Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Βγάλε από μέσα σου ότι σε χαλάει....!!!!!!!

Είναι φυσικό, ένας χωρισμός μια απόλυση ή κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός να σου προκαλούν θυμό, πίκρα, πόνο, ή και απελπισία. Σου κάνει όμως κακό να ζεις με αυτά τα συναισθήματα πολύ καιρό. Προσπάθησε να τα ξεφορτωθείς. Μπορείς..!!!

Υπάρχουν γεγονότα στην ζωή μας που δεν είναι ευχάριστα, είναι απρόβλεπτα και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, όπως ένας χωρισμός, μία απόλυση, μία σοβαρή ασθένεια. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουμε θυμό, πίκρα, στενοχώρια, απελπισία, κ.τ.λ. Παρόλο που αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, το να τα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι καταστροφικό για την ψυχική μας ισορροπία. Οι παρακάτω τρόποι μπορούν να μας βοηθήσουν... να μεταβολίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά:

1. Αναγνώρισε το συναίσθημα. Όταν το αγνοείς γίνεται μία χύτρα ταχύτητας που δεν ξέρεις πότε θα ξεσπάσει. Μην θεωρείς ότι δεν θα περάσει. Η αποδοχή θα σου δώσει τη δύναμη να το αντέξεις και σιγά-σιγά να το αλλάξεις.

2. Μην κρίνεις τον εαυτό σου. Δεν είσαι «κακός» άνθρωπος επειδή έχεις αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα είναι απλά η αντίδρασή σου προς μία κατάσταση ή ένα άτομο. Είσαι ένα ον που βιώνει μία ανθρώπινη εμπειρία. Και τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.

3. Εκτονώσου. Διώξε το συναίσθημα έξω από τον εαυτό σου. Βρες λειτουργικούς τρόπους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σου και κατεύθυνε προς τα εκεί την ενέργεια. Δοκίμασε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω :

Α. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Οι τεχνικές χαλάρωσης θα βοηθήσουν το σώμα σου να χαλαρώσει και το μυαλό σου να αδειάσει.

Β. Ασκήσου. Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ευδιάθετη και να διώξεις την ένταση.

Γ. Γράψε τα συναισθήματά σου σε ένα ημερολόγιο. Βάζοντας τα συναισθήματα σου στο χαρτί ή στην οθόνη του κομπιούτερ σου, σε βοηθάει να τα δεις στην πραγματική τους διάσταση και να τα αντιμετωπίσεις λιγότερο δραματικά.

Δ. Φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα που εκτιμάς και για τα οποία νιώθεις ευγνώμων, όσο μικρά κι αν είναι αυτά.

Ε. Μίλα με τους φίλους σου για το πώς νιώθεις. Σίγουρα θα έχουν νιώσει και αυτοί κάποτε κάπως έτσι, οπότε θα σε καταλάβουν και αυτό θα σε κάνει να νιώθεις ότι δεν το περνάς μόνη σου.

ΣΤ. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αντιδράσει αντίστοιχα με αυτό που νιώθει. Όταν στενοχωριόμαστε κλαίμε και όταν θυμώνουμε φωνάζουμε.

Η. Θύμισε στον εαυτό σου ότι μπορεί να μην ελέγχει αυτό που συνέβη, μπορεί όμως να αποφασίσει και να ελέγξει το πώς θα το διαχειριστεί.

4. Μην ασχολείσαι με τα αρνητικά σου συναισθήματα από το πρωϊ ως το βράδυ, είτε με το να σκέφτεσαι το τι και πώς, είτε προσπαθώντας να τα αποφύγεις. Το να αποφεύγεις τον πόνο σου τρώει πολλή ενέργεια. Γι' αυτό αποφάσισε ότι θα ασχοληθείς με αυτά για λίγο, να κλάψεις, να μιλήσεις σε κάποιον, να θυμώσεις, να βρίσεις... Και μετά εστίασε την προσοχή και την ενέργεια σου σε κάτι που μπορεί να σε απορροφήσει, ώστε να μην τα σκέφτεσαι.

5. Φτιάξε ένα πλάνο με τις αλλαγές που θέλεις και μπορείς να κάνεις. Για παράδειγμα, αν ο αρνητισμός σου οφείλεται στο ότι έχασες την δουλειά σου, από το να σε καθηλώσει το γεγονός, δραστηριοποιήσου για να βρεις μία άλλη δουλειά, και ως τότε ασχολήσου με κάτι που σε ενδιαφέρει και σου αρέσει πολύ, το οποίο στο παρελθόν, λόγω δουλειάς το είχες παραμελήσει.

6. Τέλος, βρες την θετική πλευρά της δυσάρεστης κατάστασης. Άκουσε με προσοχή τον εσωτερικό σου διάλογο και σε κάθε αρνητική πρόταση που κάνεις , πρόσθεσε κάτι θετικό. Αν για παράδειγμα στην οθόνη του μυαλού σου περνάει ξανά και ξανά η φράση «έχασα την δουλειά μου και δεν πρόκειται να βρω άλλη», εσύ πρόσθεσε το «σαν και αυτήν». Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τον αρνητισμό που σε αδρανεί και αυξάνεις την θετική σκέψη που σε δραστηριοποιεί.






Νάνσυ Χριστοφόρου
Ψυχοθεραπεύτρια, 
κοινωνικοθεραπεύτρια, 
ψυχοδραματίστρια
Facebook: nancy christoforou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου