Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η σημασία των χρωμάτων.....!!!

Ένας πρακτικός οδηγός πριν τη χρήση
Κάθε χρώμα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την ψυχολογία του ανθρώπου. Αντίστοιχα είναι δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά από το κάθε χρώμα. 


Η επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει να βρει κοινά ερεθίσματα που προκαλούν τα χρώματα σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν οδηγό για την επιλογή των χρωμάτων στους χώρους διαβίωσης.

ΜΑΥΡΟ : Αυστηρό και απόλυτο το μαύρο χρώμα δηλώνει χαρακτηριστικά το ΟΧΙ στην γλώσσα των χρωμάτων. Όσοι το επιλέγουν, μπορεί να χαρακτηρίζονται από μυστικοπάθεια. 

'Όσοι πάλι, αποφεύγουν το μαύρο χρώμα, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο και επιθυμία για απελευθέρωση από την εξάρτηση. Συμβολίζει το ανεκδήλωτο συναίσθημα, αλλά και την σοβαρότητα. 

Ωστόσο, η παραμονή κάτω από την επήρεια του μαύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μπορεί να αποβεί βλαβερή για την υγεία ενός ατόμου, επειδή το μαύρο απορροφά την δύναμη και την ζωτικότητα προκαλώντας σωματική και ψυχική εξάντληση. 

Λειτουργεί συνήθως ως δραματικό φόντο, ενώ ο χώρος αποκτά αναπόφευκτα θεατρικό χαρακτήρα. Το σκούρο χρώμα σε τοίχο αποτελεί ιδανικό φόντο για έργα τέχνης και τους προσδίδει την έμφαση που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν.

Είναι πολύ ισχυρό χρώμα, οπότε η έκταση που θα καλύψει θα πρέπει να είναι πολύ μικρή. Τονίζεται όταν περιτριγυρίζεται από θερμά χρώματα και έχει την ιδιότητα να κάνει τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι

ΑΣΠΡΟ : Εκφράζει την τελειότητα, την αγνότητα και την ειλικρίνεια. Το λευκό είναι το ΝΑΙ στη γλώσσα των χρωμάτων και αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ' όλα τα χρώματα της ίριδας). 

Είναι ιδιαιτέρως φωτεινό όμως η δυσκολία να διατηρηθεί καθαρό, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση του, το κατέστησαν χαμηλά στις επιλογές. Προδιαθέτει τον δέκτη ευχάριστα μόνο όταν χρησιμοποιείται σε διχρωμία με κάποια απαλή απόχρωση. 

Κάποιος που θέλει να αποφύγει την δημιουργία «σκληρού αποτελέσματος» καλό θα ήταν να αποφύγει τον συνδυασμό του με άλλα έντονα χρώματα (πχ. κόκκινο, κίτρινο, μαύρο κ.ά). Δείχνει πιο αιθέριο όταν περιτριγυρίζεται από ψυχρά χρώματα.

ΚΟΚΚΙΝΟ : Χρώμα της δράσης, θερμό, που πυρπολεί και αναζωογονεί. Συνδέεται με τη ζωτικότητα, την διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, την φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά και το πάθος. Φέρνει έξαψη και διεγείρει τις αισθήσεις . 
Πυροδοτεί την υπόφυση και τα επινεφρίδια και απελευθερώνει αδρεναλίνη. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή, να ενθαρρύνει την αίσθηση της όσφρησης και την όρεξη. Εκεί οφείλεται η συχνή εφαρμογή του σε χώρους εστιατορίων. 
Αποφεύγεται σε χώρους ύπνου ή σε δημόσιους χώρους διότι επιφέρει ένταση. Επειδή ακριβώς διεγείρει και αυξάνει την ζωτικότητα, προτιμάται σε χώρους ψυχαγωγίας. Διευκολύνει την έκφραση των αισθημάτων, αλλά κουράζει όταν χρησιμοποιείται συχνά. 

Ωστόσο, είναι το χρώμα -φάρμακο για χαμηλή ζωτικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος. Ενοχλεί τα άτομα με νευρώσεις και ψυχικές διαταραχές.

Το κόκκινο χρώμα συνδυασμένο με κάποιο άλλο χρώμα που προσδίδει κύρος (για παράδειγμα χρυσαφί ή μαύρο) ως δευτερεύον, δίνει έμφαση στο συνολικό αποτέλεσμα. 

Η ανάμειξη του με το άσπρο δίνει τους όμορφους παστέλ τόνους του ροζ, ενώ με το μαύρο εκφράζει σοβαρότητα και πλούτο.

ΚΙΤΡΙΝΟ : Το πιο φωτεινό από τα βασικά χρώματα. Είναι χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά και εμπνέει. Έχει συνδεθεί με το αίσθημα της χαράς και διεγείρει μια συνολική αίσθηση αισιοδοξίας, ελπίδας και ισορροπίας, αλλά έχει και την ιδιότητα να κουράζει τα μάτια περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα γιατί είναι το πρώτο χρώμα που διακρίνει ο εγκέφαλος. 

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι λόγω της ενεργητικότητας που προκαλεί, πολλές φορές δρα αντίθετα, δηλαδή προκαλεί ένταση και αναστάτωση. Όσοι αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα, έχουν την τάση να απογοητεύονται εύκολα ενώ προσπαθούν να «εξηγήσουν» τα ανεξήγητα συναισθήματα τους με την λογική. 
Για άγνωστο λόγο, προκαλεί δυσφορία σε μωρά. Έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει τους χώρους (όπως το λευκό και αντίθετα με το μαύρο). Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι έντονες αποχρώσεις του και να προτιμώνται αποχρώσεις πιο απαλές Η μείξη
του με το μαύρο δίνει τόνους δυναμικούς και ευχάριστους
( ώχρα ).

ΜΠΛΕ : Είναι "ψυχρό" χρώμα και το τρίτο σε λαμπρότητα από τα βασικά χρώματα. Αυξάνει τα συναισθήματα της ευημερίας. Όταν βλέπει κάποιος το μπλε, ο εγκέφαλός του απελευθερώνει έντεκα νευροδιαβιβαστές που χαλαρώνουν το σώμα, και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας και της εφίδρωσης.

Το μπλε σε σκούρο τόνο ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και ... την μελαγχολία. Στατιστικά, οι αποχρώσεις του -και όχι αυτούσιο -είναι αυτές που προτιμάνε οι περισσότεροι ανεξαρτήτως φύλου. Είναι κατευναστικό για τα περισσότερα περιβάλλοντα μάθησης.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.


ΓΚΡΙ : Ως ουδέτερο χρώμα και λόγω της πολύ καλής του συνεργασίας με όλα τα χρώματα είναι ιδανικό "φόντο" σε όλους τους χώρους και έχει την ικανότητα να κρύβει το πέρασμα του χρόνου, καθώς διατηρεί την απόχρωσή του ακόμα και κάτω από έντονες συνθήκες. 

Είναι το αγαπημένο της σύγχρονης Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Εμπνέει δημιουργικότητα και βοηθά τις νοητικές διεργασίες. Μόνο του δεν παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον αλλάζει όμως, αν του προστεθεί κάποιο χρώμα σε μικρή ποσότητα - π.χ. γκρι σιέλ. 

Το απόλυτο λευκό και το γκρι σε ανοιχτές αποχρώσεις ,συμβάλλουν στην ευρυχωρία και εξαφανίζουν τις ατέλειες των τοίχων, ενώ ο ουδέτερος χαρακτήρας τους διευκολύνει τις τακτικές αλλαγές στο στυλ και αφήνει τα έπιπλα να καθορίσουν το τελικό ύφος. 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ : Αποτελεί την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου. Σαν σύνθετο χρώμα συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά από τα χρώματα που προέρχεται. Εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει. 

Θεωρείται θερμό , και εκφράζει μετάλλαξη. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει θαλπωρή. Διώχνει την θλίψη (καλό αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει. 

Όταν είναι έντονο καλό είναι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, διότι δημιουργεί ζέστη και παράλληλα ερεθίζει – εξαρτάται από την ποσότητα κίτρινου-κόκκινου και άσπρου-μαύρου. Είναι ένα από τα καλύτερα χρώματα για την τόνωση της εκμάθησης. 

ΠΡΑΣΙΝΟ : Το πράσινο χρώμα (μπλε + κίτρινο ) βοηθάει στην συγκέντρωση και την ηρεμία. Είναι χρώμα που δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας (λόγω του ότι συνειρμικά συνδέεται με τη φύση). 

Οι απαλές αποχρώσεις του συνδυάζονται εύκολα με πληθώρα χρωμάτων, ενώ, λόγω του ότι είναι πιο κοντά στις φυσικές αποχρώσεις, διεγείρει την αίσθηση ασφάλειας και συγκέντρωσης στο μέγιστο βαθμό. 

Ακόμα...είναι χρώμα κατευναστικό, επουλωτικό, με θεραπευτική δύναμη ενώ χρησιμεύει και ως βάλσαμο για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά η διανοητικά.

Παράλληλα όμως επιφέρει μονοτονία. Για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με λίγο μπλε και κίτρινο. Η μείξη του με το άσπρο δίνει όμορφους παστέλ τόνους που είναι κατάλληλοι για φόντο. Με το μαύρο μας δίνει το πράσινο του φύλλου και το λαδί.

Το ανοιχτό πράσινο απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Το σκούρο δίνει κύρος και δύναμη . Σε αντικείμενα προσδίδει ποιότητα.

ΚΑΦΕ : Ως γήινο ,είναι το χρώμα που διεγείρει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Το ανοικτό καφέ ενθαρρύνει την ευσυνειδησία δηλώνει σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις. 

Γενικότερα όσοι επιλέγουν το καφέ χρώμα είναι συνήθως άτομα πρακτικά, σταθερά, απλά και αφοσιωμένα. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήρεμη ζωή. Προάγει την αίσθηση της ασφάλειας, τη χαλάρωση, και μειώνει την κόπωση. 

Συνδυάζεται εύκολα με ιδιαίτερα χρώματα (όπως είναι το ανοιχτό μπλε, το μωβ, το κόκκινο). Προτείνεται για καθιστικά, κοινόχρηστα δωμάτια, αλλά και αίθουσες συσκέψεων, χώρους εργασίας πολλών ατόμων κ.ά. Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές καθώς δημιουργούν ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

ΜΩΒ : (κόκκινο + μπλε), χρώμα του μυστηρίου, είναι ένα χρώμα που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στα κτίρια τα τελευταία χρόνια. Είναι αρκετά μοντέρνο και συμβολίζει πνευματικότητα, εσωτερισμό, μυστήριο αλλά και την κυριαρχία (για αυτό και χρησιμοποιήθηκε σε βασιλικές περιβολές). 
Το μωβ χρώμα αυξάνει την παραγωγικότητα την παρατηρητικότητα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά και δεν κουράζει τα μάτια και ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο . Βοηθά στην ηρεμία και στην συμφιλίωση με τον εαυτό μας .συντείνει στην πνευματική μας ισορροπία. 
Προτείνεται σε χώρους ξεκούρασης, αναγνωστήρια ή χώρους ψυχαγωγίας. Συνδυάζεται όμορφα τόσο με ανοιχτά χρώματα όσο και με μουντά .Στην μείξη του με το άσπρο δίνει όμορφους παστέλ τόνους.

ΡΟΖ :  είναι το χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Γενικά, δημιουργεί συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

ΦΟΥΞΙΑ : εκφράζει τη τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία, δεν συμβιβάζονται εύκολα ενώ αρνούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

ΓΑΛΑΖΙΟ : Χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας, της αρμονίας, της ηρεμίας και της ελπίδας. Το γαλάζιο χρώμα κατευνάζει τα πάθη και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σαν χρώμα.

ΤΙΡΚΟΥΑΖ : Χρώμα που εκφράζει την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διεύρυνση του νου.

Ιδού λοιπόν πως ένα άτομο μπορεί να ψυχογραφηθεί αναλόγως της προτίμησής του και της εμμονής του σε συγκεκριμένες αποχρώσεις. 

Μπορεί κάποιος, σε έναν μεγάλο βαθμό, ερμηνεύοντας τις χρωματικές επιλογές του να κατανοήσει τις ανάγκες του 
και να βελτιώσει τον εσωτερικό του κόσμο!

Κυριακή Κλεόπα
Αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων
http://www.altervita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου