Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η συγκατάβαση στον έρωτα....!!!!!!!

Έπειτα από διαρκή εσωτερική αναζήτηση προσπαθώντας να κατανοήσω τη φύση των σχέσεων και πόσο μάλιστα τη δική μου κατέληξα σε μια βασική αιτία για τη συγκατάβαση στον έρωτα. Συγκατάβαση είναι η παθητική συνειδητή ή ασυνείδητη υποχωρητική στάση των ανθρώπων απέναντι σε μια κατάσταση. Όταν όμως η κατάσταση είναι σχέση και δη ερωτική τότε υπάρχει πρόβλημα.

Για να επανέλθω λοιπόν η βασικότερη αιτία συγκατάβασης στον έρωτα είναι η απαξίωση. Η απαξίωση έχει πολλές μορφές και παρουσιάζεται σε διάφορους τομείς της προσωπικής ζωής. Είτε ως απαξίωση εαυτού που συμβαίνει όταν τοποθετούμε τον εαυτό μας, τις επιθυμίες και τα θέλω μας σε μη ισχύουσα θέση και αντί αυτών, λειτουργούμε συγκαταβατικά και δεχόμαστε τις επιθυμίες του συντρόφου μας ως πιο σημαντικές. 

Είτε ως απαξίωση επετείων - αγίου Βαλεντίνου κ.τ.λ.: όταν ο σύντροφος μας είναι «αδιάφορος» σε ότι αφορά την εκδήλωση του έρωτα, προκειμένου να μην χάσουμε τη «δυναμική» θέση μας στα μάτια του γινόμαστε και εμείς λίγο «σκληρές» στο ρομαντισμό. Ή ακόμα και απαξίωση συναισθήματος όπου από τη μια απαξιώνουμε το συναίσθημα του έρωτα για να μη πληγωθούμε και από την άλλη απαξιώνουμε το αίσθημα της συνήθειας με την μη αποδοχή μας.

Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι μας συμβαίνει κάτι από τα προαναφερθέντα διότι κάπου εκεί υπάρχει και το εγωιστικό στοιχείο που αδυνατεί να μας αφήσει να δούμε ότι όντως κάτι από αυτά μας θυμίζει έστω και λίγο τη περίπτωση μας. Επειδή όμως είναι σημαντικό να διατηρούμε τη ταυτότητα μας σε μια σχέση παραθέτω τους εξής τρόπους αντιμετώπισης συγκαταβατικής συμπεριφοράς:

1. Αρχικά είμαστε ο εαυτός μας. Εάν κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί μας είναι γι αυτό που είμαστε και γι αυτό θα παραμείνει. Ειδάλλως σύντομα θα επέλθει η ρήξη. Επομένως δίνουμε τη πραγματική εικόνα μας χωρίς μικρές ψευδαισθήσεις που δε μας χαρακτηρίζουν.

2. Είναι πολύ σημαντικό να περιποιούμαστε την εμφάνιση μας διότι τονώνουμε την αυτοπεποίθηση μας. Μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση είναι ακαταμάχητη και ερωτεύσιμη. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας τον αγαπάμε περισσότερο γιατί μπροστά σε μια όμορφη εικόνα δε κοιτάμε τις μικρές ενοχλητικές ατέλειες απλά τις αποδεχόμαστε.

3. Η αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην εξέλιξη μας. Ακόμα και αν υπάρχουν δυσκολίες όταν χαμογελάς και σκέφτεσαι θετικά όλα θα πάνε καλύτερα.

4. Η επικοινωνία είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια σε μια σχέση. Οι υγιείς σχέσεις είναι αυτές που βασίζονται στην ειλικρίνεια και στο σεβασμό. Όταν συζητάς ανοιχτά για θέματα που σε απασχολούν ή σε προβληματίζουν με το σύντροφο σου τότε η σχέση γίνεται ουσιαστική και η κρίση δεν κάνει τη εμφάνιση της αλλά ακόμα και αν υπάρξει με τη ειλικρινή προσωπική κατάθεση και το διάλογο όλα ξεπερνιούνται.

5. Η έκπληξη και το μυστήριο διατηρούν μια κάποια ένταση στη σχέση τονίζοντας το ερωτικό στοιχείο. Ακόμα και αν ο έρωτας έχει αρχίσει να φθίνει, μια έκπληξη, ένα ερωτικό βλέμμα, ένα ραντεβού, μια φαντασίωση είναι ικανά να κόψουν την ανάσα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία.

6. Η έκφραση του συναισθήματος… είναι υπέροχο να λες «σ’ αγαπώ», «σε θέλω», «είμαι ερωτευμένη μαζί σου», κτλ. Είναι ακόμα πιο όμορφο βέβαια όταν το ακούς. Η έκφραση του συναισθήματος αποτελεί δυναμική και δημιουργεί έντονες καταστάσεις όταν γίνεται σε ιδιαίτερες στιγμές ή αναπάντεχα. Διότι αν συνέχεια λέμε σ’ αγαπώ κάπου γίνεται λίγο κουραστικό και χάνει τη μαγεία του νοήματος.

Ο έρωτας δε πεθαίνει, τον σκοτώνουμε. Είναι στο χέρι και των δύο να διατηρηθεί αρκεί να μη ξεχνάμε τι αγαπήσαμε στο σύντροφο μας και τι αυτός σε εμάς. Αφιερώνοντας χρόνο στη σχέση επενδύουμε συναισθηματικά και δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη προσωπική μας ευτυχία. 

Έχοντας όμως πάντα ως γνώμονα τη διατήρηση του εαυτού μας και των θέλω μας δίνοντας τους την πραγματική αξία. Σίγουρα κάπου θα υποχωρήσει ο ένας και κάπου ο άλλος διότι οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν, όμως η συνεχής συγκατάβαση από τη μεριά του ενός οδηγεί πάντα σε δυσμενείς καταστάσεις. Κάποιος ικανοποιείται και κάποιος γίνεται δυστυχισμένος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου