Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κάθε ελάττωμα κι ένα κρυμμένο χάρισμα.......!!!

Αναζητήστε το βαθύτερο εαυτό σας μέσα σε κάθε σας αδυναμία.

Είναι τόσο εύκολο να χαθείς στην αναζήτηση για αυτοβελτίωση, κάθε «πινακίδα» μας γοητεύει με το όραμα μιας χαρούμενης και επιτυχημένης ζωής. Παρόλα αυτά ίσως είναι εφικτό να φτάσει κανείς στην ευτυχία ακολουθώντας έναν δρόμο με αντίθετη φορά. 

Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα χαρίσματά μας και να τα αποκόψουμε από τις ενοχές και τα τραύματα που τα κρατάνε κρυμμένα, θα δούμε τον εαυτό μας να μπαίνει σε μια τροχιά οικειότητας που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή. 

Με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποίησα πως τα χαρακτηριστικά των ασθενών μου, που με ενέπνεαν περισσότερο, όπως άλλωστε και εκείνους, ήταν αυτά τα οποία συχνά τους έκαναν να υποφέρουν. 

Μερικοί ασθενείς παραπονούνταν πως ένιωθαν να έχουν κάποια χαρακτηριστικά σε υπερβολικό βαθμό. Πως παραήταν έντονοι, ευαίσθητοι, θυμωμένοι ή απαιτητικοί. Από τη θεραπευτική μου πολυθρόνα, εγώ μπορούσα να δω ένα πάθος τόσο ισχυρό που τρόμαζε τους ανθρώπους. 

Πολλοί ασθενείς από την άλλη, δήλωναν πως δεν ένιωθαν αρκετοί σε σχέση με κάποιο χαρακτηριστικό – πολύ αδύναμοι, πολύ ήσυχοι, πολύ αναποτελεσματικοί. Εγώ από τη μεριά μου έβρισκα σε αυτούς μια ποιότητα ταπεινοφροσύνης και επιείκειας, που δεν τους άφηνε να νιώθουν σίγουροι με τον εαυτό τους. 

Πολλοί θεραπευόμενοι περιέγραφαν τη ζωή τους, συντετριμμένοι από την εξάρτηση τους από κάτι ή κάποιον άλλο και εγώ μπορούσα να δω μια απέραντη γενναιοδωρία, χωρίς υγιή όρια. Ξανά και ξανά, εκεί που οι πελάτες μου έβλεπαν τα μεγαλύτερα τραύματά τους, εγώ έβλεπα τα πιο έντονα χαρίσματά τους. 

Όταν κοιτάζουμε τη ζωή μας μέσα από το πρίσμα των χαρισμάτων μας, είναι σαν να βλέπουμε τη ζωή μας με το αληθινό της νόημα για πρώτη φορά. Εντελώς ξαφνικά, όλα αποκτούν τη σωστή σημασία. Βλέπουμε την πραγματική εικόνα και τι είναι στα αλήθεια σημαντικό για εμάς.

Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως τα μεγαλύτερα λάθη μας και οι συμπεριφορές με τις οποίες «σαμποτάραμε» τον ίδιο μας τον εαυτό, ήταν απλά σπασμωδικές και απρόσεκτες προσπάθειες να εκφράσουμε τον βαθύτερο εαυτό μας. 

Η Σούζαν ήρθε για θεραπεία αφού χώρισε με το σύντροφό της, μετά από σχέση δύο χρόνων. Είχε επενδύσει όλα της τα συναισθήματα και την ενέργεια σε αυτή τη σχέση και όταν αυτή τελείωσε ένιωθε να καταρρέει ολοκληρωτικά. Η ερώτηση της κατά την πρώτη επίσκεψη ήταν: «Γιατί δε μπορώ να το ξεχάσω και να συνεχίσω τη ζωή μου, όπως έκανε αυτός ή όπως μου λένε και οι φίλοι μου να κάνω;» 

Καθώς περιέγραφε την ιστορία της σχέσης της, εντόπισα μια διαρκώς παρούσα ποιότητα ευγένειας σε αυτήν, μια πραότητα που οι άλλοι εκμεταλλεύονταν διαρκώς. Η Σούζαν εκτιμούσε αυτό της το χαρακτηριστικό αλλά ταυτόχρονα το αισθανόταν και σαν κατάρα. (Αυτή η αμφιθυμία είναι σήμα κατατεθέν ενός κρυμμένου χαρίσματος). 

Αισθάνθηκα πως το κλειδί για την ανακούφισή της βρισκόταν ακριβώς εκεί. Δουλέψαμε ξανά και ξανά, με σκοπό να μπορέσει να αναπλαισιώσει αυτήν της την ευαισθησία και να την ερμηνεύσει όχι σαν αδυναμία αλλά σαν ένα χάρισμα που η ίδια – όπως και οι προηγούμενοι σύντροφοί της – δεν ήξεραν να εκτιμούν. 

Ακούγεται απλό, αλλά το να δει αυτές τις ποιότητες σαν ένα χάρισμα ήταν η αρχή για μια νέα ζωή για αυτήν. Βλέποντας την αξία τους, μπορούσε να μάθει να τις καταλαβαίνει, να τις εκτιμά και ακόμα να τις θεωρεί πολύτιμες. 

Όταν η Σούζαν αντιμετώπισε τη ζωή της μέσα από το πρίσμα των κρυμμένων της χαρισμάτων ένιωσε τον ενθουσιασμό μιας νίκης. «Είχα δίκιο από την αρχή» είπε «Ό,τι με ενοχλούσε σε σχέση με τους συντρόφους μου, με ενοχλούσε για κάποιο λόγο. Δεν ήμουν τρελή. Απλώς δεν εκτιμούσα τα χαρίσματα μου και επέλεγα συντρόφους που απλά χαίρονταν να συμφωνούν μαζί μου, κάνοντας τελικά το ίδιο.» 

Αυτή εν ολίγοις είναι η «Θεωρία των Χαρισμάτων» και ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αντιληπτή είναι το να ξεκινήσεις με την εικόνα ενός στόχου. Κάθε κύκλος στο εσωτερικό που οδηγεί προς το κέντρο μας φέρνει πιο κοντά στον αυθεντικό μας εαυτό. Στο κέντρο του στόχου βρίσκονται τα πραγματικά βασικά μας χαρίσματα. 

Τα βασικά χαρίσματα δεν είναι ίδια με τα ταλέντα ή με τις διάφορες ικανότητες, που μπορεί να έχουμε. Στην πραγματικότητα, μέχρι να τα κατανοήσουμε, μπορεί να γίνονται αντιληπτά σαν επονείδιστες αδυναμίες ή σαν ευάλωτα κομμάτια του εαυτού μας, που δεν τολμάμε να αποκαλύψουμε. Παρόλα αυτά εκεί είναι που ζει η ψυχή μας.

Είναι σαν την πηγή της ύπαρξής μας, η οποία γεννά μια ζωντανή ροή από ενορμήσεις προς την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα. Όμως τα βασικά μας χαρίσματα δεν είναι ο προθάλαμος για την ευτυχία. 

Αντίθετα, μας βάζουν σε μπελάδες ξανά και ξανά και γινόμαστε όλο και πιο αμυντικοί ή αδιάφοροι προς αυτά. Προκαλούν εμάς και αυτούς με τους οποίους σχετιζόμαστε. Απαιτούν από μας περισσότερα ίσως από όσα θέλουμε να δώσουμε και συχνά νιώθουμε ισοπεδωμένοι όταν τα προδώσουν ή τα απορρίψουν. 

Εφόσον, λοιπόν τη θέρμη του πραγματικού μας εαυτού είναι δύσκολο να τη διαχειριστούμε, συχνά επιλέγουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, πηγαίνοντας όλο και πιο μακριά από το κέντρο. Κάθε κύκλος μακριά από το στόχο αντιπροσωπεύει μια πιο «ελαφριά» πλευρά του εαυτού μας. Κάθε ένας μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλέστεροι, μας βάζει σε λιγότερους κινδύνους αφού μας εκθέτει λιγότερο. 

Κάθε ένας, μας πάει ένα βήμα πιο μακριά από τον πραγματικό μας εαυτό, την ψυχή, την αυθεντικότητα μας και το νόημα της ζωής μας. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτά τα βασικά μας χαρίσματα νιώθουμε όλο και πιο απομονωμένοι και όταν είμαστε πραγματικά μακριά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ανυπόφορη αίσθηση κενού. 

Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να σταθούμε στο σημείο εκείνο που είναι τόσο κοντά, ώστε να απολαμβάνουμε τη θέρμη από τα βασικά μας χαρίσματα αλλά και τόσο μακριά, ώστε να μην καούμε από την φωτιά. Δημιουργούμε ασφαλέστερες «εκδόσεις» του εαυτού μας, οι οποίες μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε τη ζωή μας χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον υπαρξιακό κίνδυνο του πραγματικού μας εαυτού. 

Η «Θεωρία των Χαρισμάτων» μας καλεί να ανακαλύψουμε ποια είναι τα βασικά μας χαρίσματα , να τα αποδεσμεύσουμε από τραύματα που τα κρατούν κρυμμένα και να τα εκφράσουμε με τόλμη, γενναιοδωρία και σύνεση στη ζωή μας. Όταν το κάνουμε αυτό, τότε βρισκόμαστε πιο κοντά στην υγιή αγάπη. 

Εάν αναζητάτε την αγάπη, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τα χαρίσματά σας. Λάμπουν στα πλεονεκτήματα και στις ευχάριστες στιγμές σας αλλά και ζουν επίσης στις πιο κρυφές σας ανασφάλειες και αδυναμίες. 



Psychology Today
Ken Page μετάφραση: psyhealth.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου