Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να διώξετε μια αρνητική σκέψη....!!!!!!!

Σας παρουσιάζουμε 4 απλές στρατηγικές για να βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα και να διώξετε κάθε αρνητική σκέψη μακριά. 

Σε όλους μας έχει τύχει μια αρνητική σκέψη να μας ταλαιπωρεί και να μας χαλάει τη διάθεση. Είτε αφορούν τη δουλειά μας, είτε τα οικονομικά ή την υγεία μας, οι αρνητικές σκέψεις είναι συχνά πανίσχυρες και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. 

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν απλά προσπαθήσουμε να τις διώξουμε, εκείνες μπορεί να επιστρέψουν δριμύτερες. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; 

Μην αφήνετε κενά 
Ο εγκέφαλος μας απεχθάνεται τα κενά, επομένως αν τον αφήσετε χωρίς σκέψεις είναι πολύ πιθανό μια αρνητική σκέψη να καλύψει σύντομα αυτό το κενό. Για αυτόν τον λόγο, αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη που σας ταλαιπωρεί με μια θετική. 

Εξάλλου, οι θετικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Αν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός σας δεν σηκώνει το κινητό, αντί να σκεφτείτε ότι κάτι έχει συμβεί μπορείτε να εστιάσετε στις λιγότερο δυσάρεστες πιθανότητες που είναι περισσότερες και πιο πιθανές: «έπεσε η μπαταρία του κινητού», «βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη», «δεν το ακούει» κτλ. Σκεφτείτε ότι συνήθως οι στατιστικές είναι με το μέρος του αισιόδοξου.
 
Κάντε αντιπερισπασμό 
Η καλύτερη τακτική, όταν έχετε μια αρνητική σκέψη, είναι να δημιουργήσετε αντιπερισπασμό προσπαθώντας να σκεφτείτε κάτι άλλο ώστε να αποσπάσετε το μυαλό σας από αυτή. 

Ο εγκέφαλος μας ψάχνει διαρκώς για νέα πράγματα με σκοπό να επικεντρωθεί σε αυτά, επομένως αν τον τροφοδοτήσετε με άλλα ερεθίσματα είναι πιθανό να απαλλαγείτε από μια δυσάρεστη και ενοχλητική σκέψη. 

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερα να αποσπάσετε την προσοχή σας με ένα πράγμα, παρά να αφήσετε το μυαλό να χαθεί σε διάφορες άλλες σκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκοπη περιπλάνηση νου σχετίζεται με τη δυστυχία. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθείτε, π.χ., σε ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ένα έργο. 


Εφαρμόστε την... ομοιοπαθητική μέθοδο 
Μπορείτε να κάνετε και ακριβώς το αντίθετο : αντί να προσπαθήσετε να απομακρύνετε μια αρνητική σκέψη, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτή. Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, αλλά σύμφωνα με έρευνες αυτή η μέθοδος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα άτομα. 

Βέβαια δεν είναι κατάλληλη για τους λιπόψυχους. Η μέθοδος βασίζεται στην αρχή ότι με τη διαρκή έκθεση σε ό,τι μας προκαλεί φόβο, μπορούμε σταδιακά να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας μέχρι ο φόβος να αρχίσει να ξεθωριάζει. 

Αποφύγετε το στρες 
Μια ακόμη μέθοδο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει είναι η έκθεση μας στο στρες. Η λογική είναι ότι το στρες μπορεί να «δαπανήσει» όλη την ενέργεια του μυαλού μας με αποτέλεσμα να μην αφήσει περιθώρια για αρνητικές σκέψεις. 

Ωστόσο, όταν η τακτική αυτή έγινε προσπάθεια να επαληθευτεί πειραματικά, φάνηκε ότι αποτελεί μια λάθος προσέγγιση και αυτό γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αρνητική σκέψη θα επιστρέψει στο μυαλό μας και μάλιστα πιο δυνατή. 

Το καλύτερο λοιπόν είναι να προσπαθήστε να αποφύγετε το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής. 





Μάνος Σιγανός 
Pathfinder.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου