Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ένα Αντίδοτο Στο Φόβο,Το Θυμό, Τη Μοναξιά : Metta.....!!!

Όλο και περισσότερο, η σύγχρονη ψυχολογία και ψυχοθεραπεία, δανείζονται τεχνικές από τον διαλογισμό και τις ανατολικές φιλοσοφίες για να βοηθήσουν τα άτομα να χειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Η πιο γνωστή από αυτές τις πρακτικές είναι εκείνη της ενσυνειδητότητας(mindfulness). Μια άλλη, λιγότερο γνωστή είναι η πρακτική της Metta.
Η λέξη Metta προέρχεται απ΄την αρχαία ινδική διάλεκτο Pali και σημαίνει αγάπη η οποία χαρακτηρίζεται από πράξεις ευγένειας. Ο διαλογισμός Metta , είναι μια πρακτική που μας εξασκεί στην αγάπη δίχως όρους, την καλοσύνη και τη συμπόνια. 
 Όταν εξασκούμε τον διαλογισμό αυτό, επικεντρώνουμε αρχικά αυτή την ενέργεια της αγάπης στον εαυτό μας, αποδεσμεύοντας από μέσα μας τον εσωτερικό κριτή που μας σαμποτάρει. 

Στη συνέχεια στέλνουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους που θαυμάζουμε και αγαπάμε, σε αυτούς που μας είναι ουδέτεροι, σε αυτούς οι οποίοι επιδρούν αρνητικά πάνω μας και τέλος σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Μέσω της πρακτικής αυτής, είναι πιθανό να νιώσουμε ότι αρχίζουν να χαλαρώνουν τα σύνορα που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ μας και να βιώσουμε τη διασύνδεση μας με όλα τα όντα . 

Ο Βούδας δίδαξε τον διαλογισμό Metta σαν αντίδοτο στο φόβο: ο θρύλος λέει ότι έστειλε μια ομάδα μοναχών να διαλογιστούν σ’ενα δάσος, το οποίο ήταν γεμάτο από τα πνεύματα των δένδρων. Τα πνεύματα θύμωσαν με την παρουσία των μοναχών και προσπάθησαν να τους διώξουν μεταμορφωνόμενα σε μακάβρια οράματα με απαίσιες μυρωδιές και τρομακτικούς ήχους. 

Η παράδοση λέει ότι οι μοναχοί τρόμαξαν και γύρισαν στο Βούδα ζητώντας του να τους στείλει σ’ένα άλλο δάσος για την πρακτική τους. Ο Βούδας όμως απάντησε «Θα σας στείλω πίσω στο ίδιο δάσος αλλά θα σας παρέχω τη μόνη προστασία που χρειάζεστε». 

Αυτή ήταν η πρώτη διδαχή του διαλογισμού στην ευγενική αγάπη (metta). Η ιστορία έχει ευχάριστο τέλος: οι μοναχοί γύρισαν πίσω στο δάσος και εξάσκησαν το διαλογισμό. Έτσι τα πνεύματα του δάσους συγκινήθηκαν από την ενέργεια αγάπης που πλημμύρισε το δάσος κι αποφάσισαν να υπηρετήσουν τους μοναχούς με κάθε τρόπο. 

Το νόημα της ιστορίας είναι ότι ένας νούς που είναι πλημμυρισμένος από φόβο μπορεί να διαπεραστεί από την αγάπη και την ευγένεια. Επίσης, ένας νούς που είναι γεμάτος από αυτό το είδος αγάπης δε μπορεί να κατακτηθεί από το φόβο, κι ακόμα αν ο φόβος παρουσιαζόταν, δε μπορούσε να γεμίσει έναν τέτοιο νού.

Η Metta είναι εκείνη η αγάπη που δεν χαρακτηρίζεται από επιθυμία και μας βοηθά να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ξέχωροι από τους άλλους αλλά μέρη ενός ευρύτερου όλου. Κατανοώντας την σύνδεση μας με τα υπόλοιπα όντα και τον κόσμο, νιώθουμε ένωση, εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ο φόβος, ο θυμός και η μοναξιά συρρικνώνονται.

Μέσω της Metta, αγκαλιάζουμε όλα τα μέρη του εαυτού μας και του κόσμου. Φωτίζουμε την εσωτερική μας ακεραιότητα γιατί ανακουφιζόμαστε από την ανάγκη ν’αρνηθούμε διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας.Ανοιγόμαστε στα πάντα μέσα από την επουλωτική δύναμη της αγάπης.

Για να εξασκήσεις τον διαλογισμό στην ευγενική αγάπη (metta),

· Το πρώτο βήμα είναι να γίνεις φίλος του εαυτού σου. Άρχισε λοιπόν με το να στείλεις νοερά αγάπη, συμπόνια κι ευγένεια στον εαυτό σου. Μπορείς να δοκιμάσεις κάθε τρόπο που σ’αγγίζει καλύτερα για να το κάνεις αυτό: Δημιοργώντας μια νοερή εικόνα ή να νιώθωντας την αγάπη αυτή σωματικά ή συναισθηματικά. Μπορείς να συνοδεύσεις αυτή σου την πρόθεση με προτάσεις που την επιβεβαιώνουν όπως: 

Ας είμαι ελεύθερος από τον κίνδυνο

Ας είμαι ευτυχισμένος

Ας είμαι υγιής

Ας ζώ με ευκολία

Εάν αυτές οι φράσεις δε σου ταιριάζουν, δημιιούργησε τις δικές σου.

· Αφού στείλεις αγάπη στον εαυτό σου, συνέχισε στέλνοντας αγάπη σε κάποιον που θαυμάζεις ή σε κάποιον για τον οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη.Στην πρακτική της metta, το άτομο αυτό λέγεται «ευεργέτης». Φέρνοντας το πρόσωπο του στο μυαλό σου, στείλε του τις φράσεις: 

Ας είσαι ελέυθερος από τον κίνδυνο

Ας είσαι ευτυχισμένος

Ας είσαι υγιής

Ας ζείς με ευκολία

· Μετά συνέχισε στέλνοντας την ίδια ενέργεια αγάπης και καλοσύνης σ’ένα αγαπημένο πρόσωπο. Επανάλαβε τις ίδιες φράσεις όπως έκανες με τον «ευεργέτη» ή δημιούργησε δικές σου που σ’αγγίζουν περισσότερο.

· Παραδοσιακά, το επόμενο πρόσωπο στο οποίο μεταβαίνεις λέγεται «ουδέτερο». Είναι συνήθως κάποιος που ούτε συμπαθείς ούτε αντιπαθείς. Ίσως είναι ο ταμίας στο σούπερμάρκετ ή ο άνθρωπος που κάθεται απέναντι σου στο λεωφορείο. Και πάλι νοερά στείλε του αγάπη επαναλαμβάνοντας τις φράσεις που είπες και για τα δύο προηγούμενα άτομα.

· Μετά καλείσαι να στείλεις την ευγενική αυτή αγάπη σε κάποιον με τον οποίο είχες διαμάχες ή δυσκολίες. Το να στείλεις την αγάπη σου σ’ένα τέτοιο άνθρωπο δε σημαίνει ότι αρνείσαι τις δικές σου ανάγκες, το θυμό ή τον πόνο σου αλλά ότι απλώς εξερευνάς την έμφυτη δυνατότητα σου για αγάπη δίχως όρους. Φέρε στο μυαλό σου το άτομο αυτό κι επανέλαβε τις ίδιες φράσεις όπως έκανες και με τους άλλους. 


· Το τελικό βήμα της πρακτικής αυτής είναι η προσφορά νοερής αγάπης σε όλα τα όντα χωρίς καμμιά διάκριση ή εξαίρεση. Θα μπορούσες να επαναλάβεις φράσεις όπως:

Ας είναι όλα τα όντα ελεύθερα από τον κίνδυνο.

Ας είναι όλα τα όντα ευτυχισμένα.

Ας είναι όλα τα όντα υγιή.

Ας ζούν όλα τα όντα με ευκολία. 


Όταν εξασκούμε το διαλογισμό στην ευγενική αγάπη, ο νούς μας γίνεται ανοιχτός και μπορεί να περιέχει όλες τις εμπειρίες της ζωής, ευχάριστες ή δυσάρεστες. Καταλαβαίνουμε ότι ο πόνος δεν είναι προδοσία αλλά κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας μας. Καταλαβαίνουμε ότι ο διαχωρισμός μας από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν είναι παρά αυταπάτη. Η δύναμη της αγάπης μας αγκαλιάζει τόσο δυνατά, ώστε κάνει τον φόβο και το θυμό να χάνουν την τρομακτική τους διάσταση.

http://happymind.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου