Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η λύση στην έλλειψη χρόνου......!!!

 
Δε σου φτάνουν οι ώρες της ημέρας; Νιώθεις να βρίσκεσαι συνεχώς στο τρέξιμο και να μην προλαβαίνεις; Θα ήθελες να μπορούσες να παγώσεις το χρόνο με ένα μαγικό ραβδάκι για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στο πλήθος των υποχρεώσεων; Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται γνωστά, έχουμε τη λύση στο πρόβλημά σου και δεν είναι άλλη από τη γενναιοδωρία !

Εάν έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι η ημέρα δεν έχει αρκετές ώρες και γκρινιάζεις συνεχώς για την έλλειψη χρόνου, ίσως θα έπρεπε αν δοκιμάσεις να γίνεις λιγάκι πιο γενναιόδωρη. Αυτό προτείνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Παρά το γεγονός ότι η προσφορά βοήθειας συνεπάγεται την αφιέρωση χρόνου, το να προσφέρουμε λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες για να βοηθήσουμε κάποιον μας δημιουργεί την αίσθηση περισσότερου χρόνου! Το να βοηθάμε δηλαδή αλλήλους μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνοστη διάθεσή μας ενώ παράλληλα δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας.

Τι έδειξε η έρευνα;
Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα ατόμων για να διαπιστώσουν τη συσχέτιση πραγματικού χρόνου και πλασματικού χρόνου.

Όπως αποδείχτηκε όσοι σπαταλούσαν το χρόνο στο να χαλαρώνουν δίχως να κάνουν τίποτα, να χαζεύουν να βλέπουν τηλεόραση ένιωθαν σαν να μην είχαν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Αντίθετα όσοι έκαναν κάποια καλή πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα το να γράψουν γράμμα σε ένα άρρωστο παιδάκι ή να βοηθήσουν κάποιον αισθάνονταν στο τέλος της ημέρας πως είχανπερισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους σε σχέση με τους προηγούμενους.

Όπως εκτιμά η επικεφαλής της μελέτης Cassie Mogilner αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέροντας ένα κομμάτι από τον χρόνο μας σε όσους το χρειάζονται αυξάνει το αίσθημα ικανοποίησης κάτι που αντανακλάται σε θετικά συναισθήματα και πληρότητα.

Πώς θα κερδίσεις έξτρα χρόνο;
Η αντίληψη του χρόνου, σύμφωνα με την έρευνα είναι υποκειμενική και εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τον δαπανούμε. Ο τρόπος με τον οποίο μοιράζουμε και ξοδεύουμε το χρόνο μας επηρεάζει την αντίληψη που έχουμε γι΄αυτόν και οδηγεί σε συναισθήματα αρνητικά ή θετικά ανάλογα με την περίπτωση. Όπως και να έχει όμως, η γενναιοδωρία μας χαρίζει ώρες, έστω και πλασματικές 
!
Αν λοιπόν αισθάνεσαι πως ο χρόνος σου περιορίζεται συνεχώς στο ελάχιστο δεν έχεις παρά να γίνεις περισσότερο γενναιόδωρη, κάνοντας κάτι για τους άλλους. Προθυμοποιήσου να ταίσεις το κατοικίδιο της φίλης που λείπει σε διακοπές ή να ποτίσεις τα λουλούδια της, κάνε μπέιμπι σιτινγκ στο μωράκι της κολλητής σου και μη διστάσεις να πεις το Ναι – με μέτρο βέβαια – σε χάρες που σουυ ζητούνται και δε θα χάσεις.

Και πώς να μη χάσεις χρόνο άδικα;
Και πάνω απ΄όλα σταμάτα να κάθεσαι παθητικά μπροστά από την τηλεόραση, τρώγοντας και κάνοντας ζάπινγκ γιατί εκτός από τα κιλά που θα αποκτήσεις δε θα καταλάβεις πόσο γρήγορα πέρασε η ώραδίχως να κάνεις απολύτως τίποτα.

Ακόμη κι αν δεν προσφέρεις τη βοήθειά σου σε κάποιον, καλύτερα να διαθέσεις τον ελεύθερο χρόνοσου για τον εαυτό σου. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και χαλαρωτικό απ΄ ότι το χάσιμο χρόνου.




Δήμητρα Γκούντρα
dimitrag@pegasusinteractive.gr
womanonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου