Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Τρόποι για να ζούμε καλύτερα, από τον Emmet Fox - Μέρος 1ο...!!!!!!!!

Η Πνευματική Δίαιτα των Εφτά Ημερών
Το θέμα της δίαιτας είναι ένα από τα πρώτα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό σήμερα. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι γεμάτα άρθρα πάνω σ' αυτό το θέμα. Τα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι γεμάτα τόμους που αποκαλύπτουν τα μυστήρια των πρωτεϊνών, των αμύλων, των Βιταμινών και ούτω καθεξής. 

Όλος ο κόσμος ασχολείται με την τροφή. Οι ειδικοί σ' αυτό το θέμα λένε πως σωματικά γινόσαστε ότι τρώτε πως ολόκληρο το σώμα σας αποτελείται από ότι φάγατε στο παρελθόν. Λένε πως αυτό που τρώτε σήμερα θα βρίσκεται στο αίμα σας μετά από τόσες ώρες κι ότι βρίσκεται στο αίμα σας, σχηματίζει όλους τους ιστούς που αποτελούν το σώμα σας κι εσάς τους ίδιους.

Φυσικά, κανένας λογικός άνθρωπος δεν τα αμφισβητεί όλα αυτά. Είναι εντελώς αλήθεια και το μόνο παράξενο είναι ότι ο κόσμος χρειάστηκε τόσο καιρό για να το ανακαλύψει. Σ' αυτό το φυλλάδιο θ' ασχοληθώ με τη δίαιτα σ' ένα επίπεδο πολύ βαθύτερο και με πολύ ευρύτερα αποτελέσματα. Αναφέρομαι, φυσικά, στην πνευματική δίαιτα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας στη ζωή σας είναι η πνευματική δίαιτα σας. Η τροφή που προμηθεύετε στο νου σας προσδιορίζει ολόκληρο το χαρακτήρα της ζωής σας. Οι σκέψεις που επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει, τα θέματα που επιτρέπετε στο νου σας ν' ασχοληθεί, κάνουν εσάς και το περιβάλλον σας αυτό που είναι. 

Όπως είναι οι μέρες σας, έτσι θα είναι και η δύναμη σας. Όλα στη ζωή σας σήμερα, η κατάσταση του σώματος σας, αν είστε υγιής ή άρρωστος, η κατάσταση της περιουσίας σας, αν είστε φτωχός ή πλούσιος, η κατάσταση του σπιτιού σας, αν είστε ευτυχισμένοι ή το αντίθετο, η σημερινή κατάσταση κάθε φάσης της ζωής σας κανονίζονται από τις σκέψεις και τα αισθήματα που είχατε στο παρελθόν, από το συνηθισμένο τόνο των σκέψεων σας στο παρελθόν. 

Και η κατάσταση της ζωής σας αύριο και την άλλη βδομάδα και του χρόνου θα ρυθμιστεί εξολοκλήρου από τις σκέψεις και τα αισθήματα που θα αποφασίσετε να έχετε από δω και πέρα.

Μ' άλλα λόγια, διαλέγετε τη ζωή σας, δηλαδή διαλέγετε όλες τις συνθήκες της ζωής σας, όταν διαλέγετε τις σκέψεις που θα επιτρέψετε στο νου σας να κάνει. Η σκέψη είναι η πραγματική γενεσιουργός δύναμη στη ζωή και δεν μπορείτε να έχετε ένα είδος νου και ένα διαφορετικό είδος περιβάλλοντος. 

Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείτε ν' αλλάξετε το περιβάλλον σας, χωρίς να αλλάξετε, και τον τρόπο που σκέφτεστε ούτε μπορείτε - και αυτό είναι το καλύτερο κλειδί της ζωής και η αιτία που γράφτηκε αυτό το βιβλίο - να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας χωρίς να έχετε αλλαγές και στο περιβάλλον σας.

Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό κλειδί της ζωής : αν αλλάξετε το νου σας θα αλλάξουν κι οι συνθήκες της ζωής σας: το σώμα σας πρέπει να αλλάξει, η καθημερινή σας δουλειά ή οι άλλες σας δραστηριότητες πρέπει ν' αλλάξουν το σπίτι σας πρέπει ν' αλλάξει, η απόχρωση της ζωής σας πρέπει ν' αλλάξει, γιατί το αν είστε συνήθως ευτυχισμένος και χαρούμενος ή θλιμμένος και γεμάτος φόβο εξαρτάται εξολοκλήρου από την πνευματική τροφή που τρώτε.

Σας παρακαλώ να το καταλάβετε. Αν αλλάξετε το νου σας, θ' αλλάξουν κι οι συνθήκες της ζωής σας. Η ανανέωση του νου μας, μας μεταμορφώνει.

Ο Μεγάλος Κοσμικός Νόμος
Η πνευματική σας δίαιτα είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή σας.

Αυτό μπορεί να ονομασθεί ο "Μεγάλος Κοσμικός Νόμος" και η αλήθεια του είναι ολοφάνερη, όταν ειπωθεί καθαρά μ' αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω κανένα σκεπτόμενο άνθρωπο που ν' αρνείται τη βασική του αλήθεια. Η πρακτική δυσκολία στην εφαρμογή του όμως οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκέψεις μας είναι τόσο κοντά μας, που είναι δύσκολο, χωρίς λίγη εξάσκηση, να τις κοιτάξουμε αντικειμενικά.

Αλλά αυτό ακριβώς πρέπει να μάθετε να κάνετε. Πρέπει να εξασκηθείτε, να διαλέγετε το θέμα των σκέψεων σας σε οποιαδήποτε στιγμή και να διαλέγετε το συγκινησιακό τόνο ή τη διάθεση που τις χρωματίζει. Ναι, μπορείτε να διαλέξετε τις διαθέσεις σας.

Πράγματι, αν δεν μπορούσατε, δε θα ασκούσατε κανέναν πραγματικό έλεγχο στη ζωή σας. Οι διαθέσεις που έχει συνήθως ένας άνθρωπος δημιουργούν τη χαρακτηριστική του προδιάθεση κι η προδιάθεση του δημιουργεί ή καταστρέφει την ευτυχία του.

Δεν μπορείτε να είστε υγιής, δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένος, δεν μπορείτε να ευημερήσετε αν έχετε κακή προδιάθεση. Αν είστε κατσούφης ή κυνικός ή έχετε κατάθλιψη ή είστε υπεροπτικός ή μισότρελος από φόβο, δεν αξίζει τον κόπο να ζείτε. 

Μόνο αν είστε αποφασισμένος να καλλιεργήσετε μια καλή προδιάθεση μπορείτε να έχετε την ελπίδα να αποκτήσετε κάτι που ν' αξίζει στη ζωή σας. Σας το λέω ξεκάθαρα.

Αν δεν είστε αποφασισμένοι ν' αρχίσετε τώρα και να διαλέγετε προσεκτικά όλη μέρα τις σκέψεις που θα κάνετε, δεν έχετε καμία ελπίδα ότι θα διαμορφώσετε τη ζωή σας όπως θέλετε να είναι, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος.

Με λίγα λόγια, αν θέλετε να κάνετε τη ζωή σας ευτυχισμένη και άξια για να τη ζήσετε, όπως θέλει να την κάνετε ο Θεός, πρέπει ν' αρχίσετε αμέσως να αποκτάτε τη συνήθεια της επιλογής και του ελέγχου των σκέψεων.

Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τις πρώτες λίγες μέρες, αλλά, αν επιμείνετε, θ' ανακαλύψετε πως πολύ γρήγορα θα γίνει ευκολότερο και είναι το πιο συναρπαστικά ενδιαφέρον χόμπι που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε. Θα μείνετε κατάπληκτοι από τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα μάθετε για τον εαυτό σας και θα έχετε αποτέλεσμα σχεδόν από την αρχή.

Τώρα πολλοί άνθρωποι που ξέρουν αυτήν την αλήθεια κάνουν κάπου-κάπου σποραδικές προσπάθειες να ελέγξουν τις σκέψεις τους, αλλά, με το ρεύμα της σκέψης να είναι λόγω μη εξάσκησης περιορισμένο και με τις εξωτερικές επιδράσεις να είναι τόσο συνεχείς, και ποικίλες, δεν κάνουν μεγάλη πρόοδο. Αυτός δεν είναι σωστός τρόπος.

Η μοναδική σας πιθανότητα είναι να διαμορφώσετε μια καινούρια συνήθεια σκέψης που θα σας οδηγεί όταν είστε στενοχωρημένος ή έχετε χαλαρώσει την επαγρύπνησή σας, όπως και όταν ασχολείσθε συνειδητά μ' αυτή. 

Αυτή η καινούρια συνήθεια σκέψης πρέπει να αποκτηθεί οριστικά και τα θεμέλια της μπορούν να μπουν, μέσα σε λίγες μέρες, με τον ακόλουθο τρόπο :

Αποφασίστε να αφιερώσετε μια βδομάδα αποκλειστικά στη δημιουργία μιας καινούριας συνήθειας σκέψης και σ' αυτή τη βδομάδα θεωρήστε το καθετί στη ζωή σας ασήμαντο σε σύγκριση μ' αυτό. Αν το κάνετε, τότε αυτή η βδομάδα θα είναι η πιο σημαντική της ζωής σας. Αν το κάνετε, ολόκληρη η ζωή σας θ' αλλάξει ασφαλώς προς το καλύτερο.

Πράγματι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει το ίδιο. Αυτό δε σημαίνει απλώς πως θα μπορέσετε ν' αντιμετωπίσετε τις σημερινές σας δυσκολίες με καλύτερο πνεύμα σημαίνει πως οι δυσκολίες θα φύγουν. 

Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος για ν' Αλλάξετε τη Ζωή σας και, επειδή συμφωνεί με το Μεγάλο Νόμο, δεν μπορεί ν' αποτύχει. Καταλαβαίνετε τώρα ότι δουλεύοντας έτσι δε θα χρειαστεί ν' αλλάξετε εσείς τις συνθήκες; Θα εφαρμόσετε το νόμο και οι συνθήκες θ' αλλάξουν από μόνες τους.

Δεν μπορείτε ν' αλλάξετε άμεσα τις συνθήκες το δοκιμάσατε συχνά και αποτύχατε αλλά κάντε μια Εφταήμερη Πνευματική Δίαιτα και οι συνθήκες θ' αλλάξουν για σας.
(συνεχίζεται)

[Πηγή: Emmet Fox, εκδόσεις Διόπτρα]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου