Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως ζείτε στα… ανεχόμενα ;



Από μικροί μαθαίνουμε να ανεχόμαστε πολλά. Δεχόμαστε, αφηνόμαστε και ανεχόμαστε συμπεριφορές, καταστάσεις, ανεκπλήρωτες ανάγκες, καταπατημένα όρια, εκκρεμότητες, προβλήματα, απογοητεύσεις, στοιχεία του χαρακτήρα των άλλων αλλά και δικά μας. Όλα αυτά είναι τα ανεχόμενα που έχουμε στη ζωή μας, δηλαδή όλα όσα ανεχόμαστε.

Θυμηθείτε : Όσο περισσότερα ανεχόμενα έχουμε, τόσο μικρότερες είναι οι ανοχές μας.

Συνήθως ανεχόμαστε περισσότερα από όσα νομίζουμε. Σκεφτείτε. Ποια είναι τα δικά σας ανεχόμενα; Αφιερώστε μερικά λεπτά στο να καταγράψετε λεπτομερώς οτιδήποτε αισθάνεστε ότι ανέχεστε στη ζωή σας. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Γράψτε ότι σας έχετε στο μυαλό, μικρό η μεγάλο. Μην σκέφτεστε αν πρέπει η όχι, αν μπορείτε να κάνετε κάτι γι αυτό η όχι. Απλώς καταγράψτε τα. 

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από όλα τα ανεχόμενά σας; Ναι. Αλλά το πρώτο βήμα είναι να τα καταγράψετε. Και μόνο που τα εκφράζετε, συνειδητοποιείτε την ύπαρξή τους. Αυτό σημαίνει πως αντί να τα έχετε κρυμμένα και καταπιεσμένα μέσα σας, τα απελευθερώνετε με κάποιο τρόπο και τα απενοχοποιείτε. 

Θα δείτε πως ασυναίσθητα και αυτόματα θα αρχίσετε να χειρίζεστε, να εξαλείφετε, να διορθώνετε και να λύνετε πολλά από αυτά τα ανεχόμενα.

Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση για τη ζωή σας γενικότερα, συγκεκριμένα για κάποιο τομέα της ζωή σας (δουλειά, χρήματα, οικογένεια, σχέση), η για κάποια συγκεκριμένη κατάσταση η πρόσωπο που σας απασχολεί. Μην προσπαθήσετε να ωραιοποιήσετε η να μειώσετε τα ανεχόμενά σας.

Τα καταγράψατε; Συγχαρητήρια! Καταφέρατε να θυμηθείτε, να εκφράσετε και να εξωτερικεύσετε όλα αυτά που ανέχεστε. Σύντομα, θα δείτε τη λίστα να μειώνετε χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους σας. Ξανακοιτάξτε την στο τέλος της κάθε εβδομάδας και θα δείτε ότι θα μπορείτε να σβήσετε πολλά από τα ανεχόμενά σας. 

Το μαγικό με αυτή την άσκηση είναι ότι όσο μικραίνει η λίστα, τόσο πιο απρόθυμοι γινόμαστε στο να την δούμε να ξαναμεγαλώνει. Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να βάζουμε και να σεβόμαστε το προσωπικά μας όρια και να ευχαριστιόμαστε περισσότερο τη ζωή μας.





Dr. Nancy Mallerou, - Associate Certified Coach - www.myworld.gr

http://www.psixologikosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου