Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αρχέτυπα.......!!!!!!!!

Τα αρχέτυπα σύμφωνα με τον Γιουνγκ είναι σύμβολα που εμφανίζονται στα όνειρα και έχουν την ίδια έννοια παγκοσμίως. Παρόλο που τα όνειρα μας είναι προσωπικά, οι προσωπικές εμπειρίες μας μπορούν να αγγίξουν κάποια παγκόσμια μοτίβα. Αυτά τα σύμβολα πιστεύεται ότι εμφανίζονται σε κάθε πολιτισμό.

Κλασσικά Αρχέτυπα :
Εμάς, ο κεντρικός χαρακτήρας του ονείρου, φυσικά αντιπροσωπεύει τον εαυτό μας που προβάλλουμε στον πραγματικό κόσμο.

Η Σκιά, είναι η καταπιεσμένη πλευρά του εαυτού μας, αυτή η πλευρά που έχουμε απορρίψει επειδή είναι άσχημη και απεχθής και γι₼ αυτό δεν θέλουμε να τη δείξουμε στον κόσμο. Συμβολίζει αδυναμίες μας, φόβους ή θυμό. Στα όνειρα η σκιά αντιπροσωπεύεται από τον κυνηγό μας, το δολοφόνο, τον τύπο που μας παρενοχλεί, μια τρομακτική φιγούρα ή ακόμα κι ένας κοντινός μας φίλος ή συγγενής. Η εμφάνιση τους συνήθως μας εξαγριώνει ή μας φοβίζει.

Άνιμα / Άνιμους, είναι η θηλυκή και η αντρική πλευρά του εαυτού μας. Όλοι μας έχουμε στοιχεία και από τις δυο. Στα όνειρα μας, μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που έχει πολύ τονισμένη τη θηλυκή του πλευρά ή την αρσενική. Ή στο όνειρο εμείς μπορεί να βρεθούμε ντυμένοι με γυναικεία ρούχα αν ήμαστε άντρας ή να έχουμε γένια ενώ είμαστε γυναίκα. Αυτές οι εικόνες μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να αποδεχόμαστε ή να εκφράζουμε την αρσενική μας πλευρά (με το να γινόμαστε δυναμικοί) ή την θηλυκή μας πλευρά (με το να γινόμαστε πιο συναισθηματικοί).

Το αιώνιο παιδί, είναι η αληθινή πλευρά μας στην πιο αγνή μορφή. Όχι μόνο συμβολίζει την αθωότητα μας και το πόσο ευάλωτοι και αβοήθητοι είμαστε, αλλά αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες μας και τις δυνατότητες μας. Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις πιθανότητες. (παράδειγμα ο Peter Pan και ο Μικρός Πρίγκιπας)

Ο σοφός γέρος, είναι ο βοηθός στα όνειρα μας. Αντιπροσωπεύεται από ένα δάσκαλο, πατέρα ή ένα άλλο πρόσωπο αρχής. Ο σκοπός τους είναι να μας προσφέρουν καθοδήγηση, λόγια σοφίας και να μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση. (Obi-Wan Kenobi, Gandalf, Mr. Miyagi)

Η Μεγάλη Μητέρα, είναι το πρόσωπο που θα μας προσφέρει στοργή και φροντίδα και καθησύχαση, μπορεί να εμφανιστεί ως η ίδια η μητέρας μας, η γιαγιά μας, ή οποιοδήποτε άλλο στοργικό πρόσωπο. Όμως μπορεί να υπάρξει και το αντίθετο, δηλαδή με τη μορφή μιας μάγισσας, ή μιας γριάς που μπορεί να συσχετισθεί με αποπλάνηση, υπεροχή και θάνατο. Η αντίθεση αυτή πηγάζει σύμφωνα με κάποιους ειδικούς από το γεγονός ότι η αληθινή μητέρας μας εκτός από το ότι είναι αυτή που μας έδωσε τη ζωή, είναι αυτή που ζηλεύει την ανάπτυξή μας και τη συνεχής απομάκρυνση μας από αυτήν.

The Trickster (απατεώνας), παίζει παιχνίδια με μας για να μην πάρουμε τον εαυτό μας στα σοβαρά. Συνήθως εμφανίζεται όταν έχουμε υπερεκτιμήσει ένα θέμα ή το έχουμε κρίνει εσφαλμένα ή είμαστε αναποφάσιστοι για μια απόφαση μας ή για το που βαδίζουμε στη ζωή μας. Ο «απατεώνας» συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα και ντροπιασμένοι. Μπορεί να πάρει δυσδιάκριτες μορφές αλλάζοντας τις μερικές φορές. (Bart Simpson, Bugs Bunny, και Loki)

Συζυγία, η ένωση δυο ετερόφυλων πλευρών, η οποία συμβολίζει την επικοινωνία του συνειδητού και του ασυνείδητου.

Άλλα αρχέτυπα: το παιδί , ο υπεράνθρωπος του Νίτσε, ο Ήρωας / ηρωίδα, ο δράκος (ερπετό) – που σφάζεται από τον ήρωα και ο λαβύρινθος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου