Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Παράθυρο Johari - Ένα παράθυρο στη ψυχή μας......!!!!!!!!!



Το γνώθι σ’ αυτόν μπορεί να λέγεται εύκολα αλλά πραγματοποιείται δύσκολα. Το να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει κανείς τις αδυναμίες και τα λάθη του στηριζόμενος στις δικές του και μόνο δυνάμεις δεν είναι απλό. Το παράθυρο Johari είναι μια κλειδαρότρυπα στα βάθη της ψυχής μας και κυρίως των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Το παράθυρο Johari είναι ένα εργαλείο που επινόησαν οι Τζόζεφ Λούφτ (Joseph Luft, το πρώτο κομμάτι της λέξης, «Jo») και ο Χάρυ Ίνγκαμ (Harry Ingham, το δεύτερο κομμάτι, «Ηari»). Χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τους ανθρώπους στο να καταλάβουν τις ικανότητές τους στην διαπροσωπική επικοινωνία και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. 


Αποτελείται από τεταρτημόρια, όπως φαίνεται στην εικόνα, τα οποία είναι φτιαγμένα με βάση την οριζόντια κλίμακα σε «γνωστό ή άγνωστο σε εμάς» και την κάθετη κλίμακα σε «γνωστό ή άγνωστο στους άλλους». 

Σκοπός του εργαλείου αυτού είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεκτείνουν την «ανοικτή περιοχή», μικραίνοντας την τυφλή και την κρυμμένη περιοχή, επιτρέποντας την όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους.

1. Το πρώτο τεταρτημόριο είναι το «δημόσιο πρόσωπο ή ανοιχτή περιοχή». Είναι το πάνω αριστερά τεταρτημόριο και είναι η «ανοικτή περιοχή», που περιέχει χαρακτηριστικά μας που τα γνωρίζουμε και εμείς και οι άλλοι. Είναι η γνώση που μοιραζόμαστε με τους υπολοίπους ανθρώπους όπως πχ. το όνομα μας, η ηλικία μας, το επάγγελμα μας, τα ενδιαφέροντα κλπ. Εκεί βρίσκονται συνήθως οι πληροφορίες που δεν απειλούν την αυτοεκτίμηση μας.

2. Το δεύτερο τεταρτημόριο είναι το «τυφλό σημείο ή τυφλή περιοχή». Είναι το πάνω δεξιά τεταρτημόριο και περιέχει χαρακτηριστικά που βλέπουν οι άλλοι, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε. Περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ιδιορρυθμίες μας και ιδιομορφίες μας, τον ήχο της φωνής μας, κινήσεις του σώματός μας και στοιχεία της μη λεκτικής επικοινωνίας. Η περιοχή αυτή μπορεί να γίνει μικρότερη, αν κάποιος μας μιλήσει με ειλικρίνεια για ότι βλέπει σε εμάς.

3. Το τρίτο τεταρτημόριο το «κρυφό σημείο ή η κρυμμένη περιοχή». Βρίσκεται κάτω αριστερά και περιέχει στοιχεία της προσωπικότητάς μας και της διαπροσωπικής επικοινωνίας μας που εμείς γνωρίζουμε, αλλά δε γίνονται φανερά στους άλλους όπως συναισθήματα, φόβοι, κίνητρα, φαντασιώσεις, μυστικά, ενοχές, πόθοι. Οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αμυντικοί και επιφυλακτικοί όταν οι άλλοι προσπαθούν να εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή. Η περιοχή αυτή θα γίνει μικρότερη, αν εξομολογηθούμε στους άλλους, τα χαρακτηριστικά αυτά.

4. Το τέταρτο τεταρτημόριο είναι το «άγνωστό σημείο ή η άγνωστη περιοχή». Βρίσκεται κάτω δεξιά και περιέχει χαρακτηριστικά μας που δεν τα γνωρίζουμε ούτε εμείς ούτε οι άλλοι. Τι αναπαύεται και κοιμάται εδώ, κανείς δεν το ξέρει πραγματικά. Εδώ μπορεί να βρίσκεται ένα μοναδικό ταλέντο ή ένα θανάσιμο ελάττωμα. Περιλαμβάνει τα περιεχόμενα του υποσυνείδητου και είναι πιθανό να είναι η πηγή της μετέπειτα συνειδητής αυτοεκτίμησης.

Αυτή η λευκή κηλίδα είναι μακράν το πιο συναρπαστικό τεταρτημόριο του παραθύρου Johari. Γιατί εδώ ο καθένας μπορεί και πρέπει να γίνει ένας εξερευνητής και να ανακαλύψει τις δυνατότητες του σε ένα ανεξερεύνητο χώρο της ψυχής του. Αλλά θα σας έλεγα να είστε προσεκτικοί σε αυτή την εξερεύνηση αφού μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον ίδιο ακριβώς λόγο. αν πέσετε πάνω σε μια όχι και τόσο θετική ανακάλυψη.

              Γνωστό σε εμάς                    Άγνωστο σε εμάς

Ανοικτή περιοχή





Τυφλή περιοχή

Κρυμμένη περιοχή






Άγνωστη περιοχή

            ‘Αγνωστο στους άλλους 

Μέσα από μια βαθιά και ενδελεχή διερεύνηση μπορείτε να περιορίσετε την κρυμμένη περιοχή και να αυξήσετε την ανοιχτή δημόσια περιοχή. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε θετικά με τον εαυτό σας και θα ανεβάσει τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης σας.

Δημιουργώντας υγιείς σχέσεις (ερωτικές, φιλικές, κοινωνικές κτλ) και δείχνοντας τον πραγματικό εαυτό σας μέσα σε αυτές θα αναπτύξετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τον εαυτό σας και οι τοίχοι του παραθύρου σιγά σιγά θα πέφτουν ενώνοντας τα κομμάτια σε μια ολόπλευρη και ισορροπημένη προσωπικότητα. 



Έτσι, μπορείτε να μάθετε πολλά για τον εαυτό σας, και την ίδια στιγμή να αναπτυχθείτε. Στις μέρες μας οι περισσότερες σχέσεις είναι ένα κράμα δυσπιστίας, ανασφάλειας και επιφυλακτικότητας. Σπάνια μοιραζόμαστε πτυχές του εαυτού μας με ξένους και συνήθους επιλέγουμε να μιλήσουμε για ανώδυνα θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Φορώντας μάσκες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις που στην ουσία είναι ψεύτικες γιατί εμείς οι ίδιοι που τις αποτελούμε σε μεγάλο βαθμό είμαστε ψεύτικοι.

Αν δεν γνωρίσουμε τον εαυτό μας και δεν τον παρουσιάσουμε στους γύρω μας,
το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ζούμε πίσω από ένα κλειστό παράθυρο για τον κόσμο.



Βιβλιογραφία:
Steven L. McShane, Mary Ann Von Glinow, «Organizational Behaviour», 2nd edition, McGraw-Hill-Irwin
Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου