Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οικονομική κρίση : 9 βήματα να βγεις νικητής.......!!!

 
Απολύσεις, περικοπές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, χαράτσια! Μια κρίση, που δε φαίνεται να τελειώνει, πλήττει τις τσέπες, τον τρόπο της ζωής μας αλλά κυρίως πλήττει την ψυχή μας! Και τώρα, τι κάνουμε;

Η απελπισία και η απώλεια της αίσθησης ασφάλειας είναι η σημαντικότερη επίπτωση της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό μας που με τη σειρά του επηρεάζει άμεσα τις επιλογές και τις σχέσεις μας.

Κανείς δε νιώθει πλέον ασφαλής ! Αντικρίζοντας μόνο σκοτάδι στο τούνελ που διασχίζουμε, αδυνατούμε να οραματιστούμε το φως! Σε τι να επενδύσουμε; 
Συναισθηματικά, οικονομικά, ψυχικά είναι δύσκολο κάτω από αυτές τις συνθήκες να δημιουργήσουμε – δυσκολευόμαστε ακόμη και να ονειρευτούμε! Όσον αφορά τους νέους και τα παιδιά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. 

Οι γονείς πολλές φορές δεν μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς την δική τους αίσθηση ανασφάλειας, πίεσης και φόβου και όλο αυτό το μεταφέρουν συνειδητά ή ασυνείδητα στα παιδιά τους, που βρίσκονται απολύτως μετέωρα και ανήμπορα να αλλάξουν οτιδήποτε.

Όλη αυτή η ανασφάλεια κάνει τους ανθρώπους να εκφράζουν συχνότερα συμπτώματα ή συμπεριφορές επικίνδυνες για την σωματική και ψυχική τους υγεία, όπως θλίψη, κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, ψυχοσωματικά, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, πτώση της ερωτικής τους διάθεσης. 


Από το σκηνικό δε λείπουν, δυστυχώς ακόμη και οι αυτοκτονίες, αφού οι άνθρωποι βιώνουν συχνά την απελπισία σε όλο της το μεγαλείο! Παράλληλα, η χρήση ουσιών και αλκοόλ αυξάνει, η χρήση του διαδικτύου και του φαγητού μοιάζει βουλιμική…

Έντονα συναισθήματα μας κατακλύζουν: Θυμός, φόβος, απογοήτευση, αδικία! Αχνά μέσα μας, λίγες φορές μόνο πια, νιώθουμε το πείσμα ή την ελπίδα να παλεύει να επιβιώσει!

Είναι η οικονομική κρίση η αιτία ή η αφορμή για όλες τις προσωπικές δυσκολίες που έρχονται στην επιφάνεια και πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Η απάντηση είναι ότι πρόκειται και για τα δύο. 


Η ύπαρξη της κρίσης φέρνει δυσκολίες, οι οποίες με την σειρά τους μας προκαλούν ένταση, την οποία μεταφέρουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους και τον εαυτό μας. Παράλληλα, όταν δεν νιώθουμε καλά η ύπαρξη της οικονομικής κρίσης οδηγεί στην εμφάνιση ή και στην όξυνση προϋπαρχόντων δυσκολιών.

Πώς να τα διαχειριστεί λοιπόν κανείς όλα αυτά;

Η επιλογή μιας υπαρξιακής προσωπικής στάσης ζωής, μιας στάσης ζωής που δεν στοχεύει απλά στην επιβίωση και στην κατανάλωση, αλλά στην δυνατότητα παρ’ όλες τις αντιξοότητες να μπορεί κανείς να συνεχίζει να απολαμβάνει και να υπερασπίζεται τα σημαντικά πράγματα στην ζωή, είναι ίσως η μοναδική λύση, η μοναδική προσωπική αντίσταση στην κατάθλιψη και την παραίτηση. 

Σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους και με τον εαυτό μας και γίνονται ακόμα σημαντικότερα όταν οι εξωτερικές συνθήκες ‘’σταθερότητας’’ κλονίζονται.Καλείται λοιπόν κάποιος, αφενός να δώσει νόημα στην προσωπική του ζωή και αφετέρου να καταφέρει να αποκτήσει μια αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας σε έναν κόσμο καθόλου σταθερό ή ασφαλή από μόνο του. 
Η αναζήτηση και η κατασκευή του προσωπικού νοήματος ζωής, για να είναι αυθεντική, χρειάζεται να συμβαίνει πέρα από την κατανάλωση.

Επίσης, αξίζει να αναζητήσουμε νέες μορφές προσωπικής ικανοποίησης, νέα πεδία διασκέδασης, επικοινωνίας, δημιουργίας που να μην απαιτούν χρήματα : 


Φιλικές συναντήσεις στα σπίτια και στις γειτονιές, μοίρασμα στιγμών με όσους αγαπάμε, περίπατοι, ένα ωραίο βιβλίο, άκουσμα όμορφης μουσικής … Πράγματα που είχαμε ξεχάσει ή υποτιμήσει στον βωμό της κατανάλωσης, της επίδειξης και της ματαιοδοξίας. 

Τώρα που η δυνατότητα να ξοδέψουμε χρήματα για να νιώσουμε καλύτερα υποχωρεί, βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι ψυχικές ανάγκες που καλύπτονταν ως τώρα με τα χρήματα. Η προσωπική πρόκληση είναι να αναζητήσω τι θα κάνω με το κενό που εμφανίστηκε περισσότερο με αφορμή και όχι εξαιτίας της κρίσης.

Αν δεν θέλετε η οικονομική κρίση να σας οδηγήσει σε μια ζωή μίζερη, λειψή και δυστυχισμένη και αν θέλετε να συνεχίσετε να χαίρεστε και να ονειρεύεστε, δοκιμάστε να εφαρμόσετε στη ζωή σας τα παρακάτω :

Ικανοποιείστε την ανάγκη σας για αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας: Βρείτε τις εσωτερικές σας πηγές δύναμης και θυμίστε στον εαυτό σας αντίστοιχες στιγμές του παρελθόντος που καταφέρατε να ξεπεράσετε δυσκολίες.


Ενισχύστε την αίσθηση του να ανήκετε σε μια ομάδα : Ενισχύστε τους δεσμούς σας, τις σχέσεις σας. Ενταχθείτε σε ομάδες, σύνολα που σας εκφράζουν. Συνεργαστείτε. Συνάψτε δεσμούς αλληλεγγύης.


Αντλείστε χαρά μέσα από τις κάθε είδους σχέσεις σας: Από τις συντροφικές σχέσεις, τις σχέσεις με τα παιδιά σας, τους γονείς σας, τους φίλους σας … Όλες!


Διατηρείστε τις καθημερινές συνήθειες τρυφερότητας, επαφής και αγάπης: το οικογενειακό τραπέζι, τα παραμύθια και τα παιχνίδια με τα παιδιά σας, τα φιλιά και τα χάδια.


Δώστε έμφαση και προσοχή στα σημαντικά πράγματα και πρόσωπα της ζωής σας. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Κανείς δεν μας εγγυάται πως ότι καλό έχουμε θα διαρκέσει για πάντα.


Αυξήστε και βελτιώστε την επικοινωνία στις σχέσεις με τους άλλους: Ακούστε τους, καταλάβετέ τους, κουβεντιάστε μαζί τους, φροντίστε τους.


Φροντίστε βεβαίως τον εαυτό σας : Αναρωτηθείτε για τις πραγματικές ανάγκες σας και βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να τις ικανοποιήσετε. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας, σας χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ!


Μιλήστε ειλικρινά στον εαυτό σας και στα παιδιά σας για την αγωνία σας και μην ξεχνάτε να ελέγχετε τι ακούτε στις ειδήσεις.


Μην χάνετε την ελπίδα και την πίστη σας: Θυμηθείτε ότι η αποσταθεροποίηση που ζούμε θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια νέα ισορροπία, σε νέες συνθήκες και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αφεθεί σε κλείσιμο, απόσυρση, παθητικότητα και σε καταστροφολογίες.

Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι, ακόμα και με λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι σας το αίσθημα πληρότητας στη ζωή σας θα είναι μεγαλύτερο από πριν.


Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια –Κοινωνική Λειτουργός, M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής - Παιδοψυχιατρικής
www.live2day.gr
http://www.lifesharing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου