Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

To απλό είναι και πολύπλοκο.....!!!

Ζούμε μία ζωή που κυριαρχείται από την σκέψη. Τα πάντα είναι σκέψεις. Ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε εκεί έξω φιλτράρεται από τις σκέψεις μας και του αποδίδονται ερμηνίες πολλές φορές εγκλωβισμένες σε μία πραγματικότητα που δεν έχει να κάνει με την αλήθεια. 

Την πραγματικότητα αυτήν την δημιουργούμε με υποθέσεις και κρίσεις. Μα τι είναι αλήθεια πραγματικά; Υπάρχει αλήθεια; Είμαστε μία σούπα μικρών εγώ σε αυτόν τον πλανήτη, ζώντας στους μικροκόσμους μας, μέσα στον θόρυβο της σκέψης μας δημιουργώντας πραγματικότητες.
Δημιουργώντας την πραγματικότητά μας. 

Η σκέψη δημιουργεί πραγματικότητα. Η σκέψη είναι λόγος. Εν αρχή ήν ο λόγος. Αυτό διαχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα όντα σε αυτόν τον πλανήτη. Ο λόγος.
Αντιμετωπίζουμε αυτήν την πραγματικότητά μας μέσα από τον λόγο και μέσα από τους δαιδάλους της σκέψης. Οι σχέσεις μας με τους άλλους, ερωτικές, προσωπικές, κοινωνικές, περνάνε μέσα από την σκέψη μας. Και αυτή η σκέψη είναι αναλυτική. 
Κριτική πολλές φορές με αδιέξοξα και κατανόηση που σταματάει σε αυτήν την ίδια την ερμηνεία. Οι σκέψεις μας είναι πολύπλοκες. 

Ο άνθρωπος έχει μάθει να σκέφτεται πολύπλοκα και μέσα από τον χρόνο.Αναζητούμε να έχουμε μια ζωή πολυπλοκή μέσα από αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, μια ζωή που αν την αντιμετωπίζαμε απλά θα ήταν και διαφορετική.

Συγκρίνει, κρίνει, αναλύει, υποθέτει, θεωρεί, βγάζει συμπεράσματα... σκέψεις πολύπλοκες που περνούν μέσα από τον νου. Εχουμε μάθει να αναλύουμε με τον νου, να σκεφτόμαστε πολύπλοκα.

Τα ασήμαντα γίνονται σημαντικά, ζούμε μιά ζωή πολυπλοκότητας μέσα από την σκέψη και τον λόγο και μέσα από αυτήν την ζωή δημιουργούμε την ίδια μας την ζωή που ρέει σαν μια σταγόνα τόσο στιγμιαία...Είμαι 43 χρονών. Τόσο γρήγορα. Υπάρχει άραγε αύριο ; Η μόνο τώρα ;
Kοιτάξτε την φύση γύρω σας. Ολα είναι αγάπη. Ολα είναι απλά. Τα φυτά μεγαλώνουν αβίαστα, τα ζώα είναι αγάπη, το νερό ρέει στην φύση, ο ήλιος λάμπει, τα πάντα κινούνται. 
Ολα είναι απλά αγάπη. Ο άνθρωπος σκέφτεται. Σταματάει να κινείται. Μπλοκάρει. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Γιατί δεν χρησιμοποιέι την σκέψη σαν εργαλείο αλλά η σκέψη τον χρησιμοποιεί σαν κτήση της.

Τι είναι τελικά σημαντικό; Το πολύπλοκο ή το απλό. Και όμως αισθάνομαι ότι η λύση υπάρχει στο απλό. Στην απλότητα. Το απλό δεν βρίσκεται στην σκέψη και ούτε στον λόγο.

Το απλό υπάρχει ανάμεσα στις δύο σκέψεις. Δεν υπάρχει στον νου αλλά στην καρδιά. Ο νούς είναι ένα εργαλείο. Είναι εργαλείο που όταν συνδέεται με το εγώ και την πολυπλοκότητα γίνεται δυνάστης και μας εμπλέκει σε έναν δαίδαλο, έναν λαβύρινθο μιας ζωής πέρα από τον εαυτό. 

Η απλότητα στην καρδιά και στο Είμαι σε συνδέει απευθείας με αυτό που είσαι, ήσουν και θα είσαι πάντα. Ενα κομμάτι με το σύμπαν. Το άπειρο και το τίποτα. Και εκεί μέσα από αυτό το απλό γίνονται τα θαύματα. Γίνεσαι δημιουργός, ποιητής.

Ο άνθρωπος δεν έχει μάθει να σκέφτεται, να λειτουργεί απλά. Να συνδέεται με αυτήν την αρχή της δημιουργίας του κόσμου χωρίς ανάλυση. Έξω από το κουτί. Φανταστείτε τον εαυτό σας να ψάχνει την λύση σε κάποιο πρόβλημα για μέρες, μήνες, χρόνια. 

Να είναι εμπλεκόμενος σε μια ατελίωτη δαιδαλώδη ανάλυση γιατί και πως και τελικά πηγαίνετε στο ντους και σε μία στιγμή ευδαιμονίας, χαλάρωσης μια στιγμή απλότητας να σας δίνεται η λύση στο πρόβλημα. Σε πολλούς έχει συμβεί αυτό.
Εμπνευση, ιδέα, χαρά, αλήθεια. Σε μιά στιγμή απλότητας...μία στιγμή...τόσο απλό ήταν... Αυτή η Γή που κατοικείτε είναι 13.5 δισεκαττομυρίων ετών και τααστέρια του σύμπαντος αμέτρητα τρισεκατομμυρια τρισεκατομυρίων...και η ζωή μας μια σταγόνα στον ωκεανό αυτόν. 

Είμαστε τόσο μικροί που όταν το συνειδητοποιήσουμε τότε ξεπερνάμε και αυτό ακόμα το σύμπαν και γινόμαστε άπειροι και αιώνιοι. Και αυτό είναι το μαγικό.

Αντιμετωπίζοντας την ζωή με την απλότητα και όχι μέσα από την πολυπλοκότητα σε καθημερινή βάση συνδεόμαστε με αυτό που είμαστε πραγματικά. 

Και εκεί αρχίζουμε να ζούμε. Με μιά λέξη κλειδί μεταμόρφωσης για τον εαυτό και τις σχέσεις μας με τον κόσμο όλο. Ενα κομμάτι υπεροχότητας. Αγάπη. Αγάπησε τον εαυτό σου και ζήσε απλά. Σου αξίζει να ζεις μια ζωή μαγική. Μια ζωή αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου