Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Μαθαίνω από το παρελθόν για να αλλάξω το μέλλον......!!!

Αν θέλετε το μέλλον σας να είναι καλύτερο από το παρόν σας, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο παρελθόν σας, Γιατί αυτό που ζείτε σήμερα, είναι αυτό που δρομολογήσατε χθες.

Όχι ότι είμαστε μάντεις, αλλά μην νομίζετε ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δύσκολο να «μαντέψεις» τι θα φέρει το επόμενο διάστημα ή ο επόμενος χρόνος. Η απάντηση είναι,ακριβώς ότι και ο προηγούμενος!

Με άλλα λόγια αν δεν αλλάξει κάτι - οτιδήποτε - στις πρακτικές που χρησιμοποιούν, στην απόδοση και τα ενδιαφέροντά τους, πώς ακριβώς θα προσελκύσουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους πέρα από τα γνωστά και μη εξαιρετέα;

Είναι αυτό που λέμε, ο παγκόσμιος νόμος της δράσης και της αντίδρασης, της αιτίας και του αποτελέσματος. Και μπορεί η παραπάνω σκέψη αρχικά να μη δείχνει και πολύ σημαντική για την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, στην πραγματικότητα όμως είναι και με το παραπάνω. Αν δεν αλλάξουμε εμείς κάτι, ο επόμενος χρόνος είναι ήδη προδιαγεγραμμένος, όπως και ο μεθεπόμενος και ο αμέσως μετά και αυτή είναι μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει τίποτα άσχημο σε αυτό, ειδικά αν απολαμβάνουμε τη ζωή μας και έχουμε όλα όσα ποτέ επιθυμήσαμε. Επειδή όμως, πάντα υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση στην οποία εντάσσονται και οι περισσότεροι από εμάς, η προοπτική ενός ίδιου πάνω-κάτω χρόνου με αυτόν που διανύουμε φέτος ή διανύσαμε πέρυσι και πρόπερσι δεν φαντάζει και τόσο εντυπωσιακή.

Και επειδή ο νόμος είναι... νόμος (ο συγκεκριμένος μάλιστα είναι και πολλαπλά αποδεδειγμένος) και οι εξαιρέσεις απλά τον επιβεβαιώνουν το σίγουρο είναι ένα: εάν θέλουμε να αλλάξουν τα αποτελέσματά μας πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας.

Ας κάνουμε ένα... rewind στο μυαλό μας γυρίζοντας περίπου πέντε χρόνια πίσω.
Τι ακριβώς κάναμε και πως διαθέταμε τον χρόνο μας; Τον χρησιμοποιούσαμε προσπαθώντας να μάθουμε κάτι επιπλέον και να βελτιωθούμε ή απλά τον αφήναμε να κυλάει σαν το νερό; Τι κάναμε με τη δουλειά; Αναζητούσαμε τρόπους να εξελιχτούμε, πειραματιζόμασταν με διάφορα project μήπως μέσα από αυτά προκύψει κάτι καλό ή απλά πηγαίναμε κάθε μέρα στο γραφείο και διεκπεραιώναμε τη ρουτίνα; Τι κάναμε με τους ανθρώπους γύρω μας; «Παλεύαμε» τις σχέσεις μας ή τις αφήναμε στην άκρη και όπου πάνε;

Αν το νοητικό ταξίδι μας στο πρόσφατο παρελθόν αποδείξει ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής μας είναι πανομοιότυπα (ακριβώς όπως και εμείς) τότε δεν είναι τυχαίο αν διατηρούμε τις ίδιες προβληματικές σχέσεις, τον ίδιο μισθό πείνας, το ίδιο ακατάλληλο σπίτι κ.ο.κ.

Μήπως πρέπει λοιπόν, να τραβήξουμε μια γραμμή κάτω από οτιδήποτε έχει γίνει στο παρελθόν, να μάθουμε από αυτό και να σχεδιάσουμε το μέλλον κοιτάζοντάς το με άλλα μάτια; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πως οτιδήποτε μπορούμε να κατακτήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα της ζωής μας δεν έχει καμία σχέση με ότι έχουμε καταφέρει παλιά, αρκεί να το αποφασίσουμε;

Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής που πρέπει να πάρουμε: το μέλλον μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από το παρελθόν αν εμείς το θελήσουμε. Και ο μοναδικός τρόπος για να κάνουμε τη ρήση πράξη είναι να ξεκινήσουμε άμεσα επανεξετάζοντας τις πρακτικές μας.

Κατ' αρχήν ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε: τις σχέσεις, το μισθό, τα ενδιαφέροντα μας; Όποια κι αν καταλήξουμε ότι είναι η προτεραιότητά μας προς αλλαγή, το πρώτο βήμα είναι να επανεξετάσουμε την μέχρι τώρα προσέγγισή μας σε αυτή. Άλλωστε αυτή ακριβώς η προσέγγιση μας έχει φέρει τα δεδομένα στη ζωή μας που θέλουμε να επεξεργαστούμε.

Η αρχή είναι πάντα η ίδια : για να βελτιώσουμε κάτι, πρέπει κάτι να αλλάξουμε.
Γιατί εμείς οι ίδιοι με τις πράξεις και τις επιλογές μας δημιουργούμε την «αιτία η οποία δίνει το αποτέλεσμα» που υπάρχει στη ζωή μας. Εμείς, για κάποιο λόγο, προσελκύσαμε τα άτομα που αποτελούν το περιβάλλον μας, εμείς βρήκαμε τη δουλειά που έχουμε, εμείς χτίσαμε τη ζωή που κάνουμε.

Περνώντας τον εαυτό μας, τις επιλογές, τις μεθόδους, τις τακτικές, τις συνήθειές μας από το μικροσκόπιο της κρίσης, μπορούμε να εντοπίσουμε την «αιτία του αποτελέσματος» που θέλουμε να αλλάξουμε και να επέμβουμε δραστικά.

Εάν σ' αυτό το σκοπό βάλουμε ψυχή μακροπρόθεσμα, πιστέψτε μας, το μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικό από το παρελθόν μας και επειδή είναι επιλογή μας θα είναι σίγουρα καλύτερο !


Ελπίδα Δεδεμάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου