Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αν το πεις ..... θα πάθεις.....!!!!!!

Σκέψεις . . .
Θέλω να ζήσω , έχω ανάγκη από πνοή . . .
Με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων . Τα προβλήματα βαραίνουν μέσα μου . . .

Πόσες φορές έχουν ζήσει οι συνάνθρωποι μας ανάλογα προβλήματα . Θέματα από τα σχολικά βιώματα μέχρι την εφηβεία όπως και στο ξεκίνημα των νέων οριζόντων στη ζωή , την ενηλικίωση . Από τις πιο χιλιοβιωματικές σκέψεις που έχουμε κάνει όλοι μας εκτός από τα όνειρα που είχαμε από παιδιά , στόχους και σκέψεις για το μέλλον . . . είναι και το << φαίνεσθαι >> το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί και ως καθρέφτης μέσω του οποίου προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε να βελτιώσουμε ή να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας , κάνοντας ταυτόχρονα μια αυτοκριτική για τη στάση μας απέναντι στους άλλους .

Όλη αυτή η ενέργεια που έχουμε για να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους είναι η << δύναμη της ψυχής μας >> . Είναι αυτή η ενέργεια που μας ωθεί να ξεκινήσουμε και να βιώσουμε το όμορφο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ΖΩΗ ..! ! Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα γνωρίσουμε την εμπειρία μέσα από τις καταστάσεις που πολλές φορές δημιουργούμε οι ίδιοι ως άνθρωποι .

Ανακαλύπτοντας τον άνθρωπο . . . .
. . . συναντούμε τα << λάθη >> . Τα << λάθη >> είναι καταστάσεις βιωματικές που ωθούν τον άνθρωπο στη σκέψη ανακαλύπτοντας βαθύτερα την έννοια του εαυτού . Μέσα σε αυτές τις στιγμές νιώθουμε το << μεγαλείο >> της θέλησης . . . ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ . . . Προσπαθούμε να σηκωθούμε και δημιουργούμε ξανά . Στη προσπάθεια μας θα συναντήσουμε και γνώμες συνανθρώπων μας . 

Θα γνωρίσουμε ανθρώπους που προσπαθούν . Σε αυτό το κομμάτι είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους . Σε κάθε κόπο που κάνουμε , σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από το κάθε άνθρωπο να << αναπνεύσει >> μέσα στη ζωή του μπορούμε απλά να το πάρουμε ως μία << διδαχή >> ζωής . Ως ένα κομμάτι συμβουλευτικής & πρόνοιας το οποίο πολλές φορές μπορεί να σώσει ακόμη και μια ανθρώπινη ζωή .

Τα προβλήματα πολλές φορές νιώθουμε να βαραίνουν μέσα μας . Να κρατάν τον οργανισμό σε εγρήγορση . Να βαραίνουν οι ανάσες και η ανησυχία έρχεται να συμπληρώσει το έργο της καθήλωσης του ανθρώπου . Τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται . Για να λυθούν όμως δεν πρέπει να υπάρχει φόβος . Εφόσον επιθυμούμε τη λύση τους βρίσκουμε πάντα χώρο για γαλήνη και ηρεμία . ΜΙΛΑΜΕ στην οικογένεια μας , σε ανθρώπους που αγαπούμε και μας αγαπάνε . Σε ανθρώπους που επικοινωνούμε .

Ακόμη και εάν χρειαστεί επικοινωνούμε με κάποιον ειδικό - επαγγελματία που πιστεύουμε ότι θα μας δώσει λύσεις . Τα προβλήματα δεν ήρθαν για να μείνουν . Υπάρχουν για να τα λύνουμε και να βελτιωνόμαστε . Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πως είναι όμορφο το γεγονός να βιώνουμε τα προβλήματα . Ποιος θέλει άλλωστε τα προβλήματα ;

Κάλλιστα μπορούμε να αναφέρουμε πως μία διεργασία που μας προσφέρει πολλές φορές τη πολυπόθητη λύση είναι η θετικοποίηση της άσχημης κατάστασης που βιώνουμε - προβλήματος . Τι εννοούμε θετικοποίηση όμως ; 

Με λίγα λόγια είναι η διεργασία εκείνη με την οποία προσπαθούμε να εκτονώσουμε το πρόβλημα και να δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά , αντικειμενικά , με ηρεμία . Γιατί άλλωστε να δώσουμε μία λύση σε κάποιο πρόβλημα μας που θα δώσει ταυτόχρονα και αδικία ; 

Ίσως εδώ να υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα . Ποια είναι η καλύτερη λύση ; Μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση . . . << η καλύτερη λύση είναι εκείνη που δεν περιέχει τον εγωισμό . Που δίνει κίνητρα ξανά για τη ζωντάνια και τη συγκίνηση για τη ζωή . Που περιέχει την ισορροπία και πολλές φορές τον συμβιβασμό με το πιο βασικό παράγοντα να μη κάνουμε ποτέ ένα χαμόγελο να χάσει τη λάμψη του . Είτε πρόκειται για εμάς τους ίδιους είτε για κάποιον συνάνθρωπο μας με τον οποίο έχουμε τις διαφωνίες μας . . . >> .

. . . ως άνθρωπος έχω ακούσει πως η κοινωνική βία αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο που ταλαιπωρεί μία ομάδα συνανθρώπων μας ανεξαρτήτου φύλλου , χρώματος και πιστεύω . Δεν παίζει ρόλο ο αριθμός ως προς τη στατιστική απόδοση διότι πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει αξία . Όλοι μας έχουμε την αξία μας και προσπαθούμε σιγά σιγά να την ανακαλύψουμε . Γιατί να αντικαταστήσουμε τη θέληση με το φόβο και τις ψυχαναγκαστικές σκέψεις ;
Σας ευχαριστώ . . .





Ιωάννης Αντωνόπουλος 
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου