Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Τι φοβάστε περισσότερο ;

         
Θα ορκιζόσασταν ότι αραιώνουν τα μαλλιά σας; Φοβάστε ότι χάνετε τη μνήμη σας; Χαλαρώστε γιατί τελικά μπορεί να είστε καλά.

Σε πολλά σχόλιά σας σε θέματα υγείας διαβάζω τις μεγαλύτερες ανησυχίες σας αλλά μερικές φορές είναι υπερβολικές. Αν και πιστεύω πως η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση, ωστόσο αυτό το είδος άγχους είναι περιττό -ειδικά όταν οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

Φοβάστε μήπως χάσετε τα μαλλιά σας
Το αν θα τα χάσετε ή όχι είναι κατά κύριο λόγο γενετικό: λόγω της μητέρας σας ή του πατέρα σας (η αλωπεκία μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε πλευρά), μερικοί άνθρωποι έχουν διάφορες παθήσεις που επηρεάζει τα τριχοθυλάκια, κάνοντας τα μαλλιά να αδυνατίζουν, να πέφτουν και με τον καιρό να σταματούν να μεγαλώνουν. Οι γυναίκες, ωστόσο, κινδυνεύουν περισσότερο να αποκτήσουν πιο λεπτή αλογοουρά παρά να αποκτήσουν… φαλάκρα.
Τι να κάνετε : Για τις γυναίκες μετά τα 20 και τα 30, τα εξασθενημένα μαλλιά είναι συχνά αποτέλεσμα ενός προβλήματος υγείας, όπως η αναιμία ή η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Αν θεραπευτεί η πάθηση, τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά.

Φοβάστε μήπως χάσετε τη μνήμη σας 
Η ζωή είναι γεμάτη με λεπτομέρειες, που δυσκολεύουν τον υπερφορτωμένο εγκέφαλό σας να εισχωρήσει σε κάθε αποθηκευμένο δεδομένο ή εντολή. Έχετε απλώς υπόψη ότι οι πιθανότητες να εμφανίσετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ πριν τα 50 είναι λιγότερες από 1%.

Τι να κάνετε : Εντάξει, ίσως να εμφανίσετε Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία – περίπου το 10 με 15% των ανθρώπων άνω των 70 εμφανίζει τη νόσο και οι πιθανότητες ανεβαίνουν στο 50% μέχρι να φτάσετε τα 80. Φυσικά, η βαρύτητα της νόσου διαφέρει από άτομο σε άτομο και κυμαίνεται από μέτριες ή βαριές διαταραχές μνήμης.

Μπορείτε, όμως, να μειώσετε τον κίνδυνο, ακόμα κι αν υπάρχει ιστορικό της ασθένειας στην οικογένειά σας. Η σωστή διατροφή με χαμηλά ζωικά λιπαρά και η αεροβική άσκηση φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση Αλτσχάιμερ, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος και οξυγονώνοντας τον εγκέφαλο. Ακόμη βοηθούν οι ασκήσεις νοημοσύνης και οι ασκήσεις για βελτίωση της μνήμης.

Φοβάστε μήπως χάσετε τα δόντια σας
Ένας καθαρισμός δοντιών δύο φορές το χρόνο και το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα δύο φορές τη μέρα συνήθως αρκούν για να τα κρατήσετε άθικτα. Αναβάλλοντας τους καθαρισμούς και τα σφραγίσματα -ή αποφεύγοντας σημαντικές προσθετικές εργασίες, όπως μια γέφυρα- είναι που αυξάνετε δραματικά τον κίνδυνο να χάσετε τα δόντια σας.

Τι να κάνετε : Δώστε σημασία στους πονοκεφάλους και τους πόνους στη γνάθο, σημάδια ότι μπορεί να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια, που μπορεί να διαβρώσουν τα δόντια σας.
Φοβάστε μήπως χάσετε τη ζωή σας από καρδιά
Κάποιες ταχυπαλμίες ή φτερουγίσματα δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρδιά. Είναι φυσιολογικό να έχετε ταχυκαρδία κάποιες φορές στην καθημερινότητά σας. Η συγκίνηση, η ένταση, η κούραση μπορούν να εκτινάξουν τους παλμούς σας στα ύψη. Η έντονη σωματική δραστηριότητα επίσης ενδεχομένως να ανεβάσει για λίγη ώρα τους παλμούς της καρδιάς σας, χωρίς αυτό να υποδηλώνει κάποια πάθηση. 

Έξαλλου η καρδιά χτυπάει περίπου 100.000 φορές την ημέρα, δηλαδή 3.000.000 φορές το μήνα. Σε κατάσταση ηρεμίας, η καρδιά διακινεί περίπου 5 λίτρα αίμα το λεπτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και 25 λίτρα το λεπτό. 

O όγκος του αίματος που διακινεί η καρδιά είναι τεράστιος. Μάλιστα, τα τριχοειδή, μικροσκοπικά αγγεία που απλώνονται σε όλο το μυ της καρδιάς και τον τροφοδοτούν με αίμα, είναι τόσο λεπτά, ώστε χρειάζονται 10 για να φτάσουν το πάχος μίας τρίχας.

Τι να κάνετε : Κάποιες ταχυκαρδίες μπορεί να οφείλονται σε αρρύθμιστο θυροειδή, πυρετό, αναιμία, σε κάποια φάρμακα ή ακόμη και σε εγκυμοσύνη. Αν ανησυχείτε πραγματικά μία επίσκεψη στον καρδιολόγο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Το μυστικό :
Αντιμετωπίστε τους φόβους σας με μία εξέταση ή επίσκεψη στον γιατρό σας. Το να φοβάστε και να μην κάνετε κάτι δεν βοηθά τη συνολική κατάσταση της υγείας σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου