Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Πώς να τα βγάλεις πέρα στην... τσαγκαροδευτέρα.....!!!!!

Ίσως ξέρετε ότι επιστημονικά η τεμπελιά που μας πιάνει, την επόμενη μέρα του Σαββατοκύριακου, ονομάζεται «κοινωνικό jet lag». Μάθετε και πώς, πάντα επιστημονικά, να το αντιμετωπίζετε.

«Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω...» λέει το γνωστό στρουμφο-τραγουδάκι και πράγματι, σε όλους, λίγο πολύ συμβαίνει να ξυπνάμε κακοδιάθετοι, κουρασμένοι και χωρίς καμία όρεξη για δουλειά, τη Δευτέρα, μετά τη ξεκούραση του Σαββατοκύριακου.

Οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους λειτουργούμε συχνά τα πρωινά της Δευτέρας, οι επιστήμονες την ονομάζουν «κοινωνικό jet lag» και εξηγούν γιατί αισθανόμαστε «κάπως» κάθε που η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινά.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Rush του Chicago αναφέρεται ότι οι αλλαγές στο ωράριο του ύπνου μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι «υπεύθυνες» για το κακό ξύπνημα που βιώνουμε τη Δευτέρα. «Η μεταβολή ακόμα και της τάξεως των δύο ωρών στη διάρκεια του ύπνου μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να κάνει τον καθένα να νιώθει χειρότερα την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, συγκριτικά με το πώς ήταν την Παρασκευή»επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα συμπτώματα

Ο Γερμανός καθηγητής ψυχολογίας Till Roenneberg σημειώνει ότι το φαινόμενο του κοινωνικού jet lag επιφέρει σε εκείνον που το βιώνει :

α) Φτωχότερη μνήμη.

β) Αύξηση του χρόνου αντίδρασης στα ερεθίσματα.

Μπορεί όμως να δημιουργηθούν και σοβαρότερες συνέπειες για την υγεία μας: «Μπορεί, για παράδειγμα να αυξηθεί η επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και καπνού, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αλλαγές στον ύπνο μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους» αναφέρει ο ίδιος, επικαλούμενος μια πρόσφατη μελέτη - στην οποία συμμετείχαν 65.000 άνδρες και γυναίκες - που κατέδειξε ότι όσοι έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες ύπνου τις καθημερινές από το Σαββατοκύριακο, εμφανίζουν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, συγκριτικά με εκείνους που διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

Tips πρόληψης για το «κοινωνικό jet lag»
* Προσπάθησε όσο μπορείς να μην απορρυθμίζεις το βιολογικό σου ρολόι, ξυπνώντας και το σαββατοκύριακο περίπου την ίδια ώρα που συνηθίζεις να ξυπνάς και τις καθημερινές.

* Απόλαυσε έναν ολιγόλεπτο ύπνο το μεσημέρι του Σαββάτου και της Κυριακής, ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις δραστηριότητες που έχεις προγραμματίσει.

* Άμα σκοπεύεις να το ρίξεις έξω το βράδυ του Σαββάτου, μην παρασυρθείς και κοιμηθείς έως το απόγευμα της Κυριακής. Προτίμησε να «κρατηθείς» και να πέσεις για ύπνο λίγο πιο νωρίς το βράδυ, ώστε να ξυπνήσεις άνετα το πρωί της Δευτέρας.

* Απόφυγε τον καφέ και προτίμησε να καταναλώσεις ένα πλούσιο πρωινό το πρωί της Δευτέρας, που θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την εβδομάδα σου.

* Προσπάθησε να κάνεις ντους πριν φύγεις για τη δουλειά, και όχι από το προηγούμενο βράδυ, με τη σκέψη ότι θα κερδίσεις δέκα επιπλέον λεπτά ύπνου. Έτσι θα «ξυπνήσει» εγκαίρως και το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου!






Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr
www.dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου