Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ενεργειακή ψυχολογία : Το νέο trend......!!!

                           
Ζώντας σε μία εποχή που τα πάντα, αργά ή γρήγορα, γίνονται μόδα, η ψυχολογία δε θα μπορούσε να μείνει απλά μια επιστήμη χωρίς εξέλιξη. Και η νέα τάση είναι η Ενεργειακή Ψυχολογία.

Εντάξει, το ξέρουμε πως όσα ψυχολογικά προβλήματα να περνάς (άνθρωπος είσαι, όχι ο Iron Man) στον ψυχολόγο δεν θα πας με τίποτα. Ακόμα κι αν το στρες σου έχει κάτσει βαρίδι στο στήθος ή οι κρίσεις πανικού σου πριονίζουν το στομάχι, εσύ δε θα ζητήσεις βοήθεια από κανέναν. 


Το ξέρουμε, φοβάσαι να δείξεις αδύναμος. Φοβάσαι και τον κοινωνικό στιγματισμό. Φοβάσαι την ψυχανάλυση, φοβάσαι ακόμα και να γίνεις μέλος καμιάς συνεδρίας. Πού ξέρεις, μπορεί να έρθεις φάτσα με φάτσα με το …αφεντικό σου (λέμε τώρα).


Η Ενεργειακή Ψυχολογία φαίνεται να διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία της παραδοσιακής ψυχοθεραπεία.�, χωρίς όμως να χρειάζεται καν να ανοίξεις το στόμα σου και να εξομολογηθείς πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα - το λιγότερο -, αλλά ούτε και να ακολουθήσεις τη φροϋδική εξερεύνηση ή να βγάλεις τα εσώψυχα σου μπροστά σε ένα μάτσο psycho- αγνώστους. 

Για την ακρίβεια, αν κάποιος έπρεπε να «εφεύρει» την ιδανική ψυχοθεραπεία, αυτή θα ήταν ίδια με την ενεργειακή ψυχολογία. Τι πρέπει να ξέρεις όμως για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα;


Πώς ξεκίνησε; 
Οι τεχνικές της Ενεργειακής Ψυχολογίας έγιναν γνωστές στις αρχές της δεκαετίες του 80 από τον δόκτωρα Roger Callahan με το όνομα "Τεχνικές Callahan" or "Thought Field Therapy." Ο Callahan χρέωνε αρχικά απίστευτες τιμές για τα sessions, περιορίζοντας τη θεραπεία του στην τάξη των πλουσίων και διασήμων, αλλά αργότερα οι διάδοχοί του εκλογίκευσαν τις τιμές. 

Από αυτούς, ο κλινικός ψυχολόγος David Feinstein είναι ο γνωστότερος - διαθέτει μάλιστα ένα CD-ROM πρακτικής άσκησης το οποίο μπορεί να βρει κανείς και μέσα από το Ιντερνετ.


Πως λειτουργεί ;
Μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τη θεραπεία ως μια μορφή «βελονισμού των συναισθημάτων σου», με τη πίεση των δακτύλων σου να αντικαθιστά τις βελόνες (όπως σιάτσου) και τις φράσεις αυτοσυγκέντρωσης να δίνουν ισορροπία στην ψυχή σου (χαρακτηριστικά, οι ασθενείς αναφέρουν αυτό που είναι στο μυαλό τους ή επαναλαμβάνουν μία φράση που τους φτιάχνει τη διάθεση). 

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει εδώ είναι η ίδια η συνείδησή του. Το να επαναλαμβάνεις μια φράση του τύπου «ντα- ρου- μι -σι -μα -πα» και να ζουλάς ταυτόχρονα τον εαυτό σου, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περίεργα και το να λες στον εαυτό σου «αγάπη και αποδοχή» μπορεί να ακουστείς στα αυτιά σου από ξενέρωτος έως γλυκανάλατος. 

Από την άλλη βέβαια σκέψου και το όφελος: Κανείς δεν πρόκειται να σου κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις του τύπου «μήπως είσαι κρυπτοομοφυλόφιλος» ή «πώς ένιωσες όταν οι γονείς σου ξέχασαν τα 10α γενέθλιά σου;».


Οι αξιώσεις  :
Αν σου φαίνεται αρχικά σαν ταχύρρυθμη θεραπεία, δεν έπεσες έξω. Αυτό ακριβώς λένε οι υπερασπιστές του – υποστηρίζουν μάλιστα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, από το φόβο της δέσμευσης μέχρι τις αγχωτικές διαταραχές, τις φοβίες και τους εθισμούς. 

Ο δρ. Candace Pert, πρώην επικεφαλής του τμήματος Εγκεφαλικής Βιοχημείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το αναφέρει ως: «η πιο σημαντική ανάπτυξη στην ιατρική μετά τα αντιβιοτικά». Πολλοί υποστηρικτές της θεραπείας δείχνουν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον -περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν «κατεβάσει» το εγχειρίδιο για την Τεχνική της Συναισθηματικής Ελευθερίας (την πιο γνωστή μορφή της ενεργειακής ψυχολογίας) – κι αυτό είναι ένα σημάδι ότι η θεραπεία έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη γενική αποδοχή με την πάροδο του χρόνου, όπως έκανε και ο βελονισμός.




MensLounge.gr
http://www.psyhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου