Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τα 12 «ζώδια» της ψυχολογίας - Α΄ Μέρος .......!!!!!!!!

Στο σύμπαν της κοινωνίας υπάρχουν πλανήτες – επίθετα που μας χαρακτηρίζουν. Και μπορεί η κίνηση των άστρων να μην επηρεάζει τα παρακάτω «ζώδια», αλλά η συνεύρεση ατόμων από τελείως διαφορετικούς πλανήτες και «ζώδια» γεννά πολλές φορές κοσμικές εκρήξεις. Ας δούμε λοιπόν που ανήκει ο καθένας μας…

1. Ο Παρορμητικός : Ονομάζουμε έτσι το άτομο που δρα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ, είναι πιθανώς μανιώδεις καπνιστές, έχουν προβλήματα υπερφαγίας και παρουσιάζουν έντονη ροπή προς την συζυγική απιστία. 

Σε έρευνα που είχε διεξαχθεί σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ρώτησαν 40.000 άτομα αν θα επέλεγαν να πάρουν 45 λίρες Αγγλίας σε 3 μέρες ή 70 λίρες σε 3 μήνες. Ένα ποσοστό κοντά στο 60% επέλεξε να πάρει τα χρήματα άμεσα χωρίς να νοιάζεται για το μέλλον, αφού η στάση ζωή τους ήταν το εδώ και το τώρα. Ο Βίλχελμ Ράιχ στο βιβλίο του 

»Ο παρορμητικός άνθρωπος» μας δίνει απλές τεχνικές για την μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς όπως: προσπαθήστε να ελέγχετε εσείς το μυαλό σας και όχι η κατάσταση, αναλογιστείτε πως θα νιώθατε μετά από ένα χρόνο για την σημερινή σας απόφαση και μην παίρνετε αποφάσεις όταν βρίσκεστε σε σύγχυση.

2. Ο Αυταρχικός : Αυτός που προσπαθεί να επιβάλει την θέληση του με απόλυτο τρόπο, που δεν δέχεται αντιρρήσεις και απαιτεί απόλυτη συμμόρφωση των άλλων με τις επιθυμίες του. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» θεωρούν τον εαυτό τους αλάθητο, δεν πιστεύουν στην ισοτιμία μεταξύ των ανθρώπων, αφού θεωρούν τον εαυτό τους πνευματικά ανώτερο, έχουν άκαμπτη συμπεριφορά και επιδιώκουν την αναγνώριση. Ο φόβος ενός αυταρχικού ατόμου είναι η ελευθερία αλλά μονάχα γνωρίζοντας την ελευθερία και αλληλεπιδρώντας μέσα σε αυτήν θα καταφέρει να απεμπλακεί από τον αυταρχισμό.

3. Ο Ασυνεπής : Ονομάζουμε έτσι τα άτομα που δεν μπορούν να είναι ακριβείς στα λόγια ή στις πράξεις τους. Συνήθως πρόκειται για άτομα αναξιόπιστα, ανεύθυνα, χωρίς καλή αίσθηση του χρόνου και με έλλειψη συγκέντρωσης. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το «ζώδιο» ταλαιπωρούνται από συγκρούσεις που προκαλούνται από την ασυνέπεια τους. 

Για να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση τους καλό θα ήταν να φοράνε ρολόι, να γράφουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους κάθε ημέρα για την αυριανή. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που έχετε αναλάβει να διεκπεραιώσετε και μην φορτώνεστε πολλά πράγματα μαζί.

4. Ο Συναισθηματικός : Τα άτομα που έχουν καλή σχέση με τα συναισθήματα ή πιο απλά, τα ευαίσθητα άτομα. Το «ζώδιο» αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και το καθιστά ανίκανο να εκλογικεύσει τα συναισθήματα του. Τα άτομα αυτά είναι ανασφαλή, με μεγάλη συναισθηματική νοημοσύνη και συνεχώς βρίσκονται σε συναισθηματική φόρτιση αφού δείχνουν μεγάλη κατανόηση για τους γύρω τους. 

Καλό θα ήταν να ελέγχουν ή να φιλτράρουν σε έναν βαθμό τα συναισθήματα τους για να μην οδηγούνται στην υπερβολή (είτε σε λύπη, είτε σε χαρά, είτε σε θυμό) αλλά και για να μη γίνονται θύματα συναισθηματικής εκμετάλλευσης.

5. Ο Κακομαθημένος : Το άτομο που από παιδί (συνήθως) έχει μάθει να περνάει το δικό του. Δύσκολο και δύστροπο το «ζώδιο» του κακομαθημένου. Έρευνες έδειξαν πως το 68% των κακομαθημένων παιδιών λειτουργούσαν το ίδιο και ως ενήλικες. Τα άτομα αυτά εκλαμβάνουν την άρνηση σαν στέρηση αγάπης, είναι αλαζόνες και με υπέρμετρο εγωισμό. 

Επειδή δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους όρια, ξεσπούν βίαια σε οποίον προσπαθεί να τους θέσει. Προσπαθήστε να μετριάσετε τον εγωισμό σας και να κατανοήσετε και τις ανάγκες του άλλου εκτός από τις δικές σας.

6. Ο Σπάταλος : Ονομάζουμε έτσι τον άνθρωπο που κάνει περιττές σπατάλες. Τα άτομα αυτά δέχονται μεγάλη επιρροή του «ζωδίου» στην τσέπη τους. Ξοδεύουν σε χρόνο μηδέν τον μισθό τους, τείνουν προς την υπερκατανάλωση και επιδιώκουν να νιώσουν ευχάριστα μέσω των αγορών τους. Είναι συνήθως συναισθηματικά ανώριμοι και έχουν μεγάλη ανάγκη από αγάπη. 

Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 από πανεπιστήμιο της Βόννης είχε βρεθεί πως υπάρχει το γονίδιο της τσιγκουνιάς, άρα πιθανόν τα σπάταλα άτομα να έχουν έλλειψη του συγκεκριμένου γονιδίου. Καλό θα ήταν τα συγκεκριμένα άτομα να καταλάβουν την αξία του χρήματος και να σεβαστούν την κούραση που καταβάλλουν για να τα αποκτήσουν (αν καταβάλλουν). 

Να ξοδεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και να προσαρμόζουν τις αντικειμενικές τους ανάγκες στο οικονομικό τους επίπεδο ώστε να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα βγάζουν.


Πηγές:
Ο παρορμητικός χαρακτήρας, Βίλχελμ Ράιχ, Εκδ. Ελεύθερος Τύπος
Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία, Έριχ Φρομ, Εκδ. Μπουκουμάνης
Η συναισθηματική νοημοσύνη, Ντανιέλ Γκόλεμαν, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Τα μοναχοπαίδια, Sabine Vutz, Ulrich Unzner, Εκδ. Θυμάρι
Το γονίδιο της Τσιγκουνιάς, Σουφλέρη Ιωάννα, Βήμα Science
Εικόνα από Lay-out.gr



Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου