Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

5 βήματα που θα σε οδηγήσουν στην εσωτερική γαλήνη που αναζητάς.....!!!!!!!!

Ζούμε σε μία σχετικά δύσκολη εποχή, σε μία εποχή που με το διάβα της σκορπάει άγχος, αγωνία και ένταση. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα που μας κάνει ίσως απρόσωπους και οξύθυμους. 

Για τους εργαζόμενους επιβάλλεται πρωινό ξύπνημα, γρήγορη ετοιμασία, εγρήγρορση και άμεση ανταπόκριση στα θέλω και πρέπει του αφεντικού. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όλοι όσοι τους έχει χτυπήσει η καταραμένη μάστιγα της ανεργίας. Να χτυπάς πόρτες δεξιά κι αριστερά και να προσπαθείς να βρεις νέα στέγη εργασίας. 

Συν ότι όλοι πρέπει να προλάβουμε να καθαρίσουμε το σπίτι, να μαγειρέψουμε, να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο και χίλια δυο άλλα που σήμερα κάνουν τη ζωή μας να κυλάει σε ξέφρενους ρυθμούς και το άγχος να χτυπάει κόκκινο.

Ας ηρεμήσουμε λοιπόν και ας ακολουθήσουμε μικρά και απλά βήματα που θα μας χαρίσουν εσωτερική γαλήνη και ηρεμία στη διάρκεια της τρελής καθημερινότητας.

Νο 1. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Όσο ευχάριστη κι αν είναι η παρέα, όσο καλά κι αν περνάμε με τους φίλους και την οικογένεια μας, κάποια στιγμή αποσυντονιζόμαστε. Η αναζήτηση της εσωτερικής μας γαλήνης προϋποθέτει στιγμές μοναξιάς και χαλάρωσης σε καθημερινή βάση. Άκουσε τον αγαπημένο σου ραδιοσταθμό, διάβασε λίγες σελίδες από το βιβλίο ή την εφημερίδα σου, φτιάξε ένα καφέ, βγάλε το σκύλο σου για περίπατο.

Νο 2. Χαλάρωσε
Απαραίτητο συστατικό για να κοιμηθούμε καλά είναι η χαλάρωση. Αφού ξαπλώσεις λοιπόν κλείσε τα μάτια και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο από σκέψεις. Πάρε βαθιά εισπνοή από τη μύτη, κράτησε σε τη για 5 δεύτερα και στη συνέχεια βγάλε τον αέρα από τη μύτη. Επανέλαβε την άσκηση αυτή για περίπου 5-10 λεπτά. Ίσως να αισθανθέις ελαφριά ζαλάδα λόγω του οξυγόνου, αλλά τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.

Νο 3. Relax your body
Μία άλλη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να χαλαρώσουμε τους σφυγμένους μας μύες και να αποβάλουμε το άγχος είναι να σφίγγουμε και έπειτα να χαλαρώνουμε κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος μας (χέρια, πόδια, αυχένας, ώμοι και κοιλιά). Για παράδειγμα, σφίξε όσο πιο σφιχτά μπορείς τα δάκτυλα του ποδιού σου και σιγά σιγά άστα να χαλαρώσουν. Επανέλαβε την άσκηση αυτή καθημερινά.

Νο 4. Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου
Είναι γνωστό σε όλους ότι με την άσκηση αποβάλλεται κάθε κακή ενέργεια, σκέψη και ένταση από τον οργανισμό. Βάλε και εσύ λοιπόν την άσκηση στη ζωή σου και θα δεις πόσο πολύ θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Εάν δεν μπορείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο άθλημα, είναι καλό να αφιερώνεις ένα 15λεπτο γυμναστικής στο σπίτι σου όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις εύκολα και φθηνά εργαλεία, όπως σχοινάκι για αερόβιο, μπουκαλάκια νερού και σκουπόξυλογια ασκήσεις καθώς επίσης και ένα μικρό χαλί για κοιλιακούς.

Νο 5. Δες τη ζωή θετικά
Έρευνες έχουν δείξει πώς το μυστικό της ευμάριας και της γαλήνης είναι η αισιοδοξία και το χαμόγελο. Κοίταξε και εσύ τη ζωή κατάματα και χαμογέλασε. Είναι όλη μπροστά στα πόδια σου και σε καλεί να την αρπάξεις. Μην τη φοβηθείς. Μπορεί να είναι λίγο παράξενη μερικές φορές, αλλά μη μασάς. Σου κάνει παιχνίδια. Όλα είναι στο δικό σου χέρι, αρκεί να ξέρεις να το ανοίξεις και να αδράξεις τις ευκαιρίες που σου δίνει. Η ζωή είναι ωραία. Δες την θετικά γιατί μόνο στους αισιόδοξους χαμογελαέι... 




Κλειώ Σκουρη Ψυχολόγος 
ασκούμενη ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου