Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Αν δεν μπορείς να το πεις… γράψ ' το.......!!!!!!!!!!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφραστεί κανείς. Έχουμε μιλήσει ήδη αρκετές φορές για την λεκτική και μη λεκτική μας επικοινωνία. Ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να εκφράσουμε τον… εσωτερικό μας κόσμο και αυτός είναι η γραπτή επικοινωνία.

Μπορεί σε πολλούς από εσάς να ακούγεται τραβηγμένο ή βαρετό, αλλά αρκετοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή την επικοινωνία για να έρθουν σε επαφή με τα μέσα τους και τα έξω τους. Αρχικά να πούμε ότι, το γράψιμο είναι ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης ανεξάρτητα από το αν απευθύνεται κάπου ή το κάνουμε για την πάρτη μας.

Το γράψιμο μπορεί να λειτουργήσει έως και θεραπευτικά, γιατί :

- Μας βοηθάει να αποφορτιστούμε σε έντονες συναισθηματικά στιγμές

- Συμβάλλει στη συναισθηματική επεξεργασία των λεγόμενων «δύσκολων» στιγμών στη ζωή μας

- Βάζει σε μια τάξη συναισθήματα και σκέψεις

- Μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα

- Μας «βάζει» νέες ιδέες και μας βοηθά να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική

- Ισορροπεί πολλές φορές το μέσα μας με το έξω μας

- Και φυσικά, δεν κοστίζει τίποτα! Δύσκολοι καιροί για πράγματα που μας κοστίζουν οικονομικά έστω και το παραμικρό (εντάξει, λίγο χαρτί και μολύβι δεν είναι πια και τα αβάσταχτο οικονομικό φορτίο!)

Έχει βρεθεί ότι ακόμα και σε ανθρώπους που πάσχουν από βαριές σωματικές ασθένειες (πχ. καρκίνο) το γράψιμο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους, ακόμα και εκεί που ο λόγος έχει πάψει να βοηθά. 

Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, το γράψιμο βοηθάει τους ασθενείς να επικεντρωθούν στο «μέσα» τους, αλλά και στο εδώ και τώρα, πράγμα πολύ σημαντικό στην θεραπευτική τους πορεία. Επιπλέον, καταγράφοντας τις σκέψεις σε κάποιο χαρτί μπορεί κανείς να πάρει απόσταση από κάποια πράγματα και να δει τα προβλήματά του πιο νηφάλια και ήρεμα., αλλά και να συνδυάσει τα γεγονότα κάτω από μια άλλη οπτική.

Δεν έχει σημασία τι γράφεις (δεν περιμένει κανείς να ανακαλύψει έναν νέο Ελύτη ή Ντοστογιέφσκι!), αλλά αυτό που γράφεις να είναι ένα κομμάτι από σένα και να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το πώς αισθάνεσαι την κάθε στιγμή κάνοντας μια γερή «βουτιά» (πλατς, πλουτς) στο εσωτερικό σας.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που αν κάποιος τα τηρήσει θα μπορέσει να αποκομίσει πολλά από το γράψιμο:

- Αισθανθείτε τις σελίδες μπροστά σας (ή τα πλήκτρα του υπολογιστή σας, αν είστε της νέας τεχνολογίας!) και απλά γράψτε.

- Όσο περισσότερο αφεθείτε και χάσετε τον έλεγχο πάνω σε αυτό που γράφετε, τόσο πιο αληθινό, αυθεντικό και προσωπικό θα είναι αυτό.

- Όσο περισσότερο χώρο αφήσετε στη ζωή σας για το γράψιμο, τόσο περισσότερο χώρο αφήνετε στην δημιουργικότητά σας.

- Το μόνο που μπορεί να περιορίσει την δημιουργικότητά σας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης, που εκφράζεται με φόβο και αυτοκριτική.

Καταλαβαίνουμε τώρα λοιπόν, γιατί πολλές φορές ζητείται ακόμα και σε θεραπευτικές διαδικασίες η τήρηση ενός ημερολογίου. Και εκφραζόμαστε και έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή σε ένα παλιότερο γεγονός και να το θυμηθούμε.

Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, θα ήθελα να σας πω ότι εδώ δεν γίνεται λόγος να αρχίσετε να απομονώνεστε και να γράφετε ακατάληπτα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο προς όφελός σας όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε άλλη διέξοδο.

Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι ο γραπτός λόγος είναι και ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Παλιότερα, μέσω των γραμμάτων (πώς νομίζετε ότι την έβγαζαν οι φαντάροι;) και σήμερα μέσω των email και των sms. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μακριά μας για να καταφύγουμε σε αυτές τις μεθόδους, απλά πολλές φορές μας είναι πιο εύκολο να πούμε κάτι με αυτό τον τρόπο παρά να το «ομολογήσουμε» λεκτικά.

Ειδικά τα sms είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που έχει μπει πολύ δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και έχει αντικαταστήσει άλλες «παραδοσιακές» μεθόδους. Γιατί όμως τα μηνύματα μέσω κινητού κατάφεραν να κερδίσουν τόσο έδαφος; Γιατί…

- πολλοί άνθρωποι εκφράζονται καλύτερα γράφοντας κάτι. Τι να κάνουμε, χάρισμα είναι και αυτό…

- μας βοηθάει να το «φτιάξουμε» όπως θέλουμε εμείς, σβήνοντας και γράφοντας, τονίζοντας και παραλείποντας πράγματα που θέλουμε να μοιραστούμε με τους άλλους

- μπορεί κάποιος να βρει το θάρρος (και το θράσος!) να πει πράγματα και να εκφράσει συναισθήματα που με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα τα έλεγε

- πολλές φορές μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με κάποιον (λόγω απόστασης ή άλλων «φυσικών» εμποδίων)

- αφήνει στον άλλο τα χρονικά περιθώρια (σε λογικά πάντα πλαίσια, έτσι;) να απαντήσει όποτε αυτός θέλει

Έχει βρεθεί ότι, εμείς οι γυναίκες έχουμε ένα ελαφρύ προβάδισμα στη χρήση των μηνυμάτων στην γραπτή μας επικοινωνία, ωστόσο και ο αντρικός πληθυσμός δεν πάει πίσω (αν και πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν να μην είχε εφευρεθεί καν, γιατί δεν γουστάρουν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας καθόλου, για τους δικούς του λόγους ο καθένας).

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων ενέχει και κάποια «μικροπροβληματάκια»:

- Είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές παρεξηγήσεων στις ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τύπου «άλλα λέει η θειά, άλλα ακούν? τα αυτιά». Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: ξεκινάς ένα μήνυμα που μεταξύ άλλων γράφεις ότι ο παραλήπτης είναι «περίεργος». Τι θέλει να πει με αυτό ο ποιητής; Ότι είναι περίεργος στο να μαθαίνει νέα πράγματα ή είναι περίεργος – παράξενος; Να λοιπόν, ένα απλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση από το πουθενά. Προσοχή στην επιλογή των λέξεων λοιπόν!

- Αν το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού σου, γράφεις τυφλό σύστημα, ενώ παράλληλα μπορείς και κάνεις μια άλλη δουλειά (από το ανακάτεμα του φαγητού μέχρι τους ισολογισμούς της εταιρίας σου), τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος... χρεωκοπίας!

Όπως και να έχει πάντως, τα μηνύματα μέσω κινητού μας έδωσαν νέες δυνατότητες στην επικοινωνίας μας με τους άλλους (ξέρετε πόσες σχέσεις έχουν δημιουργηθεί και γκρεμιστεί, πόσες προτάσεις γάμου έχουν γίνει, πόσες συναντήσεις κανονίστηκαν, πόσες διακοπές δεν χάλασαν, πόσα φαγητά δεν κάηκαν και πόσα χαριτωμένα έχουν ειπωθεί μέσω sms;) Μην είμαστε αχάριστοι λοιπόν…

Αξιοποιήστε λοιπόν την σημερινή μέρα και στείλτε ένα μήνυμα σε κάποιον άνθρωπο που έχετε καιρό να μιλήσετε, που θέλετε να του πείτε κάτι, που ξέρετε ότι θα του φτιάξει έστω για λίγο τη διάθεση ή που απλά σας έχει στείλει κάποια στιγμή ένα μήνυμα και δεν έχετε μπει στον κόπο να του απαντήσετε! Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι θα χαρεί!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου