύνουμε. Η επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται αρκετή προσπάθεια διότι οι πληγές του παρελθόντος θα εμφανίζονται συχνά. 

7. Συγχωρέστε τον εαυτό σας. 
Η αυτοκριτική, οι επιπλήξεις των γονιών κουνώντας το δάχτυλο, το ότι ποτέ δεν είμαστε καλοί για κάτι, πάντα οι χαμένοι και αυτοί που δεν αξίζουν τίποτα και η λίστα συνεχίζεται με τον καθένα από εμάς να συμπληρώνει τη δική του ενοχοποίηση. Εάν λοιπόν τα σκέφτεστε όλα αυτά είναι σίγουρο πως πότε δεν πρόκειται να κερδίσετε και να πιστέψετε σε αυτό που σας αξίζει. Η λύση είναι να κοιτάτε μπροστά, να κάνετε πράξη τα όσα θέλετε και κυρίως να μην ακούτε την εσωτερική φωνή της ενοχής σας. 

Αυτά τα εφτά σημεία είναι που μου έρχονται απευθείας στο μυαλό, αλλά εσείς μπορείτε να σκεφτείτε και τις παραλλαγές τους που σας ταιριάζουν πιο πολύ. Η ερώτηση όμως παραμένει. Ποιό είναι αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα που δε μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να καταλάβετε τί είναι αυτό που σας κρατάει πίσω από το να έχετε μία καλύτερη ζωή και να αποκτήσετε αυτά που θέλετε. 

Εάν ταυτίζεστε έστω και με ένα από αυτά, το επόμενο βήμα είναι και το προφανές. Πρέπει να βρείτε αυτό που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να κάνετε αυτό που πιστεύετε ότι δε μπορείτε. Αυτό μπορεί να είναι και ένα είδος θεραπείας, ίσως ένα τεστ δεξιότητας που όσο περισσότερο το δουλεύετε τόσο καλύτεροι θα γίνετε. Ίσως χρειάζεστε υποστήριξη, κάποιον για εμψύχωση, που θα σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα. 

Η Τζες, για παράδειγμα, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να ακουστεί η φωνή της και όχι απλά να ακολουθεί. Θα μπορούσε να παρέμβει και να προτείνει στους συναδέλφους της όταν κανονίζουν που θα πάνε για μεσημεριανό. Θα μπορούσε να μιλήσει για να διορθώσει τον ταμία όταν της δίνει λάθος τα ρέστα. 

Στην περίπτωση του Έρικ εάν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ελέγξει το θυμό του μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο πάνω στη διαχείριση θυμού, να απευθυνθεί σε κάποιον γιατρό, να δουλέψει με τον εαυτό του για 10 λεπτά καθημερινά πάνω στο πώς να διαχειρίζεται τη διάθεσή του. 

Καλό λοιπόν θα ήταν να μιλήσετε με τον εαυτό σας και να βρείτε την Αχίλλειο πτέρνα σας, το σημείο εκείνο που σας χτυπάει το καμπανάκι σας. Και μετά φτιάξτε ένα πλάνο. Δεν έχει σημασία από που ξεκινάτε αλλά να ξεκινήσετε από ένα σημείο στο οποίο και θα επικεντρωθείτε. Δεν υπάρχουν λάθη. Με το να κάνετε αυτό που πιστεύετε πως δε μπορείτε αυτόματα θα ανακαλύψετε όλα όσα μπορείτε να κάνετε. 





Robert Taibbi 
Psychology Today 
Μετάφραση για το Psyhealth: 
Ευτυχία Βαιμάκη 

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ζω με την εικόνα μου ή ζω για την εικόνα μου ;

Η σχέση με την εικόνα μας - με τη φυσική, ενσώματη διάσταση του εγώ μας - συνδέεται με τον τρόπο που αισθανόμαστε γενικότερα για τον εαυτό μας και τους σημαντικούς για εμάς άλλους. Συχνά η εικόνα του σώματός μας ως μέρος αυτού του ευρύτερου συστήματος, απομονώνεται ως κάτι μοναδικό και κρίσιμο για τη συναισθηματική και κοινωνική μας επιβίωση. Πότε ζούμε για την εικόνα μας και πότε ζούμε με την εικόνα μας; Τι αλλάζει ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις;

Το πώς συμπεριφερόμαστε στο σώμα μας και ο ρόλος που έχει η εικόνα μας στη ζωή μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με το βαθμό αποδοχής που βιώνουμε, από το βαθμό ανάπτυξης μια ενιαίας και σαφούς, όσο το δυνατόν, προσωπικής ταυτότητας. Δηλαδή, να γνωρίζω το ποιος είμαι, τις επιθυμίες, τις σχέσεις μου, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μου. 

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο για την αυτογνωσία μας, τα συναισθήματα και οι σκέψεις που συμπυκνώνονται στη λέξη «εγώ», συνδέονται ακριβώς με την αίσθηση του ενσώματου εαυτού μας. Η φυσική και κοινωνική μας διάσταση επομένως είναι συνδεδεμένες στη μία και ενιαία ύπαρξή μας. Αυτό σημαίνει ότι, η κοινωνική ζωή του σώματός μας δεν είναι ξεχωριστή από τη δική μας, μπορεί όμως να γίνει αν υπερ-επενδύσουμε σε αυτή.

Κοινωνικές διαστάσεις της εικόνας 
Αυτό που κάνει μια εικόνα να είναι όμορφη ή ένα σώμα να θεωρείται ελκυστικό ή εντυπωσιακό ορίζεται κοινωνικά. Κάθε εποχή αναδεικνύει διαφορετικά χαρακτηριστικά γυναικείας ομορφιάς αλλά και ανδρισμού, όπως είδαμε και για τη σεξουαλικότητα πριν μερικές εβδομάδες. 

Στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής προσέγγισης της εικόνας μας, έχουμε συνδέσει την κοινωνική αποδοχή και φαντασιωνόμαστε την κοινωνική μας αναγνώριση μέσα από την συμμόρφωσή μας με τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς. Έτσι πιστεύουμε ότι αν γίνουμε όπως το «μοντέλο» που εμφανίζεται στην οθόνη μας ή σε ένα περιοδικό, θα αποκτήσουμε και την ανάλογη κοινωνική ζωή. Φυσικά αυτή είναι μια λάθος συσχέτιση που οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές βάσει μιας παραμορφωμένης ψηφιακής και εικονικής πραγματικότητας.

Πότε ζούμε για την εικόνα μας;
Ζούμε για την εικόνα μας όταν το σώμα μας «αποκτήσει» τη δική του κοινωνική ζωή, όταν δηλαδή απολέσουμε την ουσιαστική επαφή, την αυθεντική σχέση με τον εαυτό μας, άρα και με την ενσώματη διάστασή του. Σε μια τέτοια κατάσταση, η εικόνα μας θεωρείται το πιο σημαντικό κριτήριο για να αποδεχτούμε εμείς τον εαυτό μας και να πιστέψουμε ότι μας αποδέχονται και οι άλλοι. 

Όταν η ανάγκη και η επιθυμία μας για κοινωνική αναγνώριση περνά αποκλειστικά μέσα από την εικόνα μας, επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που κοινωνικά ορίζεται ως εντυπωσιακό. Αρχικά αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο της εικόνας μας, εμπλεκόμαστε σε μια αέναη προσπάθεια για ανάκτηση αυτού του ελέγχου να παρεμβαίνουμε στην εικόνα μας, επιδιώκοντας έτσι την αποδοχή και την αναγνώριση ενός αυτόνομου εαυτού.

Φυσικά αυτό οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Εάν η συμμόρφωσή μας με τα κυρίαρχα πρότυπα εμφάνισης γίνει αυτοσκοπός, αποτελέσει δηλαδή μια ιδεοψυχαναγκαστικού τύπου εμμονή, θα οδηγήσει στην κοινωνική απομόνωση. Επομένως στο ακριβώς αντίθετο από την αρχική μας επιθυμία. Σε μια παθολογική κατάσταση, αυτός ο φαύλος κύκλος και η δυσκολία αποδοχής και ανάπτυξης ενός αυτόνομου εαυτού βιώνεται με έντονη δυσφορία, άγχος και συνδέεται κυρίως με προβλήματα στη λήψη τροφής και στην αίσθηση του σώματός μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η βοήθεια ειδικών.

Πότε ζούμε με την εικόνα μας;
Η καλή σχέση με την εικόνα και το σώμα μας εντάσσεται σε μια ευρύτερη καλή σχέση με τον εαυτό μας, με αυθεντικούς δεσμούς με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους και μια ισχυρή αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας. Ένας αυτόνομος άνθρωπος μπορεί και διαμορφώνει μια καλή σχέση με την εικόνα του, έχει αποδεχτεί το σώμα του και φροντίζει για τη σωματική και ψυχική του υγεία. 

Ζούμε με την εικόνα μας όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας χωρίς να παρασυρόμαστε από κοινωνικές επιταγές. Ζούμε με την εικόνα μας αρμονικά όταν δε γίνεται κριτήριο για τη συναισθηματική μας ισορροπία αλλά μέσα από αυτή, διαφαίνεται μια συνολική εσωτερική ισορροπία και αρμονία. 






Photo from www.lady.ru

Οι τύποι προσωπικότητας κατά τον Ιπποκράτη : Σε ποια ανήκετε ;

Ο Ιπποκράτης (π. 460 π.Χ.-360 π.Χ.) παρατήρησε τις ομοιότητες που υπήρχαν ανάμεσα σε κάποιους ανθρώπους.  
Πίστευε ότι η προσωπικότητα σχηματίζεται από την ισορροπία των τεσσάρων..χυμών του ανθρώπινου σώματος. Δηλαδή από την ισορροπία του αίματος, του φλέγματος, της πράσινης και της μαύρης χολής. Έτσι, προέκυψαν οι εξής ονομασίες : φλεγματικός, αιματικός , μελαγχολικός και χολερικός. 

Ο κίτρινος ήταν το ίδιο με τον φλεγματικό. Ο μπλε το ίδιο με τον αιματικό. Ο πράσινος το ίδιο με τον μελαγχολικό, και ο κόκκινος το ίδιο με τον χολερικό. 

Πάμε να δούμε τους τέσσερις τύπους προσωπικοτήτων καθώς και τους τρόπους συμπεριφοράς των ανθρώπων και με τον τρόπο που αντιδρούν ανάλογα με την προσωπικότητα που είναι.Αυτοί που είναι στα δύο επάνω τεταρτημόρια είναι οι εξωστρεφείς και αυτοί που βρίσκονται στα δύο κάτω τεταρτημόρια είναι οι εσωστρεφείς. 

Η κάθετη γραμμή διαχωρίζει τις προσωπικότητες . Αριστερά είναι οι άνθρωποι που είναι προσανατολισμένοι στο καθήκον και δεξιά προσανατολισμένοι προς τους ανθρώπους. 

• Η προσωπικότητα που βρίσκεται πάνω αριστερά είναι ο Χολερικός.
Εξωστρεφής προσανατολισμένος προς το καθήκον και συμβολίζεται με το γράμμα D.Του αρέσει να ηγείται και να έχει τον έλεγχο στα πράγματα. Το τέλειο περιβάλλον για αυτόν είναι το ζωηρό, το γρήγορο και το δυναμικό. 

Χαρακτηριστικά : 
• Dominant - Κυριαρχικός
• Direct - Άμεσος
• Demanding - Απαιτητικός
• Decisive - Αποφασιστικός
• Determined - Αποφασισμένος
• Doer – Δραστήριος 

Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πολιτικοί, ηγέτες, αστυνομικοί, προπονητές, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, πετυχημένοι επιχειρηματίες ,διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων αλλά και δικτάτορες! 

• Επάνω δεξιά είναι ο Αιματικός ή αλλιώς I. Εξωστρεφής προσανατολισμένος προς τους ανθρώπους. Του αρέσει να πείθει τους άλλους στον δικό τους τρόπο σκέψης. Το ιδανικό περιβάλλον για αυτόν είναι το διασκεδαστικό, το φιλικό και το ενθουσιώδης. 

Χαρακτηριστικά : 
• Inspiring - Εμπνευσμένος
• Influencing - Ασκεί επιρροή
• Impressionable - Ευκολοεπηρέαστος
• Interactive - Αλληλεπιδρώ
• Impressive - Εντυπωσιακός
• Involved - Συμμετέχω 

Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται εξαιρετικοί ηθοποιοί, πολιτικοί, εκφωνητές και παρακινητικοί ομιλητές. 

• Κάτω δεξιά είναι ο Φλεγματικός ή αλλιώς S. Του αρέσει να παρέχει υποστήριξη για την ολοκλήρωση κάποιας δουλειάς. Το ιδανικό περιβάλλον για αυτούς είναι το προβλέψιμο, το σταθερό και το αρμονικό. 

Χαρακτηριστικά : 
• Supportive - Υποστηρικτικός
• Stable - Σταθερός
• Steady - Αμετάκλητος
• Sweet - Χαριτωμένος
• Status quo
• Shy - Ντροπαλός 

Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται διπλωμάτες ,δάσκαλοι ,νοσηλευτές ,σύμβουλοι, αντιπρόεδροι. 

• Κάτω αριστερά είναι ο C ο λεγόμενος Μελαγχολικός. Του αρέσει η συνεχής ποιότητα η υπεροχή και λαμπρή επίδοση. Το ιδανικό περιβάλλον για αυτόν είναι το δομημένο με ακρίβεια και ποιότητα. 

Χαρακτηριστικά : 
• Cautious - Επιφυλακτικός
• Calculating - Υπολογιστικός
• Competent - Ικανός
• Conscientious - Ευσυνείδητος
• Contemplative - Σκεπτικός
• Careful - Προσεκτικός 

Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται μουσικοί, φιλόσοφοι. 

Με την κατανόηση των παραπάνω δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας. 





www.oiko.files 

Ο Διαλογισμός της Αυτό-Επίγνωσης.....!!!!!!!!!!

Τις επόμενες 100 φορές που θα κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη κάνε τον διαλογισμό του "Ποιος;"

Πες την λέξη "Ποιος;" στον εαυτό σου 3 φορές και για 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, τραβώντας την κατάληξη ος. Μπορεί να το κάνεις μιλώντας φωναχτά ή από μέσα σου. Όποιος και αν είναι ο τρόπος κοίτα απ’ ευθείας μέσα στα μάτια σου, πάρε μια βαθειά αναπνοή και ρώτα, μέσα σε μια αναπνοή, 3 φορές.
Ποιοοοοοοοοοοοοοοοοός;

Η ερώτηση που βάζεις στον εαυτό σου είναι "Ποιός είναι αυτός; Ποιός στέκεται μπρος μου; Ποιό είναι αυτό το ον που νομίζω ότι είμαι; Ποιός; Ποιος;"

Εαν το κάνεις 100 φορές στις επόμενες 30 ημέρες θα αποκτήσεις επίγνωση του Εαυτού σου. Μπορεί να μην έχεις φθάσει σε μια πλήρη κατανόηση του Ποιός Είσαι, αλλά θα έχεις φθάσει σε μια επίγνωση του ότι ΕΙΣΑΙ. Δηλαδή θα έχεις αποκτήσει αυτο-επίγνωση.

Μόλις γνωρίσεις ότι έχεις Συνειδητότητα – δηλαδή ότι υπάρχει ένα μέρος σου που είναι μεγαλύτερο από εσένα, και το οποίο μπορεί να ξεχωρίσει από τον Μικρό Εσένα και να μιλήσει πίσω σε σένα- είσαι ήδη στον δρόμο για την ανακάλυψη της αλήθειας της ύπαρξής σου και βαδίζεις προς την φώτιση.

Ο Θεός του Αύριο
Tomorrow’s God
Neale Walsch





ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ