Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι με επιστημονικές αποδείξεις....!!!!!!!!

«Να θυμάσαι πάντα τούτο : πως δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη»,υποστηρίζει ο Μάρκος Αυρήλιος. Μπορεί μέσα στο άγχος και τις στεναχώριες, η ευτυχία να μοιάζει με ένα άπιαστο όνειρο… αλλά δεν είναι στην πράξη! Υπάρχει, όμως, «συνταγή» για την ευτυχία; «Ναι» απαντούν οι ερευνητές που συστήνουν τους 12 παρακάτω απλούς και καθημερινούς τρόπους για να γίνετε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Κάντε μια 20λεπτη βόλτα στον καθαρό αέρα
Το βιβλίο “The Happiness Advantage” του Shawn Achor συνιστά τις βόλτες στον καθαρό αέρα για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να ενισχυθεί, όχι μόνο η θετική διάθεση, αλλά να βελτιωθεί και η μνήμη σας. Παράλληλα, Βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Sussex διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή απολαμβάνουν τον ήλιο το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους. Για αυτό, κάντε βόλτες… για το καλό σας!

Κοιμηθείτε αρκετές ώρες για καλή διάθεση
Σίγουρα ο ύπνος βοηθά στην παραγωγικότητα και την αντοχή μέσα στο 24ωρο, αλλά τι σχέση έχει, άραγε, με την ευτυχία; Η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές επιδράσεις στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, σημείο που επεξεργάζεται τις θετικές ή ουδέτερες αναμνήσεις. 

Έτσι, όταν δεν κοιμάστε αρκετές ώρες, ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να σας υπενθυμίσει τα ευχάριστα πράγματα στη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι το πείραμα με φοιτητές που δεν είχαν κοιμηθεί για ένα 24ωρο και τους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν μια λίστα από λέξεις. Το 81% αυτών θυμόνταν λέξεις με αρνητική «χροιά», όπως είναι ο καρκίνος και μόνο το 31% τις θετικές λέξεις π.χ. ήλιος.

Κάντε μια καλή πράξη το 24ωρο
Μια δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση ή μια πράξη βοήθειας ενός αστέγου είναι ικανές να προσφέρουν ευτυχία δίχως όρια. Μελέτη του 2008 στο “Journal of Happiness Studies” διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται πιο ευτυχισμένοι, όταν ξοδεύουν χρήματα ή χρόνο για τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποιος ξοδεύει 100 ώρες το χρόνο, δηλαδή δυο ώρες την εβδομάδα, για να βοηθήσει ανθρώπους με ανάγκες π.χ. να αγοράσει ένα γεύμα σε ένα φτωχό, τότε βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο στην κλίμακα της ευτυχίας.

Κάντε γυμναστική για τουλάχιστον 7 λεπτά την ημέρα
Οι “The New York Times” υποστηρίζουν ότι ακόμα και η γυμναστική για επτά λεπτά την ημέρα έχει βαθιά επίδραση στην ευημερία και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στο βιβλίο του Shawn Achor αναφέρεται ένα πείραμα σε τρεις ομάδες ασθενών με κατάθλιψη. Η πρώτη ομάδα δέχθηκε φαρμακευτική αγωγή, η δεύτερη έκανε γυμναστική και η τρίτη προχώρησε σε ένα συνδυασμό αυτών. 

Μπορεί και οι τρεις ομάδες να είδαν βελτίωση στα επίπεδα ευτυχίας τους, αλλά όταν εξετάστηκαν μετά από έξι μήνες, το 38% όσων πήραν φάρμακα είχε «κυλήσει» ξανά στην κατάθλιψη. Στην τρίτη ομάδα, η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη με ποσοστό 31%. Ωστόσο, στην ομάδα της γυμναστικής, το ποσοστό που υποτροπίασε ήταν μόνο το 9%.

Πείτε «ναι» στο σεξ για λιγότερο άγχος
Οι επιστήμονες απέδειξαν το 2010 ότι ειδικά οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή με υπερβολικό άγχος ηρεμούν, όταν κάνουν εντατικά σεξ. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγκαλιά και τις ενέργειες αγάπης και στα δυο φύλα και ειδικά στους άντρες, σύμφωνα με το “Social Psychological Science”.

Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό…
Νέα έρευνα του “Michigan State University” προτείνει στους υπαλλήλους π.χ. της εξυπηρέτησης πελατών να μην οδηγούνται προς το ψεύτικο χαμόγελο, καθώς χειροτερεύουν τη διάθεσή τους, αλλά να χαμογελούν με την καρδιά τους. Το χαμόγελο λειτουργεί σαν μια κίνηση αυθυποβολής και θα σας βοηθήσει να δείτε με πιο θετικό μάτι τη ζωή. Ακόμα και το χαμόγελο που δημιουργείται από ένα αστείο wallpaper στον υπολογιστή είναι ικανό να σας κρατήσει ευτυχισμένους μέσα στην ημέρα.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο, κουτάβι ή γάτα
Αγκαλιάστε και παίξτε με το σκυλί ή τη γάτα σας… και θα γεμίσετε με αισθήματα ευτυχίας! Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει έρευνα του 2011, που αναφέρει ότι όσοι έχουν υιοθετήσει ένα κατοικίδιο έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση και νιώθουν γεμάτη τη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα κουτάβι ή μια γάτα έχει την ικανότητα να «εξορκίζει» το αίσθημα απόρριψης… όπως ακριβώς ένας καλός φίλος!

Πείτε ένα «ευχαριστώ»… κάνει θαύματα!
Η δύναμη της θετικής σκέψης και της ευγνωμοσύνης λειτουργεί στην πράξη, σύμφωνα με μελέτη πάνω σε 219 άντρες και γυναίκες που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Clinical Psychology”. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες έστελναν επιστολές με ένα απλό «ευχαριστώ» για τρεις εβδομάδες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ευτυχία και η ικανοποίησή τους απογειώθηκε στα ύψη και διήρκησε για αρκετές ημέρες.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα υγιεινό γεύμα
Τα φρέσκα τρόφιμα απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που με τη σειρά τους δημιουργούν συναισθήματα ευτυχίας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, π.χ. στα όσπρια και το ψωμί ολικής αλέσεως, δημιουργούν γλυκόζη, η οποία παρέχει ενέργεια όλο το 24ωρο και προστατεύει από την κόπωση. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ, που βρίσκεται στο σπανάκι, παράγει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σταθεροποιεί τη διάθεση. Επίσης, ο ψυχολόγος Martin Seligman από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επισημαίνει ότι η κατάθλιψη προκαλείται από τοαίσθημα ανεπάρκειας, συναίσθημα που δημιουργείται από τις συνεχόμενες δίαιτες.

«Προγραμματίστε» ένα ταξίδι με το μυαλό και τη φαντασία σας
Στο διάλειμμα από τη δουλειά σχεδιάστε μια εκδρομή στο εξωτερικό ή σε ένα τροπικό μέρος… με τη βοήθεια του μυαλού σας! Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Applied Research” έδειξε ότι για να γίνετε ευτυχισμένοι, δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να ταξιδέψετε. 

Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και όταν φαντάζεστε το πρόγραμμα των διακοπών, η ευτυχία σας ενισχύεται για ένα διάστημα οχτώ εβδομάδων. Βέβαια, εάν μπορείτε να ταξιδέψετε, αφήστε στην άκρη τη φαντασία… και ζήστε νέες εμπειρίες!

Κάντε μουσικοθεραπεία, όποτε βρίσκεστε στα «κάτω» σας
Τα ευχάριστα τραγούδια παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και ανεβάζουν το κέφι, ειδικά όταν τα ακούτε μαζί με άλλους. Η κοινή εμπειρία σε συνδυασμό με την προσωπική απόλαυση καταστρέφει τα θλιβερά συναισθήματα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η μουσικοθεραπεία συστήνεται από όλους τους ψυχολόγους, ειδικά στα άτομα που πάσχουν από διαταραχές σχετικές με την επικοινωνία ή την άνοια.

«Βυθιστείτε» στις όμορφες αναμνήσεις
Κλέψτε μερικά λεπτά από τη δουλειά και αναπολήστε τις χαρούμενες στιγμές ως παιδιά ή νέοι. Έρευνα που βγήκε στο φως το 2011 διαπίστωσε ότι οι θετικές αναμνήσεις αυτόματα γεμίζουν το μυαλό με ευτυχία και οδηγούν προς την αισιοδοξία για το μέλλον. Άλλωστε, έτσι μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα ένα χαμόγελο στα χείλη!





Λιάνα Γεωργουλοπούλου
http://www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου