Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Γιατί λέμε Ψέματα......!!!


Όλοι λένε ψέματα. Μπορεί μόνο να είναι «αθώα» ψέματα, αλλά ο καθένας λέει ψέματα ή «παραλείπει την αλήθεια" μερικές φορές. Αυτό ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 4 έως 5, όταν τα παιδιά αποκτούν μια συνειδητοποίηση της χρήσης και τη δύναμη της γλώσσας. 

Τελικά τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα ψέματα για να βγούνε από μια δύσκολη κατάσταση ή να πάρουν κάτι που θέλουν. Τα «αθώα» ψέματα, επινοήθηκαν για να προστατεύσουν τα συναισθήματα κάποιου, και αυτό δεν είναι και τόσο επιλήψιμο.

Το άτομο όμως, που αισθάνεται αναγκασμένο να πει ψέματα τόσο για μικρά όσο και για πιο μεγάλα πράγματα, έχει πρόβλημα. Συχνά αποκαλούμε αυτά τα άτομα παθολογικούς ψεύτες(το οποίο είναι μια περιγραφή και όχι διάγνωση). Λένε ψέματα για να προστατευτούν, να κερδίσουν οικονομικά ή κοινωνικά και να αποφύγουν την τιμωρία. 

Αρκετά συχνά το άτομο που έχει εξαπατηθεί γνωρίζει ότι αυτός ο τύπος ψεύτη, πρώτα παραπλανεί τον ίδιο του τον εαυτό και αυτό είναι από μόνο του λυπηρό. Μια πολύ πιο ανησυχητική ομάδα ατόμων είναι αυτοί που λένε ψέματα συνέχεια-εν γνώσει τους- για προσωπικό κέρδος. Αυτοί μπορεί να έχουν αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Το να λες ψέματα συνήθως επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Όταν βλέπετε ότι γλυτώνετε με ένα ψέμα αυτό σας ωθεί συχνά να συνεχίσετε τις αυταπάτες. Επίσης, οι ψεύτες θεωρούν ότι είναι καλύτερο να λένε αναλήθειες για να καλυφθούν. Έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, όταν πρόκειται να πουν την αλήθεια. Περιμένουμε, για παράδειγμα, λιγότερη ειλικρίνεια από τους πολιτικούς παρά από τους επιστήμονες.

Γιατί όμως αντιπαθούμε τους ψεύτες τόσο πολύ; είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα, σπάει έναν δεσμό, μια σιωπηρή συμφωνία να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται. Όταν μας εξαπατούν συχνά δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε το ίδιο άτομο και πάλι.

Ως γονέας, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να πείτε στα παιδιά σας σχετικά με τα ψέματα, είναι ότι μπορούν πάντα να σας λένε την αλήθεια. Πείτε τους ότι δεν υπάρχει πιο ιερό πράγμα στη σχέση σας από την εμπιστοσύνη.

Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε ανακαλύψει το ψέμα-μερικοί άνθρωποι είναι τόσο ειδικοί-που χρειάζεται πολύ χρόνο για να ανακαλύψουμε ότι μας έχουν πει ψέματα.

Πως, λοιπόν, μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα αν μας έχουν παραπλανήσει; Δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος τρόπος, αλλά συχνά υπάρχουν ενδείξεις στην συμπεριφορά κάποιου που θα σας κάνει να τον υποπτευθείτε: Αποφυγή επαφής με τα μάτια: αν παρατηρήσετε ότι κάποιος αποφεύγει να σας κοιτάει στα μάτια ή κοιτάζει κάτω την ώρα της συνομιλίας, μπορεί κάλλιστα να λέει ψέματα. 

Αλλαγή στην φωνή : μια παραλλαγή στην ένταση της φωνής ή στον ρυθμό του λόγου, μπορεί να είναι σημάδι ότι λέει ψέματα. Γλώσσα του σώματος: κάποιος που αποστρέφει το σώμα του μακριά από τον συνομιλητή του ή καλύπτει το πρόσωπο ή το στόμα του, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ψεύδεται. Αν είστε στην κατηγορία των ανθρώπων που λέτε ψέματα συνέχεια ακόμα και για ασήμαντους λόγους, είναι πιθανόν να έχετε πρόβλημα. 

Αν κατανοήσετε ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σας ωθεί να συμπεριφέρεστε έτσι, τότε έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση αυτής της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Τέλος, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό, για να ανακαλύψετε γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να λέτε ψέματα.


todayhealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου